Widok

"Kryzys" Abelarda Gizy. Serial o ciemnej stronie stand-upu

Opinie do artykułu: "Kryzys" Abelarda Gizy. Serial o ciemnej stronie stand-upu.

"Kryzys" w reżyserii Abelarda Gizy i Adama Van Bendlera to miniserial opowiadający o kryzysie twórczym i związanych z nim perypetiach pierwszego z komików. Produkcja pokazuje kulisy powstawania stand-upu oraz problemy z jakimi mierzą się artyści. W serialu pojawiają się też trójmiejscy stand-uperzy.

W opisie zamieszczonych w internecie odcinków, Abelard Giza przyznaje, że inspiracją do powstania tej opowieści było jego życie, świat komików oraz serial Louisa C.K. pt. "Louie". ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Abelard

kiedy żarty o Mahomecie? Nie mogę się doczekać kiedy dasz takie same jak o Papieżu
popieram tę opinię 70 nie zgadzam się z tą opinią 102

Obejrzałeś jeden występ i oceniasz całą działalność, co?

Abelard akurat nie raz i nie dwa robił sobie żarty z tej tematyki, szczególnie w nawiązaniu do swojego typu urody, jako że wiele razy sam był brany za Araba, terrorystę i muzułmanina ;)
popieram tę opinię 63 nie zgadzam się z tą opinią 7

też pamiętam co najmniej parę takich o Arabach

ale tłuk autor postu widać ma zakodowane jedno i rzeczywistość go nie interesuje
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kiedy żarty o Katolikach przestaną śmieszyć większą część publiczności. :)
PS A poza tym, dystans!
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 9

No to może spróbujmy się pośmaić z Arabów i Żydów bo okazji ku temu oficjalnie nigdy nie było.

Bo ogólnie żarty o ludach semicich są po stokroć śmieszniejsze od tych o katolikach.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 26

Nie napinaj się, bo puścisz bąka;)
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 10

on ma żółtą krew

wypełnia go sr*czka z tej wściekliźny
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 14

Nie wiem czego się spodziewacie - ilu rodaków zrozumie takie żarty?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

Myśliwi

Tak właśnie! Śmiejesz się z myśliwych, a kiedy będzie skecz o zającach?! Ty podły nierównotraktowaczu...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

podaj mi gdzie on zartuje z Mahometa

to przeprosze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Abelard Giza!

Abelard Giza jest świetnym komikiem i standuperem! Nasz pruszczański celebryta to miły i sympatyczny człowiek z wielkim sercem!
popieram tę opinię 97 nie zgadzam się z tą opinią 20

Pan Żenada

i jeszcze ludzie płacą za te występy
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 41

A znasz tego Pana Żenadę?

Pisać i gadać na wszystkich jest łatwo jeśli się tego kogoś nie zna tak! A w rzeczywistości to może być całkiem inny facet ale co ty wiesz o ludziach. Profesorze.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 4

Znam

Nie jest. Od samego poczatku kiedy jeszcze nie byl znany byl ponad...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Fachowa opinia haha

Jest tak kiepski że zawsze wypełnia wszystkie sale po brzegi! Ej chłopie weź zastanów się co za głupoty wypisujesz!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pruszcz

No czy ja wiem jakby może więcej grała Radunia to może tak a tak to nie wiem

Stand up

To rozrywka dla prostaczkow o nie wyszukabym guscie :)
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 79

Napisał panicz z wyższej sfery!

Nie mieszaj ludzi z błotem bo nie masz pojęcia kto chodzi na satnd up. Najłatwiej jest krytykować i oceniać wszystkich swoim punktem widzenia! Zapewne autorze uczęszczasz tylko na wielkie przedstawienia w operach i teatrach!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Może mi Pan wielce łaskawy naświetlić, co uchodzi za rozrywkę dla tak światłej osoby jak Pan?
Nigdy nie miałem styczności z osobami z tak wysokich elit i wyżyn społecznych, więc jestem wielce zainteresowani co cieszy wielkich tego świata.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

alez masz całkowitą racje - taki stand up jaki jest

bo mógłby być i ciekawy i inteligentny - np. jesli Halame uwazać za stand up to jest to ciekawy przykład, ale Halama nie używa co drugi wyraz ch i k - żeby paru idiotów mogło zarechotać
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie da się ukryć, że są lepsi

Racja, taki Jan Pietrzak to jest klasa i poczucie humoru. :)))

4 odcinki juz wyszly a wy wrzucacie trailer

trojmiasto jak zwykle refleks
popieram tę opinię 46 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kolejna gwiazda PO

stand up - hahaha
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 59

Tylko Jan Pietrzak - gwiazda PiSu!!11
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

a kto to ten Abelard i te stan upy?

nie znam
warto to oglądać?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 37

Panie Januszu , Pietrzaka sobią włącz to jest dopiero rozrywka przez duże R

gdyby jescze nauczyli sie nie uzywac slow na K ,H i P

bo tak to upowszechniają wszędobylskie chamstwo i wulgaryzacje życia
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 23

Promocja chamstwa i sugerowanie, że to jest coś normalnego

o zobaczcie, jestem chamem tak jak wy, więc się rozumiemy, nie?
Albo wzwyż, albo się turlamy w g*wnie, i polecamy to naszym dzieciom.
Zaczyna się od g*wnianego języka, a kończy na?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 13

Wolę oglądać stand up z przeklinaniem niż wiece upośledzonych homo z tęczowymi flagami.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

Wolę oglądać stand up z przeklinaniem niż wiece upośledzonych homo ze swastykami na flagach.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

strasznie niski poziom, wręcz żenujący "humor"

i to nawet bez porównywania do mistrzów ze studia 202, kabaretu Potem czy Mumio. Puka w dno
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 44

Po co te wulgaryzmy!!!

Wychamuj skróty myślowe (k, h.) i może wystąpisz w publicznej i komercyjnej TV....
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 21

występował, jak k. i h. nie rządzili

a Hamować jest przez H a nie to co ty tam tego
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Abelard Gdyby chciał to by występował w TV

Abelard Gdyby chciał to by występował w TV, po prostu bardziej sobie ceni swobode wypowiedzi;-)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 7

Niestety, życie jest przepełnione soczystymi k i ch, więc unikanie ich było by pudrowaniem rzeczywistości.
Poza tym, same wulgaryzmy służą podkreśleniu treści jeżeli są odpowiednio stosowane a nie w roli przecinków jak młodzież blokowa ma ku temu skłonności.

Tak więc nie ma co puszczać pąsów, że ktoś trochę rzucił mięsem, tym bardziej że jego programy często pod przykrywką banalnych i prozaicznych skeczy, można znaleźć naprawdę głębsze przemyślenia odnośnie otaczającego nas świata.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

H

Wystepował wielokrotnie, zarówno z kabaretem Limo jak i jako stand-uper

Myśliwym już dziękujemy ;)

Gon sie leszczu

Tyle w temacie kabaretu. Jestes wulgarny i chamski a nie smieszny. Żal cos sciska... Czas dac miejsce mlodym bo w grupie to bylo jeszcze cos, indywiduum D;N;O
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 15

co to "OCHYDA" ??!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

DŹWIĘK

Jest taka funkcja w Adobe Premiere do normalizacji dźwięku :) Podnieście poziomy gdzie mówisz do własnego brzucha, bo mnie boli ręka od trzymania lusterka żeby widzieć obraz gdy trzymam ucho przy bocznym głośniku monitora.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Maksymalne dno:-(:-(:-(:-(
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

KRYZYS to on chyba właśnie ma...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Trailer z tego co pamietam ma pokazywac to co najlepsze by zachecic do ogladania.A tu jest zupełnie odwrotnie

Rozumiem ze przekaz jest taki ze pokazaliśmy to co najgorsze ,zobaczcie więcej będzie tylko lepiej :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie rozumiem tej fascynacji stand-upem w Polsce - to psucie kabaretu

w USA chyba nie ma prawdziwej sceny kabaretowej, to i stand-up jest popularny, ale to jest najgorsza forma bawienia ludzi

wychodzi jakiś kiep i usiłuje sprzedać często mało śmieszne opowiastki, do tego niezbyt przygotowane jakimś tłukom na widowni, których bawi właśnie przeklinanie i rubaszne żarciki rodem ze średniowiecza

w Polsce mamy bardzo dobre zespoły kabaretowe, które przygotowują świetne programy - wielka szkoda ze Limo się rozpadł, bo z Abelardem to był w 90% hit

zauważam, ze coraz częściej członkowie znanych kabaretów występują solo jako stand-up - zwykle te występy są po prostu ŻAŁOSNE - i nie wiem dlaczego, bo w zespole prezentowali się znakomicie

osobiście nie poszedłbym na występy stand-up nawet gdyby płacili (poza takimi wyjątkami jak Halama, który nawet nie wiem czy jest stan-upowcem)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

niezbyt rozumiem minus (bez wyjaśnienia o co chodzi) ale dodam jeszcze, że widać jak na dłoni różnice w jakości - bo ostatnio właśnie podczas fet kabaretowych pojawiają się standupowcy

reakcja widowni jest zwykle jedynie grzecznościowa i taki standupowiec 'żebrze' o oklaski (zmuszając do oklasków często podpowiedzią lub wyczekiwaniem), tymczasem spektakle kabaretów są przemyślane i wywołują spontaniczne i gromkie salwy śmiechu

drodzy kabareciarze - NIE idźcie tą drogą
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

no chyba żartujesz - jest jak flaki z olejem

(oczywiście ma swoje śmieszne chwile, ale tak rzadkie jak orgazm ślimaka)

Minut stąd że nie zgadzam się z powyższą opinią, choćby za stwierdzenie, że może to się podobać tylko tłukom.
Niestety, era kabaretów w Polsce dobiegła końca - w dużej mierze ludzie widzą ich przez różowe okulary sentymentu. Stare kabarety zakończyły działalność, nowi kombinują na lewo i prawo by być śmiesznym, docierając przy tym do nowych pokładów żenady.
Czy wszyscy stand-uperzy są wybitni? Nie! Tak samo jak nie każdy kabaret czy skecz jest arcydziełem dramaturgii.
Stand-up jest względnie młodym zjawiskiem w Polsce, stąd duża ilość materiałów niższych lotów. Jest to zupełnie inna forma przekazu niż kabaret i może stąd niektórzy idą na niego z przeświadczeniem że jest to jednoosobowy kabaret.

A odnośnie wulgaryzmów, zapewniam że kabarety też je miały, tyle że 95% z nich widzimy/widzieliśmy z transmisji TV, gdzie musiały być odpowiednio cenzurowane.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ależ ja nie twierdzę, ze kazdy kabaret jest

a - śmieszny ogólnie
b - ma wszystkie skecze śmieszne

ale podejrzewam, ze tu chodzi o pracę zespołową, która w większości przynosi dobre rezultaty - więcej pomysłów, więcej można odrzucić i łatwiej sprawdzać czy coś jet śmieszne dla wszystkich czy tylko dla autora

opieram się na prostej obserwacji - wielu 'solistów', którzy występowali (albo nadal występują) w zespole, jest po prostu żenująca jako stand up

to że jest to nowa forma nie ma związku z jakością - albo ma się dobry pomysł, albo nie

co do wulgaryzmów - przecież nie mówię, ze w kabaretach ich nie ma (akurat w TV je słychać lub sa wypipczone) - chodzi o ILOŚĆ

kabaret opiera się na skeczach - stand up na luźnym opowiadaniu zwykle o swoich przeżyciach, SOWICIE okraszonym wulgaryzmami

powtarzam - jesli Halamę uważać za stand upowca, to i jest dowcipny i wcale nie używa takiej ilości wulgaryzmów jak 'przeciętniacy'
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Lubię Gize

Widziałam pare wywiadów z gościem. Jest spoko i ma dystans do siebie, ma poukładane w głowie :)
Szanuje go za baczna obserwacje świata i to ze na scenie umie to obrócić w żart.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rób swoje Halabard ;)

Dopiero dziś wyskubałam "chwilę" by "przelecieć" całość.
Inteligentny nie musi tłumaczyć się ze swojego przesłania. Trafia dokładnie do odbiorcy, który rozumie formę i treść.
Jesteś Mistrzem standupu w tym Kraju. To rzecz pewna :)
Ps
Liczę na Ola Kurskiego. Może przy piwku uda Wam się zmontować coś fajnego na antenę tvp ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pan Abelard

Również uważam,że jest dobrym komikiem,"Kryzys" -śmieszne,fajne,pomysłowe.Natomiast raczej nie wróci to telewizji reżimowej gdyż został komikiem wyklętym za żart o papieżu/żart był lajtowy moim zdaniem/.Ogólnie sekunduję karierze,ubolewam,że rzadko występuje w Gdańsku.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry