Widok

Korki a rok szkolny

Od wczoraj widać, ile rok szkolny zmienia na drogach. Czy naprawdę trzeba wozić dzieci do szkoły autem? Nie mogą jechać komunikacją miejską?
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Do 10 roku zycia, trzeba odwozic dzieci z rodzicem.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 59

No i super wyrośnie pokolenie jednostek niezbyt rozgarniętych, o to wlasnie chodzi
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie trzeba samochodem, można odprowadzić, albo razem autobusem.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

alo

to jedź autobusem albo rowerem do pracy skoro korki Ci przeszkadzają
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

do podstawówki od pierwszej klasy chodziłam pieszo sama

a do liceum dojeżdżałam codziennie trajtkiem. Chyba, że była ładna pogoda, to robiłam sobie półtoragodzinny spacerek do domu z kumpelą :)

Dobre czasy :)
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0

No i teraz sama siedzisz w lesie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 17

A Ty z mamą?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

co za bzdura. Dziecko powyżej 7 lat może samo wracać i przychodzić do szkoły. Nie ma żadnego "obowiązku" odwożenia dzieci do szkoły.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 0

Do 8 roku obecnie

Do 8 roku dziecko powinno nie zostawać same i być ciągle pod opieką
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

odpowiedź

uwaga - nie można.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 22

Święta prawda

Madka z tatełem nie po to wydali tyle na SUVa, żeby teraz ich bombelek musiał integrować się z kimkolwiek w komunikacji miejskiej! Lans pod szkołą obowiązkowy od początku września do końca czerwca.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Myslisz,że wszyscy wożą dzieci autem do szkoły? To tylko mały procencik. Ruch wrześniowy wraca bo zwyczajne sezon urlopowy się skończył. Człowieku.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Niestety nie masz racji.

Lawendowe wzgórze za Piotrkowską, czyli droga służąca wyłącznie jako dojazd do szkoły i przedszkola nagle rano widzi tyle ruchu ile co bardziej ruchliwe osiedlówki. To jest dodatkowe kilkaset aut dziennie do jednej szkoły, w obie strony.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Gdańska Toskania to nie "wszędzie".
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

To tylko doskonały przykład bo mało która szkoła ma drogę na wyłączność.

Ale praktycznie każda szkoła przyciąga codziennie sto i więcej aut bezpośrednio pod drzwi. To niby tylko 3+ klas na całą szkołę, ale 100 aut w zupełności wystarczy by zawalić z 500 metrów dróg.

Taaak,

akurat wszystkim urlopy pokończyły się w ten sam dzień, 3 września i wszyscy byli na tych urlopach od końcówki czerwca. Idealny zbieg tych urlopów co do dnia z końcem i początkiem roku szkolnego jest oczywiście absolutnie przypadkowy. Mhm.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mogą.

Można też zapisywać dzieci w pobliżu domu żeby mogły same dystans pokonać na piechotę albo rowerem. Ale ludzie tego nie robią.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

Skąd wiedziałeś że ja wiem?

Kto ci wyjawił tę prawdę objawioną?

No wiadomo.

Przecież szkoła 500m od domu nie jest warta mojego dziecka które same tróje dostawało w podstawówce. Moje dziecko musi chodzić do dużo lepszej szkoły 30km od domu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Roman B.

Komunikacja miejska nie jest na to gotowa aby wszyscy zainteresowani mogli z niej skorzystać!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

Będę woził ile będę chciał przestać lewackim stolcem zarażać. Problem jest inny kompletny brak nowych dróg i infrastruktury. Tylko prezydentka dobudowuje bloki po 12 tys z metr
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 21

Wyprowadź się na swoje wiejskie drogi

Jak Ci nie pasuje
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Woź, woź. I pupę też im podcieraj. Za kilkanaście lat te sierotki pójdą do pracy. Wtedy zobaczysz gdzie popełniłeś błąd.

A czy przez 2 miesiące ludzie nie jeździli do pracy? Nie widzisz różnicy od 1 dnia szkoły? Trzeba być lekko.. żeby tego nie zauważyć. Problem są rodzice, którzy nie potrafią własnych dzieci nauczyć samodzielności, odpowiedzialności aby wykonać tak prostą czynność jak transportem komunikacją do szkoły. Inna sprawa - wybieranie szkół wiele km od miejsca zamieszkania bo przecież "są lepsze" bardziej "prestiżowe". Zamiast mieć szkołę x minut spacerkiem od domu trzeba spędzać 1h w samochodzie na dotarcie do niej. Nie pozdrawiam.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mama

Syn ma 9 lat, jak mam go puścić samego. Po pierwsze autobusy są zatłoczone i co jak dziecko się nie zmieści i zostanie na przystanku samo. Zdenerwuje się, że się spóźni. Przestraszy się, że Pani w szkole wpisze mu uwagę za spóźnienie. Dwa, jak coś się złego wydarzy to ja odpowiadam za jego bezpieczeństwo. Po trzecie dziecko Fo przedszkola też mam puścić samo. Przedszkole mam dalej, bo się do innego nie dostało.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

9 lat?

To jest dokładnie ten wiek jak powinnaś mu pozwolić zyskać trochę samodzielności.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niech sami dadzą przykład i jeżdżą komunikacją miejską.

No nie wiem, myśmy od pierwszej klasy chodzili do szkół sami, z kluczem na szyi. Już tłumaczę jak go puścić samego: pakujesz mu drugie śniadanie, całujesz w czółko i życzysz dobrego dnia. A potem on zakłada tornister, macha ci na papa i wychodzi. I używając główki oraz tych dwóch wypustek, co mu wystają z dolnej części pleców, przemieszcza się do szkoły. Jak będziesz, mamusiu, we wszystkim go wyręczać, to współczuję jego przyszłej żonie. Wychowasz chłopczyka, nie mężczyznę.

Na rower,albo spacerkiem i po problemie!

w dziale na miescie napisano, ze scisk w skm

to czym te dzieci do szkoly wozic? same marudy na raporcie!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

...skm'ką do szkoły chcesz wozić dzieci?

Wysyłasz dzieciaki do sąsiedniego miasta do szkoły? Nie przesadzasz trochę?

w ogole nie chce wozic, odnosze sie do durnych komentarzy,a podpowiem ci, ze

skm jezdzi tez miedzy dzielnicami, nie dziekuj
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kiedyś było coś takiego jak rejonizacja

Każdy dzieciak duży i mały docierał do szkoły na własnych nogach.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mój wnuk ma tak nawalone w tym tornistrze, wodę musi nosić, że ja ledwie to dźwignę więc nie dziwara sam go czasem podwiozę mym Tico.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Oczywiście, że można ! ... tylko że autobusy się spóźniają o + - 10 min., są przepełnione i dziecko lat np. 10 nie ma siły aby przebić się do środka. Dodatkowo z południa Gdańska zostały usunięte niektóre linie autobusowe. A i jeszcze częstotliwość zabudowy bloków w dzielnicach południowych w stosunku do posiadanych i przejezdnych dróg jest za wysoka !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

To niech dziecko wyjdzie na wcześniejszy autobus, a nie na ostatnią chwilę. Kto jak kto, ale dzieci akurat mają czas.

Wrześniowy powrót korków jest spowodowanym przede wszystkim końcem sezonu urlopowego, i powrotem ludzi do pracy w tym nauczycieli :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

I dokładnie dla tego pod każdą szkołą przed lekcjami widać w każdej chwili po kilka aut zrzucających dzieciaki. Widać to dzieci z urlopów powracały :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie jeżdżę komunikacją bo śmierdzi w niej i jakiegoś syfa można się bawić
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

I dzięki bogom.

Jak zrezygnowałeś z jazdy komunikacją to od razu powietrze się poprawiło i wszystko wydaje się być jakieś czystsze.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oczywiście że trzeba

Co to za życie jeśli Oliwia i Antoni nie przejadą kilometra do szkoły twoim nowym SUVem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry