Widok
Kolorowe mapy na TP !!
Może już czas w końcu dać na TP kolor mapy. Niby dlaczego na tej samej trasie rywalizują osoby z cz-b mapami i z mapami kolorowymi (TM). Jeśli to kwestia kasy to niech orgowie napiszą, że kilka złotych wiecej bo kolor. Kto dziś ogląda cz-b tv? Czasy sie zmieniaja. Możliwości druku kolorowego jest wiecej. Dośc ze ściezkami, które okazują się rowami z wodą, dośc z niewyraźnymi cz-b mapami, dośc z nierównościa, precz z preczem! :)
paskud napisał(a):
> Może już czas w końcu dać na TP kolor mapy.
$
> Niby dlaczego na
> tej samej trasie rywalizują osoby z cz-b mapami i z mapami
> kolorowymi (TM).
nie rywalizuja, bo to rozne trasy!
> Jeśli to kwestia kasy to niech orgowie
> napiszą, że kilka złotych wiecej bo kolor.
wlasnie. 40 teraz wpisowe dla TP a dla mieszanej 60... Chcesz placic 60?
Wszyscy na pieszej maja te same mapy... czarno-biale. To daje rowne szanse.
> Może już czas w końcu dać na TP kolor mapy.
$
> Niby dlaczego na
> tej samej trasie rywalizują osoby z cz-b mapami i z mapami
> kolorowymi (TM).
nie rywalizuja, bo to rozne trasy!
> Jeśli to kwestia kasy to niech orgowie
> napiszą, że kilka złotych wiecej bo kolor.
wlasnie. 40 teraz wpisowe dla TP a dla mieszanej 60... Chcesz placic 60?
Wszyscy na pieszej maja te same mapy... czarno-biale. To daje rowne szanse.
;)
Sorry, ale jak widzisz jakieś róznice w trasie pierwszych 50 km w TP i TM to brak mi słów. Dodatkowe koszta w TM to numer na rower i kolor na mapie pieszej i rowerowej. Czyli stąd ma być te 20 zeta różnicy? MZ cz-b niewyraźne mapy na TP (zwłaszcza jak jednocześnie funkcjonują kolorowe) to już z lekka przeżytek. Po to mapy sa kolorowe żeby były czytelniejsze. Mapy cz-b to wynalazek ksera (szybko i tanio), no ale to było dobre pare lat temu. Niech orgowie to przemyślą chociaż.
No tak równo to chyba nie jest bo każdy może zaopatrzeć się w mapę kolorową danego obszaru (jeżeli jest takiej samej skali - regulamin tego nie zabrania).
Na punkt 5 TR jechałem z goścmi, którzy obok mapy kolorowej zapewnionej przez organizatorów mieli mape turystyczną z zaznaczonymi szlakami. Jak to ułatwiło namierzenie punktu nie musze chyba mówic.
wiki
Na punkt 5 TR jechałem z goścmi, którzy obok mapy kolorowej zapewnionej przez organizatorów mieli mape turystyczną z zaznaczonymi szlakami. Jak to ułatwiło namierzenie punktu nie musze chyba mówic.
wiki
Trasa piesza z mapami kolorowymi ?
Pewnie, że korzystają i na pewno jest bardziej czytelna!
Porównałem parę razy kolor z czb i byłam zaskoczony, że wziąłem rzeczkę za drogę :-)
Może było by i lepiej, łatwiej i przyjemniej z mapami kolorowymi - tylko czy chciało by mi się startować? Jeden z powodów dla którego jeżdżę na Harpagany, to MAPY CZARNO BIAŁE TP!
Pewnie, że korzystają i na pewno jest bardziej czytelna!
Porównałem parę razy kolor z czb i byłam zaskoczony, że wziąłem rzeczkę za drogę :-)
Może było by i lepiej, łatwiej i przyjemniej z mapami kolorowymi - tylko czy chciało by mi się startować? Jeden z powodów dla którego jeżdżę na Harpagany, to MAPY CZARNO BIAŁE TP!
Niestety wprowadzenie kolorowych map nie zakończy dyskusji. Zaraz pojawi się problem ich aktualności.
Na ostatnich edycjach na TP uczestnicy zaopatrywani byli w mapy z lat 60-tych mimo, że dostępne w są wersje z lat 70-tych lub nawet 80-tych.
Miało to zapewne na celu utrudnienie rajdu, ale czy ma to sens skoro można korzystać z innych map. Więc jeśli miałyby zostać wprowadzone mapy kolorowe to niech przynajmniej będą aktualne. A jeśli pozostajemy przy czarno-białych to zasadny wydaje się wprowadzenie zakazu korzystania z innych map. W ten sposób szanse wszystkich uczestników będą wyrównane.
Na ostatnich edycjach na TP uczestnicy zaopatrywani byli w mapy z lat 60-tych mimo, że dostępne w są wersje z lat 70-tych lub nawet 80-tych.
Miało to zapewne na celu utrudnienie rajdu, ale czy ma to sens skoro można korzystać z innych map. Więc jeśli miałyby zostać wprowadzone mapy kolorowe to niech przynajmniej będą aktualne. A jeśli pozostajemy przy czarno-białych to zasadny wydaje się wprowadzenie zakazu korzystania z innych map. W ten sposób szanse wszystkich uczestników będą wyrównane.
MaRS napisał(a):
> Na ostatnich edycjach na TP uczestnicy zaopatrywani byli w mapy
> z lat 60-tych mimo, że dostępne w są wersje z lat 70-tych lub
> nawet 80-tych.
> Miało to zapewne na celu utrudnienie rajdu, ale czy ma to sens
> skoro można korzystać z innych map. Więc jeśli miałyby zostać
> wprowadzone mapy kolorowe to niech przynajmniej będą aktualne.
> A jeśli pozostajemy przy czarno-białych to zasadny wydaje się
> wprowadzenie zakazu korzystania z innych map. W ten sposób
> szanse wszystkich uczestników będą wyrównane.
Zdziwiłbyś się tymi "aktualniejszymi" mapami. Z reguły aktualizacja polaga na poprawieniu asfaltów i rozbudowanych miejscowości oraz na usunięciu niepotrzbnej treści (takiej jak mniejsze, żadziej używane drogi, przecinki itp), niestety nie wpływa to pozytywnie na dokładność mapy - a wręcz przeciwnie.
Mapy geodezyjne nawet te stare to najlepsze co możesz dostać! Nawet jeśli aktualność (data aktualizacji) jest z pozoru żałosna. I zapewniam się, że celem organizatora nie jest utrudnianie czegokolwiek. Gdyby tak było to (jak słusznie zauważyłeś) byłby zakaz używania innych map.
W ramach małego dowodu - proponuję abyś znalazł mapę terenów tegorocznego Harpa, w skali 1:50000 bardziej aktualną i posiadającą bogatszą treść topograficzną (więcej i precyzyjniej naniesionych dróg, gęstsze poziomice, lepiej oznaczone przecinki itp)
A jak już jej nie znajdziesz to odszczekaj wypowiedź swą.
Pozdrawiam
> Na ostatnich edycjach na TP uczestnicy zaopatrywani byli w mapy
> z lat 60-tych mimo, że dostępne w są wersje z lat 70-tych lub
> nawet 80-tych.
> Miało to zapewne na celu utrudnienie rajdu, ale czy ma to sens
> skoro można korzystać z innych map. Więc jeśli miałyby zostać
> wprowadzone mapy kolorowe to niech przynajmniej będą aktualne.
> A jeśli pozostajemy przy czarno-białych to zasadny wydaje się
> wprowadzenie zakazu korzystania z innych map. W ten sposób
> szanse wszystkich uczestników będą wyrównane.
Zdziwiłbyś się tymi "aktualniejszymi" mapami. Z reguły aktualizacja polaga na poprawieniu asfaltów i rozbudowanych miejscowości oraz na usunięciu niepotrzbnej treści (takiej jak mniejsze, żadziej używane drogi, przecinki itp), niestety nie wpływa to pozytywnie na dokładność mapy - a wręcz przeciwnie.
Mapy geodezyjne nawet te stare to najlepsze co możesz dostać! Nawet jeśli aktualność (data aktualizacji) jest z pozoru żałosna. I zapewniam się, że celem organizatora nie jest utrudnianie czegokolwiek. Gdyby tak było to (jak słusznie zauważyłeś) byłby zakaz używania innych map.
W ramach małego dowodu - proponuję abyś znalazł mapę terenów tegorocznego Harpa, w skali 1:50000 bardziej aktualną i posiadającą bogatszą treść topograficzną (więcej i precyzyjniej naniesionych dróg, gęstsze poziomice, lepiej oznaczone przecinki itp)
A jak już jej nie znajdziesz to odszczekaj wypowiedź swą.
Pozdrawiam
Nie mam pretensji do Orgów że mapy są nieaktualne (z resztą trzeba przyznać że były one częściowo zaktualizowane). Chodzi mi jedynie o równe szanse dla wszystkich.
Zanim umieściłem swoją wypowiedź na temat map przyjrzałem się mapom z H36 i mapie z lat 80-tych. Prawdą jest że na tej z H było zaznaczone dużo więcej zabudowań (po których często nie pozostał nawet kamień na kamieniu). Warstwicom się nie przyglądałem ale oznaczenie dróg wydało się mi się dużo lepsze na nowszej mapie.
W mim subiektywnym odczuciu lepiej jest chodzić z aktualniejszymi mapami.
To że w terenie pojawiają się obiekty których nie ma na mapie jest zupełnie naturalne i nikogo nie dziwi ale jeśli obiekty z mapy nie istnieją w terenie to bardzo łatwo stracić orientację. A takie sytuacje mają często miejsce w przypadku map sprzed ponad 40 lat.
Zanim umieściłem swoją wypowiedź na temat map przyjrzałem się mapom z H36 i mapie z lat 80-tych. Prawdą jest że na tej z H było zaznaczone dużo więcej zabudowań (po których często nie pozostał nawet kamień na kamieniu). Warstwicom się nie przyglądałem ale oznaczenie dróg wydało się mi się dużo lepsze na nowszej mapie.
W mim subiektywnym odczuciu lepiej jest chodzić z aktualniejszymi mapami.
To że w terenie pojawiają się obiekty których nie ma na mapie jest zupełnie naturalne i nikogo nie dziwi ale jeśli obiekty z mapy nie istnieją w terenie to bardzo łatwo stracić orientację. A takie sytuacje mają często miejsce w przypadku map sprzed ponad 40 lat.