Widok
Książeczka rumowska
Witam.
Mam mały problem i nie wiem co zrobić niedawno urodziłam dziecko i do tej pory była przyjmowana u lekarza na moja ksiązeczke niewstety skończyłay sie kupony dziecku jeszcze nie wyrobiłam ,ale czytałam gdzies ze od nowego roku nie bedą obowiązywały, czyli idąc teraz do llekarza co musze wziąść,czy może wyrobić ale czy to ma sens.
Mam mały problem i nie wiem co zrobić niedawno urodziłam dziecko i do tej pory była przyjmowana u lekarza na moja ksiązeczke niewstety skończyłay sie kupony dziecku jeszcze nie wyrobiłam ,ale czytałam gdzies ze od nowego roku nie bedą obowiązywały, czyli idąc teraz do llekarza co musze wziąść,czy może wyrobić ale czy to ma sens.
Tylko, że na ZUS RMUA nie widać, że ubezpieczam jeszcze kogoś, co najwyżej składka jest wyższa, ale nie ma wskazanej konkretnej osoby- przynajmniej w moim RMUA.
Zaświadczenie z zakładu pracy, ale za każdym razem brać zaświadczenie- bez sensu.
Tak, czytałam też gdzieś, że wystarczy dowód, ciekawe tylko jak to będzie wyglądać w praktyce. Wyjdzie w praniu.
Pozdrawiam:)
Zaświadczenie z zakładu pracy, ale za każdym razem brać zaświadczenie- bez sensu.
Tak, czytałam też gdzieś, że wystarczy dowód, ciekawe tylko jak to będzie wyglądać w praktyce. Wyjdzie w praniu.
Pozdrawiam:)
moj pediatra wczoraj mi powiedziala, ze ksiazeczki zostaja (!?!) znikaja jedynie punkty w ktorych sie je dotychczas drukowalo. teraz przychodnie same beda drukowac ksiazeczki. dochodzi jedna "upierdliwosc", mianowicie: na kasiazeczce dodatkowo bedzie nadrukowany kod lekarza. problem bedzie jak bedzie mial cie przyjac inny lekarz, bo recepta wtedy bedzie falszywa.
tez czytalam, ze kasizeczek nie bedzie a tu zonk. kolejka do drukowania na miesiac juz jest, a ja za 2 tyg z dzieciakami do kontroli smigam :/
tez czytalam, ze kasizeczek nie bedzie a tu zonk. kolejka do drukowania na miesiac juz jest, a ja za 2 tyg z dzieciakami do kontroli smigam :/
już od dawna są recepty indywidualne dla każdego lekarza, przypisane konkretnie do niego - do lekarza, nie do pacjenta. dotąd stosowało sie je, jak np: pacjent nie miał kuponów wolnych w swojej książeczce, a trzeba było mu wypisać leki lub skierowanie. takie białe recepty drukuje lekarzowi jego zakład pracy. są indywidualne - tzn. jeden lekarz nie może swoich recept dać innemu lekarzowi, gdyż numery wydrukowanych recept są zaznaczone na konkretnego lekarza. wszędzie to już funkcjonuje od dawna i żaden problem. pacjenci bardzo często nie mają już kuponów, więc bierze się swoje białe recepty. wprawdzie trochę więcej pisaniny, gdyż trzeba jeszcze wpisać dane pacjenta z adresem i nr pesel.
Co trzeba będzie zabrać do lekarza po 1 stycznia 2011 roku?
* Osoby zatrudnione na podstawie umowy o pracę: druk zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego oraz raport miesięczny ZUS RMUA wydawany przez pracodawcę, aktualne zaświadczenie z zakładu pracy, legitymacja ubezpieczeniowa z aktualnym wpisem i pieczątką pracodawcy
* Emeryci i renciści: legitymacja emeryta lub rencisty, aktualny odcinek emerytury lub renty
* Osoby uczące się: ważna legitymacja szkolna lub studencka oraz zgłoszenie do ubezpieczenia (w przypadku studentów po ukończeniu 26 roku życia – zgłoszenie do ubezpieczenia przez uczelnię)
* Osoby zatrudnione na podstawie umowy o pracę: druk zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego oraz raport miesięczny ZUS RMUA wydawany przez pracodawcę, aktualne zaświadczenie z zakładu pracy, legitymacja ubezpieczeniowa z aktualnym wpisem i pieczątką pracodawcy
* Emeryci i renciści: legitymacja emeryta lub rencisty, aktualny odcinek emerytury lub renty
* Osoby uczące się: ważna legitymacja szkolna lub studencka oraz zgłoszenie do ubezpieczenia (w przypadku studentów po ukończeniu 26 roku życia – zgłoszenie do ubezpieczenia przez uczelnię)