Widok

Kanalizacja

O co chodzi z tym że jeszcze kanalizacja nie jest odebrana przez gminę, a jest skończona ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A zależy w jakiej formie jest wykonywane
1. prace własne gminy ze środków gminnych
2. na podstawie umowy inwestycyjnej przez np małego developera

i tu mamy drugie kryterium
B. Odbiory
Po wykonaniu inwestycji są procedury odbiorowe, geodeta, próby szczelności, zbieranie dokumentacji i papierów na materiały itp,. , przywrócenie nawierzchni i np działek gdzie były przyłącza do stanu sprzed prac "protokoły, pisemka i papierologia, zakończenie prac w nadzorze budowlanym itd

Tu wykonawca zbiera zbiera, przekonuje, że jest ok i w ogóle czas leci, aż da się zakończyć prace w nadzorze budowlanym, odbierze gestor (np Spółka komunalna Żukowo)

no jak odbierze to jest odebrane i mogą eksploatować

C tu jeszcze mamy sytuacje, gdzie inwestycje prowadzi inwestor na podstawie umowy Inwestycyjnej, to po zakończeniu prac spisuje umowę przekazania sieci gminie na podstawie umowy Inwestycyjnej i czeka na podpisane, do czasu gdy SKŻ będze miało kase na wykupienie ;) np 30% nakładu (po swoim cenniku) i w tym okresie jest to sieć prywatna - tj tego co wybudował i np trzeba opłatę za zajęcie siecią drogi publicznej płacić

wiec w sumie nie wiem co rozumiemy przez odebranie przez gminę ;D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Banino

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (72 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...

Internet JMT Elektronika Marek Wensierski (36 odpowiedzi)

Witam, do tej pory internet od JMT Elektronika Marek Wensierski działał sprawnie ale od około 2-3...

Rehabilitacja, gabinety lekarskie (22 odpowiedzi)

Cześć, zwracam się do was z zapytaniem, co myślicie na temat powstania prywatnej placówki...

do góry