Widok
Nie byłam jeszcze w kinie ale obejrzę w swym czasie.
Mój, skostniały już od lat pogląd na temat kościoła, księży i samego chrześcijaństwa ukształtowali Rodzice.
Szczerzy, uczciwi, czuwający i dbający o swoje dzieci, moi Rodzice.
Wiedzę i przykład, które mi przekazali oraz własne doświadczenia i wiedzę nabytą przez studiowanie tematyki staram się przekazać moim dzieciom.
Ps
Od jakiegoś czasu nie chodzę do kina na polskie filmy ponieważ filmy są kiepskie a aktorzy to grupki znajomków, do spółki z ekipą twórców, korzystających z 5minutowej fali, na której płyną by zgarnąć nieco grosza.
Wole 100-200 zł wydać na seans z dzieciakami, pośmiać się, zrelaksować, omówić morał, pointę.
Mój, skostniały już od lat pogląd na temat kościoła, księży i samego chrześcijaństwa ukształtowali Rodzice.
Szczerzy, uczciwi, czuwający i dbający o swoje dzieci, moi Rodzice.
Wiedzę i przykład, które mi przekazali oraz własne doświadczenia i wiedzę nabytą przez studiowanie tematyki staram się przekazać moim dzieciom.
Ps
Od jakiegoś czasu nie chodzę do kina na polskie filmy ponieważ filmy są kiepskie a aktorzy to grupki znajomków, do spółki z ekipą twórców, korzystających z 5minutowej fali, na której płyną by zgarnąć nieco grosza.
Wole 100-200 zł wydać na seans z dzieciakami, pośmiać się, zrelaksować, omówić morał, pointę.
Mnie również jest milo gdyż żyję pośród Ludzi o silnych kręgosłupach, którzy z niejednego pieca chleb jedli i byle wietrzyk nimi nie zachwieje gdy niejeden już sztorm głaskał ich kamienne lica ;)
Filmy uwielbiam i oglądam sporo. Potrafię docenić dobre zdjęcia, dobre dialogi i umiejętny, głęboki przekaz a to teraz rzadkość.
Kler chętnie i na pewno zobaczę ale na spokojnie.
Filmy uwielbiam i oglądam sporo. Potrafię docenić dobre zdjęcia, dobre dialogi i umiejętny, głęboki przekaz a to teraz rzadkość.
Kler chętnie i na pewno zobaczę ale na spokojnie.
Nie pochwalam postawy: gorsze bo polskie. Ja wolę iść na dobry polskim film do kina i dam zarobić ich twórcom, niż wspierać Amerykańskie super produkcje. Oczywiście, polskie komedii romantyczne omijam szerokim łukiem, bo ani to śmieszne ani romantyczne. Ale jest pełno dobrych polskich produkcji z ostatnich lat: Pokot, Amok, Sztuka Kochania, Bogowie, Ostatnia Rodzina, Cicha Noc, Najlepszy, Wołyń, Moje Córki Krowy, Chemia, Karbala, Jack Strong, Carte Blanche... Jak widać można by wymieniać, a polecam tylko te które oglądałem, ale są też inne polecane.
Smażowskiego filmy zawsze mi się podobały, Wesele, Dom zły, Drogówka...
Smażowskiego filmy zawsze mi się podobały, Wesele, Dom zły, Drogówka...
Będzie tak samo jak przed obejrzeniem. Nie można wszystkich księży jedna miarą mierzyć, abowiem są tacy (w większości), którzy do stanu duchownego wstąpili z powołania i całym swoim życiem służą bliźniemu. W filmie po prostu zostały skumulowane 3 negatywne zachowania księży (karierowiczów, cwaniaków i leniów). Poza tym jeśli chcesz sprowadzić tę merytoryczną dyskusję do poziomu rynsztoka to lepiej załóż oddzielny wątek
Nie wiem kto tu sprowadza dyskusję do rynsztoka, ale używając takich słów czynisz pierwszy krok w tym kierunku.
Szczerze mówiąc to nie znam tzw. dobrych księży. Jeżeli nosisz sutannę to należysz do gangu i firmujesz swoją twarzą kryminalne działania członków organizacji. To, że ktoś "robi swoje" nie zwalnia go od tej odpowiedzialności.
A pomagać ludziom, służyć im, wspierać duchowo, dawać oparcie można bez całej tej czarnej otoczki.
Szczerze mówiąc to nie znam tzw. dobrych księży. Jeżeli nosisz sutannę to należysz do gangu i firmujesz swoją twarzą kryminalne działania członków organizacji. To, że ktoś "robi swoje" nie zwalnia go od tej odpowiedzialności.
A pomagać ludziom, służyć im, wspierać duchowo, dawać oparcie można bez całej tej czarnej otoczki.
Obejrzałam,spodziewałam się po opiniach Bóg wie czego a tu rozczarowanie. Od połowy seansu zaczynało wiać nudą , 3 historie wrzucone do jednego filmu nie wniosły niczego nowego czego byśmy nie wiedzieli. Z jakiego powodu tak naprawdę jest ta nagonka i zakaz opuszczania seansu to doprawdy nie wiadomo. Przecież każdy z nas zna napewno historię jakiegoś księdza który żeruje na naiwności parafian i dzieci. Musimy przede wszystkim zrozumieć, że ksiądz to też człowiek i ma prawo do błędu. Ale te błędy muszą być z taką samą surowością karane jak każdego przeciętnego człowieka.
Film przereklamowany ale może spowoduje ,że zaczniemy głośno mówić o nieprawidłowościach w kościele.
Film przereklamowany ale może spowoduje ,że zaczniemy głośno mówić o nieprawidłowościach w kościele.