Widok
Karczemki - jak sie mieszka?
Witam
Mam zamiar kupic dom na Karczemkach. Chciałabym się dowiedziec jak się mieszka, jak infrastruktura i dostęp do przychodni, biblioteki, sklepów, etc. Poza tym że jest nowa szkoła podstawowa i Auchan w pobliżu. Jak wygląda połączenie komunikacyjne z Centrum? Czy drogi osiedlowe są odśnieżane? Czy są fajne place zabaw dla dzieci ogólnodostępne?
Próbowałam przejrzec forum ale poza narzekaniami na psy, kradzieże i grzyba w mieszkaniach to ciężko znaleźc konkrety:)
Z góry dziękuję
Mam zamiar kupic dom na Karczemkach. Chciałabym się dowiedziec jak się mieszka, jak infrastruktura i dostęp do przychodni, biblioteki, sklepów, etc. Poza tym że jest nowa szkoła podstawowa i Auchan w pobliżu. Jak wygląda połączenie komunikacyjne z Centrum? Czy drogi osiedlowe są odśnieżane? Czy są fajne place zabaw dla dzieci ogólnodostępne?
Próbowałam przejrzec forum ale poza narzekaniami na psy, kradzieże i grzyba w mieszkaniach to ciężko znaleźc konkrety:)
Z góry dziękuję
Generalnie fajna dzielnica daleko od zgiełku miejskiego. Z komunikacją publiczną jest "troszeczkę" nie tak bo brak przystanku PKM i może ostatnio słyszane walki o przywrócenie (na szczęście owocne ;) autobusu do centrum.
Infrastruktura handlowa ok (Netto,Biedronka,niedługo pawilony z Rossmanem,Pepco),nowo otwarta przychodnia z kontraktem NFZ
Blisko obwodnica,las, drogi (np porównując podobną dzielnicę do naszej Osowej u nas drogi zdecydowanie lepsze)
Problem zapachu z wysypiska? Prywatnie nie odczuwam.
Auchan i inne duże markety na + :)
Fajne tereny za Auchanem połączone ścieżką rowerową,kładka ... jest gdzie biegać,spacer,grzyby :D
Nowa szkoła,basen ...
Reasumując : Znam o wiele gorsze dzielnice od Kokoszek (Karczemki to cześć dzielnicy Kokoszki) np Stogi, Osowa (ze względu na jakość dróg wewnętrznych) W szkolnej ocenie daję 4+ Dlaczego nie 5 ? Brak przystanku PKM iii czeste korki w godzinach szczytu.
Infrastruktura handlowa ok (Netto,Biedronka,niedługo pawilony z Rossmanem,Pepco),nowo otwarta przychodnia z kontraktem NFZ
Blisko obwodnica,las, drogi (np porównując podobną dzielnicę do naszej Osowej u nas drogi zdecydowanie lepsze)
Problem zapachu z wysypiska? Prywatnie nie odczuwam.
Auchan i inne duże markety na + :)
Fajne tereny za Auchanem połączone ścieżką rowerową,kładka ... jest gdzie biegać,spacer,grzyby :D
Nowa szkoła,basen ...
Reasumując : Znam o wiele gorsze dzielnice od Kokoszek (Karczemki to cześć dzielnicy Kokoszki) np Stogi, Osowa (ze względu na jakość dróg wewnętrznych) W szkolnej ocenie daję 4+ Dlaczego nie 5 ? Brak przystanku PKM iii czeste korki w godzinach szczytu.
Szkoła, basen, przedszkole, sklepy, spokój, blisko tereny rekreacyjne, nowy plac zabaw - to wszystko na plus. Komunikacja niestety na minus. Brak autobusu przez osiedle do PKM to dla mnie porażka. Nawet brak dobrego dojścia... Ale jestem pewien, że to tylko kwestia czasu. Autobus do centrum jedzie 35min, do wrzeszcza 45min. Póki co najlepiej poruszać się autem... W najbliższym czasie będzie rozbudowywana Kartuska. Zapachów nie czuć, chyba że zawieje centralnie z południa to trochę Szadółki pachną (bardzo rzadko). Samoloty głownie lądują przy osiedlu (startują na Rębiechowo) i są na tyle nisko że mi osobiście nie przeszkadzają. Pod względem zakupu domu - jak najbardziej dobra lokalizacja.
Z tą prostotą to bym nie przesadzał... Ktoś może nie wiedzieć. Faktycznie - to nie fabryka. Przy wietrze z zachodu (80% wiatrów) byłoby czuć a jest ok. Przez ostatni rok chyba tylko raz poczułem, ale jak byłem bliżej czyli na nowatorów. W tej fabryce przetwarzają już gotowy półprodukt, który przyjeżdża z USA więc większość zapachów zostaje za oceanem ;) Z tego co wiem to fabryka jest monitorowana i prowadzone są pomiary zanieczyszczeń. Mieszkańcy Kokoszek mocno o to walczyli swego czasu.