Widok
Kocie porady: gdy kot załatwia się poza kuwetą
Opinie do artykułu: Kocie porady: gdy kot załatwia się poza kuwetą.
Artykuł z cyklu: Kocie porady
Oto jeden z najczęściej związanych z kotami problemów: mój mruczek załatwia się poza kuwetą. Jak sobie z tym radzić? Mieszko Eichelberger przybywa z pomocą i zdradza kilka ważnych rad. Ostatnio zastanawiał się, czy kot powinien wychodzić na zewnątrz, czym wywołał gorącą dyskusję w komentarzach.
Po pierwsze: upewnij się, że kot jest zdrowy
Zanim zaczniemy szukać problemu behawioralnego, udajmy się do lekarza weterynarii i zlećmy wykonanie diagnostyki, ponieważ kocie ...
Artykuł z cyklu: Kocie porady
Oto jeden z najczęściej związanych z kotami problemów: mój mruczek załatwia się poza kuwetą. Jak sobie z tym radzić? Mieszko Eichelberger przybywa z pomocą i zdradza kilka ważnych rad. Ostatnio zastanawiał się, czy kot powinien wychodzić na zewnątrz, czym wywołał gorącą dyskusję w komentarzach.
Po pierwsze: upewnij się, że kot jest zdrowy
Zanim zaczniemy szukać problemu behawioralnego, udajmy się do lekarza weterynarii i zlećmy wykonanie diagnostyki, ponieważ kocie ...
U mnie pomogła zmiana żwirka
Okazało się, że kotka Luna nie lubi żwirku silikonowego, za to chętnie korzysta z drewnianego - problem zniknął po 2 dniach. Gorzej było, gdy dostała zapalenia pęcherza - po chorobie przez 3 tygodnie unikała kuwety, ewidentnie źle jej się kojarzyła, ale i to minęło na szczęście
taa a niby skąd ma to wiedzieć?
Jedyne co bedzie wiedział to że jesteś zły i tyle. Zacznie sie stresować i bedzie go tyłek piekł od soków żołądkowych. Kot jest głupi i pomyśli ze to przez kuwetę i dalej bedzie walił poza kuwetą. Kotu można wybaczyć że jest głupi ale człowiekowi trudniej. Widać milion lat ewolucji to za mało żeby niektórzy kojarzyli przyczyny z konsekwencjami. Cały dorobek ludzkości w p...u.
Koty to wspaniale zwierzeta. Kiedys wynajmowalem mieszkanie u
jednej starszej pani ktora miala u siebie az piec kotow. Zaden z nich nie unikal kuwety. Co mnie ciekawilo to ze jedno z nich mloda kotka zawsze wskakiwala do brodzika kiedy chcialem brac prysznic i spogladala nieruchomo na spadajace krople wody z nieszczelnie zakreconego kranu i nie chciala stamtad wyjsc az puscilem wode. Wtedy uciekala. Nigdy nie potrafilem zrozumiec tego. Kiedy bylem zmeczony i polozylem sie na sofie aby zasnac to koty lazily po mnie i zasypialem prawie ze natychmiast. Ja mysle ze te zwierzeta maja cos w sobie uspokajajacego. Psy takze lubie ale to sa juz charakterologicznie zupelnie inne zwierzeta.
Kocia natura
Koty są z natury bardzo czystymi stworzeniami przeciwieństwie do ludzi. Ponad 40 lat mam w domu koty i to wyłącznie dachowce i nigdy nie miałem z tym problemu. Gdy koty są zdrowe to najczęściej powodem załatwiania się poza kuwetą , jest to że, kot jest niezadowolony albo chce nam zrobić na złość za wyrządzoną krzywdę. Przemoc lub krzyki nic nie pomogą tylko dobrocią i miłością można to naprawić.
Koty nie mają takich cech jak złośliwość, jeśli wykluczamy choroby to sikanie poza kuwetą odczytujemy jako protest -"Nie podoba mi się coś,, No i wtedy należy domyślić się co , a to już jest wyzwanie . Może to być np. nowy domownik( inny kot , pies , gość) a nawet nową sofa lub inny mebel . Nigdy przemocą, krzykiem nie należy kota dodatkowo stresować, koty to wyjątkowo wrażliwe zwierzęta. Często przyczyna jest banalna jednak na początku należy zbadać układ moczowy .
Dom to zaplecze ale i klatka dla kota. Czy ewolucja tak szybko nauczyła koty zsmieszkiwania w blokach w odcięciu od świata zewnętrznego. Wątpię. Kot pod opiką mojegu domu traktuje go spokojne zaplecze. Żyje w większości na dzirlni z innymi kotami. 0 problemów poza oczywistą loterią czy wróci, ale taki świat.
ten cały mieszko jest przereklamowany, jego porady są nisko oceniane na fb grupach. wybił się na swojej fb grupie bo trafił w nisze, jego poziom wypowiedzi i odzywek jest żenujący a argument ‚bo to moja grupa i tu panuje dyktatura’ jest dziecinny i malutki. poczuł hajs, fejm i lajki i trochę mu odbiło. zachowuje się jakby pozjadał wszystkie rozumy, taka sfrustrowana gwiazda-rozgwiazda.