Widok
Kleszcze i Bolerioza :/
Ostanio bedac w lesie kleszcz sie do mnie przyczepil (pod kolanem) - oczywiscie usunelam go, jednak po uplywie okolo miesiaca ciagle mam tam czerwony odczyn :/ wiec moje pytanie jest nastepujace - Gdzie w 3miescie moge sobie zrobic badania wykrywajace Bolerioze, itd?
gdzie warto isc? oczywiscie ja wiem, ze trzeba zaplacic..interesuje mnie tylko by szybko i dobrze wykonali swoja robote. a niestety z tym jest ciezko :/
gdzie warto isc? oczywiscie ja wiem, ze trzeba zaplacic..interesuje mnie tylko by szybko i dobrze wykonali swoja robote. a niestety z tym jest ciezko :/
kolejna naiwna małolata natychmiast idź do lekarza dermatologa wszystko mu powiedz obrazu dostaniesz antybiotyk na kilka miesięcy a badanie krwi zrobisz jak lekarz zaleci albo przed a raczej po kuracji antybiotykiem
i jeszcze jedno nie pytaj się o takie rzeczy więcej tutaj tylko zawsze do lekarza odrazu tutaj jest jakieś 90% tumanów i 10% normalnych!!
i jeszcze jedno nie pytaj się o takie rzeczy więcej tutaj tylko zawsze do lekarza odrazu tutaj jest jakieś 90% tumanów i 10% normalnych!!
ostatnio 3szt z siebie ściągnąłęm - jeden kaszubski, jeden warmiński, jeden kaszubski, nie-wiadomo-skąd. Obserwuję rozwój sytuacji ;)
Co do szczepionki - czyżby ostatnio wynaleziono coś na boreliozę? Bo do tej pory istniała tylko szczepionka przeciwko odkleszczowemu wirusowemu zapaleniu opon mózgowych - a to akurat nieporównanie rzadziej występująca choroba niż borelioza. Co nie przeszkadzało robić szumu PRowego wkoło kleszczy i boreliozy, jednocześnie podsuwając szczepionkę na coś innego...
Co do szczepionki - czyżby ostatnio wynaleziono coś na boreliozę? Bo do tej pory istniała tylko szczepionka przeciwko odkleszczowemu wirusowemu zapaleniu opon mózgowych - a to akurat nieporównanie rzadziej występująca choroba niż borelioza. Co nie przeszkadzało robić szumu PRowego wkoło kleszczy i boreliozy, jednocześnie podsuwając szczepionkę na coś innego...
Zagooglowalam i na stronie stowarzyszenia chorych na bolerioze znalazłam ze :
"W przeszłości była dostępna, ale została wycofana. Jakkolwiek oficjalnie podano, ze wycofano szczepionkę z powodu braku zainteresowania nią na rynku, to nieoficjalnie mówi się, że szczepionka w istocie zarażała boreliozą a osobom poszkodowanym wypłacono milionowe odszkodowania jednocześnie zobowiązując je do milczenia"
Jak chcecie zaznajomic sie z przyjemnym , rowerowym tematem ;)
http://www.borelioza.org/
"W przeszłości była dostępna, ale została wycofana. Jakkolwiek oficjalnie podano, ze wycofano szczepionkę z powodu braku zainteresowania nią na rynku, to nieoficjalnie mówi się, że szczepionka w istocie zarażała boreliozą a osobom poszkodowanym wypłacono milionowe odszkodowania jednocześnie zobowiązując je do milczenia"
Jak chcecie zaznajomic sie z przyjemnym , rowerowym tematem ;)
http://www.borelioza.org/
po niedzieli ide na badania do Instytutu Medycyny Morskiej i Tropikalnej w Gd. koszt badania 75zł - robia 2 testy, nawzajem sie uzupelniajace (aha- wynik badania jest juz tego samego dnia :)
, bo z tego co wyczytalam Borelioza jest mistrzem kamuflazu i nie jest latwo ja wykryc, szczegolnie w poczatkowym stadium, a wtedy mozna ja calkowicie wyleczyc...lekarza ogolnego sobie odpuszcze- szkoda mi czasu na siedzenie w kolejce i pozniejsze wysluchanie, ze nie ma szans na zarazenie sie B. ale na wszelki wypadek lepiej wziac antybiotyki :/
, bo z tego co wyczytalam Borelioza jest mistrzem kamuflazu i nie jest latwo ja wykryc, szczegolnie w poczatkowym stadium, a wtedy mozna ja calkowicie wyleczyc...lekarza ogolnego sobie odpuszcze- szkoda mi czasu na siedzenie w kolejce i pozniejsze wysluchanie, ze nie ma szans na zarazenie sie B. ale na wszelki wypadek lepiej wziac antybiotyki :/
jesli masz rumień to sprawa jest naprawde POWAZNA - zajrzyj na stronę stoarzyszenia Chorych na Boleriozę http://www.borelioza.org/ i zacznij jak najwczesniej właściwe!! leczenie, wielu lekarzy bagatelizuje pierwsze objewy albo dawki antybiotyków są za małe i człowiek ma rozwalone zdrowie właściwie na reszte życia. Testy diagnostyczne sa bardzo niespecyficzne bo bakteria sie dobrze" maskuje" mają ok. 50% czułości tzn. ze jest to raczej loteria nawet jesli w rzeczywistości jesteś zakażona Bolerią to w 50% wychodzi w tescie wynik negatywny i lekarz stierdza że nic ci nie jest. Czerwony odczyn to moze byc charakterystyczny dla zakazenia Boleriozą rumien- w necie sa zdjecia wiec sobie mozesz porównac - jesli on jest to NA PEWNO masz bolerioze. Jeszte raz polecam strone stowarzyszenia i jak najszybszy kontakt z lekarzem ktory UMIE to leczyc bo na tym etapie mozesz sie nawet calkiem pozbyc tej bakterii, powodzenia:)
na badaniach wyszlo niestety - mocno dodatnie - Bolerka jak sie patrzy :/ co za pech- pierwszy kleszcz w zyciu...generalnie jest slabo-jestem juz na antybiotykach-kuracja na razie miesiac, a pozniej sie zobaczy.
dla informacji wszystkich: teraz w 3miescie jest istna plaga kleszczy z Bolerka w pakiecie...uwazajcie, bo w wiekszosci przypadkow to swinstwo nie daje w ogole objawow (np. w postaci rumienia) a choroba przedawniona nie juz nieuleczalna niestety...
co do samego leczenia: podczas kuracji- zadnego sportu, zadnego alkoholu, dodatkowo trzeba unikac slonca....dobrze, ze bylam juz na urlopie :)
dla informacji wszystkich: teraz w 3miescie jest istna plaga kleszczy z Bolerka w pakiecie...uwazajcie, bo w wiekszosci przypadkow to swinstwo nie daje w ogole objawow (np. w postaci rumienia) a choroba przedawniona nie juz nieuleczalna niestety...
co do samego leczenia: podczas kuracji- zadnego sportu, zadnego alkoholu, dodatkowo trzeba unikac slonca....dobrze, ze bylam juz na urlopie :)
Dzień dobry
Od 4 dni jestem leczona na borelozę i w czasie wolnym wpadłam na pomysl czy z PZU należy się jakieś oszkodowanie poneważ leczenie jest bardzo drogie i nie wiadomo czy człowiek sie tej choroby pozbę dzie. Znalazlam Pani zapytanie i osmielam się spytać czy otrzymala Pani jakąś radę. Znalazlam gdzieś wpis że ktoś otrzymał ~7% uszczerbku na zdrowiu. Zawsze jest to coś. Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Życzę zdrowych i spokojnych Swiąt oraz szczęśliwego nowego roku
mój e-mail: grazyna-siwek@wp.pl
Od 4 dni jestem leczona na borelozę i w czasie wolnym wpadłam na pomysl czy z PZU należy się jakieś oszkodowanie poneważ leczenie jest bardzo drogie i nie wiadomo czy człowiek sie tej choroby pozbę dzie. Znalazlam Pani zapytanie i osmielam się spytać czy otrzymala Pani jakąś radę. Znalazlam gdzieś wpis że ktoś otrzymał ~7% uszczerbku na zdrowiu. Zawsze jest to coś. Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Życzę zdrowych i spokojnych Swiąt oraz szczęśliwego nowego roku
mój e-mail: grazyna-siwek@wp.pl