Widok

Konserwacja bębenka rowerowej piasty tylniej

Rowery Temat dostępny też na forum:
Witam wszystkich,

od jakiegoś czasu zaobserwowałem głośne trzeszczenie w bębenku w piaście reborn raptor , podejrzewam, że coś się tam zaciera. Chciałbym nasmarować mechanizmy zapadkowe w bębenku, ale nie wiem jak to otworzyć żeby się całkowicie nie rozpadło. Czy ktoś z Was już robił takie operacje, czy po odkręceniu konusa muszę blokować coś, ustawiać, przekręcać...żeby się nie posypało. Czy stosować tam smar do łożysk, czy olej? W googlach znalazłem tylko opisy wymiany kulek, ale nie o to mi chodzi...

Z góry dzięki za podpowiedzi/ sugestie.

Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Witam.
z tego co kojarzę to ta piasta z założenia jest głośna
co do bębenka w większości piast:
- zacznij od odkręcenia oski
- wybij łożysko od strony bębenka
- gniazdo łożyska jest "nakrętką" (ważne: z lewym gwintem), są tam 2 wcięcia żeby użyć klucza
- po odkręceniu będziesz już mógł wszystko ściągnąć, polecam robić to nad jakąś miseczką
- do nasmarowania środka użyj smaru do łożysk (lepiej żeby nie był zbyt gesty, bo będzie blokować zapadki)
- zwróć uwagę na zapadki i bądź bardzo ostrożny z "sprężynką" (łatwo pęka)

pozdrawiam i życzę udanej zabawy:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Wrzeszcz Górny

Villa Jaśkowa Dolina (21 odpowiedzi)

Inwestycja powstanie na styku dzielnic Wrzeszcz i Morena, przy pełnej zabytkowych willi Jaśkowej...

Facet klepie po tylku (31 odpowiedzi)

Chciałam ostrzec wszystkie dziewczyny przed facetem który klepie panie po tyłku.Podchodzi on do...

poszukuję rzetelnego i kompetentnego Zarządcy (70 odpowiedzi)

Nasza wspólnota chciałaby zmienić zarządcę, w tej chwili zarządza nami Euroformat ale jesteśmy...

do góry