Widok

Kominek czy koza?

Hej, wahamy się czy kupować kominek czy koze. Jakie widzicie plusy i minusy jednego i drugiego?

Czy dzis po kilku latach użytkowania dokonalibyscie tego samego wyboru? Będę wdzięczny za pomocne opinie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sejmik województwa pomorskiego przyjął zasady, które z czasem zakażą palenia w kominkach. Wymiany urządzeń na niskoemisyjne odbywać się będą turami . Więcej na stronach sejmiku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ważne jest, co chcesz osiągnąć. Czy to ma być jedyne źródło ciepła w domu, czy może designerski dodatek? Jeśli chcesz uniknąć dymu, zapachu czy spalin, to może warto zainwestować w kominek elektryczny? Masz do wyboru opcję ścienną i wolnostojącą - https://www.kominki-godzic.pl/sklep/kominki-elektryczne/

Ja jestem całkowicie za kominkiem, jeszcze w szczególność taki z płaszczem wodny. Taki kominek jest praktyczny, funkcjonalny naprawdę świetnie może się sprawdzić. A ostatnio nawet dowiedizałam się, ze firma https://kratki.com/pl/ oferuje naprawdę solidne, dobre wkłady kominkowe. Także wydaje mi się, że warot się do nich zwrócić.

Beznadziejna autoreklama. Omijać kratki - tani i jakość odpowiada cenie. Mam i nie polecam. Teraz bym brał wkład firmy Hajduk , nie wiele drożej , a o niebo lepiej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Klamstwo
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Odradzam zakup w tej firmie. W kupionym u nich kominku pękł płaszcz wodny i woda z płaszcza wodnego wyciekała. Oczywiście gwarancja to tylko teoria.
Kup kozę, o wiele lepiej grzeje pomieszczenie, zajmuje mniej miejsca i wygląda lepiej niż kominki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kominki z płaszczem wodnym są niepraktyczne: komplikują instalację c.o. domu, nie każdy kocioł i jego automatyka chce z nim współpracować (np. Vaillant " głupieje" gdy temperatura powrotu jest wyższa od zasilania, interpretacja to uszkodzenie czujnika temperatury) a po trzecie i najważniejsze: nie pracują bez zasilania energią elektryczną, czyli przy dłuższej awarii prądu mimo kominka nie można ogrzać domu. Kilka lat temu gdy hulał Ksawery doceniłem zwykłą kozę z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin: dwie doby bez prądu a w salonie ciepło i nawet dla zabawy ziemniaki piekliśmy w żarze kozy.

Dzień dobry - chciałabym odświeżyć wątek - żeby nie zakładać nowego podobnego. Niedługo zaczynam budowę domu i chcemy zainstalować kominek - ilość rodzai przerosła mnie :):):) - kominek na drewno, kominek gazowy, kominek z płaszczem wodnym, koza, inne - jak się w tym odnaleźć - czy możecie podpowiedzieć na co zwrócić uwagę przy wyborze kominka. Zaczynam budowę domu ok. 250 m2. Kominek chciałabym żeby spełniał nie tylko względy estetyczne ;) ale też częściowo zastąpił tradycyjne ogrzewanie.

Podbijam wątek, jestem "zielona" w tym temacie a termin wyboru kominka co raz bliżej. Szukam rozwiązań ekologicznych. Na innych forach widziałam informacje na temat pelletu, podobno niedługo nie będzie już zaliczany do ekologicznego opału? Ktoś może ma większą wiedzę na ten temat i mógłby się podzielić? :)

Cześć,
ja dotychczas korzystałam z kominka na drewno. Tym razem w nowej inwestycji pod uwagę biorę też biopaliwo lub gaz z czystego lenistwa. Kominek na drewno jest wspaniały, ale to sprzątanie... Czy ktoś korzysta z kominka gazowego lub na biopaliwo i wypowie się?

świetne, jak na to forum podbicie w reklamę
najbardziej ekologiczny kominek to brak kominka,
pozdrawiam cieplutko, zawsze służę pomocą

my mieliśmy kominek teraz mamy kozę i daje dużo więcej ciepła zwłaszcza jak doda się węgla i trzyma dużo dłużej ciepło

My właśnie zastanawiamy sie nad zakupem kozy, bo ogrzewanie elektryczne przy tych podwyżkach nas wykończy.
Fajne ozy znalazłem tutaj i to od producenta http://www.kratki.com Taniej wyjdzie takie ogrzewanie a piece widać konkret

no ten post reklamowy to 1/10, ale jakoś żyć trzeba rozumiem ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak ktoś będzie chciał w piec wolnostojący zainwestować to polecam kontakt z ofertą http://www.kominkizdunskie.pl Firma specjalizuje się w wykonywaniu różnorakich pieców i faktycznie po ich stronie jest bardzo duże doświadczenie w tym temacie, warto współpracować, myślę że coś sensownego będą w stanie wykonać jeśli chodzi o kominek czy jakiś inny rodzaj pieców. Warto wziąć ich ofertę pod uwagę, ewentualnie coś dla siebie wybierać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kolejna słaba reklama
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Remes
2017-05-15 09:55:52
Hej, wahamy się czy kupować kominek czy koze. Jakie widzicie plusy i minusy jednego i drugiego?

Czy dzis po kilku latach użytkowania dokonalibyscie tego samego wyboru? Będę wdzięczny za pomocne opinie.
Pytanie jakie macie oczekiwania.

Jeśli zależy Wam jedynie na klimacie albo dogrzaniu jednego pomieszczenia to moze być koza.

Jeśli jednak chcecie mieć dodatkowe źródło ogrzewania w domu, polecam zainwestować w takie ogrzewanie nadmuchem powietrza. Ogrzewanie z takiego kominka kosztuje przy tym niewiele, co jest dużą oszczednoścą w dobie rosnących kosztów energii. Stanowi dobrą alternatywę dla prądu i węgla.

My tak zamawiamy koze, znaleźliśmy idealna w kratki.pl. Nowoczesna, idealna do naszego wnętrza, dobrej jakości

prawda! maja fajny wybór, tak samo wkladów kominkowych, dobra firma

Chyba kominek jest lepszy, ale wszystko to kwestia gustu. Np. na stronie https://www.schiedel.com/pl/kominy-opole/ znajdziecie sporo informacji na temat systemów kominowych, które są stosowane praktycznie w każdym domu, który ma kominek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry