Widok

Korki w Baninie.

Dzień dobry.
Ja wiem że pewnie będę następnym z marudzących, który to ma się wyprowadzić jak mu się nie podoba.
Ale pozwolę sobie zwrócić uwagę na fakt że za poranne korki w Baninie, w kierunku na Gdańsk jesteśmy sami sobie winni.
Zrozumiałe jest to że przez naszą miejscowość przejeżdżają mieszkańcy innych miejscowości, ale nie jestem mieszkańcem tych miejscowości a Banina.
Codziennie rano stoimy w korku który często zaczyna się już na wysokości Remizy osp. na początku podejrzewałem że wina jest świateł w Rębiechowie, ale nie. Winę ponoszą Ci uczynni którzy puszczają na z drogi podrzędniej na skrzyżowaniu ulicy Lotnicza i Spacerowa już w Rębiechowie (przy sklepiej u Krystyny)- kierunek Gdańsk. Przyjrzyjcie się stojąc codziennie w korku że z tej drogi od Pępowa żaden podjeżdżający samochód nie stoi, w ogóle. Za to kierowcy na drodze głównej - stoją po 5-10min.
Przyznaję że w dobie chamstwa na drogach, to taka grzeczność jest bardzo budująca. I naprawdę nie mam nic przeciwko temu. Naprawdę.
Ale niech puści co 2-3 samochód, nie zaś jak teraz że nagle zaczęła obowiązywać zasada na zamek. To nie jest zwężenie, ani droga równorzędna.
I rozumiem tych cwańszych którzy wolą Lipową a następnie Kolejową objechać korek - będzie szybciej niż 7 min. stania w korku, bo zaraz ktoś go wpuści. A "baranki" będą stały jeszcze dłużej.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 20

Jak żaden interes Gdańska, przecież luzie dojeżdżający do Gdańska pracują i robią kasę w Gdańsku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

I na tą bujdę nas nabrali

Przypomnę jeszcze, że pierwotnie miał być budowany drugi pas startowy (po skosie do obecnego), więc tym bardziej teoria o jakichkolwiek obietnicach odbudowy Słowaka to bujda na resorach.

"Zaraz pod estakadą" - to właściwie kończy dyskusję na ten temat. Jeszcze raz polecam przejść się tam osobiście

i tu właśnie popełniłeś błąd. Jest rezerwa na przeprowadzenie drogi: kontynuacja istniejącego dojazdu do przystanku i dalej prosto wzdłuż torów, zaraz pod estakadą w lewo dalej w prawo i na rondo. Tak było w momencie projektowania. Tylko że faktycznie niewielki odcinek nie jest własnością miasta, a działki przy lotnisku są drogie :) Ale technicznie się da. Brak woli politycznej, a ja z kolei kojarzę jak wiceprezydent Gdańska Bojanowski opowiadał o odbudowie słowackiego, ale tylko dla pojazdów osobowych. Ale to było bardzo dawno. Chyba jak budowali pierwszy etap nowego terminalu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A co ma zarząd PKM do budowy dróg? Z resztą w czasie konsultacji przed budową kolejki, które odbyły się w naszej remizie także nic nie obiecywali, bo to po prostu nie ich działka.
Przespacerujcie się kiedyś z Rębiechowa na lotnisko to przestaniecie pisać banialuki o odbudowie ulicy. Pomijając już to, że Gdańsk nigdy nie wyłoży na to pieniędzy, to jest to technicznie niewykonalne ze względu na tory PKM.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie Gdańsk!!! Zarząd PKM.

To ekipa burmistrza Bychowskiego lub jeszcze jego poprzednika poparła decyzję o likwidacji Słowackiego i w ramach rekompensaty Gdańsk zobowiązał się wyremontować Nowatorów. Nie wiem skąd biorą się te plotki, że władze Gdańska coś obiecały. Byłem na spotkaniach dotyczących tego zamknięcia i nigdy taka deklaracja nie padła, a przy okazji Adamowicz okazał dokumenty potwierdzające zgodę Żukowa na zamknięcie Słowaka.
Ludzie wymagają, żeby Gdańsk zbudował im drogę, a od własnej gminy nie są w stanie wyegzekwować niczego. Przy PKM budują P&R, choć interes Gdańska w tym żaden, a władze naszej gminy jak zwykle dały ciała. kolejka jeździ szósty rok, a ci cywilizowanego dojazdu nie są w stanie zrobić. Ale pretensje do Gdańska. Rozumem nie ogarniesz.
Dej, mam horom curke.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
spoko, za to na wiosnę będziemy mieć kwiatki ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nikt nic takiego nigdy nie obiecywał, a już na pewno nie władze Gdańska. Sprawa była jasna od samego początku i Żukowo przyklepało decyzję o zamknięciu ulicy. Nie gadaj więc głupot i nie dramatyzuj. Przed zamknięciem Slowaka jej stan był katastrofalny, a Nowatorów wyglądała jak po ostrzale artyleryjskim. Jakie dwie drogi więc były?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ty to sie znasz na pętlach..ehe po prostu ręce opadają.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co do porannych korkow mam 2 spostrzeżenia: autobus, ktory w Rębiechowie nie ma zatoki autobusowej bardzo spowalania ruch i kierowcy-gapie. Naprawdę tak ciezko jest jechac jeden za drugim? Przed światłami na skrzyżowaniu Lotnicza-Słoneczna jest pętla indukcyjna, która powoduje ze zapalenie sie czerwonego światła pojawia sie automatycznie, gdy przez kilka sekund żadne auto nad nią nie przejeżdża. To takie skomplikowane? D*py w troki - jechac zwarcie i nie marudzic!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Taa.. A może po prostu ktoś nie ma ochoty stać na przystankach, może komuś nie pasują godziny autobusów, może autobus nie dojeżdża odpowiednio blisko, może jest wygodniej wsiąść pod domem i wysiąść pod pracą, może autobus jedzie dłużej? Są setki możliwości innych niż "nie chcę jeździć z biedakami wielcy panicze (przyp. autora)".
Ja do pracy nie muszę garnituru nosić a i tak w autobus przesiadać się nie planuje.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

I tak panowie w garniturkach i panie w garsonkach by nie jeździli komunikacją bo nie chcą jeździć z biedakami.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

ale na to pozwolili urzędnicy, radni i oto że zauważyć że jakoś nie protestują że jest źle, że trzeba coś zmienić.

Przy okazji budowy drogi pkm można by było ja przedłużyć do starej Słowackiego
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zastanówcie się jaki interes miałby Gdańsk w budowaniu starej Słowackiego? By korki przesunąć jeszcze bardziej w strone miasta? Taka inicjatywa musiałaby wyjść od Gminy Żukowo, jednak wiemy jak sprawa wygląda. Kankowski, Szymkowiak i spółka pokazali jak się nie robi inwestycji. Gdańsk rozpoczął budowę parkingu w Rębiechowie a Żukowo przełożyło budowę dróg dojazdowych ścieżek itp na przyszły rok. Miało to tuszyć w tym roku i tradycyjnie przełożone. Podobnie jak inne inwestycje.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

A nie można tego jakos nagłośnić. Może ktoś ma jakąś taką możliwość. Przy pkm Rębiechowo jest wiadukcik. Można by tam przejazd na drugą stronę torów zrobić i dalej drogę wzdłuż trasy pkm w stronę lotniska

Jak Gdańszczanie planowali PKM i rozbudowę portu lotniczego to nam obiecali nam możliwość wybudowania tzw.drogi serwisowej, którą można byłoby wzdłuż starej trasy przyjeżdżać przy porcie lotniczym na Wrzeszcz... Oczywiście zrobili nas w błona jak również z innymi obietnicami. PKM wybudowana. Gdańsk jeździ na Kaszuby na grzyby, nad jeziora, na narty, a my??? 5 km.do przystanku,jeździmy w korkach jedna trasa.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

A może istnieje jakiś cień nadziei na ponowne uruchomienie ulicy Słowackiego. Można by zrobić rondo zamiast skrzyżowania ze światłami na czaple/slowackiego/banino /nowatorow. to rozladowaloby też korki na rondzie na nowatorow i ul. Budowlanych a tak wszyscy jadący do wrzeszcza muszą jechać do okola lotniska żeby dojechać na matarnie i dalej Wrzeszcz. Rondo mogłoby być turbinowe żeby łatwiej i sprawniej się jechało.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry