Odpowiadasz na:

pomondrze się

Popularny region Rioja - wg mnie ciekawym jest.
Wciśnięty w nizinę pomiędzy górskimi pasmami od północy i południa. (trochę zahaczając o południowe pasmo) - stanowi trochę oazę... rozwiń

Popularny region Rioja - wg mnie ciekawym jest.
Wciśnięty w nizinę pomiędzy górskimi pasmami od północy i południa. (trochę zahaczając o południowe pasmo) - stanowi trochę oazę bezpieczeństwa, dość powiedzieć, że atak filoksery pustoszący hiszp. winnice pod koniec XIXw. tam nie dotarł. Dodatkowo chyba mają tam mikroklimat.
Ale najważniejsze, że teren ten o długości ponad 110km leży w dorzeczu Ebro, co nie jest bez znaczenia, bo każda rzeka przepływająca w pobliżu winnicy wspomaga wino swym bytem. (o ile winnica na stokach jest)
Oryginalne czerwone wina Rioja (te nie za drogie, bo są jeszcze te arystokratyczne od markiza de Murrieta co po 25 lat w dębowych beczkach leżały, ale na nie kasy nie miałem) piłem we Włoszech i bardzo mi smakowały, były delikatne.
Główną cechą win ze średniej półki z Rioja jest to, że bardzo dobrze nadają się do przechowywania nawet kilkunastoletniego. (często nawet te dostępne w supermarkecie)
A z jakich szczepów tam robią? Tempranillo głównie. Do tego Garancha i Cariñena mieszają. A jak chcą rozcieńczyć to moszczu Merlota i Cabernet Sauvignon lub Cabernet franc. doleją.

Gdybym był w Rioja odwiedzałbym małe Bodegi winne, unikał natomiast dużych tamtejszych producentów, którzy mimo, że robią dobre wina, nie chcą ich zbyt długo leżakować starając się jak najszybciej je sprzedać. (a do leżenia to się one nadają)

zobacz wątek
15 lat temu
~~c~~

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry