Widok
Koszty notarialne
Witam
Przymierzam się do kupna nowego mieszkania. Ale przymierząjąc się do tematu zauważyłem ze prócz ceny mieszkania trzeba jeszcze ponieść koszty notarialne? Czyli kupując mieszkanie za powiedzmy 360tys zł, musze dodatkowo dopłacić około 10tys zł na koszty notarialne? Musze przyznac że przeraża mnie to... To nie jest jakiś mój błąd, naprawdę tyle trzeba dopłacić do przekazania własności przez deweloptera?
Przymierzam się do kupna nowego mieszkania. Ale przymierząjąc się do tematu zauważyłem ze prócz ceny mieszkania trzeba jeszcze ponieść koszty notarialne? Czyli kupując mieszkanie za powiedzmy 360tys zł, musze dodatkowo dopłacić około 10tys zł na koszty notarialne? Musze przyznac że przeraża mnie to... To nie jest jakiś mój błąd, naprawdę tyle trzeba dopłacić do przekazania własności przez deweloptera?
http://www.pbon.pl/kalkulator-oplat.html
Przy cenie 360000 koszta notarialne wychodza 2210 netto... no to nie 10 tys... cos przekombinowales
Chyba ze wliczyles podatek od czynnosci cywilnoprawnych, ktory wynosi 2% od SPRZEDAZY kazdej rzeczy drozszej niz 1000zl... czyli ktora rozlicza sie deweloper, albo ktora ma znaczenie na rynku wtornym, na ktorym placi ja zwyczajowo kupujacy.
Przy cenie 360000 koszta notarialne wychodza 2210 netto... no to nie 10 tys... cos przekombinowales
Chyba ze wliczyles podatek od czynnosci cywilnoprawnych, ktory wynosi 2% od SPRZEDAZY kazdej rzeczy drozszej niz 1000zl... czyli ktora rozlicza sie deweloper, albo ktora ma znaczenie na rynku wtornym, na ktorym placi ja zwyczajowo kupujacy.
http://www.rebel.pl/product.php/1,303/17773/Alchemicus.html
Czyli kupując mieszkanie od dewelopera za 360tys zł zapłace dodatkowo tylko 2210zł+VAT kosztów notarialnych?
Bo podany przez ciebie kalkulator podaje:
Opłaty dodatkowe razem: 10279.2zł
przy prowizji agencji 0%.
Ja, kupując nowe mieszkanie nie musze płacić podatku od czynnosci cywilnoprawnych?
Mój całkwity koszt to mieszkanie + taksa notarialna 2210zł+VAT?
Nic wiecej nie płace?
Przepraszam że tak się dopytuje ale to ważne dla mnie a samodzielnie nie potrafię dojść do konkretów...
Bo podany przez ciebie kalkulator podaje:
Opłaty dodatkowe razem: 10279.2zł
przy prowizji agencji 0%.
Ja, kupując nowe mieszkanie nie musze płacić podatku od czynnosci cywilnoprawnych?
Mój całkwity koszt to mieszkanie + taksa notarialna 2210zł+VAT?
Nic wiecej nie płace?
Przepraszam że tak się dopytuje ale to ważne dla mnie a samodzielnie nie potrafię dojść do konkretów...
Błąd 19 zł to podatek od hipoteki kaucyjnej;) hipoteka kaucyjna to wydatek 200zł do tego hipoteka zwykła, mowa o mieszkaniu zakupionym w kredycie, jeśli kupujemy za gotówkę hipoteki odpadają. Do tego pytanie jeśli jest konieczność ustanowienia hipotek, kto to robi? osobiście? czy notariusz? jeśli notariusz powstają dodatkowe koszty w przypadku obu wydatek około 1000 zł-koszty zróżnicowane.
W przypadku zakupu mieszkania z rynku wtórnego kupujący musi zapłacić 2% podatku, plus koszty notarialne, te mogą być zróżnicowane.
Załóżmy jeśli jest to mieszkanie rynek wtórny, kredyt 360000 zł od tego podatek 2% 7200zł + notariusz tu bywa różnie, założenie KW 60zł plus wpis prawa własności 200zł plus 2 wpisy hipotek jeśli jest kredyt, hipoteka zwykła plus kaucyjna kolejne 2*200zł plus notariusz jesli dokonuje wpisu hipoteki i podatek od czynności cywilno-prawnych od hipoteki 0,1% w przypadku zwykłej bądź 19zł w przypadku kaucyjnej.
łącznie daje nam to: około 10,500 zł
W przypadku zakupu mieszkania z rynku wtórnego kupujący musi zapłacić 2% podatku, plus koszty notarialne, te mogą być zróżnicowane.
Załóżmy jeśli jest to mieszkanie rynek wtórny, kredyt 360000 zł od tego podatek 2% 7200zł + notariusz tu bywa różnie, założenie KW 60zł plus wpis prawa własności 200zł plus 2 wpisy hipotek jeśli jest kredyt, hipoteka zwykła plus kaucyjna kolejne 2*200zł plus notariusz jesli dokonuje wpisu hipoteki i podatek od czynności cywilno-prawnych od hipoteki 0,1% w przypadku zwykłej bądź 19zł w przypadku kaucyjnej.
łącznie daje nam to: około 10,500 zł
w przypadku zakupu mieszkania z rynku pierowtnego, od developera, należy zwrócic uwagę: cena netto, brutto. koszty w przypadku brutto notariusz-różnie około 1500zł, plus jeśli jest kredyt w zależności od banku, nie każdy ma 2 hipoteki, hipoteka zwykła plus kaucyjna 2 wpisy, 2*200, zł do tego podatki, założenie KW i wpis własności 60+200zł opłaty powinny zamknąć się w granicach 2500 zł