Widok
> a na chelmie jest zbyt wąsko
A nie mówiłem? ;)
Podejrzewam, że zbudowany był w czasach, kiedy na polskich drogach królowały kaszlaki.
Fajny, ogólnie dostępny i bezpłatny najazd był na Żabiance, koło Żabusi.
Niestety, z racji dostępności, chlew pod nim był niemiłosierny. Zapewne przez bydło, które spuszczało olej wprost na glebę.
I jakiś czas temu został zlikwidowany.
Sam jestem zainteresowany, bo czasami trzeba zrobić jakąś pierdółę od spodu auta. Jak uda Ci się cos wyczaić - daj znać.
A nie mówiłem? ;)
Podejrzewam, że zbudowany był w czasach, kiedy na polskich drogach królowały kaszlaki.
Fajny, ogólnie dostępny i bezpłatny najazd był na Żabiance, koło Żabusi.
Niestety, z racji dostępności, chlew pod nim był niemiłosierny. Zapewne przez bydło, które spuszczało olej wprost na glebę.
I jakiś czas temu został zlikwidowany.
Sam jestem zainteresowany, bo czasami trzeba zrobić jakąś pierdółę od spodu auta. Jak uda Ci się cos wyczaić - daj znać.
Czy mówisz o tym: http://goo.gl/maps/1Shni ?
Jeśli tak, to wygląda, ze jest zadaszony - to też cenna informacja.
Jeśli tak, to wygląda, ze jest zadaszony - to też cenna informacja.
Od dłuższego czasu mi to chodziło po głowie - bo byłem przekonany, że widziałem najazd gdzieś w mojej okolicy.
No i dzisiaj wzrok potwierdził podświadome przekonanie - najazd jest na parkingu strzeżonym przy Czecha, na Morenie.
http://maps.google.com/?ll=54.361741,18.57514&spn=0.000223,0.000431&t=h&z=21
Ładny i czysty. Nie wiem, jak z szerokością, bo nie próbowałem wjeżdżać.
Płatny 5zł/h
No i dzisiaj wzrok potwierdził podświadome przekonanie - najazd jest na parkingu strzeżonym przy Czecha, na Morenie.
http://maps.google.com/?ll=54.361741,18.57514&spn=0.000223,0.000431&t=h&z=21
Ładny i czysty. Nie wiem, jak z szerokością, bo nie próbowałem wjeżdżać.
Płatny 5zł/h
Jak się jedzie od placu walowego przez tą bramę gdzie pełno L jeździ w stronę Porady zaraz za łukiem w lewo stoją trzy opuszczone garaże z czego możliwy fizycznie jest wjazd w środkowy który ma kanal jeśli jest dużo śmieci to da się coś na kuckach zrobić ale wielu użytkowników stara się tam sprzątać żeby było głębiej.
Znalezione tutaj za pomocą map Google https://goo.gl/maps/Dy4E1Hy6D1FkE22G6, nie byłem zobaczyć czy aktualne. Pozdr
Na Morenie są przynajmniej jeszcze 2 takie miejsca. Z przewag nad kanałami na godzinę poza ceną, to fakt, że nie trzeba się umawiać i kosztuje to raptem 10 zł/h:
1. Parking strzeżony na Czecha. Na płocie jest numer do "Kierownika Parkingu", płatność blikiem lub wrzut gotówki w określone miejsce. Trzeba po sobie wszystko posprzątać (np. zabrać ze sobą stary olej, obiekt monitorowany). Obok jest lakiernik, ale najazd należy do parkingu, nie należy się tym sugerować. Rampa ma poszerzenie tylko na końcu, co oznacza, że np. tak jak ja robiłem sobie tylne progi, to miałem idealny dostęp z obu stron (wewnątrz i zewnątrz). No i lustro, które tam jest, jest totalnie źle ustawione, wjazd na czuja, ale chyba żeby autem spaść, to już trzeba by się postarać :D
maps.app.goo.gl/SEmmnXejWsXa4CxG9
2. Parking strzeżony na Matuszewskiego. Płatne w budce u dozorcy gotówką (nie jestem pewien czy można kartą). Jest normalnie wiadro przygotowane i beczka, gdzie można odlać stary olej, jakby ktoś chciał wymieniać. Najazd jest obudowany podestem o szerokości 3 desek (~40 cm na całej długości, aczkolwiek luźne to jest w jednym miejscu, trzeba uważać). Chyba bardziej popularne miejsce, potrafią się kolejki robić. Np. w sobotę byłem o 8 rano i byłem drugi.
maps.app.goo.gl/QqR7zyN2eAGVKL9e8
1. Parking strzeżony na Czecha. Na płocie jest numer do "Kierownika Parkingu", płatność blikiem lub wrzut gotówki w określone miejsce. Trzeba po sobie wszystko posprzątać (np. zabrać ze sobą stary olej, obiekt monitorowany). Obok jest lakiernik, ale najazd należy do parkingu, nie należy się tym sugerować. Rampa ma poszerzenie tylko na końcu, co oznacza, że np. tak jak ja robiłem sobie tylne progi, to miałem idealny dostęp z obu stron (wewnątrz i zewnątrz). No i lustro, które tam jest, jest totalnie źle ustawione, wjazd na czuja, ale chyba żeby autem spaść, to już trzeba by się postarać :D
maps.app.goo.gl/SEmmnXejWsXa4CxG9
2. Parking strzeżony na Matuszewskiego. Płatne w budce u dozorcy gotówką (nie jestem pewien czy można kartą). Jest normalnie wiadro przygotowane i beczka, gdzie można odlać stary olej, jakby ktoś chciał wymieniać. Najazd jest obudowany podestem o szerokości 3 desek (~40 cm na całej długości, aczkolwiek luźne to jest w jednym miejscu, trzeba uważać). Chyba bardziej popularne miejsce, potrafią się kolejki robić. Np. w sobotę byłem o 8 rano i byłem drugi.
maps.app.goo.gl/QqR7zyN2eAGVKL9e8
Podsumowanie:
W Gdańsku i okolicach dostępnych jest kilka miejsc z najazdem lub kanałem do pracy pod autem. Na Morenie znajdują się dwa parkingi strzeżone: na Czecha (10 zł/h, płatność blikiem lub gotówką, monitorowany) oraz na Matuszewskiego (płatne u dozorcy gotówką, z przygotowanym wiadrem i beczką na olej). Na Zaspie przy parkingu strzeżonego koło dawnej stacji GPEC działa kanał obok warsztatu za 3-4 zł za 30 minut. Na Hynka obok autoguma parking strzeżony oferuje najazd za 2 zł za pół godziny, a w Sopocie na osiedlu Brodwido przy ul. Cieszyńskiego znajduje się parking strzeżony z warsztatem i najazdem-kanałem. Wiele z wcześniej dostępnych miejsc, takich jak na Żabiance czy w garażach przy Poradzie, zostało zlikwidowanych lub zagrodzonych. Przed wizytą warto sprawdzić aktualność informacji, ponieważ dostępność tych miejsc zmienia się.