Widok

Kim jest kościelny?

Bardzo mnie i moim bliskim nie odpowiada osoba kościelnego w naszej parafii. Ksiądz dziękuję prawie co niedziele z ambone za prace. No jak można pracownikowi ciąglę dziękować kiedy otrzymuje za swoją prace zapłatę. Dlaczego jest to praktycznie kościół/kaplica tylko dla rodziny kościelnego?
Czemu ksiądz faworyzuje tylko ich? KIM ONI SĄ , że inni się praktycznie nie liczą, nie no przepraszam liczą się wtedy kiedy mają dać pieniądzę.
Uważam, ze sprawa powinna wkońcu zostać głośno i jasno załatwiona. Bo sytuacja tam panująca jest naprawde niesmaczna i nie powino tak wygladać w kościele.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 19
zastanawiam się dlaczego pan R . który zbiera pieniądze na kościół to szybko wyciąga je od starszych schorowanych ludzi i to jest prawda to jest przykre..pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
tu nikt o kobietach nie pisze, tylko tłumaczy .. czytajmy ze zrozumieniem a nie właśnie się tworzy plotki o kobietach co sprzątają.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
to skoro ksiądz wyznaczył to do kogo te pretensje?

biedne te kobiety, takie "święte róże", a łaskę robią, że mają swój kościół posprzątać

żałosne co się tu wypisuje!!!!!!!!!

myślałam, że do kościoła chodzą ludzie wierzący potrzebujący się pomodlić a nie po to by robić PLOTKI!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
dobrze wiemy jak jest w Kielnie bo tam nalerzeliśmy. Owszem tak właśnie jest że tam SKROMNY kościelny swoją pracę robi bez pochwał i ze swoją rodziną pracuje i wgl i jest super.
a nie jak u nas ;/

Nikt ich nie zmusza, ale ksiądz wyznaczył...
więc bardzo głupie stwierdzenie że ktoś ich zmusza...

a jak nikt nie przyjdzie to kościelny łaskawie miotły nie weźmie, a jeździ i werbuje do sprzątania...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
a ktoś zmusza te kobiety z róż do sprzątania? czy za karę to robią?
Pozdrawiam
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Jestem z parafii Kielno i u nas sprząta kościelny.Jest super i mamy naprawdę luksus nicnierobienia przy kościele za co moje wyrazy uszanowania naszemu panu kościelnemu i jego rodzinie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
a odpowiadając do JP
dyżury i tak mają kobiety z róż i sprzątają, a nie kościelny, tak dla jasności. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
Jak większość wie to rzeczywiście kościelny nie jest super ani przykładem kościelnego i pewnie wiele można powiedzieć złego bo i jest to zapewne prawdą tak jak i to nieco dobrego. Ale chyba już można tu zakńczyć ten spór. Skoro problem nie jest obcy już nikomu to kto chce to właśnie zacznie działać i uda się gdzie trzeba. Jedynie tu się umówić można gdzie i kiedy kto chce i iść oficjalnie już zgłosić problem większości, bo pisanie tu jest trochę już dziwne.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
A jak nie będzie kościelnego tylko wzorem np.Łebna będą dyżury w sprzątaniu kościoła i inne obowiązki to też będziecie jęczeć,że coś tam nie pasuje.Dajcie spokój tej pustej dyskusji i cieszcie sie,ze jest ktoś kto dba o kościół i przychodzicie sobie na gotowe.A w kościele msza,paciorek i do domciu a nie obsmarowywać kogoś.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
abc-popieram to jest konkret.na tym trzeba by zakończyć ten spór.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kościół nie jest zamkniętą instytucją, gdzie tylko uprawnieni mają dostęp skoro wam "katolikom" nie odpowiada postawa kościelnego to udajcie się na radę parafialną i zastąpcie to tak "wspaniale opłacalne" stanowisko pracy bo przecież zarabia się tam kokosy całe 400zł - szaleństwo prawda?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4
Nie widzę problemu, skoro tak bardzo chcesz zrobić porządek to go zrób ale nie anonimowo na forum tylko oficjalnie na radzie parafialnej.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dokładnie ! Taki kościelny nie jest potrzebny.
Po to tylko żeby pieniądze z kolekty otrzymywał i ciągłą chwałe z ambony!

Również jako osoba która regularnie chodzi do kościoła, uważam że ten pan nie jest osobą godną posługi kościelnego.
Powody mam i są temu panu dobrze znane, bo wraz z kilkoma osobami nie dawno wprost z nim rozmawialiśmy i nawet nie potrafi ten pan normalnie jak człowiek porozmawiać...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8
Było dwóch chętnych na to stanowisko nawet... i co wynikło... obecny wyczuł zagrożenie i szybko tak działał i księdza przekupił ....

Kto zna ich prywatnie i od dłuższego czasu lub jak ja od zawsze to wie ile ten ,,kościelny,, z rodziną ludziom krzywd wyrządzili... wszędzie się pchają sami byle by właśnie czerpać korzyści i być naj naj....

Już dawno powinno się z nimi porządek zrobić i odsunąć od kościoła...
Napewno by się inni znaleźli!
A jak nie to też katastrofy by nie było, zawsze ktoś zastępuje jak często go nie ma..
Albo i wcale nie musi być takiego kościelnego tak jak np. w Wiczlinie, Chwaszczynie, Łebnie itp... i też super parafie działają...
Pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10
a czy ty nie miałeś zamiaru być kościelnym ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
jutro niedziela
melduj się w kościółku
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie zabraniam Ci się wypowiedzieć ponieważ żyjemy w wolnym kraju i nie mam takiej mocy, ale pytam tylko jakim prawem oczerniasz osobę kościelnego nie znając go?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
Kolejny głos prawdziwego katolika? Jakim prawem zabraniasz wypowiadania się na publicznym forum? Odmawiasz mi człowieku posiadania własnego zdania? Może Święta Inkwizycja się marzy?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5
Jeżeli wszyscy są tak mądrzy, by obrażać kościelnego to powiedzcie mu to w twarz. Sama nie przepadam za nim, bo wyłączał na lekcjach bierzmowania grzejniki, ale to miły człowiek. Miałam kłopot z dostaniem opłatka dla rodziny z Niemiec, a kościelny pomógł mi od razu.. Również nie rozumiem, czemu na niego naskakujecie a nie na organistkę, która jest okropna! Słuchać się jej nie da i wcale nie jest sympatyczna. Ogólnie to przez nią nie uczęszczam na msze, bo nie mam tak mocnej głowy, by po mszy wrócić bez bólu... Pozdrawiam :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2
Hahahahahahahahahahahahahahahaha.
@wesoła - A Ty kim jesteś żeby go oskarżać? Może założycielką tego tematu tylko pod innym nickiem? Hmm?
Szkoda że jesteśmy na ogólnie dostępnym forum a nie w prywatnej rozmowie, to bym się wypowiedział w inny sposób.
Człowieku co Ci przeszkadza osoba kościelnego?
Przyjdź sobie raz w tygodniu na mszę, przesiedź te 40 minut i cześć. Kościelnego trzeba najpierw lepiej poznać. Miałaś do tego okazję? Pewnie nie. Więc Przestań się wypowiadać na publicznym forum. Ja miałem okazję go bliżej poznać i jakoś mam o nim bardzo dobrze zdanie.
Po prostu śmieszy mnie Twoja opinia na jego temat. Właśnie przez takie rzeczy niewinni ludzie są często krzywdzeni. Teraz powiedz szczerze, zrobił Ci on coś?
A jak tacy mądrzy jesteście to znajdźcie kogoś innego chętnego na jego miejsce.
Życzę powodzenia w poszukiwaniu..
Uwierzcie że pan kościelny chętnie oddałby to stanowisko komukolwiek..
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9
do góry