Widok
Komu przysługuje zasiłek dla bezrobotnych?
Opinie do artykułu: Komu przysługuje zasiłek dla bezrobotnych?.
Zasiłek dla bezrobotnych to pomoc dla domowego budżetu w okresie, kiedy nie pracujemy. Jak go otrzymać i komu przysługuje? Z tym pytaniem zwróciła się do nas czytelniczka.
Pod koniec miesiąca otrzymałam wypowiedzenie umowy o pracę za porozumieniem stron. Umowa był zawarta na czas określony. Okres wypowiedzenia kończy się z końcem lipca. Na wypowiedzeniu wskazano jako przyczynę rozwiązania umowy "likwidację etatu". Czy będę miała prawo do zasiłku dla bezrobotnych w Urzędzie ...
Zasiłek dla bezrobotnych to pomoc dla domowego budżetu w okresie, kiedy nie pracujemy. Jak go otrzymać i komu przysługuje? Z tym pytaniem zwróciła się do nas czytelniczka.
Pod koniec miesiąca otrzymałam wypowiedzenie umowy o pracę za porozumieniem stron. Umowa był zawarta na czas określony. Okres wypowiedzenia kończy się z końcem lipca. Na wypowiedzeniu wskazano jako przyczynę rozwiązania umowy "likwidację etatu". Czy będę miała prawo do zasiłku dla bezrobotnych w Urzędzie ...
500+ to żaden interes
Może i 500+, ale dziecko przecież też kosztuje i to więcej niż 500 zł, Wystarczy spojrzeć ile kosztują książki, jedzenie, ubrania, wyposażenie pokoju, zabawki i pomoce edukacyjne, jakieś przyjemności, żeby dziecku radość sprawić, wakacje itp. nieprzespane noce, choroby, a do tego nie bardzo można pracować na pełnym etacie, żłobki i przedszkola z kolejkami na kilka lat. Już nie przesadzajmy z tym 500+ - to żaden interes finansowy jedynie pomoc. Chociaż swoją droga wolałabym, żeby nam po prostu mniej zabierali w podatkach, a 500+ byśmy sami zarobili.
np. praca na 3/4 etatu przy najniższej krajowej
i już zasiłek nie przysługuje. Przez wymagany przez PUP okres muszą być odprowadzane składki na Fundusz Pracy (są one po stronie pracodawcy), ale od kwoty niższej niż krajowa pracodawca nie musi ich odprowadzać. I w taki oto sposób zasiłek nie będzie przysługiwał, chociaż pracowałeś tyle, ile trzeba. To samo przy umowach zlecenie. Jak nie ma składek na FP to nie ma zasiłku.
No to zakładasz firme i sprzedajesz długopisy na allegro, rzeźbisz kubeczki w drewnie, naprawiasz starszym paniom drzwi i okna, przepychasz rury, kosisz trawniki, jeździsz na uberze, nosz choler*a, robisz cokolwiek! Jest tysiące opcji i możliwości na pracę, tylko trzeba chcieć. No ale jak sie ma podejście "łee, za stary jestem, łeee nie opłaca się, łeee podatky mnie zeżro, a wogóle to kapitaliści i złodzieje"
a jak osoba została zwolniona dyscyplinarnie to tak jakby sama odeszła,
pomimo że musi się udać do sądu pracy? I tam sprawa trwa min. 2 lata.
tak działają najlepsze firmy, które pozbywając się najlepszych pracowników nie chca mieć konkurencji wokół siebie :)))
przynajmniej Ja tak robie, bo jestem dyrektorem i nie chciało mi się kończyć studiów.
Jak widze ze młody jest zbyt kumaty, to mu świnkę jakąś podłoże.
A jak pojdzie na L4 to mu komputer włącze w tym czasie i podam w wypowiedzeniu ze był w pracy tego dnia, a co? niech teraz idze sobie do sąd :)
Po co mi mgr w tytule jak mam konie do roboty, hłe, hłe, hłe
tak działają najlepsze firmy, które pozbywając się najlepszych pracowników nie chca mieć konkurencji wokół siebie :)))
przynajmniej Ja tak robie, bo jestem dyrektorem i nie chciało mi się kończyć studiów.
Jak widze ze młody jest zbyt kumaty, to mu świnkę jakąś podłoże.
A jak pojdzie na L4 to mu komputer włącze w tym czasie i podam w wypowiedzeniu ze był w pracy tego dnia, a co? niech teraz idze sobie do sąd :)
Po co mi mgr w tytule jak mam konie do roboty, hłe, hłe, hłe
Zasiłek dla bezrobotnych
w PL ( 100 proc podstawy ) = 831 zł przez 3 m-ce i potem 652 zł przez kolejne.
W Niemczech zasiłek wynosi 1700 Eur ( nie żaden socjal, tylko zasiłek dla osoby która straciła pracę, ale jakiś tam okres przepracowała ). To w przeliczeniu jest ok. 7 400 zł.
Dziękuję nie mam więcej pytań.
Ponieważ miałem to nieszczęście być klientem PUP - mam nadzieję, że nigdy nie będę tego już przechodził ( żenujące comiesięczne spotkania i te propozycje pracy za 2 100 zł brutto ), no i że nadejdzie dzień kiedy Urzędy Pracy ( a raczej powinny się nazywać Urzędy Bezrobocia ) z pożytkiem dla wszystkich przestaną istnieć.
W Niemczech zasiłek wynosi 1700 Eur ( nie żaden socjal, tylko zasiłek dla osoby która straciła pracę, ale jakiś tam okres przepracowała ). To w przeliczeniu jest ok. 7 400 zł.
Dziękuję nie mam więcej pytań.
Ponieważ miałem to nieszczęście być klientem PUP - mam nadzieję, że nigdy nie będę tego już przechodził ( żenujące comiesięczne spotkania i te propozycje pracy za 2 100 zł brutto ), no i że nadejdzie dzień kiedy Urzędy Pracy ( a raczej powinny się nazywać Urzędy Bezrobocia ) z pożytkiem dla wszystkich przestaną istnieć.
dokładnie, żenada...
Po 24 latach pracy też dostałam taaaki zasiłek, jak piszesz w Polsce, ale na szczęście pracodawca wypłacił na odchodne odprawe. Gdybym nie musiała oddać do skarbówki wielkiego podatku, miałabym co najmniej na ok 10-12 miesiecy więcej na przeżycie... A tak, zasiłek szybko się skończył...a pracy, pomimo dużej aktywności tutaj nie znalazłam, bo 45+...nikt nie jest zainteresowany takim pracownikiem, mimo, ze mam dużo do zaoferowania. Propozycje z urzędu to koszmar, dlatego znalazłam pracę za granicą i wyjeżdżam z tego mlekiem i miodem płynącego kraju, w którym normalność jest luksusem.
Jak masz 45 lat to masz przed sobą jeszcze dobre 20 lat aktywności zawodowej więc to dopiero początek albo połowa drogi....
bieda-pracodawcy nie zatrudniają osób 45+ bo wiedzą że zazwyczaj takiej osobie musi się kasa zgadzać bo ma na utrzymaniu rodzinę i nie mieszkają na jednym pokoju z lokatorem (mają większe koszty stałe utrzymania) więc wolą mniej zapłacić za "młody, dynamiczny zespół" co należy czytać mało płacimy, szybko ludzie się zwalniają (stąd ta dynamika :)
bieda-pracodawcy nie zatrudniają osób 45+ bo wiedzą że zazwyczaj takiej osobie musi się kasa zgadzać bo ma na utrzymaniu rodzinę i nie mieszkają na jednym pokoju z lokatorem (mają większe koszty stałe utrzymania) więc wolą mniej zapłacić za "młody, dynamiczny zespół" co należy czytać mało płacimy, szybko ludzie się zwalniają (stąd ta dynamika :)
Prawda jak chcą po równo to niech w spółkach z udziałem skarbu państwa nie będzie wielkich kominów płacowych co to za bzdury żeby bez kwalifikacji prezes zarabiał miliony, i następny i następny. A to jest z naszych podatków Trzymają ludzi za mordę w biedzie zamiast dać godnie żyć. Jedynie kler wspierają i siebie. Koryto jak widać i bezkarność przyciąga świnie.
Urząd "królika" Bezrobocia do likwidacji
Tylko znajomki dostają stamtąd ciekawe oferty (paniusia z rozbrajającą szczerością mi tak kiedyś oznajmiła, już za czasów budyniogrodu). Reszta z ulicy niezależnie od doświadczenia najgorsze ochłapy. To było jedno. Drugie to wysokość świadczeń - po ch zasiłek skoro nie mogę z niego rachunków opłacić i nie zostaje nawet 100zł na przewegetowanie? Z moich pensji coraz więcej idzie na składki, a w razie czego dostanę tyle co młodziak po roku pracy za 2100 brutto. Nie dziwię się innym co na czarno pracują, z czegoś żyć trzeba. A więc skoro nierząd bezrobocia przyczynia się do powstawania takich patologii, z którymi sam niby walczy to natychmiast jest do rozpędzenia w cztery wiatry! Niech szukają bardziej przydatnego zajęcia. A kasę ze składek proszę ludziom oddać!
Prosze Pania Radce o wyjasnienie dlaczego w pomorskim daja 6 m-cy zasilek a w mazowieckim 12 m-cy?
To stolica ma mnostwo miejsc pracy!
Staz to 1000zl za regularna prace. Czy pracodawca bedzie szanowal pracownika pkacac mu 5 czy 6 mcy po 1000zl/mc?!!!!
Czy aby urzad pracy byl dla bezrobotnego czy- odwrotnie- dla pracodawcy? Warto byloby wreszcie przystosowac urzad pracy dla tych co faktycznie pracy szukaja bo nie maja ukladow !
Staz to 1000zl za regularna prace. Czy pracodawca bedzie szanowal pracownika pkacac mu 5 czy 6 mcy po 1000zl/mc?!!!!
Czy aby urzad pracy byl dla bezrobotnego czy- odwrotnie- dla pracodawcy? Warto byloby wreszcie przystosowac urzad pracy dla tych co faktycznie pracy szukaja bo nie maja ukladow !
Zasiłek z urzędu pracy
Od dziesięciu lat pracuję w Gdańsku , straciłam pracę chciałam z korzystać z zasiłku dla bezrobotnych , przedlozylam odpowiednie papiery..wszystko było oku. Ale na miejscu usłyszałam że ho nie otrzymam bo jestem na stałe zameldowania w innym województwie..i tam powinnam się o nie ubiegać. .. na moje pytanie...że podatki płacę dla Gdańska a nie dla mojej gminy to dlaczego oni mają mi udzielić zasiłku Tym bardziej że , tutaj będę dalej podejmować pracę. .odpowiedź była szokująca ...gdyby była Pani tu zameldowania albo bezdomne to otrzyma Pani i nas zasiłek dla bezrobotnych Ale w Pani sytuacji prosimy udać się do swojego miejsca zamieszkania...szok