Widok

Kler

Filmy Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Kler.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kler

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

7,1

Są już recenzje filmu 7,1, który będzie do obejrzenia od 28.09.2018 r.? Co z wami ludzie, pogięło was? Co oceniacie?
"Krytyka kleru, nie jest krytyką Boga" - zdaje się, że powiedział coś takiego Jan Paweł II.
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 2

Badania

W badaniach przeprowadzonych w Niemczech - jakieś 15-20 lat temu (niestety nie pamiętam dokładnie) - czytałem, że ok. 70 % księży nie wierzy w Boga pojmowanego jako Trójca Święta (nie potrafię tego lepiej wytłumaczyć, bo nie zajmuję się tym tematem). A ok. 35 % księży to osoby całkowicie niewierzące - z tego co pamiętam odsetek "niewierzących" księży był wówczas nieznacznie wyższy, niż reszty społeczeństwa.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

7,1

A gdzie obejrzałeś film? Premiera ma być 28.09.2018
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Słusznie prawisz

Zgadzam się z tą opinią.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

obiektywizm

sai tacy ksieza, lecz wiekszosc to uczciwi ludzie,dlaczego takich ten gosc nie pokazal, mam 38 do setki, nie spotkalem takich pseudoksiezy, wszedzie sa ludzie i lajdaki,poza tym wierzymy w Boga, nie ksiezy,to tyle
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kłamią to politycy PiS, manipulują przy pomocy dostępnych narzędzi

"Kler" nie dostał nagrody "Klakiera", chociaż się należała, bo Radio Gdańsk postanowiło jej nie przyznać, gdy okazał się zwycięzcą. Czy to Ci nie przypomina propagandy z czasów PRL? Manipulacja! Za poprzednich rządów nic takiego się nie działo.
Zastanawiam się, czemu tak zaciekle bronisz kościoła. Mam maturę z religii i nigdy już do kościoła nie wrócę. Władza i chciwość ich zaślepia. I widzi to coraz wiecej ludzi, do tego zwolnienia z płacenia podatków oraz to, co robi Rydzyk. Nawet papież nie pomoże, choć on akurat jest naprawdę wspaniały.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wszystko co powyżej to prawda

ityle - nie zafałszujesz historii. Nie było inkwizycji? I wszystkiego tego, co przedmówca pisze? Było!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

To po ci dyskutujesz ?

Płacą ci?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

ityle, ile płacą za wPIS?

Ja tez chcę!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bóg jest wielki

Propaganda antykościelna by utwierdzić niewierzących że są trendy a wierzących ośmieszyć i upokorzyć . Gdańskie słoiki to lubią ...
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 43

Paszkwil obojętnie jak ubrany zawsze nim pozostanie

Film ten wywoła wielką szkodę wszystkim. Kościołowi hierarchicznemu przede wszystkimi bo zaatkowany zacznie się bronić i zaprzeczać wszystkiemu i do refleksji nie dojdzie.. Kościołowi wiernych bo część powie, że fakt tak jest, a druga że wręcz przeciwnie że tych patologi nie ma - i znowu "duch podziału" zbierze żniwo wśród wierzących w Chrystusa.
Forma filmowa ma to do siebie, że w jej ramach można pokazać co się chce i w ciągu ok 90min przekonać widza, że postawiona teza jest prawdą absolutną. Najgorsza manipulacja to taka , która zawiera prawdę w niewielkiej swej części pomieszaną z kłamstwem.
Ławto jestem sobie wyobrazić sytuację gdyby nakręcić film - oparty na najprawdziwszych faktach - np. z historii życia każdego z nas w ramach którego reżyser zawarłby tylko nasze domowe kłótnie, spory z rodzicami ( dziećmi), gdzie się raz lub drugi upiliśmy, zatrzymali wydaną resztę która nam się nie należała, itd. Film w 100% prawdziwy ale czy pokazujący 100% prawdy? Na pewno nie bo takie złe sytuacje to drobny odsetek często wspaniałych chwil które przeżywamy.
Twórcy "KLER'u" bo trzeba pamiętać , że to jest większa grupa ludzi - sam Smażowski jest tylko reżyserem tym obrazem chcieli dowalić w cały Kościół Katolicki - i niestety dowalili.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 31

aazs

może reżyser był molestowany, to ma uprzedzenia.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 11

Wszystko byloby fajnie, tylko widzisz ci ludzie smia pouczac innych, strasza ludzi pieklem, mowia nam jak mamy zyc. Sami zas sa totalnie niemoralni, grzeszni i obludni. Wina za swoje zle postepowanie obarczaja wyimaginowego szatana, ktory ich kusi. Sami nie czuja sie odpowiedzialni za swoje czyny. Na dodatek zyja z pieniedzy innych zyja ze straszenia ludzi tym co bedzie po smierci.
Na dodatek ich pracodawca - czyli instytucja kosciola kryje systemowo przestepcow, dla dobra swojej firmy. Co sprawia, ze czuja sie bezkarni. A jak dodatkowo doda sie sredniowiecznie poglady o kuszeniu ich przez szatana... to mamy wybuchowa mieszanke. I tacy ludzie maja wplyw na funkcjonowanie kraju. Straszne, po prostu straszne.
Nie widze nic pozytywnego w tej instytucji.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Mam niestety bardzo podobne odczucia i też jet mi naprawde z tym źle, ale cóż ile można siebie samego okłamywać. Trzeba kościół oddzielić od wiary bo to zwykła zakłamana instytucja niestety
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0

Największa krytyka od tych,którzy jeszcze nie widzieli,a juz osądzili

Opinie pod tym filmem przypomina opinie pod tezami rządzącej partii przez gorliwych...nie widzieli,nie słyszeli,nie rozumieją,ale mają zdanie...najczęściej zdanie czyjeś powtarzane...Niestety tematyka tego filmu jest mi znana już z czasów lat 80-tych...w Kościele jak wierni tak i pasterze bywają różni...jest wielu wspaniałych ...żal,bo coraz mniej...i są tacy przeciętni karierowicze zwani księżmi technikami i ich działania najbardziej bulwersują i są znane.O wspaniałych na ogół niewiele wiadomo i ich nikt nie krytykuje.Ten film ma poruszyć temat,serca i wydobyć z cienia fakt siania oprócz słowa też zgorszenia przez nielicznych,ich gonitwę za kasą,za polityką....Tacy jak z Torunia nie przylecieli z kosmosu...żerowali wśród innych,na czyjeś krzywdzie wybili się i niejednego zniszczyli...warto o tym mówić,dać szansę oczyszczenia,ale nie pozwalać wciąż działać z ukrycia...chodzi o ich ciemną stronę mocy....
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zapytaj Bielana

jak wyżej
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kler

Prawda jest taka że ksiądz to jest zawód i nie ma nic wspólnego z wiarą tylko kasa i kasa przykład Toruń ojciec T.R
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 14

A ja poczulam wolnosc i jak uwolnilam sie od religii i pokretnych ideologii to zobaczylam w koncu jak religie sa nielogiczne i destrukcyjne dla mnie jako kobiety a jednoczesnie daja jakas szalencza wladze drugiej plci.
Chore, chore, chore.

Mi jest w koncu wreszcie wlasnie dobrze.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Do Benia

Obejrzyj sobie Beniu w sutannie "Prawdziwą historię rodziny Borgiów".Znajdziesz w internecie,chociaż zapewne już oglądałeś.... serial oparty jest na faktach historycznych i za te uczynki przepraszał m/in JP2.Jeżeli ocjciec -matka uczy dziecko paciorka to ksiądz jest dla niego święty. Największą zbrodnią jest skrzywdzenie dziecka przez kapłana !!!!!!! Mój kolega ze szkoły średniej nie chodzi do kościoł bo w szkole był molestowany przez katechetę.Mówi mi ,że do dzisiaj czuje smród z jego gęby, jak mu wciskał język do buzi !!!! A za frustracje,wypociny Twoje księżulku i moje też, i nas wszystkich,rozliczy pan bóg !!!! p.s .Ja Ci wróżę dobrze i wierzę że dziecka nie skrzywdziłeś,nie piłeś,nie cudzołożyłes,nie oszukiwałeś a z grzechu nieczystości ksiądz - kolega Cie nie spowiadał.......
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kler

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry