Widok

Kierowco, widzisz kałużę - zwolnij

Dziękujemy wszystkim bezmyślnym lub złośliwym, ochlapujacym pieszych na chodnikach. Proszę zwolnijcie przed wjazdem w kałuże
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wina kierowcy?

Jak pada to wiadomo że są wszędzie kałuże, czy kierowcy mają wtedy zwalniać do 10 km/h? Bo ciężko dla kierowcy dostrzec kałużę, a o wiele łatwiej dla pieszego który może po prostu nie stawać blisko krawędzi przy przejściu albo iść chodnikiem dalej od jezdni z kałużą. Proste

Kierowco

Twoim obowiązkiem jest zwolnienie kiedy widzisz kałużę, lub możliwość ochlapania

Zejdź z torów tam jeżdżą pociągi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzis jedziesz kolezko ale za chwile bedziesz wysiadal na stacji, przy sklepie do kiosku po papieroski i wtedy to sie moze stac

Nie miej do garbatych pretensji ze maja proste dzieci

Słownik języka polskiego PWN

ironia «drwina, złośliwość lub szyderstwo ukryte w wypowiedzi pozornie aprobującej»

Oc

Jak cię ochlapie to i tak rejestracji nie zauważysz. A jak nie wierzysz to sprawdź :-))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

do 250 zł to wykroczenie, powyżej 250 to przestępstwo,

ktoś ochlapując Cię może zniszczyć Ci smartfona lub laptopa, idziesz zawsze na policje, ugoda albo pozew sadowy, to nie zawsze chodzi tylko o odzież
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Czemu kierowcom sprawia frajdę ochlapywanie pieszych ??? Taki jeden mnie urządził na Oruni od gory do dołu błoto ale miał pecha bo policja stała ,zatrzymała ,mandat mu dowalili ! Ale ja do pracy w błocie ,od tej pory mam zawsze zapasowe ubranie w pracy . Tylko pytam po co ? Kierowca też bywa pieszym !!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

to racja !!! nie raz tego doświadczę ... nie wiem czy to złośliwośc czy bezmyślność kierowcór . o "ciągnikach siodłowych" nie wspomnę...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Brawo !!! "Pranie ubrań to także "szkoda komunikacyjna"."

Według mnie ubrudzenie odzieży poprzez ochlapanie mogłoby być szkodą komunikacyjną a taką czynność jak "pranie ubrań" jednak dopasowałbym do czyszczenia odzieży ...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest franczyza redukcyjna także.niczego nie.pokrywa zazwyczaj do kwoty 1000zł
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kto ci każe hamować przed samą kałużą?
Przecież w deszczu kałuża to ani zaskoczenie ani nie jest to jedna jedyna kałuża.
Zwyczajnie jedź wolniej na całej drodze na której są kałuże.
Problem solved :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Niestety to kierowca jeśli widząc kałużę wjedzie w nią i ochlapie pieszego odpowiada za szkodę.
Jeśli wpadniesz w poślizg na brudnej jezdni i uderzysz w inne auto to z czyjego OC pójdzie naprawa?
twojego!
To zadanie kierowcy - dopasować prędkość do warunków na drodze.
Jeśli tego nie umiesz - nie wsiadaj za kierownicę.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

Tam sie nie da zasuwac
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A to wina kierowców że są kałuże? W momencie hamowania przed każdą kałuża może spowodować sytuację niebezpieczna na drodze. Więc to może być karane przez organy scigania. Więc lepiej nie hamować. :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

kałuża

A kto odpowiada za to że kałuża powstała ? - zarządca drogi

Na skutek wad technicznych lub niedrożnej kanalizacji deszczowej odpowiadają za to służby a nie kierowca.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

Pretensje do zarządzających miastem że remont tej drogi olewają od lat.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry