Widok

Kamerdyner

Filmy Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Kamerdyner.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kamerdyner

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

To była specjalność nazistów. Grzebać się w pochodzeniu ludzi i związkach rodzinnych. Czasy się zmieniają ale chętnych nadal nie brakuje.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Genialne

Dziękuje Misiu zacta oponie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Film dał dużo do myślenia- a mianowicie, jak można aż tak zepsuć taki fascynujący temat. Bronią się tylko krajobrazy i gra Gajosa. Reszta- tragedia. Od papierowych, dwuwymiarowych i niewiarygodnych postaci poczynając, na niespójności językowej kończąc. Fajnie, że Kaszubi mówią po kaszubsku, ale czemu Niemcy mówią po polsku? Coś Polakom nie wychodzą ostatnio filmy historyczne. Może trzeba najpierw przepracować swoją historię, a dopiero potem o niej opowiadać ?
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 30

Więc zostawmy te wycieczki narodowe i kłamliwe schematy,
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Każdy inteligentny Polak

wie, kto to naziści! Nie bądźmy chorobliwie zaślepieni!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

W recenzji filmu nie ma sugestii, że mogłoby być to rodzeństwo, czyli kazirodztwo

lecz w filmie tę możliwość brano pod uwagę...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Naziści ????????

Krew mnie zalewa jak czytam takie pierdoły ludzi pomordowanych w Piasnicy i innych lasach na Kaszubach i w Polsce mordowali Niemcy ponieważ 90% popierał politykie swojego państwa którą była nastawiona na eksterminacje innych ludzi a więc niemcy .
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 5

Byłem wczoraj na filmie "Kamerdyner".

Oddziały niemieckie podczas okupacji rozstrzelały Polaków i Kaszubów, lecz byłem zaskoczony komendami - "Celuj! Pal!" po polsku! Niepisana zasada mówi, że w takich przypadkach teksty są niemieckie; także typu "ręce do góry", "Mein Führer"...
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 3

Słusznie prawisz. Jeśli Polacy mordowali ludy na Mazurach

w imię krzewienia chrześcijaństwa, to piszemy, że to Polacy, a nie jakieś tam z małej litery frakcje... Nie mordowali katolicy, lecz Polacy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

z tysiącami Niemców tamże

przesadziłeś...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

także Hitler i Stalin oraz Dzierżyński

nie byli od razu z nacji im przypisywanej jako wtórna.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

myślę, że po przegranej wojnie i w dobrobycie

zapomnieli o wojnie. Który normalny Niemiec chciałby toczyć wojnę i przeciwko komu?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

dotyczy Piaśnicy wg Wikipedii -

"W gronie ofiar znaleźli się liczni przedstawiciele polskiej inteligencji z Pomorza Gdańskiego, a także osoby narodowości polskiej, czeskiej i niemieckiej". Trochę niefrasobliwa fraza "w gronie"...
Skąd czeskiej?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

usterki w filmie -

1. Podawano w podpisach np. lata 1914, 1918, 1945, ale nie podano 1939.
2. W Piaśnicy strzelano z broni maszynowej lub z rewolweru w tył głowy; ale jest scena strzelania z przodu w serce.
3. Uciekinier ucieka z ciężarówki wzdłuż szosy, a powinien od razu wbiec do lasu...
4. Ofiary w widoku z drona były porozrzucane bezładnie, a Niemcy byli znani z porządku.
5. Kamerdyner w zamachu zastrzelił oficera (nauczyciela muzyki), ale nie zabił świadka - pasażerki.
6. Dlaczego Niemcy "przeoczyli" kamerdynera w kontroli papierów i to przez całą okupację? Tylko dlatego, że był kamerdynerem (w uniformie), bo tak to pokazano?
7. Były sugestie, że oboje to rodzeństwo, zatem czy nie wiedzieli, że może zaistnieć kazirodztwo?
8. W jaki sposób można wyrzucić duże łoże z hrabią równolegle do ziemi? Rozumiem, że wyro poleciałoby bezładnie, ale równo na 4 nogi? Zasadniczo niemożliwe! Musieliby mieć dźwig.
9. Dlaczego nie pociągnięto (parę minut) dalszych losów syna kamerdynera i jego matki, wszak po wojnie jaki to problem napisać do niego list z Niemiec? Powinno być spotkanie po latach!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 6

eeee tam, szukanie dziury w całym. To nie jest film dokumentalny żeby wszystko miało być 1 do 1. Film jak dla mnie piękny.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

opinia

Jak dla mnie piękny film, świetnie zagrane role, muzyka, ujęcie tematu - dużo emocji. Może dlatego że wujek też zginął w Piaśnicy - 2 dni po ślubie. Wielkie dzięki dla pana Bajona za ten film.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 6

Mimal

Weź młotek i puknij się w cymbał. Poszedłeś na film i przespałeś go i piszesz głupoty.
Film był piękny polecam. Ale żeby go zrozumieć trzeba mieć trochę oleju w głowie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

chyba raczej głownie polską inteligencję

- mojego wujka tam zamordowano - przyjechał z poznańskiego i był referentem oddziału prawnego Urzędu Morskiego w Gdyni. I wielu innych niewinnych gdynian.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

film oczywiście piękny - czy ja coś napisałem o jego urodzie nie tak?

zgłosiłem usterki, których można by uniknąć podczas kręcenia dzieła. Ale dziękuję choć za taką opinię - lepsza taka, niż żadna...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kamerdyner

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry