Widok

KAMERY NA DOLNYM MIEŚCIE (akcja obywatelska)

Śródmieście Temat dostępny też na forum:
Witam!!
Mieszkam w Centrum Gdanska. Calkiem niedaleko Dolnego Miasta, chociaz po 'drugiej stronie'. I DOSYC juz mam tego, co dzieje sie w tamtej dzielnicy; tej rozzuchwalonej przestepczosci typu napady rabunkowe, pobicia, kradzieze kieszonkowe, popelniane przewaznie albo wobec 'ziomkow' z Dolnego Miasta (to jedyna chyba dzielnica gdzie nie obowiazuje zasada 'swoich sie nie tyka'), albo z innych dzielnic, albo wrecz turystow. W zwiazku z tym, uznalem, ze trzeba dzialac. Poniewaz dowiedzono, ze kamery zmniejszaja przestepczosc (przykladowo, na Dlugiej i Dlugim Targu ich zamontowanie zmniejszylo przestepczosc typu 'wyrwy', pobicia, kradzieze kieszonkowe itd o polowe), mitem jest ich 'wysoka' cena (radze zajrzec do katalogow), BARDZO poprawiaja one samopoczucie mieszkancow jesli chodzi o bezpieczenstwo, ulatwiaja prace Policji i Strazy Miejskiej, odstraszaja samym swoim istnieniem bandziorow i chuliganow wszelkiej masci i pokroju, i moga wplynac na poparcie wyborcow dla danych kandydatow, ktorzy je karza zamontowac - postanowilem wiec wystosowac do wladz miasta PETYCJE. Wzorzec zamieszczam ponizej. Zachecam do podpisywania sie i wysylania jej (droga pocztowa, osobiscie, lub e-mailem - adresy tutaj: www.gdansk.pl). Im wiecej osob to zrobi, tym lepiej. Petycje przeciw likwidacji przejazdow godzinnych w ZKM pomogly. Podobnie jak petycje na rzecz biletow calodobowych. I tutaj bedzie podobnie. Zachecam do modyfikowania tej petycji, dodawania swoich zdan (acz bardzo kulturalnie i spokojnie; tylko takie listy maja sens), i opisow swoich 'przezyc' z kryminalnym elementem z tamtej dzielnicy.

Pamietajmy tez, ze Radny, Prezydent Miasta, czlonek Zarzadu Miasta MAJA OBOWIAZEK PRAWNY odpowiedziec w ciagu 30 dni na wszelkie petycje i inne zapytania ze strony mieszkancow. Przewaznie to robia, a jesli nie, to mozna pociagnac ich do odpowiedzialnosci (oni NIE MAJA immunitetow!!!)

A wiec - Obywatele i Obywatelki, DO DZIELA !! WALCZMY O _NASZ_ GDANSK!!!

------------------------- A oto tekst petycji: -------------------------------------------

Szanowny Panie(Szanowna Pani),
jestem mieszkancem Gdanska, urodzilem sie w tym miescie i drogie mi sa wszelkie sprawy z nim zwiazane; szczegolnie drogie jest mi bezpieczenstwo, do ktorego odczuwania prawo maja mieszkancy Gdanska oraz przyjezdni (w tym turysci, zostawiajacy w naszym Miescie duze sumy pieniedzy).

Wydarzenia kilku ostatnich miesiecy, zwlaszcza sezonu letniego, oraz sporzadzane na ich podstawie raporty policyjne, artykuly prasowe i informacje ostrzegawcze w innych mediach wskazuja na Dolne Miasto jako dzielnice, w ktorej bezkarnie legnie sie i grasuje zuchwaly element przestepczy, gotowy napadac na mieszkancow i turystow, bic nawet mieszkancow tej samej dzielnicy (Dolne Miasto to dzielnica, w ktorej jak widac nie obowiazuje odwieczna zasada kodeksu honorowego chuliganow 'swoich sie nie tyka'). Najglosniejszymi sprawami z udzialem bandytow z tej dzielnicy sa: brutalna napasc o podlozu rabunkowo-chuliganskim na konsula Stanow Zjednoczonych Ameryki na ul. Szafarnia; napasc na reprezentacje sportowa Szwecji, w ktorej okradziony (po czym rowniez _U_kradziony) zostal autobus pelen rzeczy nalezacych do sportowcow, a jego kierowca - pobity; przykladow takich jest znacznie wiecej.

Jak mozna bylo dopuscic do tego, aby dzielnica znajdujaca sie TAK BLISKO uczeszczanej przez turystow z calego swiata Starowki stala sie wylegarnia tak groznego elementu? Jak to jest, ze element ten pozostaje tak bezkarny? Jest to hanba dla naszego Miasta i tych, ktorzy sa obowiazani ustawowo zapewnic w nim bezpieczenstwo. Element przestepczy tego rodzaju dziala nie tylko na szkode swoich bezposrednich ofiar; dziala na szkode nas wszystkich, na szkode Miasta zarowno jako wspolnoty jego mieszkancow, jak tez Miasta jako instytucji, poprzez uderzanie w jego interesy ekonomiczne; gdy bowiem przestepczosc szaleje, przyjedzie mniej turystow; albo beda oni omijac ATRAKCYJNE miejsca, takie jak wlasnie piekna Starowka, w obawie przed rozpasanymi bandytami i chuliganami, ktorzy moga ich napasc i obrabowac; wskutek tego, mniej zarobia przedsiebiorstwa czerpiace zyski z obslugi turystow (biura podrozy, hotele, pensjonaty, gastronomia), a Miasto bedzie mialo mniejsze wplywy z podatkow. Prosze sie wiec zastanowic, czy Pana (Pani) Punktem Honoru nie powinno byc ukrocenie swawoli przestepcow, i przywrocenie przez to dobrego imienia naszemu Miastu?

Jedna z bardzo skutecznych metod zapobiegania przestepczosci jest montaz KAMER obserwujacych i rejestrujacych wszystko, co dzieje sie w miejscach publicznych takich, jak ulice, parki i place. Istnieja potwierdzone dowody na skutecznosc ich dzialania; na Dlugiej i Dlugim Targu, po montazu kamer, przestepczosc spadla o polowe. Podobnie na Dworcu Glownym PKP w Gdansku. Tak slynne niegdys napasci na turystow na ul. Bohaterow Monte Cassino w Sopocie po montazu tam kamer rowniez drastycznie spadly, co poprawilo opinie jaka o Sopocie maja turysci.

Na temat kamer krazy sporo mitow. Na przyklad taki, ze 'kamery sa drogie' - nie ma nic bardziej mylnego! Dzieki rozwojowi technologii kamery sa coraz tansze, zestaw 5 kamer wraz z monitoringiem mozna kupic za okolo 1000 EURO. Kwestia polaczen to kwestia wybrania odpowiedniego operatora, a teraz w Gdansku istnieje konkurencja. Nawet jednak gdyby kamery byly drozsze, to i tak korzysci ekonomiczne, spoleczne, moralne i prawne z ich montazu przewyzszaja _wszelkie_ koszty z nim zwiazane.

Dlatego tez, jako zywotnie zainteresowany sprawami Miasta Gdanska, kochajacy je i zyczacy mu jak najlepiej mieszkaniec, obywatel Gdanska, DOMAGAM SIE od Pana (Pani) podjecia wszelkich krokow zmierzajacych do zamontowania monitoringu KAMERAMI, i samych kamer, na nastepujacych ulicach:

ul. Stagiewna (tuz za Zielona Brama; prosze mi tez wyjasnic, dlaczego obszar DO Zielonej Bramy jest objety monitoringiem a dalej juz nie?)

ul. Dlugie Ogrody, bedaca na przedluzeniu Stagiewnej; to tu dokonuje sie najwiecej napadow na turystow; tu bowiem znaduje sie duzy parking, na ktorym zostawiaja oni swoje samochody

ul. Seredynskiego, traktowana w raportach policji i artykulach prasowych jako najwieksza 'wylegarnia przestepczosci', jako miejsce, w ktorym przestepcy i mieszkaja, i gromadza sie.

ul. Torunska, ktora jest rownie niebezpieczna jak Seredynskiego.

Oczywiscie, w gre wchodza rowniez inne ulice, te niemniej sa _najwazniejsze_, gdyz sa najbardziej uczeszczane; stanowia tez 'szlaki przelotowe' dla tych, ktorzy chca sie wydostac z Gdanska, lub do niego wjechac.

Przy okazji, przypominam Panu (Pani) o obowiazku prawnym udzielenia mi odpowiedzi w ciagu 30 dni od chwili otrzymania tego listu, na wszystkie zadane pytania i propozycje.

Z Powazaniem,
(tu sie podpisz, imieniem i nazwiskiem i podaj swoje namiary - e-mail, adres pocztowy, ew. telefon)

-----------------------------------------------------------------------------------------------
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
...nie chce mi się wszystkiego czytać...heh:)...ale akcja obywatelska- fakt...
...podoba mi sie...
... a jak tam protest przeciwko opodatkowaniu netu...
...tak trzymaj...
...czyżby kolegsa był społecznikiem...
pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Towarzyskie

Szukam ladnej i inteligentnej dziewczyny 17-19lat (10 odpowiedzi)

Jestem chlopakiem ktory jest bardzo otwarty i poszukuje dziewczyny sam mam 18,5lat i jestem z...

dojrzale kobiety (22 odpowiedzi)

czesc mam 20 lat in starsznie pociagaja mnie dojrzale kobiety... chcialbym takowa poznac jezeli...

terapia (120 odpowiedzi)

wątek dla wszystkich, którzy chcą się poczuć lepiej :) będzie to terapia grupowa ... zaproszone...

do góry