Widok

KRETA na podróż poślubną, sierpień 2013, na własną rękę

Wesele Temat dostępny też na forum:
Cześć wszystkim :) Planujemy 2 tygodnie wypoczynku na Krecie, to nasza wymarzona podróż poślubna, ale po wczorajszym turnee po biurach podróży jestem zdruzgotana cenami (min 4500 zl za 2 tyg od osoby). Czy ktoś może wypoczywał na Krecie organizując tam wakacje na własną rękę i może mógłby polecić jakiś spokojny hotel, z dala od centrum, najlepiej z wyżywieniem? Interesuje nas zwłaszcza zachodnia część Krety, chcemy wypożyczyć samochód na kilka dni i pojeździć po wyspie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Podłączam się pod to pytanie! Również poszukujemy takich wakacji.
Wydaje mi się, że dlatego jest drożej, ponieważ chcecie jechać w sierpniu(sezon). Byłam w zeszłym roku na Teneryfie - cena o wiele niższa, ale pojechaliśmy pod koniec marca(a chcieliśmy w lipcu), bo było taniej. Myślałam, że może być chłodno, ale było nie dość, że gorąco, słoneczko świeciło to i lepiej, bo mniej turystów, więc nie było ciasno jak to bywa np. na plaży. :) Wiem, że poślubna, ale może jakbyście przełożyli wycieczkę na poza sezon turystyczny to wyszłoby Wam taniej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej nie polecałabym Krety w sierpniu. byłam miedzy 15, a 25. temperatura 40 stopni, skwar straszny. filtr 50 bo mało, wiec nastepnym razem wzielabym bloker. dopiero po 17 - stej można było wyjsc pospacerowac i normalnie oddychac. jesli chcecie przyzwoity hotel pamietaj, ze w grecji trzeba liczyc gwiazke wyzszy. jest tam sporo drzew oliwnych - wiec caly dzien slychac cykady- cisza zapada po zmroku... sprawdz http://www.thomascook.com/search/?searchId=1363633025597&trail=62010%3AGreece_-_Crete&dbTrail=&triggerMode=&sortOrder=&pageId=Rel55-435053&categoryId=cat633832&sortingBy=&lastSelFacet=&pageSize=&pageNum=4

i tripadvisora, zanim cos wybierzesz. jak gdzies wyjezdzamy to bardziej oplaca sie doleciec do którego londynskiego lotniska i stamtad zaczac wakacje. angielscy turysci sa inaczej traktowani, a rezydenci dbaja, zeby byli zadowoleni. spotkalismy na krecie plakow z nieistniejacego juz orbiosu. 7 lat temu, za 10 dniowe wakacje placili 2,5 tys!, jak przyjechali niemieccy turysci dostali bungalowy, a naszym dostal sie domek campingowy z basenem 3x3 metry przy barze, 24 czynnym - jak ktos kupil drinka mogl sie wykąpac i 15 metrow od głownej autostrady wokół krety...
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Chętnie pojechałabym w innym, tańszym miesiącu niż sierpień, ale tak się składa, że jestem nauczycielką i urlop (=wakacje) mam narzucone odgórnie - lipiec, sierpień, a ślub jest w sierpniu, dlatego chcieliśmy od razu dzień lub dwa po wylot i relaks. Jestem przerażona cenami hoteli na Krecie. Byłam w Neckermanie, Tui i w Travel planet i wszędzie 2tyg w miarę luksusowym hotelu (braliśmy pod uwagę co najmniej hotele 4 gwiazdkowe i opcję all inclusive, albo przynajmniej sniadania i kolacje) to jakieś 5600 zl od osoby! dość sporo. Przy wyborze tego samego hotelu, ale rezygnując z all inclusive cena spada nagle z 5600 do 4000, albo 42000, więc różnica jest wręcz kolosalna!! i to wszystko cena tylko dla jednej osoby, więc wybierając opcję śniadania i kolacje jesteśmy "do przodu" ok 1500zl! Koniecznie chcieliśmy wynająć samochód i pozwiedzać wyspę i z tego co się orientuję, to takie wypożyczenie np. na tydzień to też wydatek rzędu 300 euro plus paliwo, więc niemało. Dodając to do kwoty za 2tyg pobyt w hotelu, wychodzi już całkiem niezła sumka, stąd też moje zainteresowanie ewentualnym zorganizowaniem sobie tej podróży na własną rękę. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z Kretą, może polecić jakieś sprawdzone, klimatyczne, romantyczne hoteliki, apartamenty, kwatery, raczej poza centrum dużych miast, to proszę o porady! :)
O traktowaniu Polaków jak turystów drugiej kategorii też się już trochę nasłuchałam, więc coś faktycznie musi w tym być, że to właśnie nam wciska się najgorsze pokoje. Może ktoś sam organizował swoją podróż poślubną na Kretę i mógłby polecić jakieś konkretne hotele/kwatery?
na Krętę można dolecieć z Wrocławia zdaję się Ryanair - noclegów proponuję poszukać przez hostel world - sa tam hostele, kwatery prywatne, hotele i inne. Za bilety myślę, że zapłacicie około 800zł w dwie strony za dwie osoby plus dojazd do Wrocławia. przez linie lotnicze mozna też wynająć samochód - cena ok 150 euro za tydzień - w zależności od modelu i klasy samochodu. Za noclegi - różnie - przeważnie od 15 euro za osobę wzwyż. polecam też fanpage na facebooku - mleczne podróże - tam codziennie znaleźć można informacje o atrakcyjnych połączenia we wszystkie krańce świata. (np ostatnio loty do Peru za 800zł w dwie strony - z Paryża i Londynu). znajomi skorzystali z tej opcji kupując bilety do paryza i z londynu powrotny i za 1000zł mają bilety do Peru, plus na miejscu noclegi za 100 dolarów za tydzien.
na pewno będziecie w stanie sami zorganizowac sobie taki wyjazd - i wyjdzie sporo taniej. a i nie bedziecie uwiazani posilkami o danych godzinach i "atrakcjami" hotelu. w Grecji teraz kryzys - wiec i kwatery prywatne przyciągają korzystnymi cenami. Powodzenia!
FOTOGRAFIA ŚLUBNA
www.aniagrunwald.pl
www.melrose.com.pl
www.ania1410.wordpress.com
ania.melrose@gmail.com
Zgadzam się,Grecja to łatwy kraj do podróżowania.Apartamentów można spokojnie poszukać w ciemno-już na miejscu.Można polecieć do Aten i zrobić sobie objazdówkę brzegiem morza,nocując codziennie gdzie indziej,albo popłynąć promem na jakąś wyspę.Możliwości jest sporo,ale czy to wyjdzie dużo taniej to kwestia dyskusyjna.Te ceny,które podaje Melrose są bardzo niskie ,fajnie,że komuś się udało tak tanio,ale ogólnie jest tam trochę drożej.Znajomi podróżowali tak w zeszłym roku i wydali na dwa tygodnie ok 8.000 tys nocując w apartamentach o standardzie turystycznym,jadając w tawernach,kupując promocyjny bilet lotniczy i wynajmując zupełnie przeciętny samochód. A na wyspy bilety są zawsze droższe niż do Aten lub Salonik.
mysmy jechali na wlasna reke ae wyszlo nam to 5 tys spokojnie , spanie za 2 tyg 1200zl byly tam sniadania ale kupowalismy w tamtejszym curfurze jedzenie, plus zwidzilismy w tydzien cala krete na okolo doslowanie wszytko co bylo na mapie, wyjezdzalismy rano wracalismy o 1, 2 w nocy polecam zwiedzenie elafonisi plazy czerwonej wow pieknie, drugi tydzien pojechalismy sobie na santorini promem i tam tez spanie jedzenie ale cos pieknego,plus wyspy jakies spinalongi , promy taksowki no tak wyszlo, ale lepsze to niz lezenie nad basen bo tacy ludzie tez byli;)
To wyszło Wam naprawdę tanio.Gratuluję:)Czy pamiętacie może nazwę tego taniego hotelu?A jedzenie rozumiem przyrządzaliście sami?Czy był tam aneks kuchenny?I wliczasz w to prom i pobyt na Santorini?I prom na Spinalongę?I wynajęcie samochodu?A na Santorini też wynajęliście samochód,czy przewieżliście ten z Krety?Rozumiem,że w ogóle zrezygnowaliście z jedzenia w tawernach?Przepraszam,że tak wypytuje,ale 5 tys to naprawdę mega tanio.A bilet lotniczy po ile był i jak wcześnie kupowaliście?Jeśli znajdziesz czas,to napisz proszę,na pewno te informacje przydadzą się wielu osobom.
1200zl, to juz byl hotel i przelot z biura, hotel nazywal sie stork, dawali tam sniadania w stylu byulka i plaster sera i takie same kolacje ,jedlismy tylko sniadania, reszte zakupow jakies soki cole ferty itp w cerfurze, bylismy z 3 razy w jakis tam tawernach
na tydzien wypozyczylismy auto ale nie kolo stroka tylko u pani chyba eli to 2 domy dalej juz nie pamietam ta pani dala nam mape z wszytkiemi miejscami i powiedziala gdzie zamowiec prom na santorini.
w tydzien zwiedzilismy chanie rotrdam spinalonge, samarie tu tez dojazd na wlasna reke nie mielismy dnia odpoczynku,potem elafonisi z hani 6 h drohgi ale wiok boski poplakalam sie z radosci no i inne miejsca na krecie wszytko co bylo,
czasem bralismy tez autobus tam chyba z 3 euro? nie pamietam i pojechalismy promem na santorini tam wyszlismy z promu i jakies spanie zalapalismy i tez tam zwidzanie jedznie jakies juz tam kupowalismy jakies hoddogi czy itp i z powrotem do storka bo z tamtad nas zabierali....;) najfajniejsza wycieczka jak dotad bylismy w tunezji za 700zl , nie bylo co zwidzac ale jedzienie i drinki super;d;d;d ehheehehhe uwielbiam okazje;d
Ja byłam (ale nie z biurem podróży). Z tym, że objechałam całą wyspę dookoła. Warto. Zwłaszcza jeśli ktoś lubi przyrodę. Wynajmijcie samochód i do dzieła. Co prawda Kreta nie jest tania, ale za to ciekawa. Paliwo około 2,3 EURO za litr - można przyoszczędzić np. na jedzeniu po to aby zwiedzić. Po zachodniej części bardzo ładne jest miasto Chania. Paleochora też ciekawa. Będąc na Krecie nie można pominąć wąwozu Samaria, bo to tak, jakby się na Krecie w ogóle nie było. Tylko trzeba się oczywiście do niego odpowiednio przygotować :]
Nie jestem tylko przekonana co do wyboru miesiąca. Wrzesień byłby odpowiedniejszy. Bardziej przyjazny klimat dla ludzi w EŚW oraz mniej turystów.
dodam, że wyszło około 5 tys. na osobę, ale z przelotami i wszystkim.
A moze wyspy kanaryjskie? W sezonie mozna znalezc wakacje w na prawde atrakcyjniej cenie. Inne pomysly znajdziecie na http://www.przygodadladwojga.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Bardzo przydatny może okazać się także blog http://www.tasteaway.pl/ - mnóstwo porad, informacji i zdjęć z miejsc, które warto zobaczyć. Polecam.
Witam,
23 czerwca lecieliśmy na Krete wschodnią na 7 dni i następnie na kolejne 7 dni na Kretę zachodnią. Bardzo polecamy wycieczke szczególnie jako podróz poślubna :) Wycieczke zakupiliśmy w styczniu i dostaliśmy 10 % rabatu a w tym mieliśmy pobyt dwutygodniowy + dwie fakultatywne wycieczki wliczone w cene oraz reczniki i piłeczke na plaże :) :) Cena samej wycieczki wyniosła 8 300 zł.
Naprawde wspomnienia pozostaną do końca życia a zdjęcia zwłaszcza z Santorini - bajeczne :)

Inne tematy z forum Czas wolny

WAKACJE (49 odpowiedzi)

Troche to temat z gola odmienny niz panujace tu obyczaje, ale jak podsumowywujecie te wakacje ???...

Jak nauczyć się prowadzić sklep internetowy (10 odpowiedzi)

Jestem tutaj nowa, także bardzo proszę o wyrozumiałość Pomagam tacie rozkręcić jego biznes...

do góry