Widok

Kocie porady: gdy kot załatwia się poza kuwetą

Opinie do artykułu: Kocie porady: gdy kot załatwia się poza kuwetą.
Artykuł z cyklu: Kocie porady

Oto jeden z najczęściej związanych z kotami problemów: mój mruczek załatwia się poza kuwetą. Jak sobie z tym radzić? Mieszko Eichelberger przybywa z pomocą i zdradza kilka ważnych rad. Ostatnio zastanawiał się, czy kot powinien wychodzić na zewnątrz, czym wywołał gorącą dyskusję w komentarzach.

Po pierwsze: upewnij się, że kot jest zdrowy

Zanim zaczniemy szukać problemu behawioralnego, udajmy się do lekarza weterynarii i zlećmy wykonanie diagnostyki, ponieważ kocie ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

U mnie pomogła zmiana żwirka

Okazało się, że kotka Luna nie lubi żwirku silikonowego, za to chętnie korzysta z drewnianego - problem zniknął po 2 dniach. Gorzej było, gdy dostała zapalenia pęcherza - po chorobie przez 3 tygodnie unikała kuwety, ewidentnie źle jej się kojarzyła, ale i to minęło na szczęście
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

Przede wszystkim trzeba sprawdzić, czy kot jest zdrowy

Dopiero potem szukać przyczyn w żwirku, kuwecie, itp.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

To tez bylo napisane jako pierwszy punkt
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mój okaz zdrowia sadzi po całej Oliwie i skrupulatnie zakopuje.gdybym go zaczął uczłowieczać to pierwsza byłaby beka z kuwety i siedzenia w domu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

U mnie nic nie pomaga. Nad ranem długa na myszy. Potem śniadanko, bo ciężko o myszę codziennie. Następnie długa na wróble. Potem obiadek i kimonko. Po kimonku długa do kumplii i wspólne rządzenie na dzielni. Kuweta pusta od czasu kiedy malutki się przybłąkał.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

A Muchomorek został?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moj kot jest zdrowy badania nic nie wykazaly a robi siku w pokoju pod stolem W domu sa dwie kuwety regularnie sprzatane zwirek ten sam. Juz nie wiem co robic.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Widocznie czegoś nie dostrzegasz, może warto skonsultować się z behawiorystą na miejscu?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

moze sie przyzwyczaił, a tylko początkowo miał jakiś problem

spróbuj przez jakiś czas nie wpuszczać go do tego pokoju
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

pokaż tumanowi sama, daj przykład
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

ustaw kuwete w pokoju pod stołem, a potem przesuwaj kuwete po kilka cm-metrów w ustalone miejsce.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może go zamknęłaś w czterech ścianach. A na dworze myszy, ptaki, wiosna, lato i natura.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Wychodzące koty czy prędzej czy póżniej marnie kończą są inne sposoby by dać ujście

ich instynktom

A może właśnie zamienić żwirek na inny?? Bezzapachowy, najlepiej naturalny z włókien roślinnych.

moze kuweta stoi w zlym miejscu.... np. zbyt ciasnym, albo schowanym itd.Albo cos mu tam smierdzi.

Koty maja rozne upodobania, np. moj kot pije tylko z miski, ktora jest daleko od kuchni i jego jedzenia itd.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

mój kot natomiast śpi w kuwecie :D

co prawda jest kotem wychodzącym więc kuweta jest czysta, ale mimo wszystko przeciez powinien czuć że wcześniej było w kuwecie lane
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

koty wolą jeśli woda jest daleko od jedzenia- atawizm: gdyby żarcie było nieświeże nie zaszkodzi wodzie
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mój leje na miskę i od 3 lat pije tylko z kałuż. Wiem, chyba rąbnięty.

Instrukcja obsługi kuwety kociej

Sama bym na to nie wpadła. W gimnazjum nic nie było...albo byłam na wagarach.
Potrzebny behawiorysta.
Koci!!!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 15

A potem taki geniusz jak Ty nie pójdzie przez całe życie kota do weterynarza

Bo przecież wie wszytko najlepiej...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Chodzące alergeny :/
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 30

Jak ludzie :/
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

A co to alergeny ? Efekt starań o sterylność ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moja koteczka musi miec czysciutka kuwete. Za kazdym razem po skorzystaniu musze ja posprzatac...choc ja przygarnelam, jest zwyklym dachowcem, to bardzo madre i czyste zwierzatko :-) i uwielbiaja sie z moim psem :-)
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 3

U mnie pomogla zmiana kota

Jesli twoj kot jest na tyle glupi ze nie wie do czego kuweta to trzeba zmienic kota. Polecam takie lepsze powyzej 2 tys za sztuke sa madrzejsze od dachowcow.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 54

Głupich ludzi też powinno się wymieniać zwłaszcza polityków ale tego się nie robi.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 6

paskuda

może kot nie jest głupi tylko Ty
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tragedia

Ty jesteś głupsza od wszystkich kotów,z takim podejściem do zwierząt nie powierzyła bym Ci nawet pluszaka
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ciebie rodzice też powinni byli wymienic

Proste rozwiązanie.

Narobi na podłogę zamiast do kuwety to bierzemy za kark, pysk w kupę i za okno i tak do skutku. W końcu sam będzie wiedział kiedy zanurkować.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 53

Rozumiem że mamusia tak wychowała? Brała za buzię i maczała w odchodach? ;)
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 9

taa a niby skąd ma to wiedzieć?

Jedyne co bedzie wiedział to że jesteś zły i tyle. Zacznie sie stresować i bedzie go tyłek piekł od soków żołądkowych. Kot jest głupi i pomyśli ze to przez kuwetę i dalej bedzie walił poza kuwetą. Kotu można wybaczyć że jest głupi ale człowiekowi trudniej. Widać milion lat ewolucji to za mało żeby niektórzy kojarzyli przyczyny z konsekwencjami. Cały dorobek ludzkości w p...u.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Akurat małpa homo „sr*” pod siebię bardziej niż kotowate.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

bzdura, każdy sr* tak samo pod siebie

do góry sie nie da
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

ot i mądrego dobrze posłuchać

a nie stare raszple z kotami zamiast mózgu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tragedia

Deficyt umysłowy,a o wrażliwości nie wspomnę.
Może Tobie by siię rzydała tego rodzaju kara

Jarek jak byles rozdartym bachorem i sr*les poza nocnikiem to matka z ojcem powinni Ci wytarzac gebe w tym nocniku.Znasz hasło nie czyń drugiemu co tobie nie miłe?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

im więcej kotów, tym bardziej zwiększamy liczbę kuwet

az cały pokój stanie się jedną wielką kuwetą
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie, wystarczy znać się na podstawach behawioru. Ilość kuwet powinna być zależna od powierzchni mieszkania, jego poziomów oraz co najważniejsze grup rodzinnych które tworzą koty pod naszą opieką.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

może jakiś wzór - mam mieszkanie 56 m2 i dwa koty - to ile kuwet panie mieszku
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeśli koty się dogadują, to dwie kuwety powinny spokojnie starczyć :) warto zadbać by koty mogły w niej swobodnie się przekręcać :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

jeżeli ma Pan balkon to potrzeba na Pana mieszkanie 5,5 kuwety

bez balkonu 4,8 .
Jeżeli zaś ma Pan ogródek to nie trzeba kuwety ,a wystarczy wykopać dołek
tak 30x45-55 cm (w zależności od długości ogona) ,raz przyłożyć szpadlem
i po kłopocie- kocie

Lekarz po badaniach zalecił wysłać kota do sanatorium. I rzeczywiście, po powrocie to nie ten sam kot. I do tego w ciąży.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 1

Koty to wspaniale zwierzeta. Kiedys wynajmowalem mieszkanie u

jednej starszej pani ktora miala u siebie az piec kotow. Zaden z nich nie unikal kuwety. Co mnie ciekawilo to ze jedno z nich mloda kotka zawsze wskakiwala do brodzika kiedy chcialem brac prysznic i spogladala nieruchomo na spadajace krople wody z nieszczelnie zakreconego kranu i nie chciala stamtad wyjsc az puscilem wode. Wtedy uciekala. Nigdy nie potrafilem zrozumiec tego. Kiedy bylem zmeczony i polozylem sie na sofie aby zasnac to koty lazily po mnie i zasypialem prawie ze natychmiast. Ja mysle ze te zwierzeta maja cos w sobie uspokajajacego. Psy takze lubie ale to sa juz charakterologicznie zupelnie inne zwierzeta.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 1

Międzynarodowa Wystawa Kotów Sopot 2018

W nadchodzący weekend.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kocia natura

Koty są z natury bardzo czystymi stworzeniami przeciwieństwie do ludzi. Ponad 40 lat mam w domu koty i to wyłącznie dachowce i nigdy nie miałem z tym problemu. Gdy koty są zdrowe to najczęściej powodem załatwiania się poza kuwetą , jest to że, kot jest niezadowolony albo chce nam zrobić na złość za wyrządzoną krzywdę. Przemoc lub krzyki nic nie pomogą tylko dobrocią i miłością można to naprawić.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Koty nie są wstanie robić na złość, odsyłam do najnowszej kcji fundacji Sarigato - pt. Kocie Kity :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Koty nie mają takich cech jak złośliwość, jeśli wykluczamy choroby to sikanie poza kuwetą odczytujemy jako protest -"Nie podoba mi się coś,, No i wtedy należy domyślić się co , a to już jest wyzwanie . Może to być np. nowy domownik( inny kot , pies , gość) a nawet nową sofa lub inny mebel . Nigdy przemocą, krzykiem nie należy kota dodatkowo stresować, koty to wyjątkowo wrażliwe zwierzęta. Często przyczyna jest banalna jednak na początku należy zbadać układ moczowy .
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dom to zaplecze ale i klatka dla kota. Czy ewolucja tak szybko nauczyła koty zsmieszkiwania w blokach w odcięciu od świata zewnętrznego. Wątpię. Kot pod opiką mojegu domu traktuje go spokojne zaplecze. Żyje w większości na dzirlni z innymi kotami. 0 problemów poza oczywistą loterią czy wróci, ale taki świat.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kot potęgą jest i basta !

jw.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mam kota i nigdy nie narobił kiedyś jak mu zamknąłem drzwi do kuwety

to chodził blisko i miauczał, aby mu otworzyć, w ogóle jak na dachowca jest dosyć inteligentny rozumie co się do niego mówi szczególnie "choć jeść" hihi :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

koty są głupie

paskudne zwierzęta
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 11

Mądrzejsze od Ciebie biedna istoto.I nie są fałszywe to domena ludzi.Kot całym ciałem pokazuje nastrój i ostrzega trzeba tylko poznać mowe ciala kota ale to za trudne dla niektorych

ten cały mieszko jest przereklamowany, jego porady są nisko oceniane na fb grupach. wybił się na swojej fb grupie bo trafił w nisze, jego poziom wypowiedzi i odzywek jest żenujący a argument ‚bo to moja grupa i tu panuje dyktatura’ jest dziecinny i malutki. poczuł hajs, fejm i lajki i trochę mu odbiło. zachowuje się jakby pozjadał wszystkie rozumy, taka sfrustrowana gwiazda-rozgwiazda.

a mój mąż Mietek jak wypije sześć piw też nie trafia gdzie ma trafić i leje do okoła....

szkoda gadać
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moze kot go zaprowadzi do kuwety

Moja uwielbia sikac na buty niewiem dlaczego?Chociaz ma kuwete.

Schowaj buty ,jaki to problem tym bardziej ,że pod butami przynosisz mu kocie choroby

i gdy nie jest szczepiony regularnie stracisz kota.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mój kot od jakiegoś czasu zaczął sikać na łóżko, mimo że wcześniej zawsze korzystał z kuwety. Weterynarz zasugerował, że to problem behawioralny, ale mam wątpliwości. Czy ktoś miał podobnie?
do góry