Widok

Kobieta utonęła w Sobieszewie

Opinie do artykułu: Kobieta utonęła w Sobieszewie.

31-letnia kobieta utonęła w środę w wodach przy plaży Wyspy Sobieszewskiej. Prawdopodobną przyczyną tragedii był silny prąd, który sprawił, że 31-latka nie zdołała wrócić do brzegu.

Zgłoszenie o tonącej kobiecie trafiło do dyżurnego Komendy Miejskiej Policji w Gdańsku w środę ok. godz. 18:45. Wynikało z niego, że na plaży na Wyspie Sobieszewskiej, na wysokości wejścia nr 7 , prawdopodobnie utonęła kobieta. Poinformowani ratownicy SAR oraz policjanci błyskawicznie rozpoczęli akcję ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Reguły każdy zna, ale co z tego? Prąd? A co mi taki prąd może?
popieram tę opinię 101 nie zgadzam się z tą opinią 10

Prad Cie moze porazić.

Ot co.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

wtedy trzeba płynąć z prądem

uczą tego każdego kto mieszka nad oceanem
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 11

Prąd wsteczny,czyli cofający falę w głąb morza.Tak rozumiem. To jak ? Trzeba płynąć w głąb morza ?
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 2

dokładnie do Szwecji żabką płyniesz z prądem
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 1

równolegle do brzegu

Później jak już wypłyniesz z prądu wstecznego płynąć pod kątem ~45 do brzegu. Co ważne nie walczyć z falami i jeśli są większe to nurkować pod wodę. Jak miałem jakieś 16-17 lat to o mały włos bym się utopił starając się przepłynąć między jedną a drugą mielizną ... człowiek nabiera pokory.
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 1

To chyba nie byles na tej lekcji

Bo gadasz bzdury. Przy prądzie wstecznym plyniemy w stronę lądu pod ukosem. Inaczej nie mamy szans wrócić.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ale nie od razu, bo nie dasz rady.

http://www.wikihow.com/Survive-a-Rip-Tide
http://www.artofmanliness.com/2010/08/19/how-to-escape-a-riptide/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale ty głupi jesteś
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Tak męczyłem się ww Bułgarii. Wychodzę z wody, woda do pasa, fala się cofnęła a ja nagle pod wodą. Wypłynąłem, myślaem że wpadłem w jakąś dziurę. Stanąłem na gruncie, fala się cofnęła i ja znowu pod wodą. Nie dało się wyjść z morza. W końcu dopłynąłem do pomostu i wyszedłem.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

prady sa bardzo niebezpieczne, dlatego ze sa niespodziewane, kto wie,ze nagle straci grunt,ze jest gleboko i robi sie tam prad??
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

dlatego najlepiej nie kąpać się w morzu
popieram tę opinię 59 nie zgadzam się z tą opinią 53

kąpałeś się kiedyś w morzu???

bo bałtyk to jakieś siki !!
jedź np. do Grecji, tam żebyś chciał to nie utoniesz. Tutaj z braku soli w wodzie wszyscy idą na dno.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 23

nigdzie się nie kąpać ! nawet we wannie, człowiek może się poślizgnąć zaryć beretem i koniec !
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 3

Z braku soli kontenerowce mają głębsze zanurzenie, a łodzie podwodnie nie dają rady wypłynąć w Bałtyku.

Kaszubskie jeziora wciągają ludzi stojących na brzegu. Z braku soli.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 3

Słone jeziora?

Ty jesteś normal?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 18

A ty czytasz ironię???
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

tak żarty żartami ale "słone jeziora" są koło Łeby i np jezioro Łebsko jest słone

Sarbsko, itd
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bzdura.przy nas na Krecie utonął strażak z Wroclawia, uratował tonącego.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie wlazic glebiej jak po pempek i plywac wzdluz brzegu. Nie jednego megaplywaka wyciagali sztywnego.

A za pania chwile zadumy...
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Pempek"...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

niektórzy pasażerowie komunikacji miejskiej

nigdzie się nie kapią :-(
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

'woda mniej więcej do pasa', 'nagle straciły grunt'.

Plaża w Sobieszewie to nie jeziora rynnowe, gdzie rzeczywiście można zrobić jeden krok i stracić grunt pod nogami.
popieram tę opinię 64 nie zgadzam się z tą opinią 91

"nie wchodzimy do wody po spożyciu alkoholu - najczęściej toną osoby nietrzeźwe"

W 2016 roku na terenie Polski odnotowano 520 wypadków tonięcia. W wyniku tych wypadków utonęło 504 osoby, w tym 57 kobiet.

W 2016 roku alkohol jako przyczyna utonięcia osób występował w 111 przypadkach.

Prawie 400 osób trzeźwych, 111 nietrzeźwych. faktycznie, najczęściej toną osoby nietrzeźwe.
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 6

Szkoda ze nie ma statystyk ,

Ilu nietrzeźwych nie utonęło,hehe wyszłoby ze te 111 osób to dopuszczalny %
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czyli jednak lepiej się napić przed wejściem do wody

Skoro większa szansa, że to trzeźwy się utopi.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 2

a jaka część z 400 to dzieci, chodzi zwłaszca o dzieci będące pod opieką osób nietrzeźwych

które spokojnie można zakwalifikować do ofiar " alkoholowych"
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

w tym wypadku nadinterpretację statystyk uważam za prospołeczną,

oczywiście alkoholicy zawsze znajdą logiczne argumenty
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ale wystarczy jedna fala w wodzie "do pasa", która lekko podniesie Ciebie jak korek na 20 cm i tracisz grunt...

cwaniak się znalazł..
popieram tę opinię 45 nie zgadzam się z tą opinią 3

I tu się mylisz. Przez prądy tworzą się "rowy" które niestety są bardzo niebezpieczne. T o nie pierwszy przypadek w tym miejscu.
popieram tę opinię 46 nie zgadzam się z tą opinią 5

uwaga

No właśnie to może tam nie wolno się kąpać!! Tyle lat to miejsce było unikane a teraz na siłę jest promocja miasta.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

Bardzo często jest tak, że niby jest super pogoda, a ratownicy wywieszają tam czerwoną flagę właśnie z powodu dużej fali i wiatru, co powoduje powstawanie rowów w dnie. Niestety mimo to ludzie się kąpią, no bo jak to tak - słońce, upał, a tu zakaz kąpieli? Pozostaje tylko załamywać ręce nad nieodpowiedzialnością.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zdziwiłbyś się. Rozmawiałem z ratownikami, którzy brali udział w tej akcji. Stwierdzili, że plaża w Sobieszewie, i akurat w tym miejscu to jedno z najniebezpieczniejszych kąpielisk w kraju.
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dokładnie tak. Ta plaża jest naprawdę niebezpieczna.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 0

W ktorym to jest dokladnie miejscu?

Ona podobno utoneła w Świbnie a nie w Sobieszewie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie wiem gdzie ta kobieta utonęła ale cały odcinek od Ptasiego Raju do ujścia Wisły ma ten problem z rowami i dołami tworzącymi się i co gorsza, każdego dnia są one w innym miejscu i na pofalowanej powierzchni nie widać gdzie jest płytko, a gdzie głęboko. Nie wchodzić głębiej niż po kolana, pływać na basenie, kąpać się gdzie indziej - jeśli pytasz mnie o radę.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kwaśny Robak :D Haha a ja Pachnący Stolec :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie teoretyzuj , jeśli nigdy tam nie byłeś !

W rejonie ujścia przekopu zdarzyło mi się to dwukrotnie !!! Człowiek po prostu nagle się zapada po grząskiej , pionowej ścianie...
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 1

Prądy wsteczne

Są niebezpieczne

Joł
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na plaży w Sobieszewie z powodu silnych prądów powstają doły. Nie widać ich, ale dajesz krok i wpadasz w dziurę i jeśli spanikujesz i się nie uniesiesz na wodzie, to się topisz. Nie lubię się tam kąpać, a pływam dobrze. Często topią się dobrzy pływacy...
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale to w całym Sobieszewie czy bardziej jednak w Świbnie, blisko przekopu??

W całym Sobieszewie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Takie ,,dziury" w morzu to normalne, jesli są prądy to przez to woda zabiera piach z jednego miejsca do drugiego..jeśli wchodzi się do wody do danej głębokości to nie oznacza, że w całej długości wzdłuż plaży jest porównywalna głębokość.....tak działają prądy,zaś prądy wsteczne powodują, że ciężko nam wrócić, człowiek traci dużo sił i w konsekwencji zaczyna się topić,; wielokrotnie się już z tym spotkałam,...z tymi dziurami i przyznam, że wówczas włącza się strach i jak człowiek nie złapie skurcz i jest na tyle silny i szybko zareaguje to uda mu się odpłynąć o takiego dołu..w innym przypadku..nieszczęście gwarantowane...Przykro ze nie udało się dziewczyny uratować....

Ja

Mieszkam tam od urodzenia..i zapewniam,ze można.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

)

Prąd wsteczny...aby wrócić należy płynąć z powrotem nie w kierunku lądu ale po skosie.Inaczej na 90% się tonie.Woda to żywioł a ludzie to lekceważą.Ale szkoda kobiety.
popieram tę opinię 121 nie zgadzam się z tą opinią 2

woda do pasa, tak wchodzą ludzie nie umiejący nawet pływać
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 0

głupio Tak sikac w wodzie do kolan
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 2

zawsze mozesz usiasc du..na dno :)

I co?

Udało Ci się uratować czy utonąłeś?
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 26

już nie pamiętam
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 1

Utonal ja go pamietam
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja też się topiłem

Ja się topiłem ale nie w Bałtyku. Podobna sytuacja. Mimo, że dobrze pływam, ale jak wciągnie cie prąd wsteczny i spanikujesz to już koniec. Teraz wiem co robić, przed wszystkim spokój i płynąć wzdłuż brzegu i szukać dogodnego miejsca gdzie to zjawisko nie występuje, czasami wystarczy kilkanaście metrów. I nie panikować!!! Poczytajcie sobie o prądach wstecznych (rip current) szczególnie jak jedziecie nad ocean.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 1

To dobrze, że ostrzegasz innych,

mimo, że utonąłeś.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 8

Woda do pasa i nagle śmierć

coś strasznego
popieram tę opinię 87 nie zgadzam się z tą opinią 2

dobrze, że nie podają temp wody
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Amen

Tak jak Ś.P Basia

Przeklęte miejsce
popieram tę opinię 45 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inicjały nic mi nie mowia.

Nie znam.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dokładnie :(

Nie, miejsce nie jest przeklęte

tylko ofiara była nieostrożna i miała wielkiego pecha i stało się nieszczęście.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tyle się o tym mówi

Nie przeklęte ale trzeba myśleć zanim się wejdzie więcej szacunku i pokory

Wejście do pasa,nie popłynęła przeciez wgłąb morza ... okropne sa te prądy

morze jest zdradliwe i bardzo pozbawia sił.

Tu nie ma mocnych, uważajcie zwłaszcza na dzieci, jedna chwila spuszczenia z oczu i tragedia gotowa. A pamiętaj, że wzrok szybko się męczy, podobnie z koncentracją wśród zgiełku ludzi i szumu fal...

Nigdy nie wiesz jak w morzu wygląda ukształtowanie dna, jakie prądy występują i jak silna jest podpowierzchniowa cofka.

- płynąc pod prąd, gdy się ratujesz i nie dajesz rady to płyń na skos do brzegu, w rzekach także.
popieram tę opinię 79 nie zgadzam się z tą opinią 5

I pamiętajcie, ze tonący na ogół nie wygląda tak jak się potocznie wydaje. Nie macha rękoma i nie krzyczy. Tonie się w ciszy... Miejcie to na uwadze.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0

fatalne miejsce

Po dziś dzień ciepnie skóra na wspomnienie tamtego dnia.
3 razy ratowałem ale myślałem że już nie wyjdę z wody.
Na koniec dojechała ekipa (już po godzinach, z bazy) i wyciągnęła 4 człowieka - - ratował z mną tego 3
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Uratowano-topiacych-sie-w-Sobieszewie-n81828.html

Pozdrowienia dla ratowników ( 2 chłopaków i dziewczyna)
popieram tę opinię 135 nie zgadzam się z tą opinią 5

sie chwalisz czy żalisz? medalu oczekujesz?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 127

Dla ciebie wór cebuli

I słomę do butów
popieram tę opinię 65 nie zgadzam się z tą opinią 3

Cebuli to nie

Nażre się jak świnia i będzie puszczał bąki.Worek siana bo to jedzą barany.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

jesteś żałosny

facet uratował ludzi, a Ty z takimi tekstami
popieram tę opinię 82 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rany,co za żenada:-/
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 1

Lemingu jeden, przeproś mi teraz grzecznie Pana.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 3

Debil. Ciekawe czy ty byś był taki mądry jakbyś na dno szedł. Debil.

do ciebie

Nie lubię się wypowiadać w taki sposób ale Ty jesteś zwykłym kawałkiem rąbanego scierwa... człowiek pisze o ratowaniu ludzi a Ty gnoju z medalem wyjeżdżasz.

Były takie dni któregoś lata, że śmigłowiec LPR latał sześć razy do topielców w Sobieszewie. Sześć razy. Wyciągali jednego, a tuż obok kolejni włazili do wody mimo zakazu kąpieli.

Wschodni wiatr i fale to w Sobieszewie oznacza, że nie należy tam wchodzić do wody, chyba, że komuś życie niemiłe.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dużo dobrego w życiu dla Ciebie,

odwaga to prawdziwa i największa- ratować życie innym
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 0

rozumiem Cię brachu

mialem podobna sytuację z topielcem, ale ładnych kilka lat temu w okolicach molo w Sopocie. nie czytaj tych baranow co sobie drwia z medalami, baran jest baranem i tego nie zmienisz.

Polnocno wschodni wiatr powoduje te prady

Ale pewnie nikt nie sprawdza prognozy ...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

To dziwne z tym alkoholem, ale...

W/g statystyk co piąta ofiara utonięć była pod wpływem. Wiec może na trzeźwo lepiej nie wchodzić.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 1

tam są bradzo silne prądy

które potrafią zmienić ukształtowanie dna w jeden dzień, dzisiaj jest płytko, jutro można nie mieć gruntu pod nogami...
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie było niestety ochrony z Tajfuna
Na policję i inne służby nie ma co wizyc

Bardzo przykre
Szczere kondolencje
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie ma co PIETNOWAC zachowania tej kobiety,kazdemu moze sie przytrafic nieszczescie.

Nie ma ludzi nie omylnych ,chyba ze sa nimi komentujący z forum portalu trójmiasto.pl.
same idealy a ci co utonęli,czy zaginęli sa Bee.
popieram tę opinię 42 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jarząbek?

a ja sądzę, ze Roman.

Wspolczucia dla rodziny...prawda taka, ze mozna utopić sie nawet w łyzce wody
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

kogo nigdy nie pociągnął prąd ten nie ma pojęcia jak to jest i myśli, że jest hojrak i da radę. ja miałem

to doświadczenie, nie życzę nikomu, wciąga cię tak, że nie masz jak wrócić, mi się udało i skończyło się na strachu, ale woda ma taką siłę jakiej nie jesteśmy świadomi dopóki nas nie wciągnie- tylko wtedy to może być jedyne i ostatnie doświadczenie. od tej pory bardzo uważam, by nie ryzykować, życie jest tylko jedno.
popieram tę opinię 62 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tragedia..

..a poniżej reklama Wyspa Sobieszewska - spotkanie z naturą.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

mogły się przyczynić silne prądy wsteczne,"to tylko wrózenie z fusów!W Polsce topi sie najwiecej ludzi w europie!!

Polska jest na szczycie co rocznej listy największej liczby utonięć w całej UE!!!
W Polsce najwięcej ludzi topi się już nawet w czerwcu!! A to z kilku powodów przede wszystkim z głupoty tych co sie topią na własne życzenie.
Kolejna sprawa zaniedbania wieloletnie rządów ,spowodowane brakiem edukacji w tym kierunku.
Polska ma najmniej basenów w całej UE!!Bo założenia polityków ze skoro mamy morze to baseny są niepotrzebne ,dlatego budowano stadiony!! Nauka pływania i przewidywania unas praktycznie nie istnieje !! Gdańsk jest tego najlepszym przykładem.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jakie wróżenie z fusów?

Przecież jest napisane, że weszła razem z koleżanką i ta jedna wyszła, a druga nie. To przecież musiala powiedzieć co się stało, że je zwaliło z nóg.

Poza tym w Sobieszewie to normalne i sam nigdy bym tam nie wszedł do wody.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Głupoty?

Nie masz człowieku pojęcia z jakiego powodu utopiła się ta dziewczyna Wiec po co tak piszesz ? Większość nie oznacza ze wszyscy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Madralo sam niemasz pojecia z jakiego powodu ona utoneła nikt nieprzeprowadził zadnych badań!

Wiec kazdy moze pisać prawdopodobne przyczyny!!

Jestem w szoku nie wiedziałam udostępniam ten komentarz może do kogoś wreszcie dotrze. Dziekuje

Z prądem wstecznym się nie walczy bo to nie ma sensu

stracisz siły i pójdziesz na dno.Jak cię wynosi należy dać się ponieść i czekać na ratunek.Drzeć jape i starać się utrzymać na powierzchni oszczędzając siły.Jak masz farta to może ktoś cię zauważy.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kiedyś w Wiśle...

...Brak nurtu, brak alkoholu, chłopak potrafił pływać, cały dzień wygrzewał się w słońcu i wszedł do kolan do wody...kilka godzin później wyłowiono ciało. Także przypadki są różne. Szkoda dziewczyny.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

chyba

dał o jeden krok za dużo
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie topi się ten kto nie umie pływać , tylko ten kto jest najlepszym pływacki :'(
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

"kobieta utonęła w środę w wodach przy plaży"

jasne, że utonęła w wodach...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dobrze ze napisali

Nikt by nie skumał że utopić można się w wodzie.

Jaka szybka reakcja policji.?? Pierwsi na miejscu byli ratownicy SAR (około 18:50) i to oni ją wyciągnęli z wody. A policja wodna dopłynęła na chwilę przed wyciągnięciem jej z wody(19:25).
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Reszta służb pojawiła się po odnalezieniu dziewczyny!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

.

Nie było tak. Byłam obecna przy całym wydarzeniu od początku do końca. Podczas wyciągnięcia dziewczyny były na plaży wszystkie służby. Ratownicy przybyli pierwsi i od strony morza i lądu prawie w tym samym czasie,potem straż,policja i pogotowie. Szybko znaleźli ciało. Wielu osób, które utonęły w tym miejscu nigdy nie udało się odnaleźć. Służby bardzo sprawnie pracowały, szczególnie ratownicy..

.

Należałoby wspomnieć też o trzech Panach, którzy próbowali szukać kobiety przed przyjazdem ratownków, starali się..
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chyba na chwile przed jej wyjęciem. Straż była po wszystkim. Pogotowie ratunkowe było na miejscu a dwóch woprowców przyjechało na sam koniec.

-118 Głębia Gdańska

Za trudne warunki do kąpieli odpowiada bardzo silny wiatr i zdradliwe prądy wsteczne. Szczególnie niebezpieczne są rejony Wyspy Sobieszewskiej, Stegny, Mierzei Wiślanej. Na wprost tych kąpielisk znajduje się Głębia Gdańska, która dodatkowo nasila prądy. Podobnie niebezpieczne są rejony Władysławowa, Dąbek i Karwi.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wszystko przez wiejący od morza wiatr, który powoduje tzw. cofkę, która zabiera ze sobą ludzi. Do tego dochodzą prądy wsteczne, podcinające nogi nieostrożnym amatorom kąpieli.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Oczywiscie chodzi o miejscowosci w powiecie Puckim

Dębki nie Dąbki

1 zasada nie kąpać się w Bałtyku

Wystarczy, nad Adriatykiem nie ma strzeżonych plaż, turystów 100 razy więcej niż nad polskim morzem a utonieć mniej.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie dziwię się, że ludzie plażuja po pijaku,

jak można wytrzymać na trzeźwo kilka godzin nad nudnym i zimnym Bałtykiem.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

Najważniejsza zasada !!!!

Gdy porwie cię prąd w wodzie NIGDY z nim nie walcz. Nie bój sie ,ze cie wyniesie kawałek dalej.
Z reguły kilkadziesiat metrów dalej prąd będzie bardzo słaby i będziesz mógł dopłynac do brzegu w innym miejscu. Jak słabo pływasz to nie trać energii tylko utrzymuj sie na powierzchni i czekaj na pomoc.
Do autora artykułu woda nie ma tafli to nie lód
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 1

inne miejsce

to przykre zdarzenie mialo miwjsce w SWIBNIE A NIE W sobieszewie
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Silne prądy wsteczne

Prądy morskie to dość nowy temat
Zwłaszcza w mediach. Tymczasem są na to sposoby. Pierwsza rzecz nie wpadać w panikę. Druga sprawa nie walczyć z prądem szukać sposobu uwolnienia się od niego a nie sposobu doplynieCIA do brzegu. Prąd nie jest wszędzie. Najprostszy sposób to starać się płynąć z prądem wzdłuż brzegu. Nawet przy wstecznym prądzie się da. Skoro się cofa to rytmicznie również powraca do brzegu. Trzeba czekać na te momenty
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szkoda kobiety

Mloda miala zycie przed soba te prady morskie sa tak silne ze czlowiek nie ma szans jak go wciagnie dlatego jak wchodze do wody to staram sie zachowac ostroznosc
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

...

Ale one były tylko po pas w wodzie. Nie było zagrożenia jakiegoś, aby "zachować ostrożność", bo nawet dobrze do wody nie weszły. To jest żywioł i w miejscach niebezpiecznych powinien być całkowity zakaz kąpieli, albo stu ratowników z oczami jak sowy. Albo po prostu takie przeznaczenie. Wyrazy współczucia, okropnie smutne .
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sobieszewska Plaża znana z rowów za rewami wzdłuż brzegu...

Z pasa robi się szyja i wsteczny prąd... Potem jak znajdą, to worek...

Smutna prawda.

Nie ma sezonu bez przynajmniej jednego utonięcia na Wyspie...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Koleżanka

Tragedia, szczegolnie ze to kolezanka ze studiow. Bardzo pogodny i sympatyczny czlowiek . Przykre dla nas wszystkich, ktorzy ja znali
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 1

Koleżanka

Jak się nazywała można wiedziec
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Cudowna dziewczyna o wielkim sercu . Rzadko dziś spotyka się takich ludzi. Nigdy jej nie zapomnimy.To był zaszczyt spotkać ją i z nią pracować. Nie możemy się z tym pogodzić. Panie Boże do czego Ci była potrzebna ? Współczujemy Rodzinie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Byłem tam jak ratownicy poszukiwali ciała. Nie było wielkiej fali. Wyglądało to nieprawdopodobnie,
a jednak.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Proszę wierzyć, że taka fala wystarczy, prądów pod taflą wody nie widać.., poza tym tak jak ktoś już wspomniał- niby do pasa woda, a krok dalej już fo szyi i często spadek jest stromy, stopy nie mogą uchwycić gruntu..

Prądy wsteczne na plaży

Moze trzeba zainwestowac w informacje dla przyjezdnych na temat prądów wodnych i zachowania się w takiej sytuacji

Wiem co to prąd wsteczny. Kto go nie poczuł na własnej skórze nie ma pojęcia że to są sekundy. Wszystko fajnie a jak zacznie cię ciągnąć do siebie to zaczyna się walka o życie. Ty chcesz do brzegu a on cie bierze w głąb. Dziękuję że żyje!!!! Wchodzę do wody tylko do pasa. Grunt pod nogami. Pamiętajcie!!!

Dokładnie. Z własnej głupoty weszłam do wody dalej niż powinnam .Jestem wdzięczna mojej kuzynce ze przeżyłam. To są sekundy. A byłam taka mądra ze umie pływać.

to nie żaden "prąd" tylko tam jest gwałtowny uskok i z płatykiej robi się głeboka woda

jak ktoś umie pływać to podpłynie w stronę płycizny ale jak nie umie to kicha
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak myśmy wychodzili nad wody to się bardziej mówilo o niebezpieczenstwach.

Kolejna sprawa to pływanie jest trudna sztuką.

Ja raz jak plywalam jak bylam mniejsza , pottopilam się tracilam grunt pod nogami i się szybko cofnelam. Widziałam co się robiło.

Nie zgadzam się,że od nas samych bezpieczeństwo zależy występowanie prądu wstecznego na Wyspie to normalne zjawisko... Panie były do pasa niektórzy nie weszli dalej niż po kolana i ich podcięło.

Moze jak najbardziej
.. dlatego proponuje korzystac ze strzeżonych kąpielisk..

znajoma

dowiedziałam się wczoraj, bardzo mi przykro, znałam dziewczynę, sympatyczna i pogodna, serdecznie współczuję jej rodzinie, smutno mi
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

pront

zalosna teoria

Ostrzezenia. Prąd wsteczny.

Powinno się więcej mówić co to jest prąd wsteczny w morzu i jak jest niebezpieczny blisko brzegu . Kąpiel w morzu jest dobra tylko na sprawdzonej płyciźnie. Tam gdzie fala pogłębiła dno moze być prąd wsteczny przy dnie - bardzo niebezpieczny.

Ludzie jak czytam niektóre wpisy tutaj to cierpnie mi skóra...

Wielu z Was którzy mieliście odwagę napisać o swoich doświadczeniach dziękuję. Do dnia wczorajszego kiedy to uslyszalam tragiczne wieści o mojej koleżance nie miałam pojęcia o tym że Sobieszewo choć tak piękne jest tak niebezpieczne. Wielu z Was udzieliło tu cennych rad, które naprawdę mogę wykorzystać jeśli znajdę sie nie daj Boże w takiej sytuacji. Zgadzam sie także iż plaża ta nie jest dość wyraźnie oznaczona o braku możliwości kąpieli (chyba że coś przeoczylam)
Nie mogę jednak zrozumieć jak można być tak wstrętnym i nasmiewac się z ludzi, którzy pisali iż próbowali ratować kogoś.
Czy wy się ludzie zastanawiacie że za każdą taką śmiercią stoi zrozpaczona rodzina, która musi jakoś żyć. Skonczcie sączyć jad bo tam są ludzie, którzy próbują jakoś życie sobie poukładać po stracie a póki co są zdruzgotani bo na taką śmierć swojego dziecka nie da się przygotować. Takie to zawsze wszystko zabawne dopóki nas to nie dotknie...
Rodzinie i przyjaciołom składam najszczersze wyrazy współczucia. Panie przyjmij ją do siebie.

Wisla

Jeżdpozwoliłabym lat! Kocham to miejsce, Łowie tam rybki i moje nogi tylko tam przy brzegu są, kocham pływać ale tam Nie Wolno!!!! Kurcze szkoda młodziutkiej dziewczyny cholera jasna, Czemu tam weszłaś? Nie ma tam żadnego gruntu od samego początku.... Śpij kochana. Nie wiem nawet jak to wytłumaczyć, szkoda że mnie nie było!!! Nie pozwoliłabym Ci tam wejść!!!!! Myślami będę pamiętała i zwracała uwagę i częściej tam przyjeżdżała. Rodzicom ogromne współczucie Pozdrawiam Kasia

bardzo smutne...

wielka strata Wartościowego Człowieka.
P.S. Osobiście nigdy nie potrafiłam dobrze pływać, a gdy porwał mnie prąd w górach, to raz na zawsze zapomniałam o wchodzeniu do wody. Do dziś śni mi się twarz chłopaka, który podarował mi kolejne 23 lata życia. Raz jeszcze dziękuję Tomku.

Z naturą nie wygrasz

Wyciągałem tam człowieka wraz z innymi dwoma facetami , koleś był naprawdę ciężki a woda wcale nie ułatwiała tego , niestety za długo był pod wodą .Wyjście na plażę 9
do góry