Widok

Kamerdyner

Filmy Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Kamerdyner.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kamerdyner

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 6

dotyczy Piaśnicy wg Wikipedii -

"W gronie ofiar znaleźli się liczni przedstawiciele polskiej inteligencji z Pomorza Gdańskiego, a także osoby narodowości polskiej, czeskiej i niemieckiej". Trochę niefrasobliwa fraza "w gronie"...
Skąd czeskiej?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

myślę, że po przegranej wojnie i w dobrobycie

zapomnieli o wojnie. Który normalny Niemiec chciałby toczyć wojnę i przeciwko komu?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

także Hitler i Stalin oraz Dzierżyński

nie byli od razu z nacji im przypisywanej jako wtórna.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

z tysiącami Niemców tamże

przesadziłeś...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Słusznie prawisz. Jeśli Polacy mordowali ludy na Mazurach

w imię krzewienia chrześcijaństwa, to piszemy, że to Polacy, a nie jakieś tam z małej litery frakcje... Nie mordowali katolicy, lecz Polacy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Byłem wczoraj na filmie "Kamerdyner".

Oddziały niemieckie podczas okupacji rozstrzelały Polaków i Kaszubów, lecz byłem zaskoczony komendami - "Celuj! Pal!" po polsku! Niepisana zasada mówi, że w takich przypadkach teksty są niemieckie; także typu "ręce do góry", "Mein Führer"...
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 3

Naziści ????????

Krew mnie zalewa jak czytam takie pierdoły ludzi pomordowanych w Piasnicy i innych lasach na Kaszubach i w Polsce mordowali Niemcy ponieważ 90% popierał politykie swojego państwa którą była nastawiona na eksterminacje innych ludzi a więc niemcy .
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 5

W recenzji filmu nie ma sugestii, że mogłoby być to rodzeństwo, czyli kazirodztwo

lecz w filmie tę możliwość brano pod uwagę...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Każdy inteligentny Polak

wie, kto to naziści! Nie bądźmy chorobliwie zaślepieni!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Więc zostawmy te wycieczki narodowe i kłamliwe schematy,
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Film dał dużo do myślenia- a mianowicie, jak można aż tak zepsuć taki fascynujący temat. Bronią się tylko krajobrazy i gra Gajosa. Reszta- tragedia. Od papierowych, dwuwymiarowych i niewiarygodnych postaci poczynając, na niespójności językowej kończąc. Fajnie, że Kaszubi mówią po kaszubsku, ale czemu Niemcy mówią po polsku? Coś Polakom nie wychodzą ostatnio filmy historyczne. Może trzeba najpierw przepracować swoją historię, a dopiero potem o niej opowiadać ?
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 30

Genialne

Dziękuje Misiu zacta oponie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

To była specjalność nazistów. Grzebać się w pochodzeniu ludzi i związkach rodzinnych. Czasy się zmieniają ale chętnych nadal nie brakuje.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Marian

Dzisiaj przyjechał Pan Marian z wielką na 7 metrów drabiną i ratował mój dach w Gdańsku.Grosza nie wziął.Pochodzi z Kartuz i tam żyje z rodziną.Tacy są Kaszubi.Dziękuje
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ok

Kaszubi to ludzie mający w sercu Boga i honor.Szanują rodzinę i pracę.A ziemia tam rodzi bujne drzewa,zdrowe i silne.W Wejherowie są czarne łabędzie z czerwonymi jak maki dziobami.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 14

Świetna rola Gajosa

I to chyba tyle. Nuda, nuda, nuda. Sztuczność bije z ekranu. Romans mało wiarygodny, wszystko przechodzone, przegadane, jakieś teatralne. Z góry uprzedzam ,nie jestem fanką filmów Vegi i lubię dobre, polskie kino. Ale ten film niestety mnie nie porwał.
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 39

A niby kim było?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Gdzie niewiele, tam niewiele. Dla mnie to od zawsze symbol terroru niemieckiego i niszczenia inteligencji.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

A i mordercy pewno byli, jakby przejrzeć rodziny, z różnych nacji. Pamiętajmy, skąd wywodzą się choćby Guderian, Manstein, Bach- Zelewski.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Kamerdyner

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 6
do góry