Widok
Kim jest kościelny?
Bardzo mnie i moim bliskim nie odpowiada osoba kościelnego w naszej parafii. Ksiądz dziękuję prawie co niedziele z ambone za prace. No jak można pracownikowi ciąglę dziękować kiedy otrzymuje za swoją prace zapłatę. Dlaczego jest to praktycznie kościół/kaplica tylko dla rodziny kościelnego?
Czemu ksiądz faworyzuje tylko ich? KIM ONI SĄ , że inni się praktycznie nie liczą, nie no przepraszam liczą się wtedy kiedy mają dać pieniądzę.
Uważam, ze sprawa powinna wkońcu zostać głośno i jasno załatwiona. Bo sytuacja tam panująca jest naprawde niesmaczna i nie powino tak wygladać w kościele.
Czemu ksiądz faworyzuje tylko ich? KIM ONI SĄ , że inni się praktycznie nie liczą, nie no przepraszam liczą się wtedy kiedy mają dać pieniądzę.
Uważam, ze sprawa powinna wkońcu zostać głośno i jasno załatwiona. Bo sytuacja tam panująca jest naprawde niesmaczna i nie powino tak wygladać w kościele.
rodzina kościelnego bardzo mocno przywiązała się do księdza i kościoła bo czerpią niezłą kase !!!
kościelny praktycznie za nic dostaje od księdza z naszej kolekty. Za nic bo wszystko co się robi tam to robią ludzie, kobiety sprzątają itp, itd..
a skoro on jest to jego pracą jest otwarcie i przygotowanie do mszy... więc łaski nie robi !!!
Jego żona strojąc kościół takimi kwiatami to wiadomo że nie z pieniędzy z puszki tylko też od księdza z naszej kolekty i sporo dla niej zostaje, a nawet wiem że rozdając NIESPRAWIEDLIWIE dary dla ubogich to jeszcze od tych UBOGICH ściąga kase do słoika....
I KSIĄDZ nie reaguje, a wręcz przeciwnie !!!
a budowa baardzo słabo idzie jak po 5 latach....
kościelny praktycznie za nic dostaje od księdza z naszej kolekty. Za nic bo wszystko co się robi tam to robią ludzie, kobiety sprzątają itp, itd..
a skoro on jest to jego pracą jest otwarcie i przygotowanie do mszy... więc łaski nie robi !!!
Jego żona strojąc kościół takimi kwiatami to wiadomo że nie z pieniędzy z puszki tylko też od księdza z naszej kolekty i sporo dla niej zostaje, a nawet wiem że rozdając NIESPRAWIEDLIWIE dary dla ubogich to jeszcze od tych UBOGICH ściąga kase do słoika....
I KSIĄDZ nie reaguje, a wręcz przeciwnie !!!
a budowa baardzo słabo idzie jak po 5 latach....
Ludzie, a rozmawialiście z nim chociaż raz? Ja mam przyjemność z nim rozmawiać, jest bardzo kulturalny. Wydaje mi się, że wasze opinie są po prostu nieodpowiednie.
Co pani, w naszym kościelnym nie pasuje? Oczywiście oprócz wymyślonych pomówień.
Jak "nikogo nie dopuszcza"? A ktoś chce w naszej wsi być kościelnym? Jakieś propozycje? No proszę. Wydaje mi się, że nie wiele jest takich osób, które robiły by tyle, ile ten pan.
Jak to - od kiedy dziękowanie komuś za jego prace, jest niestosowne? (Taki szczegół - nie co niedzielę).
Co pani, w naszym kościelnym nie pasuje? Oczywiście oprócz wymyślonych pomówień.
Jak "nikogo nie dopuszcza"? A ktoś chce w naszej wsi być kościelnym? Jakieś propozycje? No proszę. Wydaje mi się, że nie wiele jest takich osób, które robiły by tyle, ile ten pan.
Jak to - od kiedy dziękowanie komuś za jego prace, jest niestosowne? (Taki szczegół - nie co niedzielę).
Jak "Za nic"? Przecież nasz kościelny tyle pomaga, a wy się jeszcze tego czepiacie. Niesprawiedliwe dary dla ubogich? Już nie będę tego komentowała.
Po za tym, jeżeli w parafii się nic nie robi (!), to chociaż powinno się zachować tyle taktu i nie posądzać innych o takie rzeczy. Takie obgadywanie w sieci wydaje mi się dalece niestosowne.
P.S Co do ostatniego zdania - jeżeli na budowę kościoła są ofiary o wielkości dwóch tysięcy coś, w granicach (czasami ponad) trzech tysięcy, to się nie dziwmy, że kościół jest budowany w takim, a nie innym tempie.
Po za tym, jeżeli w parafii się nic nie robi (!), to chociaż powinno się zachować tyle taktu i nie posądzać innych o takie rzeczy. Takie obgadywanie w sieci wydaje mi się dalece niestosowne.
P.S Co do ostatniego zdania - jeżeli na budowę kościoła są ofiary o wielkości dwóch tysięcy coś, w granicach (czasami ponad) trzech tysięcy, to się nie dziwmy, że kościół jest budowany w takim, a nie innym tempie.
przepraszam bardzo ale to co się tu pisze jest bardzo niestosowne gdyż ludzie i na pewno wszyscy ci którzy te nie poważne wiadomość piszą nie ruszą swego nędznego tyłka i nic nie pomogą tylko potrafią oczerniać ludzi którzy się starają pod wylewają by było jak najpiękniej.wy ludzie nic nie pomożecie tylko narzekacie nie rozumiem jak można się wypowiadać na ten temat jeżeli nic się nie robi tylko pewnie raz na miesiąc przyjdziecie do kościoła 1 zł dadzą i narzekają. To jest chamstwo i prostactwo moim zdaniem i tyle.!!!!!
Powiem tylko jedno na forum to każdy może pisać, co mu ślina na język przyniesie a ciekawe czy piszący taką opinię o kościelnym powiedzieli mu kiedykolwiek prosto w oczy co im przeszkadza!? Założę się że Ci co tak piszą chodzą od wielkiego dzwonu do kościoła, bo tacy ludzie mają zazwyczaj najwięcej do powiedzenia!
Wydaje mi się, że do kościoła chodzi się po to, żeby się modlić, a nie po to aby zwracać uwagę na minę kościelnego!
W sumie to zazdroszczę takim ludziom, którzy mają takie problemy jak postawa kościelnego!!!!
Wydaje mi się, że do kościoła chodzi się po to, żeby się modlić, a nie po to aby zwracać uwagę na minę kościelnego!
W sumie to zazdroszczę takim ludziom, którzy mają takie problemy jak postawa kościelnego!!!!
Ja ostatnio miałam tę nieprzyjemność mieć do czynienia z kościelnym. Ten pan traktuje kaplicę jak swój prywatny folwark, zamiast pomagać utrudnia i robi łaskę kiedy ma udostępnić coś, co nie jest jego własnością, tylko dobrem wspólnym do użytku parafian. Do tego stopnia było to zachowanie irytujące, że zwróciłam na nie uwagę proboszczowi. Jednak proboszcz jest zapatrzony w kościelnego jak w obrazek i nie przyjmuje do wiadomości żadnych uwag na jego temat. Wygłosił mi wręcz pean na cześć tego pana próbując mi udowodnić, jaki to wspaniały człowiek. Ja niestety słuchając miałam wrażenie, że mówimy o dwóch różnych osobach, bo nic nie pokrywało się z tym, czego sama doświadczyłam mając do czynienia z tym panem! I jak widzę na tym forum- nie jestem osamotniona w swojej negatywnej opinii.
Wydaje mi sie ze osoby które wypowiedziały sie wyzej nie są do końca swiadomi jaka role odgrywa koscielny w parafii Szymona Z Lipnicy. Jego obowiazki nie kończą się na przygotowaniu ołtarza do Mszy Św. i otwarciu koscioła.
Pomyslcie kto kosi trawę wokół koscioła, kto odsnieza podjazd do kaplicy w zimie? Kto przyjeżdża do kaplicy 1,5 godziny przed msza święta zeby parafianom nie marzły tyłki?
To na organistke powinniście zwrócic wieksza uwage. Ona przyjeżdza 5 minut przed mszą i pieje przez 40 minut za co bierze wcale nie mała kasę.
Więc ludzie ogarnijcie..
Pomyslcie czasem zanim oskarzycie niewinniego człowieka. I najpierw zaznajomcie się ze sprawa a potem piszcie oskarzajace posty. -,-
Jak sie nie podoba to won do Bojana!
Pozdrawiam..
Nara.
Pomyslcie kto kosi trawę wokół koscioła, kto odsnieza podjazd do kaplicy w zimie? Kto przyjeżdża do kaplicy 1,5 godziny przed msza święta zeby parafianom nie marzły tyłki?
To na organistke powinniście zwrócic wieksza uwage. Ona przyjeżdza 5 minut przed mszą i pieje przez 40 minut za co bierze wcale nie mała kasę.
Więc ludzie ogarnijcie..
Pomyslcie czasem zanim oskarzycie niewinniego człowieka. I najpierw zaznajomcie się ze sprawa a potem piszcie oskarzajace posty. -,-
Jak sie nie podoba to won do Bojana!
Pozdrawiam..
Nara.
Łaski ten kościelny nie robi odśnieżając i kosząc itp itd... sam tego chciał...
a właśnie nie pozwala sobie pomóc... a jak już sam prosi o pomoc to zmuszając i grożąc że powie prooszczowi coś na tego kogoś kto nie chciał pomóc !...
regularnie chodzę do kościoła i nawet w tygodniu ! często UCIEKA wręcz i wykorzystuje wtedy innych ...
a właśnie nie pozwala sobie pomóc... a jak już sam prosi o pomoc to zmuszając i grożąc że powie prooszczowi coś na tego kogoś kto nie chciał pomóc !...
regularnie chodzę do kościoła i nawet w tygodniu ! często UCIEKA wręcz i wykorzystuje wtedy innych ...
Hahahahahahahahahahahahahahahaha.
@wesoła - A Ty kim jesteś żeby go oskarżać? Może założycielką tego tematu tylko pod innym nickiem? Hmm?
Szkoda że jesteśmy na ogólnie dostępnym forum a nie w prywatnej rozmowie, to bym się wypowiedział w inny sposób.
Człowieku co Ci przeszkadza osoba kościelnego?
Przyjdź sobie raz w tygodniu na mszę, przesiedź te 40 minut i cześć. Kościelnego trzeba najpierw lepiej poznać. Miałaś do tego okazję? Pewnie nie. Więc Przestań się wypowiadać na publicznym forum. Ja miałem okazję go bliżej poznać i jakoś mam o nim bardzo dobrze zdanie.
Po prostu śmieszy mnie Twoja opinia na jego temat. Właśnie przez takie rzeczy niewinni ludzie są często krzywdzeni. Teraz powiedz szczerze, zrobił Ci on coś?
A jak tacy mądrzy jesteście to znajdźcie kogoś innego chętnego na jego miejsce.
Życzę powodzenia w poszukiwaniu..
Uwierzcie że pan kościelny chętnie oddałby to stanowisko komukolwiek..
@wesoła - A Ty kim jesteś żeby go oskarżać? Może założycielką tego tematu tylko pod innym nickiem? Hmm?
Szkoda że jesteśmy na ogólnie dostępnym forum a nie w prywatnej rozmowie, to bym się wypowiedział w inny sposób.
Człowieku co Ci przeszkadza osoba kościelnego?
Przyjdź sobie raz w tygodniu na mszę, przesiedź te 40 minut i cześć. Kościelnego trzeba najpierw lepiej poznać. Miałaś do tego okazję? Pewnie nie. Więc Przestań się wypowiadać na publicznym forum. Ja miałem okazję go bliżej poznać i jakoś mam o nim bardzo dobrze zdanie.
Po prostu śmieszy mnie Twoja opinia na jego temat. Właśnie przez takie rzeczy niewinni ludzie są często krzywdzeni. Teraz powiedz szczerze, zrobił Ci on coś?
A jak tacy mądrzy jesteście to znajdźcie kogoś innego chętnego na jego miejsce.
Życzę powodzenia w poszukiwaniu..
Uwierzcie że pan kościelny chętnie oddałby to stanowisko komukolwiek..
Jeżeli wszyscy są tak mądrzy, by obrażać kościelnego to powiedzcie mu to w twarz. Sama nie przepadam za nim, bo wyłączał na lekcjach bierzmowania grzejniki, ale to miły człowiek. Miałam kłopot z dostaniem opłatka dla rodziny z Niemiec, a kościelny pomógł mi od razu.. Również nie rozumiem, czemu na niego naskakujecie a nie na organistkę, która jest okropna! Słuchać się jej nie da i wcale nie jest sympatyczna. Ogólnie to przez nią nie uczęszczam na msze, bo nie mam tak mocnej głowy, by po mszy wrócić bez bólu... Pozdrawiam :)
Było dwóch chętnych na to stanowisko nawet... i co wynikło... obecny wyczuł zagrożenie i szybko tak działał i księdza przekupił ....
Kto zna ich prywatnie i od dłuższego czasu lub jak ja od zawsze to wie ile ten ,,kościelny,, z rodziną ludziom krzywd wyrządzili... wszędzie się pchają sami byle by właśnie czerpać korzyści i być naj naj....
Już dawno powinno się z nimi porządek zrobić i odsunąć od kościoła...
Napewno by się inni znaleźli!
A jak nie to też katastrofy by nie było, zawsze ktoś zastępuje jak często go nie ma..
Albo i wcale nie musi być takiego kościelnego tak jak np. w Wiczlinie, Chwaszczynie, Łebnie itp... i też super parafie działają...
Pozdrawiam
Kto zna ich prywatnie i od dłuższego czasu lub jak ja od zawsze to wie ile ten ,,kościelny,, z rodziną ludziom krzywd wyrządzili... wszędzie się pchają sami byle by właśnie czerpać korzyści i być naj naj....
Już dawno powinno się z nimi porządek zrobić i odsunąć od kościoła...
Napewno by się inni znaleźli!
A jak nie to też katastrofy by nie było, zawsze ktoś zastępuje jak często go nie ma..
Albo i wcale nie musi być takiego kościelnego tak jak np. w Wiczlinie, Chwaszczynie, Łebnie itp... i też super parafie działają...
Pozdrawiam
Dokładnie ! Taki kościelny nie jest potrzebny.
Po to tylko żeby pieniądze z kolekty otrzymywał i ciągłą chwałe z ambony!
Również jako osoba która regularnie chodzi do kościoła, uważam że ten pan nie jest osobą godną posługi kościelnego.
Powody mam i są temu panu dobrze znane, bo wraz z kilkoma osobami nie dawno wprost z nim rozmawialiśmy i nawet nie potrafi ten pan normalnie jak człowiek porozmawiać...
Po to tylko żeby pieniądze z kolekty otrzymywał i ciągłą chwałe z ambony!
Również jako osoba która regularnie chodzi do kościoła, uważam że ten pan nie jest osobą godną posługi kościelnego.
Powody mam i są temu panu dobrze znane, bo wraz z kilkoma osobami nie dawno wprost z nim rozmawialiśmy i nawet nie potrafi ten pan normalnie jak człowiek porozmawiać...
A jak nie będzie kościelnego tylko wzorem np.Łebna będą dyżury w sprzątaniu kościoła i inne obowiązki to też będziecie jęczeć,że coś tam nie pasuje.Dajcie spokój tej pustej dyskusji i cieszcie sie,ze jest ktoś kto dba o kościół i przychodzicie sobie na gotowe.A w kościele msza,paciorek i do domciu a nie obsmarowywać kogoś.
Jak większość wie to rzeczywiście kościelny nie jest super ani przykładem kościelnego i pewnie wiele można powiedzieć złego bo i jest to zapewne prawdą tak jak i to nieco dobrego. Ale chyba już można tu zakńczyć ten spór. Skoro problem nie jest obcy już nikomu to kto chce to właśnie zacznie działać i uda się gdzie trzeba. Jedynie tu się umówić można gdzie i kiedy kto chce i iść oficjalnie już zgłosić problem większości, bo pisanie tu jest trochę już dziwne.
dobrze wiemy jak jest w Kielnie bo tam nalerzeliśmy. Owszem tak właśnie jest że tam SKROMNY kościelny swoją pracę robi bez pochwał i ze swoją rodziną pracuje i wgl i jest super.
a nie jak u nas ;/
Nikt ich nie zmusza, ale ksiądz wyznaczył...
więc bardzo głupie stwierdzenie że ktoś ich zmusza...
a jak nikt nie przyjdzie to kościelny łaskawie miotły nie weźmie, a jeździ i werbuje do sprzątania...
a nie jak u nas ;/
Nikt ich nie zmusza, ale ksiądz wyznaczył...
więc bardzo głupie stwierdzenie że ktoś ich zmusza...
a jak nikt nie przyjdzie to kościelny łaskawie miotły nie weźmie, a jeździ i werbuje do sprzątania...
No jeszcze trochę i naprawde będzie duży problem !
Kościelny tyle już namieszał w naszej parafii, że powinien dla spokoju wsi i parafii odejść i problem z nie potrzebną aferą byłby unikniony!
Są i wiejskie oraz miejskie parafie bez kościelnych i trzeba tam wiele więcej robić i działają bardzo dobrze...
Kościelny tyle już namieszał w naszej parafii, że powinien dla spokoju wsi i parafii odejść i problem z nie potrzebną aferą byłby unikniony!
Są i wiejskie oraz miejskie parafie bez kościelnych i trzeba tam wiele więcej robić i działają bardzo dobrze...
w ostatnim czasie było mi dane poznać trochę bliżej koscielnego i jestem na prawde przerażona że tak ,,chamska,, osoba może udzielać się i pracować przy parafii .. Ksiądz nawet nie jest świadomy jaki ten czlowiek jest na prawde.
współczuję osobom, które tam z nim współpracują bo widać że nie jest łatwo...
kiedy ten człowiek faktycznie i widać to gołym okiem nie zna swoich kompetencji...
współczuję osobom, które tam z nim współpracują bo widać że nie jest łatwo...
kiedy ten człowiek faktycznie i widać to gołym okiem nie zna swoich kompetencji...
Zgadzam sie z opinia, moge rowniez podac przepis na gofry.
Składniki potrzebne do przygotowania przepisu "Łatwy przepis na gofry":
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jaja
6 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Sposób przygotowania
Żółtka oddzielić od jaj. Zmiksować żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej i sól na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem. Piec w rozgrzanej gofrownicy do osiągnięcia pożądanego koloru (na rumiano: 2-3 minuty) i podawać z ulubionymi dodatkami.
Składniki potrzebne do przygotowania przepisu "Łatwy przepis na gofry":
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jaja
6 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Sposób przygotowania
Żółtka oddzielić od jaj. Zmiksować żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej i sól na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem. Piec w rozgrzanej gofrownicy do osiągnięcia pożądanego koloru (na rumiano: 2-3 minuty) i podawać z ulubionymi dodatkami.