Widok
Kierowca taksówki chciał wyłudzić 150 zł
Opinie do artykułu: Kierowca taksówki chciał wyłudzić 150 zł.
Próba wyłudzenia, szarpanina, wreszcie zrzucenie winy na klientów - tak można podsumować kurs taksówką gości naszego czytelnika, pana Michała. Poniżej publikujemy treść listu, w którym opisał całe zdarzenie. Śródtytuły pochodzą od redakcji.
W dniach 11-18 czerwca moja rodzina przyjmowała dwoje gości z Bawarii, tj. matkę mojego szwagra (mieszkającego w Polsce Niemca) oraz jej przyjaciółkę. Goście mieszkali w Gdańsku. Można było mieć nadzieję, że wizyta pozostawi na gościach pozytywne ...
Próba wyłudzenia, szarpanina, wreszcie zrzucenie winy na klientów - tak można podsumować kurs taksówką gości naszego czytelnika, pana Michała. Poniżej publikujemy treść listu, w którym opisał całe zdarzenie. Śródtytuły pochodzą od redakcji.
W dniach 11-18 czerwca moja rodzina przyjmowała dwoje gości z Bawarii, tj. matkę mojego szwagra (mieszkającego w Polsce Niemca) oraz jej przyjaciółkę. Goście mieszkali w Gdańsku. Można było mieć nadzieję, że wizyta pozostawi na gościach pozytywne ...
Uber tez nauczył się oszukiwania ...
Jadąc tą sama trasą raz zapłaciłam 19,45zł innym razem już 21 (dobra niewielka róznica-wlasciwie zadna)ale jak trzeci raz chciałam zamówić to pokazało, że kurs będzie kosztował 35-45 zł ? :D ,podobna godzina srodek tygodnia ...sprawdzałam 6 razy a za 7 razem pokazało 21-25 zł i raz pokazało ze trasa ma 9 km a raz że 12 ! i ta sama dokładnie trasa .uber tez naciaga .
Poproś uberowca o rachunek na zakończenie kursu i masz go dostać natychmiast bez żadnych kombinacji.
Raz poprosiłem o wydruk fiskalny, to kierowca powiedział, że otrzymam odpowiedniego SMS. Ja chcę tu i teraz, a jak nie, to proszą wezwać Policję. W efekcie kierowca w strachu szybko odjechał bez zapłaty. Dlatego twierdzę, że ta firma działa nielegalnie.
Tyle, że to fakt nie brednie. Nie jestem taksówkarzem a pasażerem, miałam "przyjemność" korzystać z ubera i mytaxi, jedno i drugie - masakra. Widać, że kierowcy bez licencji. Mytaxi tak się reklamuje, że tylko kierowcy z licencjami, a jak przyszło co do czego, to przyjechał po mnie jakiś palant, czarny starym mercedesem, nieoznakowanym, bez nr bocznego, w samochodzie smród. Cena za kurs wyższa niż w taxi, widać, że lata na umowie zlecenie za 10zł/h.
Skorpion nie
No właśnie skorpion absolutnie NIE. Oprócz ceny istotne jest też bezpieczeństwo i ochrona prawna. Jazda z takim przewoźnikiem jak skorpion w przypadku wypadku jest ryzykowna bo nie otrzymasz żadnego odszkodowania nawet z NW kierowcy. Taxi i Uber to legalne przewozy. A to tego Uber ma dodatkowe ubezpieczenie czego Taxi nie ma. Rozumiem taksówkarzy bo tracą klientele ale niestety przewozy idą w kierunku aplikacji i cyfryzacji. To bardzo dobry postęp czego Taksówkarze nie do końca chcą zrozumieć.
Uber tak samo jak komunikacja miejska
Kurs zamawiasz u UBERa. Kierowca jest tylko pracownikiem czyli kierowcą. UBER odpowiada za świadczone usługi i to z ubezpieczenia usługodawcy otrzymasz dodatkowe odszkodowanie poza NW kierowcy który legalnie i bez żadnych obaw może Cie wozić. To nie Skorpion że musi udawać że wozi znajomych.
Ta, bo kazdy Janusz pod szyldem Taxi ma wszystkie papiery w porzadku, lacznie z przegladem w wypierdzianym 20 letnim Mercedesie zdjetym z przystanku w RFN.
Nie mowiac oczywiscie, ze Cie typowy Janusz pod szyldem Taxi wydyma na cenie kursu jak ten w artykule, albo jak cos zgubisz/zostawisz to ci odda.
Nie mowiac oczywiscie, ze Cie typowy Janusz pod szyldem Taxi wydyma na cenie kursu jak ten w artykule, albo jak cos zgubisz/zostawisz to ci odda.
Tak jakby taksiarze byli jakimiś wyjątkami. "Wszyscy" w kraju kombinują i oszukują, aby zarobić jak najwięcej. Jeśli nie będziesz patrzył na ręce, to tak samo może Cię wydymać hydraulik, elektryk, remontowiec czy sprzedawca w mięsnym... A myślenie, że uber jest taki wspaniały pokazuje tylko naiwność ludzi.
ZUS , Urząd Skarbowy, kasa fiskalna, miesięczna opłata dla korporacji, wyższa składka OC dla taksówki, wyższa cena corocznego przeglądu taksówki, okresowe badania lekarskie, psychotesty i w końcu licencja. Wszystko kosztuje niestety. W Uberze nie ponoszą żadnych z tych kosztów.
Przeciętny osobnik nie ma pojęcia o tych kosztach i chciałby taniej.
Niestety fakt jest taki, że kultury osobistej często brakuje a ta jest bezcenna.
Zawsze znajdzie się burak, który psuje opinię innym.
Przeciętny osobnik nie ma pojęcia o tych kosztach i chciałby taniej.
Niestety fakt jest taki, że kultury osobistej często brakuje a ta jest bezcenna.
Zawsze znajdzie się burak, który psuje opinię innym.
- ZUS płacicie tak samo jak UBER bo musicie mieć działalność.
- US-karta podatkowa dla taxi coś ci mówi? Więc o jakich podatkach tutaj mówisz, bo kto jak kto ale to właśnie taxiarze praktycznie ich nie płacą a nie UBER. Oni muszą sie rozliczać na ogólnych zasadach.
- Opłata dla korpo-w UBER masz to samo-20% z każdego kursu i nie może sobie dorobić na boku bez taksometru.
- Koszt przeglądu-całe 42 zł więcej na rok.
- Licencja (w Gdańsku) - aż 200zł na 15 lat.
- Legalizacja taksometru na 2 lata ok. 60zł.
- Kasa fiskalna-zakup około 800zł a z US oddają 700zł jeśli jest to pierwsze urządzenie fiskalne zakupione przez daną firmę.
- Przegląd kasy około 200zł na 2 lata.
Także rozbij sobie proszę na te 'magiczne koszty' w ujęciu 1 roku i wyjdzie ci, że taksówkarze mają opłat mniej niż UBER, choćby dlatego, że mogą rozliczać się kartą podatkową.
I uprzedzam od razu komenty taksiarzy-"o uberowiec/lewus". Nie jestem związany z żadną firmą przewozową, na życie zarabiam w branży IT. Po prostu nie lubię jak się robi k...ę z logiki!
- US-karta podatkowa dla taxi coś ci mówi? Więc o jakich podatkach tutaj mówisz, bo kto jak kto ale to właśnie taxiarze praktycznie ich nie płacą a nie UBER. Oni muszą sie rozliczać na ogólnych zasadach.
- Opłata dla korpo-w UBER masz to samo-20% z każdego kursu i nie może sobie dorobić na boku bez taksometru.
- Koszt przeglądu-całe 42 zł więcej na rok.
- Licencja (w Gdańsku) - aż 200zł na 15 lat.
- Legalizacja taksometru na 2 lata ok. 60zł.
- Kasa fiskalna-zakup około 800zł a z US oddają 700zł jeśli jest to pierwsze urządzenie fiskalne zakupione przez daną firmę.
- Przegląd kasy około 200zł na 2 lata.
Także rozbij sobie proszę na te 'magiczne koszty' w ujęciu 1 roku i wyjdzie ci, że taksówkarze mają opłat mniej niż UBER, choćby dlatego, że mogą rozliczać się kartą podatkową.
I uprzedzam od razu komenty taksiarzy-"o uberowiec/lewus". Nie jestem związany z żadną firmą przewozową, na życie zarabiam w branży IT. Po prostu nie lubię jak się robi k...ę z logiki!
stary, rzuć to w cholerę, odpal se startapa, zostań szefem drugiego
fejsbuka i zarabiaj miliardy.
Jeżeli natomiast, ktoś trzyma Tobie gnata przy głowie i rozkazuje Ci jeździć to daj znać, są służby, policja itp.
Proste - jak Ci się nie kalkuluje to nie poświęcaj na to energii, znajdź se coś lepszego.
Jeżeli natomiast, ktoś trzyma Tobie gnata przy głowie i rozkazuje Ci jeździć to daj znać, są służby, policja itp.
Proste - jak Ci się nie kalkuluje to nie poświęcaj na to energii, znajdź se coś lepszego.
Bujać to las a nie nas.
Jestem kierowcą zawodowym, większość tych opłat też ponoszę, sam wychowuję dwoje dzieci i nie kradnę aby żyć. Z tego co widać nie znam żadnego taksówkarza, który klepie biedę, osobiście znam 3 i utrzymuje z nimi kontakt. Każdy z nich ma dom garaż i dobry samochód. Zarabiacie min 4.000 zł na czysto, po odliczeniu kosztów to bieda??
Żeby zarobić to trzeba niestety poświęcić trochę czasu
a wielu z Was nadal pamięta komunę i jak to się czasami zarabiało w tydzień tyle co inni w miesiąc, głównie właśnie oszukując "zagraniczniaków".
Ci młodsi już się powoli zmieniają, sam znam osobiście kilku bardzo porządnych a z usług jednego korzystam na długich trasach. Problem w tym, że dzwoniąc po taksówkę nadal masz dużą szansę na trafienie cwaniaczka więc najlepiej jak się już pozna kogoś normalnego to albo prosić o konkretne numery taksówek (jak się ma czas poczekać) albo dzwonić z wyprzedzeniem do konkretnej osoby.
Ci młodsi już się powoli zmieniają, sam znam osobiście kilku bardzo porządnych a z usług jednego korzystam na długich trasach. Problem w tym, że dzwoniąc po taksówkę nadal masz dużą szansę na trafienie cwaniaczka więc najlepiej jak się już pozna kogoś normalnego to albo prosić o konkretne numery taksówek (jak się ma czas poczekać) albo dzwonić z wyprzedzeniem do konkretnej osoby.
Przede wszystkim
Szef komfortu czyli zbychu jest nielepszy. Udaje ze tam rzadzi jednakze jest tam balagan. Mam kolegow co jezdzili i jezdza,opowiadali jak jest. ZBYCHU MA,gdzies wszystko,najwazniejsze ze dostaje kase od driverow a fv brak. Najgorsze ze wsrod normalnie pracujacych znajdzie sie czarna owca a to rzutuje na cala grupe, jak jeden policjant jest zly to od razu cala paiarnia jest zla. Taki schemat
są alternatywy dla taxi i ubera
MyTaxi polecam, zamawiam i płacę przez apke, oceniam kierowców. Częste promocje ze zniżką 50proc. Teraz jest zniżka na kursy z i do dworców i lotnisk.
Jeśli komuś nie podoba się uber ze względu na podejście do podatków to mytaxi jest idealny, poza tym nie ma absurdalnych stawek w nocnych godzinach szczytu.
Jeśli komuś nie podoba się uber ze względu na podejście do podatków to mytaxi jest idealny, poza tym nie ma absurdalnych stawek w nocnych godzinach szczytu.
Ale w Uberze znasz trase i kwote zanim wsiadziesz do pojazdu. Janusz z taxi, pojedzie jak chce i zażąda ile chce i bazuje na tym, ze jak sie spieszysz na samolot czy pociag to nie bedziesz sie z ch*jem klocil tylko mu zaplacisz te 150pln wiecej dla swietego spokoju. Co do narodowosci i koloru skory, orientacji seksualnej czy wygladu, to moze byc nawet czarnoskórym gejem w tęczowym dresie nie ma to dla mnie znaczenia.
my taxi jest super, sam korzystam jak muszę,
ale ma jedną podstawową wadę: przewidywana cena nadal zwykle nijak się ma do końcowej...
no i można sobie do upadłego zaznaczać taxi premium i wysokie oceny za samochód, a i tak podjedzie zdezelowany passat lub 15-letnie volvo (no w sumie to premium:) ) w którym wszystko trzeszczy...
no i można sobie do upadłego zaznaczać taxi premium i wysokie oceny za samochód, a i tak podjedzie zdezelowany passat lub 15-letnie volvo (no w sumie to premium:) ) w którym wszystko trzeszczy...
Znam takiego kierowce Mytaxi, który nie ma licencji, tłucze matkę, nie płaci alimentów, ćpa, pije i mieszka na działce ogrodniczej. Jest zatrudniony przez tzw partnera mytaxi. Oni nie mają takich wymogów jakie ma sama firma. Jeździ na umowe zlecenie za 9zł za godz. po swojej zmianie przekazuje auto kolejnej osbie, która jeździ kolejne godziny. Wyobrażacie sobie w jakim stanie tech,jest takie auto po 3 miesiąca ciągłej jazdy?! Dajcie spokój z tym pseudo taksówkami. Żeby mieć w nazwie taxi, TRZEBA MIEĆ LICENCJĘ TAXI!
Tłumaczenia Komfortu przysłowiowej kupy się nie trzymają
Klient zamówił kurs bezpośrednio w Komfort.
Klient dostał SMSa (oba) z systemu rezerwacji Komfort.
Skąd ktokolwiek inny miałby mieć nr tel. klienta i informację o miejscu i godzinie startu ??
Tłumaczenia komforciarzy są nielogiczne i po prostu nie mają sensu.
Właśnie sprawdziłem w telefonie czy mam zapisany numer do tej firmy, by go skasować. Widzę jednak że już wcześniej uznałem że nie jestem zainteresowany jej ofertą.
Klient dostał SMSa (oba) z systemu rezerwacji Komfort.
Skąd ktokolwiek inny miałby mieć nr tel. klienta i informację o miejscu i godzinie startu ??
Tłumaczenia komforciarzy są nielogiczne i po prostu nie mają sensu.
Właśnie sprawdziłem w telefonie czy mam zapisany numer do tej firmy, by go skasować. Widzę jednak że już wcześniej uznałem że nie jestem zainteresowany jej ofertą.
Jak zobaczył że to są Niemcy to policzył 50 w euro i wyszło 200 zł
Przeciętny Hans zarabia 2,5 - 3 tys. euro, Kowalski 2,5-3 tys. zł (nie licząc bankowców, prezesów, tych ze spółek skarbu państwa i budynia)
Mają dużo taniej u siebie za taką "samą pensję:" (1:4)
Litr benzyny 1,15 euro - 4,4 zł
Szampon 3 euro - 15 zł
Koszulka 5 euro - 40 zł
Golf 7 16 tys. euro - 70 tys. zł
Kto zna inne przykłady
Mają dużo taniej u siebie za taką "samą pensję:" (1:4)
Litr benzyny 1,15 euro - 4,4 zł
Szampon 3 euro - 15 zł
Koszulka 5 euro - 40 zł
Golf 7 16 tys. euro - 70 tys. zł
Kto zna inne przykłady
Uber mytaxi itaxi
Wiecie jaki jest? Kupujesz kilka sutek, zakładasz działalność podpisujesz umowę z którąś z ww. firm, zatrudniasz ukraincow, wymagania -19 lat, prawko i zaświadczenie o niekaralności i już wożą was po mieście. Wsiadacie do auta niewiadomo z kim! Są uczciwe korporacje, w city driver nigdy nie spotkało mnie nic złego. Jest taniej niż z uberem, czysto w autkach i jezdza kierowcy z licencja!
to tylko częściowa prawda
powinny być trochę wyższe standardy niż piszesz odnośnie chociażby badań psychologicznych itp. Na przykład co innego gdy głuchy kierowca, bez ręki, czy niezrównoważony psychicznie wiezie samego siebie a co innego, gdy przewozi masę ludzi. Ubezpieczenie też musi obejmować odszkodowanie dla pasażerów,
To wyjątek
Zawsze jeżdżę Komfort taxi na trasach Gdańsk - Lotnisko a często Sopot-Gdańsk. To fakt, że taksówki mają w różnym standardzie, z reguły podjeżdża czyste i zadbane auto ale czasem zdarza się syfiasty rzęch.
Ale ceny mają porównywalne, sprawdziłem. W imprezowy piątek w nocy na trasie Sopot-Gdańsk cena była nawet lepsza od ubera (bo Uber podnosi cenę jak jest duży popyt na dzielni).
I do tego na taksi po telefonie zawsze czekam 10-15 minut, na uber zdarza się i 30.
Ale ja jestem Polakiem i jeżdżę z nimi od kilkunastu lat, więc mnie nigdy nie próbowali orżnąć. Ale jak widać w każdej korporacji są chciwusy którzy jak zwiększą obcokrajowców to chcą ich wydoić.
Ale ceny mają porównywalne, sprawdziłem. W imprezowy piątek w nocy na trasie Sopot-Gdańsk cena była nawet lepsza od ubera (bo Uber podnosi cenę jak jest duży popyt na dzielni).
I do tego na taksi po telefonie zawsze czekam 10-15 minut, na uber zdarza się i 30.
Ale ja jestem Polakiem i jeżdżę z nimi od kilkunastu lat, więc mnie nigdy nie próbowali orżnąć. Ale jak widać w każdej korporacji są chciwusy którzy jak zwiększą obcokrajowców to chcą ich wydoić.
podziekuj pomaskiej
Pani pomaska wprowadzila jakis czas temu w gdansku uwolnienie cen. platformiana polityka. tylnymi drzwiami wprowadza oszusta ubera co w szczycie liczy 3x wiecej niz taksowka a normalne taxi zaszczuwa sie przez tolerowanie zlodzieji z pod zlotej bramy i scandice. a k...wy redaktorki maja kase od uberka za hejcik na taxi.
UBER odprowadza podatki oraz za każdym razem dostajesz rachunek
Uber odprowadza podatki jako korpo, a swoim kierowcom przelewa odpowiednie kwoty wypłat. Rachunek możesz sobie wydrukować z systemu, nie jest powiedziane, ze rachunek musi być wystawiony w papierowej formie (patrz zakupy przez internet i elektroniczne faktury)
chwalenie kierowcow ubera to jak przyzwalanie na nielegalna dzialanosc, ale taxi to zlo?
ludzie sie podniecaja tym uberem, ze uczciwi itd a oszukuja nasz kraj od poczatku swojej dzialalnosci, ale kazdy janusz oszczednosci powie, ze to spoko
gdyby tylko uberowcy mogli to by was okradli, maja po prostu kaganiec
zacznijcie z AS TAXI korzystac to zobaczycie jak wyglada porzadna obsluga i uczciwa cena
idac tokiem myslenia uber-debilow to wg mnie kierowca z artykulu skorzystal z mnoznika - szach mat
ludzie sie podniecaja tym uberem, ze uczciwi itd a oszukuja nasz kraj od poczatku swojej dzialalnosci, ale kazdy janusz oszczednosci powie, ze to spoko
gdyby tylko uberowcy mogli to by was okradli, maja po prostu kaganiec
zacznijcie z AS TAXI korzystac to zobaczycie jak wyglada porzadna obsluga i uczciwa cena
idac tokiem myslenia uber-debilow to wg mnie kierowca z artykulu skorzystal z mnoznika - szach mat
Przepraszam bardzo, ale na jakiej podstawie twierdzisz, że uber okrada nasz kraj? Mają legalnie założoną działalność gospodarczą, firma płaci podatki, a to że wykorzystuje lukę w prawie to nie żadne złodziejstwo. Po twojej wypowiedzi można sądzić, że jesteś pracownikiem firmy taxi as, więc skoro twierdzisz, że jest tak uczciwa i komfortowa to jak wytłumaczysz mi fakt, że we wtorek około godziny po koncercie Guns N Roses za kierowca waszej korpo zapewniał mnie, że kurs spod stadionu na zaspe (a konkretnie do nowego osiedla przy wiadukcie przy ul. Rzeczypospolitej) wyniesie nie więcej niż 25zl, a w rezultacie za 4.5 km kierowca zażądał ode mnie 65zł pod groźbą nie wypuszczenia mnie z pojazdu jeśli tyle nie zapłacę? Jak wytłumaczysz, że w aucie waliło papierosami gorzej, niż w jakimś pubie? Dla porównania identyczna odległość na Przymorze - przyjaciółka zapłaciła w tych samych okolicznościach 15zł za ubera. No proszę tłumacz się!
Polecam myTaxi
Zamawiam i płacę przez aplikację, mogę ocenić kierowcę i samochód. Nie miałem problemów. Co więcej, często mają promocje z 50% zniżki np. teraz jest 50% zniżki na kursy z/do dworców i lotnisk. Dla tych, co nie chcą ubera (np. ze względu na podejście do podatków). Samochody czyste i w dobrym stanie, kierowcy mili.
Taksiarze
To emeryci, emerytowani milicjanci, wojskowi, życiowi nieudacznicy, ludzie nienadający się do innej pracy. Kultura i sposób jazdy pozostawia wiele do życzenia. Wielokrotnie na znanej mi trasie próbowano mnie po chamsku orżnąć na opłacie. Nie wspomnę już o niechęci wystawiania rachunków, czy kwitków z kasy fiskalnej.
Kiedyś późnym wieczorem wracałem z imienin od szwagra . Pośzliśmy z zoną kawałek żeby się przewietrzyć ale kiedy zobaczyłem wolną taksówkę zatrzymałem ją i z żoną do niej wsiedliśmy. Jako że wtedy byłem równiez taksówkarzem to potrafiłem na podstawie doświadczenia okreslić z dokładnością do 2-4 zł ile taki kurs powinien kosztować . Mnie wychodziło ze ok 40 zł. W czasie jazdy widziałem jak kierowca "testuje " taksometr na wszystkich 4 taryfach . Po przyjeździe na miejsce na taksometrze ukazała się kwota 72 zł . Poprosiłem pana kierowcę o paragon i wtedy zaczęły się tłumaczenia a to że papier mu się skończył a to że drukarka nie ma tuszu(!!!!!) . Powiedziałem więc panu kierowcy ze mamy trzy wyjścia : pierwsze , dostaję paragon i jeżeli wszystko się będzie zgadzało płacę te 72 zł , drugie wyjście wzywamy policję i spróbujemy wyjaśnic problem i trzecie wyjście wysiadamy i nie płacę ani złotówki bo oszustom sie nie płaci . Wybrał trzecie rozwiązanie. Na paragonie jest wszystko : godzina rozpoczęcia i zakończenia kursu , ilość przejechanych km , jaka taryfą ustawił kierowca. Jest jednak jedna uwaga , po uwolnieniu cen przez miasto kierowca może sobie ustawić dowolną cenę za przejechany kilometr i jeżeli na taką kwotę ma zalegalizowany taksometr i taką informację co jest jego obowiązkiem umieścił na szybie wszystko jest zgodnie z prawem i taką kwote trzeba zapłacić , dlatego rada : trzeba patrzeć do jakiej taksówki się wsiada i jakie w tej taksówce obowiązują ceny.
Pewnie jakiś wąsaty Janusz z Mercedesa, który najlepsze lata przeżywał jakieś 10 lat temu u naszych zachodnich sąsiadów. 99% tzw. taksówkarzy to zwykłe Janusze biznesu i inne Mietki, na których żal splunąć, bo szkoda śliny. Ilekroć chcę fakturę od tych jełopów to zawsze jakiś problem: albo "zapomniał" druczków albo dośle pocztą albo inne pierdy. Żenada i tyle w temacie.
Pomiędzy uberem i innymi przypadkowymi dorabiającymi jako "przewóz osób" oraz Dajanami i Neptunami gdzie kierują "Janusze" jest kilka porządnych korporacji taksówkowych.
Trzeba było brac firme taksówkowa rekomendowaną przez Lotnisko. Kierowcy w uniformach, auta czyste i porządne, wydają paragony i nikt nikogo nie oszuka.
Trzeba było brac firme taksówkowa rekomendowaną przez Lotnisko. Kierowcy w uniformach, auta czyste i porządne, wydają paragony i nikt nikogo nie oszuka.
Rudy kierowca z korporacji taksówkowej obsługującej rębiechowo port lotniczy......
...... Bardzo często po wejściu do taksówki, z góry proponuje kwotę, którą chce za przejazd..... Mało tego....... Bezczelnie zwraca się do pasażerów " per ty " . Drugi kolo przez całą drogę nawija ile by zarobił gdyby miał dłuższy kurs np. Do gdyni.... Ja jechałem, tylko na gdańską zaspę :-) płakał, marudził, narzekał.....
Robie 6tys km /m-c i przychodu 10 tys zl czyli w skali miesiaca 1,66zl za 1 km a wszystko to w okolo 280h pracujacych ( pracuje od pon do sob po 12h w dzien po 1,80zl za 1 km)
koszta:
paliwo 33zl / 100km czyli x60 daje mi 1980zl miesiecznie
naprawy z ostatnich 12 m-cy 18zl / 100km czyli x60 wychodzi 1080zl mesiecznie
zus 1200zl, baza 400zl, podatek na karcie 240zl, myjnie 200zl, terminal i inne 150zl --- 36,50zl/1000km x60 co daje 2190zl miesiecznie
suma z 3 pozycji powyzej to 5250zl czyli z 10 tys przychodu zostaje okolo 4.750zl zysku na 280 godzinach pacujcych
odjac trzeba jeszcze peniadze na zakup kolejnego auta po 3 latach bo tym robie rocznie 72 tys km czyli 220tys km w 3 lata, po miescie!!
(odkladam po 500zl miesiecznie czyli bede mial 18tys na kolejne auto, takze na jakegos 8 latka bedzie mnie stac i bedzie on napewno z LPG)
lepiej by to wygladalo gdyby nie te 280 godzin :/ a zarobki niewiele ponad 4 tys zl
jak widac to nie jest bardzo oplacalny zawod, ale i tak kazdy powie, ze taxi to zdzierstwo
w uberze wychodzilo podobnie, ale wole jezdzic legalnie
koszta:
paliwo 33zl / 100km czyli x60 daje mi 1980zl miesiecznie
naprawy z ostatnich 12 m-cy 18zl / 100km czyli x60 wychodzi 1080zl mesiecznie
zus 1200zl, baza 400zl, podatek na karcie 240zl, myjnie 200zl, terminal i inne 150zl --- 36,50zl/1000km x60 co daje 2190zl miesiecznie
suma z 3 pozycji powyzej to 5250zl czyli z 10 tys przychodu zostaje okolo 4.750zl zysku na 280 godzinach pacujcych
odjac trzeba jeszcze peniadze na zakup kolejnego auta po 3 latach bo tym robie rocznie 72 tys km czyli 220tys km w 3 lata, po miescie!!
(odkladam po 500zl miesiecznie czyli bede mial 18tys na kolejne auto, takze na jakegos 8 latka bedzie mnie stac i bedzie on napewno z LPG)
lepiej by to wygladalo gdyby nie te 280 godzin :/ a zarobki niewiele ponad 4 tys zl
jak widac to nie jest bardzo oplacalny zawod, ale i tak kazdy powie, ze taxi to zdzierstwo
w uberze wychodzilo podobnie, ale wole jezdzic legalnie
auto nie jest nowe :/ a po 200 tys km myslisz, ze tylko sie olej wymienia?
w tym czasie zrobisz przynajmniej 1 remont silnika, zjezdzisz po 2 komplety opon na lato i zime itd i sama ekploacja klocki, tarcze, filtry, olej no i rozne usterki typu czujniki itp kompet zwieszenia minimum raz wymienisz u mnie to koszt 1600zl z robocizna, sprzeglo z dwumasa i robocizna to 2100zl
biorac nowe nie naprawiasz ale placisz wiecej za to, ze jest nowe i wiecej traci sie na wartosci
w tym czasie zrobisz przynajmniej 1 remont silnika, zjezdzisz po 2 komplety opon na lato i zime itd i sama ekploacja klocki, tarcze, filtry, olej no i rozne usterki typu czujniki itp kompet zwieszenia minimum raz wymienisz u mnie to koszt 1600zl z robocizna, sprzeglo z dwumasa i robocizna to 2100zl
biorac nowe nie naprawiasz ale placisz wiecej za to, ze jest nowe i wiecej traci sie na wartosci
Ale co to ma do rzeczy? Każdy kierowca ma działalność i płaci lokalne podatki. Co Cię obchodzi jakieś Ecoxpress?
Robiłeś remont i zapłaciłeś Zdzichowi. Rozliczył się z US?
Kupiłeś warzywa od babci na rynku. Miała kasę fiskalną?
Wynająłeś od kogoś mieszkanie na weekend. Płaci podatek od tego?
Nie gryzie Cię to jak w przypadku Ubera?
Kupiłeś warzywa od babci na rynku. Miała kasę fiskalną?
Wynająłeś od kogoś mieszkanie na weekend. Płaci podatek od tego?
Nie gryzie Cię to jak w przypadku Ubera?
Kierowca ubera nie placi podatkow bo, zeby je placic trzeba prowadzic dzialalnosc, tylko placi je sam uber od scagnetych od kierowcow 25% pozostale 75% to kasa na czarno u kierowcy.
Identycznie u firm posredniczacych, placa podatek od prowizji za zatrdnienie kierowcy a reszta zostaje nieopodatkowana u kierowcy w kieszeni.
Identycznie u firm posredniczacych, placa podatek od prowizji za zatrdnienie kierowcy a reszta zostaje nieopodatkowana u kierowcy w kieszeni.
Wolalbym jezdzic w STaxi
Ja jeżdże od roku w sTaxi : Samochód firmowy nowa E Klasa 2017r obecnie. 40% oddaje do firmy za swoje opłacam paliwo , myjnia , baza przy utargach średnio rocznym 12.000 miesięcznie jeżdżąc 300-320 h na czysto mam 4500-5000 miesięcznie plus tipy a w sezonie naprawdę są duże !! nie narzekam auto do własnej dyspozycji. nie przejmuje się oponami , naprawami, ubezpieczeniem itp. Polecam!
Kiedyś pewien jegomość z koroporacji
Jak usłyszał że płacę kartą to pojechał okrężną drogą...
Przy grzecznym zwróceniu uwagi, burkając po nosem powiedział "chyba wiem lepiej jak jechać"
Na co ja " oczywiście że Pan wie lepiej, jak nabijać więcej na licznik"
Od tamtej pory wsiadam i mówię jaką trasą mają jechać!
Przy grzecznym zwróceniu uwagi, burkając po nosem powiedział "chyba wiem lepiej jak jechać"
Na co ja " oczywiście że Pan wie lepiej, jak nabijać więcej na licznik"
Od tamtej pory wsiadam i mówię jaką trasą mają jechać!
a spier
typowy pieniacz z ciebie, jak jezdzilem na taxi takie d*pki byli najlepsi , raz baba rozpruła sie o to ze jade na okolo itp bo pan wczoraj ja wiozl inaczej (pan wczoraj ja wiozl na okolo tak to fakt) ale baba spuszczala sie na mnie, po drodze mnie wyzwala to jej powiedziaelm ze sobie nie zycze , pozniej przy koncu kursu wyszlo z 14zl a babsko zdziwione bo wczoraj dala wiecej. ot tacy typowi pieniacze-idioci z mania przesladowcza o fobia ze wszyscy chca ich oszukac. miedzy innymi dlatego juz nie jezdze na taxi, wozic takich idiotow za pare groszy zaden biznes a ile nerwow.
ale fakt musze przyznac srodowisko taxi bylo pazerne i sami maja to na co zasluzyli niestety !!! nie umieli w pore obnizyc cen !!! chcieli zarabiac godnie ale nie widzieli lub nie chcieli wiedziec ze w tym kraju nie ma klasy sredniej ze zrobili z niego bantustan i wiekszosc to biedaki a biedaki chca jezdzic taxi ale za psie pieniadze a zlotowy gdyby uzywaly rozumu obnizyly by ceny do normalnego biednego poziomu (na granicy oplacalnosci) a i zadne ubery itp by nie podeszly ludzie jezdzii by taxi no ale jak pan zlotowa jeden z drugim ma 3 lata do emerytury to bedzie na zebraniach w firmie optowal za utrzymaniem wysokich cen bo jego g.. obchodzi co bedzie dalej z taxi dla niego wazne aby dotrwac do emerytury 3 lata a pozniej niech sie wali i pali o tak wlasnie to dziala dlatego zlotowy nie obnizaly cen, a sory kogo stac dac na taxi 30 czy 40 zl w jedna i druga strone nieraz cala swoja dniowka w pracy to kto ja wyda na taxi - glupie lesne dziadki i prostaki maja to co maja wiec dobrze ze ubery i inne cwaniaki utra tym pazerniaka nosa, ile normalnych taksowkarzy musialo odejsc przez pazernosc tych baranow z tej pracy to szkoda mowic.
Nie mozna wszystkich wrzucac do jednego wora kto nie zna pracy taxowkarza to glupio pier...li jak w kazdej firmie i kazdym zawodzie sa nieuczciwi ludzie jak lekarze dziennikarze slusarze mechanicy elektrycy i dlugo mozna by wymieniac jestem taxowkarzem tej korporacji 1.5 roku nigdy nikogo nie naciagnolem walczymy zUBEREM bo jest to nieuczciwa konkurencja ale jak podjezdzaja to tez nikt i nie atakuje jak np prywaciarze z pod zlotej bramy pozdrawiam tych ktorzy sie odmurzdzaja i takie glupoty pisza a redakcja ciekawe jakie pieniadze przyjela od UBERA
Wstyd i zacofanie.
Logo, numery i koguty na przylepiec, auta wszelakie, niekiedy z reklamami burdeli - takie są taksówki w naszych miastach. I ten stały problem z wymuszeniami w kursach na lotnisko.
Tymczasem w świecie taksówki są pomalowane na trwałe w jednolite barwy ( Niemcy kremowe, US yellow, Barcelona czarne z żółtymi drzwiami, Grecja czarne z żółtymi tablicami rejestracyjnymi, itd. ) W Polsce, w trzech miastach bodaj, jest jedna korporacja, której auta tak wyglądają - jednolite trwałe barwy, porządne auta jednej marki - jeśli będę potrzebował to tylko do n ich zadzwonię.
Tymczasem w świecie taksówki są pomalowane na trwałe w jednolite barwy ( Niemcy kremowe, US yellow, Barcelona czarne z żółtymi drzwiami, Grecja czarne z żółtymi tablicami rejestracyjnymi, itd. ) W Polsce, w trzech miastach bodaj, jest jedna korporacja, której auta tak wyglądają - jednolite trwałe barwy, porządne auta jednej marki - jeśli będę potrzebował to tylko do n ich zadzwonię.
Po co to napisałeś? Dużo takim wpisem powiedziałeś o sobie.
Wszedłeś na forum jak zwykły chuligan. Jesteś wulgarny i obrażasz tylko dlatego, że ktoś coś napisał, co nie jest zgodne z twoim zdaniem. Może wszyscy tu obecni z redakcją na czele powinni poprosić ciebie o zgodę, czy i co można powiedzieć?
"Tymczasem w świecie taksówki są pomalowane na trwałe w jednolite barwy"
kompletna bzdura
w noweym yorku oprocz zoltych taksowek sa jeszcze zielone
w niemczech kremowych jest bardzo mallo w porownaniu do innych kolorow sam w berlinie widzialem i niebieskie i czarne i czerwone taksowki
w holandii tak samo jak u nas rozne samochody w roznych kolorach
w paryzu to samo
kompletna bzdura
w noweym yorku oprocz zoltych taksowek sa jeszcze zielone
w niemczech kremowych jest bardzo mallo w porownaniu do innych kolorow sam w berlinie widzialem i niebieskie i czarne i czerwone taksowki
w holandii tak samo jak u nas rozne samochody w roznych kolorach
w paryzu to samo
Miejska spółka komunikacyjna.
Czy miasto nie mogłoby stworzyć własnej spółki taksówkowej, za którą stałby autorytet urzędu miejskiego, a która byłaby przez miasto organizowana i zarządzana? Czy to jest możliwe? Czy może nie pozwoli na to jakiś zmechanizowany oddział milicji obywatelskiej, tak jak miastu na porządne citybusy nie pozwolili tzw. meleksiarze? Kto tu rządzi? I dlaczego?
Link do tego artykułu będę od tej pory wrzucał ilekroć pojawi się artykuł "jak to Złotówy walczą z Uberem"
To jest najlepsza reklama dla Ubera a takie zachowanie złodziejskiego nasienia jakim są Złotówy to strzał w torbę. Na szczęście nawet rząd chce zalegalizować Ubera. Koniec z mafią taksówkową. Cwaniaczki p....ne
mnie i znajomych tez raz chcial oszukac
Kiedyś (miejscowych - znamy najkrótsze drogi) taksówkarz widząc nasz rozbaiwony stan imprezowy postanowił obwieźć nas z Gdyni do centrum Sopotu, "delikatnie na około".
Przed rondem na które wjechał z niewiadomych przyczny wszyscy jednocześnie wysiedliśmy z auta i powiedzieliśmy, że skoro on jest nieuczciwy to nie należy mu się żadna zapłata, pożegnaliśmy się i odeszliśmy na pieszo na miejsce docelowe.. to był mój osttani raz w "taksówce" nigdy wiecej nie dam chamom zarobić
Przed rondem na które wjechał z niewiadomych przyczny wszyscy jednocześnie wysiedliśmy z auta i powiedzieliśmy, że skoro on jest nieuczciwy to nie należy mu się żadna zapłata, pożegnaliśmy się i odeszliśmy na pieszo na miejsce docelowe.. to był mój osttani raz w "taksówce" nigdy wiecej nie dam chamom zarobić
Co tam cudzoziemcy!...
Taksówkarz wiozący mnie i żonę na Górną Orunię próbował pojechać przez...Kowale. Na zwróconą uwagę bezczelnie twierdził, że tak jest...bliżej. Próbował tego mimo możliwości zorientowania się z naszych rozmów, że jesteśmy mieszkańcami Gdańska, a nie przyjezdnymi.
I to tacy ludzie najchętniej krzyczą "złodzieje" pod adresem innych, albo mówią o rozkradzionej Polsce... (taksówkarz miał włączone...Radio Maryja!)
I to tacy ludzie najchętniej krzyczą "złodzieje" pod adresem innych, albo mówią o rozkradzionej Polsce... (taksówkarz miał włączone...Radio Maryja!)
We wtorek około godziny po koncercie Guns N Roses za kierowca pewnej korpo zapewniał mnie, że kurs spod stadionu na zaspe (a konkretnie do nowego osiedla przy wiadukcie przy ul. Rzeczypospolitej) wyniesie nie więcej niż 25zl, a w rezultacie za 4.5 km kierowca zażądał ode mnie 65zł pod groźbą nie wypuszczenia mnie z pojazdu jeśli tyle nie zapłacę. W aucie waliło papierosami gorzej, niż w jakimś pubie, pod siedzeniem walały się jakieś papierki, chusteczki i niewiadomo co jeszcze..oczywiście już nie wspomnę o wulgaryzmach co drugie słowo (i to w obecności mnie jako klientki..). Dla porównania identyczna odległość na Przymorze - przyjaciółka zapłaciła w tych samych okolicznościach 15zł za ubera. Ona dostała rachunek, a ja co? Zostałam naciągnięta i jeszcze mi grożono. Zapłaciłam tylko dlatego, że jako kobieta nie byłabym w stanie zrobić czegokolwiek, aby uchronić się przed ewentualną napaścią ze strony tego pana. To był mój ostatni przejazd taksówką, sami pracujecie na swoją opinię!
Koncert skończył się o godzinie dwunastej w nocy (innymi słowy o północy). Ja z racji pełnionych obowiązków musiałam zostać na stadionie jeszcze około godzinę po zakończeniu koncertu. Cena została ustalona z taksowkarzem jeszcze przed rozpoczęciem kursu, po zapytaniu o ewentualne mnożniki zostałam zapewniona, że nic takiego nie obowiązuje, a cena jaką ustaliliśmy zawiera wszystkie opłaty typu trzaśnięcie drzwiami
A co jest na paragonie z kasy fiskalnej? Jest 2 taryfa? Opłaty zgadzają się z cennikiem na drzwiach? W taksówce za pomocą kasy fiskalnej taskówkarz może jedynie udzielić zaprogramowanego rabatu lub wbić cenę umowną. Mnożenie cen jest niezgodne z polskim prawem. Ani Uber ani Taksówkarz nie może mnożyć ceny na urządzeniu metrologicznym, jest to przestępstwo.
Takich akcji w Uberze nie ma i nie będzie
Śmiech na sali, korpo umywa ręce, bo tamten odrzucił zlecenie. Co oni, ręcznie wysyłają te o oplu że dostali go dopiero jak już jechali mercem? Mentalnie są w latach 80, ale technologicznie w 90. Brawo! Proponuje rozdawać pagery i za ich pomocą kontaktować sie z klientami. Oczywiście wiadomości wysyłać z placówki pocztowej.
no właśnie, może warto spojrzeć na koguta zanim się wejdzie do taxi. Taka zwykła nie z korporacji ma złodziejskie taryfy i całkiem możliwe że według licznika wyszło 200. Poza tym nikt się już na niemców nie napala, bo wszyscy wiedzą jakie to sknery, z nimi często są kłopoty...na 3 osoby podzielić 200 to rzeczywiście majątek, na niemieckie realia to nawet nie pół dniówki.
Moje przygody z TAXI
Lata 80. przejazd z dworca do miejsca docelowego; podajemy nazwę ulicy a w odpowiedzi "a gdzie to jest?" (Kraków, 6 przystanków tramwajowych od plant); przynajmniej nie jechał na około bo tłumaczyliśmy trasę.
XXI wiek wracamy z imprezy; dlaczego Pan tędy jedzie, przecież to jest na około "pomyliło mi się"
Powrót z innej imprezy "zapomniałem włączyć taksometr"
Przycinanie żywopłotu na zakręcie i wystawiony trójkąt ostrzegawczy; zatrzymuje się taksówkarz i zabiera trójkąt; na pytanie "co pan robi?" odpowiada, że gdyby leżało na ulicy 100 złotych też by się zatrzymał i wziął.
XXI wiek wracamy z imprezy; dlaczego Pan tędy jedzie, przecież to jest na około "pomyliło mi się"
Powrót z innej imprezy "zapomniałem włączyć taksometr"
Przycinanie żywopłotu na zakręcie i wystawiony trójkąt ostrzegawczy; zatrzymuje się taksówkarz i zabiera trójkąt; na pytanie "co pan robi?" odpowiada, że gdyby leżało na ulicy 100 złotych też by się zatrzymał i wziął.
Proponuje normalna korporacje
Proponuje korzystać z korporacji S TAXI! Moze troszkę dróżej bo na lotnisko ok 70 zł płace. Zawsze terminowo, super auta- zawsze czyściutkie a kierowcom tez nie można niczego zarzucić. W zeszłym roku w sezonie letnim spotkałem sie nawet z butelkami wody w boczkach drzwi przeznaczonej dla pasażerów. Jeszcze raz polecam S TAXI! :)
dworzec główny PKP tam przy tym bocznym przystanku " dworcowa" stoją taxi
Nocą w weekend za kurs na karwiny potrafią wołać 150 zł a Witomino 100 zł :-) cwaniaki stoją tam non stop te same taxi. Jak jeżdżę w nocy czasem nie zdążę na nocny to takie ceny podają . Nad szczęście na tel koszt nocny na Witomino to ok 22- 27 zł . Inna sprawa kiedyś jak wracałem z delegacji w dzień to te taxi tak tam stały ze 150ka nie mogła wyjechać . A przetowie
wnerwieni mówili ze tak jest nonstoo
wnerwieni mówili ze tak jest nonstoo
To sie powtarza?
Moj kuzyn miał niemal identyczną sytuacje!
Tez jest pół niemcem a przyjmował w Polsce swoich kolegow niemców oczywiście w taksowce rozmawiali po niemiecku. Taksowkarz po dowiezieniu na miejsce zaśpiewał jakąś wysoką cenę i to w euro. Mój kuzyn wiedzial ze to o wiele za duzo i zaczął rozmawiać z taksowkarzem po polsku czy on sobie jaja robi, a ten automatycznie sie zmieszał i przestraszył, zapłacili jak za normalny przejazd.
Niestety nie znam nazwy firmy...
Tez jest pół niemcem a przyjmował w Polsce swoich kolegow niemców oczywiście w taksowce rozmawiali po niemiecku. Taksowkarz po dowiezieniu na miejsce zaśpiewał jakąś wysoką cenę i to w euro. Mój kuzyn wiedzial ze to o wiele za duzo i zaczął rozmawiać z taksowkarzem po polsku czy on sobie jaja robi, a ten automatycznie sie zmieszał i przestraszył, zapłacili jak za normalny przejazd.
Niestety nie znam nazwy firmy...
Wnioski?
1. Przy zamówieniu kursu u dyspozytora zarządac podania górnej granicy cenowej za kurs.
2. Przy realizacji okazać przy wsiadaniu kierowcy sms od dyspozytora z jednoczesnym ewentualnym "wnioskiem" o rabat.
3. Zapytać kierowcę o nr zlecenia od dyspozytora i sprawdzić czy zgadza się z tym z sms.
"Chcacemu nie dzieje się krzywda"...
2. Przy realizacji okazać przy wsiadaniu kierowcy sms od dyspozytora z jednoczesnym ewentualnym "wnioskiem" o rabat.
3. Zapytać kierowcę o nr zlecenia od dyspozytora i sprawdzić czy zgadza się z tym z sms.
"Chcacemu nie dzieje się krzywda"...
Ale nikt nie był zaskoczony mnożnikiem, wiadomo jak UBER działa
Duże zapotrzebowanie na przewóz, mało pojazdów UBER w okolicy = wyższy mnożnik
Małe zapotrzebowanie na przewóz, dużo pojazdów UBER w okolicy = mniejszy mnożnik
Jest wyższy mnożnik? Rozwiązania są trzy:
1) zaakceptować i jechać
2) poczekać kilka minut, aż zapotrzebowanie spadnie
3) przejść ulicę dalej, by algorytm przeliczył mnożniki ponownie
Tak czy siak - w każdym przypadku cenę końcową przejazdu znasz jeszcze przed wejściem do pojazdu, a nie jak w przypadku TAXI po dojechaniu na miejsce.
Małe zapotrzebowanie na przewóz, dużo pojazdów UBER w okolicy = mniejszy mnożnik
Jest wyższy mnożnik? Rozwiązania są trzy:
1) zaakceptować i jechać
2) poczekać kilka minut, aż zapotrzebowanie spadnie
3) przejść ulicę dalej, by algorytm przeliczył mnożniki ponownie
Tak czy siak - w każdym przypadku cenę końcową przejazdu znasz jeszcze przed wejściem do pojazdu, a nie jak w przypadku TAXI po dojechaniu na miejsce.
Oszusci
Parę lat temu przyjechałem do Polski na wakacje. Brałem taksówkę z dworca do Wrzeszcza i pytam kierowcy czy za 20 zawizie( myślałem że kosztuje dużo wiecej), a on że 35 ale miałem przeczucie że chce mnie naciągnąć więc powiedziałem że jedziemy na licznik. Wyszło chyba 19 zł. A jeździł tak w kółko że na koniec na Kondrata Wallenroda wjeżdżał pod prąd ( ludzie go zwyzywali bo ruch wstrzymal) i mimo tego że licznik pokazywał 19 chciał 25 oszust, dostał 19, jeszcze szlag to trafił bo musiał wydać resztę co do złotówki. W UK jak zamawiasz taksówkę przez telefon to cena jest za kurs. Od A do B kosztuje x kwotę i kierowca sam wybiera którędy jedzie. Jak się że jest korek to co objerzdza. Do tego jeżeli w firmie jest możliwość zamawiania taksówek przez telefon to nie mają prawa stać na postoju. Na postoju stoją tylko niezrzeszeni.
Rżną jak tylko mogą
zamówiliśmy w korporacji dwa vany bo były nas dwie rodziny. Ruszaliśmy spod tego samego adresu i jechaliśmy pod ten sam adres. Taksówki jechały razem jak w kolumnie, nikt nie został na żadnych światłach itp. Było nas 2x 4 osoby. Dojeżdżamy na miejsce i różnica w paragonach wyniosła aż 7zł. Trzeba było widzieć minę kierowców jak się gęsto tłumaczyli. Nie chodzi mi o 7 zł, ale o sam fakt rżnięcia pasażerów. Pominę fakt, że znaleźć dwa vany to był problem w korporacji TAXI. Żenada. Tylko UBER
Uber=szajs
Nie popieram w żaden sposób komfort taxi, nie znam ich więc się nie udzielam. Ale są korporacje, które na prawdę są uczciwe. Jeżdżę od lat wybranymi takimi jak np Euro taxi Gdynia i nigdy nie miałem jakiś nieprzyjemności. A Uber? Hmm... I tak będzie przy obecnych rządach niedługo zabroniony sądowo jak we Włoszech i tak... Zobaczą, że nie ma wpływów do budżetu a Uber na lewo bez kasy bez badań lekarskich, kwota też nie wiadomo jak wyliczona, często wyższa niż taxi. Nie wiem czy też byście chcieli jechać autobusem, którego kierowca jest z przypadku i poza prawem jazdy nic nie posiada.
komfort
hmmm z komfortu korzystałam i dalej korzystam jeszcze ani razu nie natrafiłam na kogoś takiego przeważnie mili i kulturalni ludzie :) powinni zwolnić tego taxiaża bo psuje renomę firmie po prostu skoro dostało się esmsa że jednak nie czarny tylko srebrny podjedzie to na co do czarnego wsiadać a po drugie trzeba było się zapytać czy to pan został zamówiony na lotnisko za 50 -60 zł a jak siedzą cicho a wsiedli i jeszcze poprosili na lotnisko nie mówiąc na Różową kartę to wcale się nie dziwię że policzył ich normalnie tak że nie wiem czy ten temat się tu nadaje :)
wszedzie kradna te trole , w zeszlym roku w czerwcu polecialem z zona i z dziecmi do irlandii na wesele kuzyna , towazyszyl nam rowniez moj brat ze swoja rodzina . kiedy wyszlismy z lotniska w dublinie wsiedlismy do dwoch taksowek jednej korporacji , po dotarciu na miejsce ja zaplacilem za kurs 20 euro a moj brat 30 euro , na szczescie tego szmaciarza sprawa wyszla na jaw dopiero po odjezdzie taksowek . wiec jak widac na calym swiecie fachu tego trzymaja sie tylko lenie , cwaniaki i zlodzieje a wiekszosc z nich to emerytowani policjanci.
Pasazerka taksowek
Rowniez korzystam z uslug taksowek Neptun Taxi i potwierdzam komfort przejazdu, wole doplacic do kursu i miec pewność ze jade z wykwalifikowanym kierowca ktory musi mieć kwalifikacje i przejsc wiele testow zeby wykonywac swoj zawod a nie z kierowca ktory dopiero co zdal orawo jazdy i jezdzi dorywczo , nie znajacy nawet miasta, nie placacy zadnych podatkow. Nie jezdze zadny Uberem nie pilecam ich !!!
Co za brednie!
Jak można nazwać taksówkarza nieudacznikiem który do żadnej pracy się nie nadaje? Czy ktoś kiedyś próbował ogarniać w jednym czasie prowadzenie samochodu, obsługę aplikacji, rozmowę z często niemiłymi klientami i jeszcze próbę udowodnienia że nie jesteś wielbłądem i nie chcesz oszukać klienta. Nieudacznikiem jest raczej klient który mając na szybie taryfikator nie potrafi sobie przeliczyć kosztu przejazdu, wszystko jasno napisane więc w czym problem?
Najlepiej nazwać taksówkarza złotówą i oszustem ale prawda jest taka że dzisiaj łatwo zostać taksówkarzem, samochód ma prawie każdy więc zapraszam, spróbujcie zanim ocenicie. A jak kogoś nie stać na taksę to niech wraca autobusem albo idzie pieszo. Ludzie by chcieli jechać za pół darmo a to działalność jak każda inna, każdy musi z czegoś żyć.
Najlepiej nazwać taksówkarza złotówą i oszustem ale prawda jest taka że dzisiaj łatwo zostać taksówkarzem, samochód ma prawie każdy więc zapraszam, spróbujcie zanim ocenicie. A jak kogoś nie stać na taksę to niech wraca autobusem albo idzie pieszo. Ludzie by chcieli jechać za pół darmo a to działalność jak każda inna, każdy musi z czegoś żyć.
Co za niespodzianka...
Miałem kiedyś podobną sytuację - chciałem się dostać do domu w Gdańsku z terminalu promowego w Gdyni. Podszedłem do taksówkarza i pytam czy dowiezie mnie tam i tam za 70 zł. Mówi, że tak. Dojeżdżamy na miejsce, a facet żąda 100 zł. Nie, to nie była żadna pomyłka, tylko chciał mnie najzwyczajniej oszukać, bo twierdził że przed podróżą proponowałem właśnie 100 zł. Oczywiście dostał to co było ustalone czyli 70 zł. Odjechał z piskiem opon :) Oczywiście moja sytuacja nie jest tak drastyczna jak ta opisana w artykule, ale oszustwo to oszustwo.
Taxi z PKP gdnask
Jakiś czas temu wieczorem nie chcąc czekać na autobus nocny zapytałem taximana czy za 10 pojedzie na Chełm. Wyśmiał mnie i tyle.
Po sprawdzeniu że na autobus będę czekał ponad godzinę wybrałem jednak taxi wsiadłem i pojechałem wg taksometru.
Taksometr pokazał ... 8.60.
Dałem 10 i taximana nie chciał wydać reszty;) bo przecież mówiłem że za 10;)
Ja tak chciałem ale taxi się nie zgodził ;)))
Chciwy traci...:)
Po sprawdzeniu że na autobus będę czekał ponad godzinę wybrałem jednak taxi wsiadłem i pojechałem wg taksometru.
Taksometr pokazał ... 8.60.
Dałem 10 i taximana nie chciał wydać reszty;) bo przecież mówiłem że za 10;)
Ja tak chciałem ale taxi się nie zgodził ;)))
Chciwy traci...:)
Te wszystkie opinie to część prawdy
Tak - jestem taksówkarzem bo w wieku 63 lat znaleźć inną pracę (jak radzą niektórzy "mądrale") jest prawie niemożliwe (i Ty będziesz kiedyś stary - "mądralo"). Ja pracuję uczciwie i nie naciągam na kursach. Jest skromnie ale jakoś wystarcza. Znam wielu podobnych mnie. Ale znam również tych którzy (jak tu padło to słowo) należących do "mafii". Okupują co niektóre postoje i "walą jeleni" na opłatach za kursy jak tylko mogą. Ja na takim postóju nie mogę stanąć bo albo będę miał auto zapryskane gazem pieprzowym, albo dostanę "w ryja" lub stracę opony przecięte przez "kolegów". I to oni kształtują opinię o świecie taksówkarzy. Mendy zdarzają się w każdym zawodzie. Tyle że akceptacja przez ludzi jest różna. Jak taksówkarz oszukuje to źle ale jak pasażer ucieka bez płacenia czy policjant bierze łapówkę za brak mandatu to dobrze. Opinie kształtują też głosy "szczylarstwa" które chce nad ranem "po pijaku" dojechać do domu za darmo albo jak najtaniej ale o 5 rano o Ubera itp jest trudno.
Nie przesądzajmy o niczym bo prawda jest złożona. Po prostu eliminujmy złodziei ze społeczeństwa.
Nie przesądzajmy o niczym bo prawda jest złożona. Po prostu eliminujmy złodziei ze społeczeństwa.
Jak sami nie wyeliminujecie cwaniaków, złodziei i "mafii" ze swojego środowiska, to będziecie tak postrzegani.
Sposobów eliminacji jest dużo, jak trochę ruszycie głową, to na pewno wymyślicie. Ale musicie zacząć działac - w zasadzie trzeba to było juz dawno zacząć robić.
Przez ostatnie 10 lat moze zamawiałęm taxi z 3x, przy czym dwa z nich to było zaprzyjaźnione, legalne taxi, gdzie kierowcę znałęm z imienia. A dlatego tak mało korzystam - ze względu na wałki i cwaniactwo. Zresztą - nie ma tego złego... dzięki temu zmniejszyłem ilość wypijanego alcu na imprezach ;)))
Sposobów eliminacji jest dużo, jak trochę ruszycie głową, to na pewno wymyślicie. Ale musicie zacząć działac - w zasadzie trzeba to było juz dawno zacząć robić.
Przez ostatnie 10 lat moze zamawiałęm taxi z 3x, przy czym dwa z nich to było zaprzyjaźnione, legalne taxi, gdzie kierowcę znałęm z imienia. A dlatego tak mało korzystam - ze względu na wałki i cwaniactwo. Zresztą - nie ma tego złego... dzięki temu zmniejszyłem ilość wypijanego alcu na imprezach ;)))
"Jak sami nie wyeliminujecie cwaniaków".....
Ano niestety - mafia silniejsza. "Dziadek" ani fizycznie nie podskoczy młodym, łysym pałom ani skargi na Policję nic nie dają - mam już kilka umorzonych zgłoszeń. To prawdziwa "mafia" i nie boi się nikogo. Mogę przyznać że sam jestem przerażony i zniesmaczony "pracą" niektórych innych "złotów" ale nie mogę nic zrobić. To oni kształtują taką opinię - niestety jest ona słuszna - ale ja mimo że pracuję uczciwie (tak zostałem wychowany) na tej opinii cierpię. Dlaczego nie przejdę do Ubera (myślałem i o tym)? Bo znowu nieuczciwa konkurencja (o legalności wbrew opiniom nie wspomnę - nie stać mnie na zapłatę 8tyś kary) - mam auto w pięknym stanie ale "za stare" aby się tam zarejestrować. Zastanawiam się czy właśnie tego warunku nie zgłosić do UKOiK bo on mnie eliminuje a nie powinien. Stare nie znaczy złe oczywiście pomijając opinie "najmądrzejszych" w wieku 16-35lat. Nie wiedzą że też mam 200 koni (takie preferują) i to bez turbiny.
Dlaczego dochodzi do takiego "najazdu" na taksówkarzy? Moim zdaniem jak "szczylek" (bo tacy tu głównie źle piszą) dał się wyrolować to jego g*wniarska ambicja nie pozwala mu się pogodzić z taką sytuacją więc ostro "szczeka" przy każdej okazji. Jakoś kobiety tu rzadko piszą. W tej konkretnej sytuacji jestem przekonany że to prowokacja za wywiezienie pod las po braku zapłaty za kurs. Ja się przyznam że też tak raz zrobiłem podpitym gnojkom za brak zapłaty. Czy też mieli krzyczeć że ich chciałem zgwałcić? Chcieli mnie za to "ukarać" ale kamerka rejestrowała wnętrze taxi więc tylko zwyzywali. Potem jak "wytrzeźwieli" że do domu daleko to zaproponowali uczciwą zapłatę nawet z góry ale przecież jakaś kara za chamstwo musi być. I nie opisuję tego w każdym temacie o TAXi chociaż co trzeci, nocny pasażer to chamski, zarozumiały gnojek w młodym wieku, często pijany, śmierdzący i zarzygany no i oczywiście pełny "golas" który dostał kopa od pana Bramkarza w knajpie albo w pysk od podrywanej dziewczyny więc wszystko to "odbija" sobie na taksówkarzu. A jak ten z mafii (łysy i silniejszy) go jeszcze "wykuka" to stąd mamy tą nienawiść.
Suma sumarum - tylko rynek czyli klienci mogą wyeliminować mafię i złodziejstwo. Trzeba pytać przed kursem o cenę a dla pewności odpowiedź sfilmować telefonem. Do "kombinujących" w temacie ceny - nie wsiadać. Będzie lepiej niż w Uberze a nawet w Erze.
P.S. Cytat:"dwa z nich to było zaprzyjaźnione, legalne taxi,..."
I ja jeżdżę głównie ze stałymi klientami. Może dlatego jeszcze wytrzymuję......
Dlaczego dochodzi do takiego "najazdu" na taksówkarzy? Moim zdaniem jak "szczylek" (bo tacy tu głównie źle piszą) dał się wyrolować to jego g*wniarska ambicja nie pozwala mu się pogodzić z taką sytuacją więc ostro "szczeka" przy każdej okazji. Jakoś kobiety tu rzadko piszą. W tej konkretnej sytuacji jestem przekonany że to prowokacja za wywiezienie pod las po braku zapłaty za kurs. Ja się przyznam że też tak raz zrobiłem podpitym gnojkom za brak zapłaty. Czy też mieli krzyczeć że ich chciałem zgwałcić? Chcieli mnie za to "ukarać" ale kamerka rejestrowała wnętrze taxi więc tylko zwyzywali. Potem jak "wytrzeźwieli" że do domu daleko to zaproponowali uczciwą zapłatę nawet z góry ale przecież jakaś kara za chamstwo musi być. I nie opisuję tego w każdym temacie o TAXi chociaż co trzeci, nocny pasażer to chamski, zarozumiały gnojek w młodym wieku, często pijany, śmierdzący i zarzygany no i oczywiście pełny "golas" który dostał kopa od pana Bramkarza w knajpie albo w pysk od podrywanej dziewczyny więc wszystko to "odbija" sobie na taksówkarzu. A jak ten z mafii (łysy i silniejszy) go jeszcze "wykuka" to stąd mamy tą nienawiść.
Suma sumarum - tylko rynek czyli klienci mogą wyeliminować mafię i złodziejstwo. Trzeba pytać przed kursem o cenę a dla pewności odpowiedź sfilmować telefonem. Do "kombinujących" w temacie ceny - nie wsiadać. Będzie lepiej niż w Uberze a nawet w Erze.
P.S. Cytat:"dwa z nich to było zaprzyjaźnione, legalne taxi,..."
I ja jeżdżę głównie ze stałymi klientami. Może dlatego jeszcze wytrzymuję......
W późnych latach 80-tych wyciągałem znajomych Jugosłowian (jeszcze była Jugosławia) z aresztu w Sopocie.
Chłopaki zamówili kurs z Ground Zero. Złotówa wyczaił, że sami inostrańcy i chciał ich niemożebnie przyciąć.
Chłopaki już znali polskie realia, zatem się nie dali.
Skopali mu auto. I tak miał farta, że po gębie mu nie natrzaskali, bo chłopaki były z tych "wyrywnych" :D
ROzeszło się po kościach.
Pieski, poza protokołem, powiedzieli mi, że kilka dni wcześniej jakiś złotówa chciał przyciąć szefa komisariatu w Sopocie, który jechał z kolegą, inostrańcem.
Zatem złotówy miały wówczas w sopockiej policji przechlapane od wejścia :D
Chłopaki zamówili kurs z Ground Zero. Złotówa wyczaił, że sami inostrańcy i chciał ich niemożebnie przyciąć.
Chłopaki już znali polskie realia, zatem się nie dali.
Skopali mu auto. I tak miał farta, że po gębie mu nie natrzaskali, bo chłopaki były z tych "wyrywnych" :D
ROzeszło się po kościach.
Pieski, poza protokołem, powiedzieli mi, że kilka dni wcześniej jakiś złotówa chciał przyciąć szefa komisariatu w Sopocie, który jechał z kolegą, inostrańcem.
Zatem złotówy miały wówczas w sopockiej policji przechlapane od wejścia :D
Protestują przeciwko Uberowi, że jest nielegalny... a sami cwaniacy przy pierwszej lepszej okazji oszukują zmieniają taryfy montują klikacze oszukują turystów. Zamknięty klan przez lata było to zamknięte środowisko nie dopuszczali nikogo nowego teraz się dziwią i wkurzają. Mówią że Ubrowcy nie mają licencji:) a najlepsze tłumaczą ze nie mają badań:D a jak oni robią te badania niech powiedzą prawdę
Przeżyłem już swoje lata , może nie często ale okazjonalnie korzystam z taksówek i czytajac wasze posty zastanawiam się czy jestem szczęśliwcem bo mnie nigdy nie zdarzyło się przeżyć historii mrożących krew w zyłach które Wy przeżyliście w taksówkach . Jak Was czytam to dla Was wejście i przejazd taksówką to jak wyprawa w nieznane z której można nie wrócić . Fantazja czy postanowiliście potraktować tych ludzi jako odgromnik waszych frustracji . A może to z Wami jest coś nie tak bo wsiadając do taksówki wydaje sie Wam ze z tą chwilą zostaliście włascicielami tego samochodu a taksówkarz to wasz niewolnik . Starszym przypominam słowa piosenki którą przed laty śpiewał Jarema Stępowski o warszawskim taksówkarzu.
Taxi szczecin
Kiedys w trojke wzielismy taxi ze szczecina do polic. Ugadalismy sie na 50 zl. Bylismy mocno wstawieni, ja najbardziej. Kumple jeszcze po drodze wskoczyli do sklepu po browary a ja w tym czasie dalem mu te 5 dych potem zasnalem. Na miejscu ch.j niemyty jeszcze ich skasowal o czym dowiedzialem sie na drugi dzien
Komfort to najlepszetaxi dla powrotu z imprezy
Gdy jesteś dziewczyną.
Do tego najtańsze.
A niemców akurat mi nie szkoda. Za spaloną warszawę za auschwitz za sobibor i wiele innych obozów za gwałty rabunki niech niemcy płacą w Gdańsku nawet 2000 zł. Nie stać niemców to sorry pieszo. U nich taxi to 50 euro i nikt Polaka nie pyta czy drogo.
Do tego najtańsze.
A niemców akurat mi nie szkoda. Za spaloną warszawę za auschwitz za sobibor i wiele innych obozów za gwałty rabunki niech niemcy płacą w Gdańsku nawet 2000 zł. Nie stać niemców to sorry pieszo. U nich taxi to 50 euro i nikt Polaka nie pyta czy drogo.
Owszem wielu taksówkarzy ma za uszami ale
stereotypy wygłaszane w postach są niesprawiedliwe dla całej reszty. Poza tym łatwo jest pisać o taksówkarzach, bo są łatwo identyfikowalni. Myślicie, że w przewozach osób i w Sruberze nie ma przekrętów? Pewnie, że są, jest tylko mniej możliwości bo nie ma taksometru i trudniej namierzyć. Kierowca wyżej wspomnianej firmy też nie raz pojedzie na około a klienci mi opowiadali, że dziwnie jak się chce złożyć reklamację to aplikacja się zawiesza. Obciążenia klienta po 10zł. też się zdarzają. Po prostu kierowca sobie nie przyjechał a napisał, że to klienta nie było.
Złotówy - wszyscy oszukują tylko oni świeci
Tak nadają na wszystkich dookoła dbając o interesy państwa a sami na każdym kroku oszukuja jak tylko mogą. A to stawka wyższa a to zła taryfę włączył a to pojechał dookoła bo przecież tam remont jest... masakra! Wyłudzenie i trzeba zgłosić do prokuratury! Niech udadzą jednego I drugiego.
Dlatego korzystam z ecocara
Dlatego korzystam z ecocara, mało kto wie a tam płacą im na godzinę i kierowcy nie mają ciśnienia na kręcenie licznikiem czy też jakieś jazdy w kółko, po drugie świetna opcja u nich to ta ich aplikacja i monitorowanie każdego przejazdu. Może 2.40 to nie to samo co 1.80 w komforcie ale za tą masz nowe czyste auto hybrydowe i pewność że na miejscu docelowym nikt nie krzyknie Ci ceny 4 razy większej niż na kasie.
ale co by sie zdziwil?ludzie wsiedli do innej taksowki i stad to nieporozumienie. taki przyklad cena butow w markiecie 30 zl,cena w sklepie firmowym 3000 zl jeden kupuje buty za 30 zl drugi za 3000zl,kilometr w taksowce jednej kosztuje np 1,8 zl a w innej 10 zl za km,masz cennik to patrz a jesli nie jestes pewein to poprostu zapytaj i po problemie!!! a ty gosc jak bys wsiadl do drogiej i bylby wykonany kurs to bys zaplacil i tak wzywajac policje bys jeszcze sobie kosztow narobil i wstydu masz cennik wsiadasz jedziesz to go akceptujesz!!czy to takie trudne do zrozumienia?
Trzeba wiedzieć z jakiej firmy zamawiać taxi...
Ja to wybieram Neptun Taxi, Hallo Taxi Super Halo Taxi. Zresztą z tej ostatniej firmy panowie (miałam nawet zapisany numer- bodajże 902 lub podobny i chyba 245 lub 425)bardzo okazali się po kursie ze szpitala bardzo pomocni- poświęcili swój czas i paliwo nie biorąc grosza. I proszę nie oceniacie innych swoją miarą i niesprawiedliwie.
haha ''korporacja''
banda palantów i głupich cwaniaczków. Każda złotówa sprzedałaby własną matkę za 1 zł. Ta tzw. korporacja powinna wywalić na zbity pysk tego idiotę, bo przecież otrzymaliby nagranie wideo z lotniska. Idiota nie dość, że chciał wycyckać korporację, to korporacja jeszcze go chroni. Szmaciarze. Na miejscu klientów nie korzystałbym z usług takich łajz.
I dlatego jeździ się tylko UBEREM, albo korporacjami posiadającymi swoje aplikacje zamawiając kursy tylko przez nie.
Czyli w wypadku trójmiasta itaxi, mytaxi, Cab4you (co ciekawe z tej aplikacji korzysta między innymi Komfort Taxi, więc nie doszłoby do tej sytuacji, gdyby kurs zamówiono przez aplikację), Taxido/Polska Sieć Taxi, Wtedy nie ma szans, że trafisz na kogoś, kto będzie chciał cię tak oszukać jak wspomnianych Niemców.
oszukał, ale
Zgadzam się to co zrobił ten kierowca to świństwo i oszustwo. Korporacja też się nie zachowała. Ale pomijając ten fakt, spójrzcie w lustro Wy Polacy rodacy którzy tak plujecie na nas taksówkarzy, na mnie który jeździ uczciwie jak wielu innych. Spójrzcie na siebie Klienci nasi drodzy: wy mechanicy samochodowi, którzy nas skupienie na częściach i robocie jeśli się nie znamy, nie wystawiając faktur, wy producenci lichych towarów które sprzedajecie a ich jakość jest niewiele warta, wy agenci ubezpieczeniowi i finansowi dla których ważne jest tylko podpisanie umowy, wy budowlańcy, malarze, sprzedawcy tego co zbędne, urzędnicy i rządzący i wszyscy inni, którzy chcecie mnie oskubać, oszukać i jeździć na wodę, spójrzcie na siebie w lustro zanim nas oplujecie. A poza tym zanim powiecie że w taksówce śmierdzi, proszę myjcie się, nie upijajcie się, nie palcie przed wejściem do auta, nie kopcie foteli i pilnujcie swoich dzieci żeby tego nie robiły, nie wrzucajcie bagaży które przed chwilą stały na ziemi na kanapę, nie pijcie z puszek w trakcie jazdy, nie wymiotujcie. Bardzo was proszę. Pozdrawiam. Wasz sąsiad, rodak, taksówkarz.
Trochę mętna ta relacja "ok 4.45" - może to było wcześniej i wsiadł do obcej, przypadkowej taksówki?
Możliwe, że jakiś leszcz podłączył się pod zlecenie - ale wtedy powinny być dwie taksówki. Najlepiej sprawdzić czas wysłania SMS - czytelnik napisał, że było to "już w trakcie jazdy".
Gość chyba nie ogarnia - nie podał godziny wejścia do merca, nie podał godziny SMS ,numeru merca też nie zapamiętał.
Gość chyba nie ogarnia - nie podał godziny wejścia do merca, nie podał godziny SMS ,numeru merca też nie zapamiętał.
Czyli
otrzymał zlecenie od Centrali Komfort Taxi , wysłał sms-a po dotarciu na miejsce wylogował się , po wejściu klientów zaproponował 200 zł za przejazd i pojechał na lotnisko . Tam wydrukował paragon z ową kwotą . Pytanie do SZEFA KOMFORT TAXI czy pracownicy mogą jeździć na umowę a nie na wskazania taxometru ?
Wk......wiony sku...wiel
I Wy chamy i prostaki, stojący po tych postojach, śmierdzący petami z brudnymi taksówkami macie prawo do wszystkiego??? Naganiacie się na Ubera, wczesniej kierowcom ze Skorpiona opony przebijaliscie. Nabijacie kolosalne rachunki na nietrzezwych klientach. Ludzie juz Was nie chcą i to Wy tworzycie nieuczciwą konkurecje
ecocar....
Wszyscy plujecie jadem na taksowkarzy..... Że zlodzieje..... Bandyci....Mafia....Lamusy bez wyksztalcenia.... Jezeli jestes osoba rozgarnieta to zauwazysz ze na szybie kazdej taxi jest cennik z cena wejsciowa oraz za przejechany kilometr... Jezeli uwazasz ze taksowkarz jedzie inna trasa zawsze mozesz zwrocic mu uwage ze preferujesz przejazd innymi ulicami.... Po zakonczonym kursie otrzymujesz paragon z kasy fiskalnej z wszystkimi informacjami.... czas , odcinek, ilosc przejechanych kilometrow oraz kwota do zaplaty.... Oczywiscie sa tam jeszcze dane kierowcy...... Ale jezeli wracasz na Bani z Sopotu po nocnych imprezach I pakujesz swoj tylek do pierwszego lepszego wolnego auta....... Bo juz padniety jestes I chcesz do lozeczka..... To faktycznie mozesz sie zdziwic.....Ale nie wylewaj pomyj na wszystkich taksowkarzy... Bo w kazdej branży sa ròzni ludzie....
ceny taxi
Jestem taksówkarzem od ponad 20 lat w najstarszej znanej korporacji. Złodziei i oszustów taksówkarzy należy bezwzględnie eliminować i dotkliwie karać. Klienci którzy czują się oszukani powinni zgłaszać ten fakt w odpowiednim wydziale UMG, bezwzględnie żądać paragonu, rachunku, a jeżeli jest problem z jego uzyskaniem wezwać policję. Co do cen za usługę to winę za ten bałagan ponosi ówczesny minister Gowin, poprzez uwolnienie zawodu taksówkarza, oraz władze miasta Gdańska które powinny ustalić urzędową cenę za km i godzinę postoju. Nie powinno być tak, że każdy może być taksówkarzem, jakby nie było jest to zawód który świadczy usługi dla ludności i klient wsiadający do taksówki powinien być pewny, że nie zostanie okradziony.
komfort najlepsza korporacja
4 lata jeżdże,( jak nie ponad ) tą korporacją , ja i moja rodzina, kilka razy w tygodniu, zawsze uczciwi kierowcy, dyspozytorzy sympatyczni i uprzejmi. złego słowa nie powiem, nie ich wina, ze podjechało auto z innej firm a ci do niego wsiedli. auta komfortu sa zawsze bardzo czytelnie oznakowane, wiec debil tylko by wsiadł do takiej bez loga. , zresztą oni zawsze jak podjedzie ich auto wysyłaja smsa ,
pozdrawiam ekipe KOMFORTu
Oliwia z Lotników Polskich :)
pozdrawiam ekipe KOMFORTu
Oliwia z Lotników Polskich :)