Widok

Kamerdyner

Filmy Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Kamerdyner.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kamerdyner

Przeczytaj o filmie.

Jak najbardziej film godny polecenia!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czekam teraz na remake filmu"Krzyżacy".

Może Więckiewicz w roli Jagiełły....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bardzo mnie poruszył ten film. Wróciły wspomnienia z rozmów z rodzicami , z którymi nieraz się nie zgadzałam (wychowywana w duchu komunistycznym) Teraz wiem , że mieli rację . W lasach piaśnickich został zamordowany mąż babci !
Moi rodzice żyli na Kaszubach dobrze układając stosunki sąsiedzkie z miejscowymi Niemcami...Film w pełni oddaje tamtą rzeczywistość ...
Warty polecenia każdemu kto chociaż trochę sam czuje się Kaszubą.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Super film ! Kaszubskie dialogi dodały mu dodatkowego kolorytu - no i wspaniali aktorzy : Janusz Gajos i mało mi znany Sebastian Fabijański podbili moje serce
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moi Dziadkowie

Opowiadali mi jak niemieccy osadnicy traktowali Polakow po wybuchu wojny .

Ale to nie ma nic wspolnego z tym filmem .

Film jest slaby i nudny , razi sztucznoscia , zdecydowanie stracona szansa na pokazanie prawdziwych Kaszub.

A jaki film Pani ogladala ?

Prosze nie wprowadzac w blad potencjalnych kinomanow .

Film jest slaby .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Piękny film

I mądry. Filmowany inaczej niz normalna sieczka filmowo-telewizyjna. Cała sala po filmie wstała i tak odczytywano nazwiska twórców filmu. Bardzo wzruszający. Cudnie sfilmowany, przepięknie zagrany. Rozumiem, że dla niektórych wychowanych na M-jak miłość - za trudny.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

O czym ty mowisz ?

Ten film nie jest trudny , ten film jest nudny i tyle .

Nie wysilaj sie na jakies intelektualne lamance , nuda i tyle .

Wlacz samodzielne myslenie , napisali w recenzji ze dobry no i wyrozniony na festiwalu filmowym przez towarzystwo wzajemnej adoracji i tylko tyle .

Moja ocena - ten film to jest totalna porazka
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Potrzebny film!

Potrzebny film aby przypomnieć dramat Piaśnicy i Szpęgawska gdzie łącznie Niemcy na przelomie 1939/40 zamordowali około 20 tysięcy Polaków mieszkających na Kaszubach i Pomorzu! Fabuła historyczna do poprawki. Poza nią w sposób właściwy ukazany dramat ludzi mieszkających na pograniczu kultur niemieckiej i kaszubskiej (polskiej).
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Film potrzebny

Ale nie taki , totalne rozczarowanie .

Bo teraz jest tendencja do zrównywania losów Polaków (Kaszubów, Kociewiaków i przyjezdnych)

z przeżyciami Niemców, którzy przecież zaakceptowali nazizm, wywalali swoje frustracje spowodowane "upokorzeniem" po I WŚ na polskich "podludziach" - jak to mówili.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moja rodzina dobrze pamięta relacje z Niemcami w czasie okupacji,

kiedy to Gestapo zapukało do ich mieszkania w Tczewie w 1941 roku...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

W pełni się zgadzam, historia ciekawa ale film nudny jak flaki z olejem, rola Gajosa na poziomie, reszta aktorów zbyt teatralna, Fabijański ciągle z tym samym wyrazem twarzy, niesamowite dłużyzny, zbyt wiele wątków pobocznych.

Piszecie o pięknych krajobrazach - zgoda, tylko czemu w filmie cały czas nałożone są tak smutne wyblakłe filtry.

To film bardziej o zmierzchu pruskiej arystokracji i końcu ich świata niż o losach Kaszubów.

Naprawdę się cieszyłem, że ktoś w końcu porusza lokalną skomplikowaną historię, niestety się zawiodłem. A reklamy sponsorów zaraz po zakończeniu filmu, to już kompletny paździerz i brak profesjonalizmu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

zwyczajnie łżesz

Wykonawcami byli funkcjonariusze SS oraz członkowie paramilitarnego Selbstschutzu, składającego się z Niemców.
Dziadek premiera ćwoku miał do wyboru iść do Wermachtu albo kulkę w łeb.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polecam.

Dobre kino i nareszcie Borys Szyc w innej odsłonie. A smaczek w postaci "języka kaszubskiego" w wykonaniu Gajosa - dla mnie majstersztyk.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dobre kino ?

Nika , ty chyba filmu nie obejzales w zyciu , toz to jest lipa totalna !!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

gdybyś poszedł do Wermachtu

i komendy wydawał po Polsku, wylądowałbyś w Dachau - w najlepszym razie. Tak, że skończ ...pidolić
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

podzielam opinię

Dla mnie duże rozczarowanie, Pan Gajos jedynie jak zwykle klasa.

Jak widzę wszędzie na siłę wepchniętego Szyca to mam ochotę zwymiotować.

Szyc jak zwykle kompletnie nie pasuje do tego filmu. Ale cóż jest swój to wszędzie na siłę go promują.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kamerdyner

Przeczytaj o filmie.
do góry