Widok

Kim jest kościelny?

Bardzo mnie i moim bliskim nie odpowiada osoba kościelnego w naszej parafii. Ksiądz dziękuję prawie co niedziele z ambone za prace. No jak można pracownikowi ciąglę dziękować kiedy otrzymuje za swoją prace zapłatę. Dlaczego jest to praktycznie kościół/kaplica tylko dla rodziny kościelnego?
Czemu ksiądz faworyzuje tylko ich? KIM ONI SĄ , że inni się praktycznie nie liczą, nie no przepraszam liczą się wtedy kiedy mają dać pieniądzę.
Uważam, ze sprawa powinna wkońcu zostać głośno i jasno załatwiona. Bo sytuacja tam panująca jest naprawde niesmaczna i nie powino tak wygladać w kościele.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 19
Ja ostatnio miałam tę nieprzyjemność mieć do czynienia z kościelnym. Ten pan traktuje kaplicę jak swój prywatny folwark, zamiast pomagać utrudnia i robi łaskę kiedy ma udostępnić coś, co nie jest jego własnością, tylko dobrem wspólnym do użytku parafian. Do tego stopnia było to zachowanie irytujące, że zwróciłam na nie uwagę proboszczowi. Jednak proboszcz jest zapatrzony w kościelnego jak w obrazek i nie przyjmuje do wiadomości żadnych uwag na jego temat. Wygłosił mi wręcz pean na cześć tego pana próbując mi udowodnić, jaki to wspaniały człowiek. Ja niestety słuchając miałam wrażenie, że mówimy o dwóch różnych osobach, bo nic nie pokrywało się z tym, czego sama doświadczyłam mając do czynienia z tym panem! I jak widzę na tym forum- nie jestem osamotniona w swojej negatywnej opinii.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 9
No brawo!
Właśnie ujawnił się prawdziwy katolik- jak się podpisał - czyli prostak i cham, idealna para dla kościelnego. A może on osobiście?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 12
Łaski ten kościelny nie robi odśnieżając i kosząc itp itd... sam tego chciał...
a właśnie nie pozwala sobie pomóc... a jak już sam prosi o pomoc to zmuszając i grożąc że powie prooszczowi coś na tego kogoś kto nie chciał pomóc !...

regularnie chodzę do kościoła i nawet w tygodniu ! często UCIEKA wręcz i wykorzystuje wtedy innych ...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10
Ale masz człowieku problem. Chciałabym mieć takie problemy.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3
A na lekcji religii nie uczono ciebie, że zło wyrządzone wraca podwójnie?
Gratuluję ilorazu inteligencji.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
hahhahaha. Dziękuję za poprawę humoru na dobry sen:P
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hahahahahahahahahahahahahahahaha.
@wesoła - A Ty kim jesteś żeby go oskarżać? Może założycielką tego tematu tylko pod innym nickiem? Hmm?
Szkoda że jesteśmy na ogólnie dostępnym forum a nie w prywatnej rozmowie, to bym się wypowiedział w inny sposób.
Człowieku co Ci przeszkadza osoba kościelnego?
Przyjdź sobie raz w tygodniu na mszę, przesiedź te 40 minut i cześć. Kościelnego trzeba najpierw lepiej poznać. Miałaś do tego okazję? Pewnie nie. Więc Przestań się wypowiadać na publicznym forum. Ja miałem okazję go bliżej poznać i jakoś mam o nim bardzo dobrze zdanie.
Po prostu śmieszy mnie Twoja opinia na jego temat. Właśnie przez takie rzeczy niewinni ludzie są często krzywdzeni. Teraz powiedz szczerze, zrobił Ci on coś?
A jak tacy mądrzy jesteście to znajdźcie kogoś innego chętnego na jego miejsce.
Życzę powodzenia w poszukiwaniu..
Uwierzcie że pan kościelny chętnie oddałby to stanowisko komukolwiek..
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9
Jeżeli wszyscy są tak mądrzy, by obrażać kościelnego to powiedzcie mu to w twarz. Sama nie przepadam za nim, bo wyłączał na lekcjach bierzmowania grzejniki, ale to miły człowiek. Miałam kłopot z dostaniem opłatka dla rodziny z Niemiec, a kościelny pomógł mi od razu.. Również nie rozumiem, czemu na niego naskakujecie a nie na organistkę, która jest okropna! Słuchać się jej nie da i wcale nie jest sympatyczna. Ogólnie to przez nią nie uczęszczam na msze, bo nie mam tak mocnej głowy, by po mszy wrócić bez bólu... Pozdrawiam :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2
Kolejny głos prawdziwego katolika? Jakim prawem zabraniasz wypowiadania się na publicznym forum? Odmawiasz mi człowieku posiadania własnego zdania? Może Święta Inkwizycja się marzy?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5
Nie zabraniam Ci się wypowiedzieć ponieważ żyjemy w wolnym kraju i nie mam takiej mocy, ale pytam tylko jakim prawem oczerniasz osobę kościelnego nie znając go?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
jutro niedziela
melduj się w kościółku
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
a czy ty nie miałeś zamiaru być kościelnym ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Było dwóch chętnych na to stanowisko nawet... i co wynikło... obecny wyczuł zagrożenie i szybko tak działał i księdza przekupił ....

Kto zna ich prywatnie i od dłuższego czasu lub jak ja od zawsze to wie ile ten ,,kościelny,, z rodziną ludziom krzywd wyrządzili... wszędzie się pchają sami byle by właśnie czerpać korzyści i być naj naj....

Już dawno powinno się z nimi porządek zrobić i odsunąć od kościoła...
Napewno by się inni znaleźli!
A jak nie to też katastrofy by nie było, zawsze ktoś zastępuje jak często go nie ma..
Albo i wcale nie musi być takiego kościelnego tak jak np. w Wiczlinie, Chwaszczynie, Łebnie itp... i też super parafie działają...
Pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10
Dokładnie ! Taki kościelny nie jest potrzebny.
Po to tylko żeby pieniądze z kolekty otrzymywał i ciągłą chwałe z ambony!

Również jako osoba która regularnie chodzi do kościoła, uważam że ten pan nie jest osobą godną posługi kościelnego.
Powody mam i są temu panu dobrze znane, bo wraz z kilkoma osobami nie dawno wprost z nim rozmawialiśmy i nawet nie potrafi ten pan normalnie jak człowiek porozmawiać...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8
Nie widzę problemu, skoro tak bardzo chcesz zrobić porządek to go zrób ale nie anonimowo na forum tylko oficjalnie na radzie parafialnej.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
Kościół nie jest zamkniętą instytucją, gdzie tylko uprawnieni mają dostęp skoro wam "katolikom" nie odpowiada postawa kościelnego to udajcie się na radę parafialną i zastąpcie to tak "wspaniale opłacalne" stanowisko pracy bo przecież zarabia się tam kokosy całe 400zł - szaleństwo prawda?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4
abc-popieram to jest konkret.na tym trzeba by zakończyć ten spór.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
A jak nie będzie kościelnego tylko wzorem np.Łebna będą dyżury w sprzątaniu kościoła i inne obowiązki to też będziecie jęczeć,że coś tam nie pasuje.Dajcie spokój tej pustej dyskusji i cieszcie sie,ze jest ktoś kto dba o kościół i przychodzicie sobie na gotowe.A w kościele msza,paciorek i do domciu a nie obsmarowywać kogoś.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
Jak większość wie to rzeczywiście kościelny nie jest super ani przykładem kościelnego i pewnie wiele można powiedzieć złego bo i jest to zapewne prawdą tak jak i to nieco dobrego. Ale chyba już można tu zakńczyć ten spór. Skoro problem nie jest obcy już nikomu to kto chce to właśnie zacznie działać i uda się gdzie trzeba. Jedynie tu się umówić można gdzie i kiedy kto chce i iść oficjalnie już zgłosić problem większości, bo pisanie tu jest trochę już dziwne.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
a odpowiadając do JP
dyżury i tak mają kobiety z róż i sprzątają, a nie kościelny, tak dla jasności. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
do góry