Widok

Kontrola skm

Życzę powodzenia w dniu jutrzejszym Panu który nie uznał e-legitymacji mojej Córki i wymusił oplatę w wysokości 115,50 od osoby nieletniej. Pod groźba doprowadzenia jej na komisariat. Na pewno widzimy się jutro. Kiepsko trafiłeś, ja tego tak nie zostawię.
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To jest łamanie prawa, wyłudzenie czy może raczej wymuszenie. Nie miał prawa żądać opłaty od osoby nieletniej
popieram tę opinię 81 nie zgadzam się z tą opinią 20

Art. 286 § 1 k.k

§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Odp

Do lat 13 obowiązują ten przepis
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

A coś więcej? Na jakiej podstawie nie uznał?

Jeśli legitymacja ważna to trzeba było wzywać policję zamiast płacić.
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zastanów się co piszesz. Sprawa dotyczy dziecka. Dziewczynka miała wzywać policję?
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 15

Dziecko to też 17 latek

Myślisz że nie potrafi wezwać policji?
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 8

A czemu nie?

Niedawno trzylatek uratował matkę dzwoniąc na policję, gdy miała atak padaczki. Dziecko w wieku szkolnym tym bardziej powinno być w stanie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ehh

Skoro przyjęła mandat, to nic kontrolerowi poza złożeniem skargi na niego, nie zrobisz...
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 8

Witam od lat 15 mogą nakładać karę bo do lat 14 mają prokuratura
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie chodzi mi o samo nałożenie kary, mógł wystawić mandat kredytowy, on wymusił oplatę blikiem pod groźbą jazdy z młodą na komisariat. Córka kilka dni temu skończyła 16 lat, od ponad roku jeździ tą samą trasą na treningi do Oliwy. Zawsze było ok.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

W SKM nie ma mandatów a tym bardziej mandatów kredytowych. To co wypisuje kontroler, to wezwanie do opłaty dodatkowej.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Koniecznie

daj znać jak się to skonczylo.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeżeli legitymacja jest ważna i miała bilet to jedz i anulują jej opłatę

E legitymacja jest równoznaczna z papierową więc nie ma prawa jej nie uznac
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Generalnie nie chodzi mi o opłatę, wiem że zrobią zwrot. Chodzi mi o to że strasząc młodą doprowadzeniem na policję wymusił oplatę za brak wg niego dokumentu uprawniającego do zniżki. Córka miała i bilet i e-legitymacje
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

To trochę ciekawe...

Bo już się pogubiłem... czego pani oczekuje? Anulowania mandatu? Może przeprosin? (Dla siebie? czy córki?). Czy może publicznego linczu na kontrolerze biletów?
Nie bronię żadnej ze stron, bo mnie tam nie było. Ale jak dla mnie coś tutaj jest naciągane... Komisariat albo blik? Przecież to brzmi jak wymuszenie... Z czymś takim idzie się na policję....
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale czy córka miała bilet?

Bo jeśli jechała SKM na legitymację to mandat się należy, SKM nie podlega pod darmowe przejazdy jak pojazdy komunikacji miejskiej w Trójmieście (tj Autobusy, trolejbusy i tramwaje)
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oczywiście, w aplikacji bilet i legitymacja
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Mandat zasadny

Pasażerka nie miała biletu ani legitymacji.
Zrobiłem zrzut ekranu i możemy jutro się spotkać w obecności adwokata
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 5

Odp

Powiem szczerze opłata za brak legitymacji jest 110 zł plus bilet ale nie chce mi się wierzyć że nie uznał legitymacji na profilu m obywatel. Może to było zdjęcie często jest tak pod czas kontroli więc proszę zapytać dziecka
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry