Widok
Kat C czy C+E
witam
planuję całkowicie zmienić branżę i zmienić pracę stąd mam dwa pytania:
1. gdzie jest najlepsza szkoła jazdy na tę kategorię - Gdańsk
2. c lub c+e to jest ta sama cena, lepiej robić C później E czy za jednym zamachem - nie mam doświadczenia w prowadzenia pojazdów ciężarowych dlatego nie wiem czy dla w miarę ogarniętego kierowcy kat B jest to arcy ciężka sztuka czy też do opanowania
dodam że nie interesuje mnie jazda na TIRach w dalekich trasach tylko praca stacjonarna
planuję całkowicie zmienić branżę i zmienić pracę stąd mam dwa pytania:
1. gdzie jest najlepsza szkoła jazdy na tę kategorię - Gdańsk
2. c lub c+e to jest ta sama cena, lepiej robić C później E czy za jednym zamachem - nie mam doświadczenia w prowadzenia pojazdów ciężarowych dlatego nie wiem czy dla w miarę ogarniętego kierowcy kat B jest to arcy ciężka sztuka czy też do opanowania
dodam że nie interesuje mnie jazda na TIRach w dalekich trasach tylko praca stacjonarna
Jeżeli chcesz zostać kierowcą zawodowym i jeździć tirem to zapoznaj się z artykułem szkoły jazdy, który w punktach opisuje jakie kursy i dodatkowe szkolenia musisz uzyskać by zostać kierowcą ciężarówki ;) - https://www.naukajazdy.wroc.pl/news/jakie-prawo-jazdy-na-tira.html
Dokładnie, trochę za dużo!
Hej, jakiś 2 lata temu robiłem prawo jazdy i powiem Ci że kasy trochę idzie, na start lekarz 350zł kurs najpierw C 2000 zł, egzamin 300 zł (jak zdasz za pierwszym razem) bo zdawalność jest niska, następnie E do C kurs ok 2200 zł, egzamin 300 zł (jak zdasz za pierwszym razem) do sprzęgania jest fajne auto tupu Star/Man roz........ nawet drzwi kierowcy się nie otwierają, jak odpalisz silnik to wszystko lata z lusterkami włącznie a do jady kupili nowego Dafa to jedyny plus. Dalej wydanie prawa jazdy 100 zł, no i kwalifikacja wstępna ok. 3000 zł żebyś mógł coś przewozić, dowiesz się np. ile czasu potrzebuje kobieta aby wytrzeźwieć i inne bzdury i z takich pytań zadajesz egzamin u mnie z 30 osób zdało 9, to tylko jeszcze badania lekarskie, i psychotesty (przed egzaminem KW)
i karta kierowcy 170 zł czyli całość 8420zł i ok.1,5 roku. Polecam super
nauczyciela z Żukowa Tomset p.Tomka u którego musiałem wziąć kilka jazd, bo robiłem kurs w Osk w Gdańsku i była totalna porażka, ale dzięki bogu już szkoły nie ma. Najlepiej jak się robi wszystko za jednym zamachem, ja tak robiłem i było ok. Pozdrawiam
i karta kierowcy 170 zł czyli całość 8420zł i ok.1,5 roku. Polecam super
nauczyciela z Żukowa Tomset p.Tomka u którego musiałem wziąć kilka jazd, bo robiłem kurs w Osk w Gdańsku i była totalna porażka, ale dzięki bogu już szkoły nie ma. Najlepiej jak się robi wszystko za jednym zamachem, ja tak robiłem i było ok. Pozdrawiam
Dziękuje wszystkim za informacje, teraz pozostaje wybór szkoły ewentualnie z braku polecanej w Gdańsku wybiorę z Żukago. Na chwilę obecną zapotrzebowanie na kierowców jest duże, mam nadzieję że po zakończeniu kursu nto się utrzyma. Na chwilę obecną jazda czymś większym od dostawczaka to dla mnie czarna magia ale być może jak wsiąde za stery jakoś dam radę.
No podobnie u mnie... 30 dni, po 30 min dziennie i spokojnie można ogarnąć materiał. A jeżeli chodzi o testy, to tutaj masz 32 pytania: http://www.ltesty.pl/testy/
Możesz się zmierzyć. Na żywioł, bez nauki. Pochwal się jak poszło :)
Możesz się zmierzyć. Na żywioł, bez nauki. Pochwal się jak poszło :)
Mi to aż tyle czasu nie zajęło. Poświęciłem tylko 2 tygodnie na naukę i zdałem 74/74. Ja akurat uczyłem się na stronie https://www.prawo-jazdy-360.pl/ i jestem bardzo zadowolony. Jest ona łatwa w obsłudze i jest pewność ze są na niej wszystkie pytania jakie mogą być na egzaminie w WORD. Do tego super podręcznik kursanta :)
Zdawałem pod Krakowem, więc z Gdańskiem to nie wiem jak będzie. No i lepiej jak zdasz od razu C+E, pomęczysz się raz i szybciej będziesz mógł zacząc dobrze zarabiać. O to w tym chodzi, żeby dobrze zarabiać. Pamiętam jak dostałem pierwszą wypłatę od mojego pracodawcy (blau speed) oj cieszyły te pieniądze :')
Warto zrobić obie kategorie.