Widok

Księżycowa

Dzień dobry,
czy ktoś orientuje się jak przebiegają granice działek na ulicy Księżycowej? Zauważyłam, że część płotów dostawianych jest do drogi dużo dalej niż pozostałe. Zmniejsza pobocze i sprawia, że samochody mają problem z mijaniem się. Brak pobocza powoduje też, że piesi czy chcą czy nie chcą muszą iść drogą, co zmniejsza ich bezpieczeństwo.
Na Księżycowej są niby wybudowane garby dla poprawienia bezpieczeństwa, ale te zwężenia psują efekt i Księżycowa jest niebezpieczną ulicą. Najbardziej chyba „wchodzi” na drogę deweloper w aktualnie ogradzanym osiedlu gdzie od płyt jest raptem kilkanaście centymetrów.
Czy wie ktoś jak tam wygląda sytuacja z granicą działek i drogi? Gdzie można uzyskać informacje o tym lub komu zgłosić, aby została ujednolicona linia płotów i tym samym zwiększone bezpieczeństwo?
Nie wyobrażam sobie jak mają się minąć na drodze o szerokości 4 płyt 2 samochody, gdy przy skraju płyt znajduje się płot. Tu nie chodzi tylko o bezpieczeństwo kierowców a chyba szczególnie o bezpieczeństwo pieszych. Jak dwa samochody mają już problem się minąć to każda idąca osoba nie ma gdzie się schować.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja słyszałem że przy ksiezycowej ludzie ogrodzili i sobie działkę drogową należąca do gminy, a teraz przez zasiedzenie (15 lat) ten teren należy do nich... i gmina nie ma prawa żądać rozbiórki płotu...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziwne, Płoty przeszkadzają, a "nieruchomości" w postaci samochodów, narzutów kamiennych i innych śmieci już nie. Żeby się zasiedzieć potrzeba 30 lat i to raczej słabo prawdopodobne, żeby ktoś tak januszował. Wynika to raczej z wielu lat zaniedbań przy zatwierdzaniu podziałów przez gminę. Ale przecież budowa Księżycowej była nieistotna pomimo przygotowania na nią projektu. Okazuje się po latach, że Dębowa ważniejsza dla ogółu mieszkańców, tu gmina ulokuje trzon inwestycji we wsi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wchodzisz na http://zukowo.e-mapa.net/ i masz dokładny rozrys działek geodezyjnych.
Jeśli któraś działka ci nie pasuje do rozrysu, zgłoś to Urzędu Gminy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

@kkk:

Aby stwierdzić zasiedzenie, trza to zrobić przez sąd. A wówczas z automatu musiałyby zostać skorygowane granice działek.

@mieszkaniec:

20 lat, jeśli w dobrej wierze.

powiem Wam tak:
coś jest nie tak w tutejszym Urzędzie Gminy...
tzn. przykład -> płot przy jednej z ulic Banina - przy nowym osiedlu - ul. Saturna, deweloper postawił płot przy pierwszej nieruchomości od strony ul. Tuchomskiej. Płot w odległości ok. 70cm od granicy drogi gminnej. Wg. ustawy/rozporządzenia powinna być to odległość min. 6 metrów!!!!
Podobnie z nowo budowanymi lokalami przy tejże ulicy. Parking powinien być zlokalizowany min. 7 metrów od lokalu. Nowo powstające lokale tego nie spełniają -> może to 1 metr...
Nie rozumiem tego. Po wysłaniu zapytania do gminy o ten płot, odpowiedzieli że to nie jest obszar zabudowany a teren zabudowany. LOL.
Chodzi o widoczność. Czy nikt nie kontroluje tego stanu? Czy Banino jest wyłączone ze stanu prawnego w Polsce?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak deweloper zaplaci to deweloper ma. Banino jest dla mnie wzorowym obrazem anarchii i chaosu.

Podasz źródło tych przepisów? Płot stawiasz na granicy działki. Co ma tu droga do tego?

No akurat deweloper trochę przesadził z tym płotem. W większości przypadków (te domy co płoty dochodzą do drogi) jednak zachowano jeszcze miejsce dla pieszych, ale akurat tutaj będzie ogromny problem dla wszystkich osób korzystajacych z tej drogi.
A czy ktoswie czy deweloper zamierza zrobić parking na przeciwko swojej inwestycji? Bo coś mi się zdaje, że będzie tam jeszcze ogromny porblem z przejazdem ze wzgledu na auta mieszkańców wzdłuż tej inwestycji (chyba nikt nie wierzy, że każdy będzie miał jedno auto). . Z planu zagospodarowania wynika, że pole po drugiej stronie jest podzielone na działki (przynajmniej tuż przy Księżycowej) i można by było to zrobić jeśli deweloper by te fragmenty wykupił (o ile taka możliwosć istnieje)

Jest granica jest płot. Skad te 6m.?

Oczywiście parking za darmo? Kiedy ludzie w końcu się nauczą, że prawo do parkowania nie jest zapisane w konstytucji? Deweloper ma wykupić? A mieszkańcy to nie łaska?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bylo trzeba myslec przy zakupie domu, a nie patrzec na cene.
Przeraza mnie ta lekkomyslnosc ludzi.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

dom ma być 6m od drogi, a nie płot... to by w Baninie żaden dom nie stał jak działki mają 20m szerokości, a 12m płot by zabierał z każdej strony i by 8 zostawało, a dom 4-6 metrów od płotu znów (zależnie czy idzie droga czy nie) - to by nawet brakowało szerokości...

p.s. normalnie dom chyba 4m od drogi może stać, ale u nas w Baninie aktualny plan zagospodarowania zwiększa tę odległość od drogi, chociaż ten "dworek" na księżycowej chyba jeszcze na starych zasadach stawiali.

strona zukowo.e-mapa.net - mapa z ewidencją gruntów
ew googlinij ewidencja gruntów banino

Na mapce widać że działka jest odsunięta od drogi , ale czy ktoś coś zrobi, pewnie nie bo samowolka musi być.Chyba że wykupił pas który jako jedyny przy Księżycowej opisany jest jako działka (175/79). A były plany że tam ma iść chodnik wzdłuż Księżycowej ale po co jak można zarobić.
Z Przemysłowej w Lipową też ciężko jest wyjechać przez tyle lat i co, ważniejsze jest ogrodzić zarośnięte pole na "placu zabaw" a zaparkować przy nim nie ma gdzie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

mi to obojętne tak naprawde bo nie mam tam mieszkania, ale zwracam uwasgen a pewien problem dla w zasadzie większosci mieszkańców ul .Księżycowej, który został stworzony pewnie przypadkowo, a który może uprzykrzyź zycie okolicznym mieszkancom JUŻ mieszkającym w tamtym miejscu od X lat..
Osobiscie uważam, że gmina powinna wymagać większej ilosći miejsc parkingowych przy takich inwestycjach odgórnie przed wydaniem zezwoleń.

Zgodnie z art. 43 ust. 1 pkt 3 ustawy o drogach publicznych odległość obiektu budowlanego (ogrodzenie to taki obiekt):

https://www.arslege.pl/zasady-usytuowania-obiektow-budowlanych-przy-drogach/k95/a15820/

1. Obiekty budowlane przy drogach oraz nie będące obiektami budowlanymi reklamy umieszczone przy drogach poza obszarami zabudowanymi, powinny być usytuowane w odległości od zewnętrznej krawędzi jezdni co najmniej:
Lp. Rodzaj drogi W terenie zabudowy Poza terenem zabudowy
1 Autostrada 30 m 50 m
2 Droga ekspresowa 20 m 40 m
3 Droga ogólnodostępna:
a) krajowa 10 m 25 m
b) wojewódzka, powiatowa 8 m 20 m
c) gminna 6 m

No i gdzie mowa jest o płocie.?
Jak budowałem dom przy DK 20 to linia zabudowy wynosiła 10m od krawędzi jezdni.
Nie dotyczyło to plotu.!

W czym problem z widocznoscia? Wyjazd z ul. Saturna - lewa strone widzisz, z prawej masz lustro.

A czemu nie możesz zaparkować na ulicy? Zakaz zatrzymywania jest?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Banino

Nowa przychodnia - proszę o opinie (41 odpowiedzi)

Czy ktoś już był w nowej przychodni ? Jacy są lekarze ?

przedszkole (21 odpowiedzi)

Miszewo nowo otwarte przedszkole w Miszewie zaprasza chętnych na dni otwarte w środę od godz 14...

budujecie/kupujecie na kredyt? (263 odpowiedzi)

Wiem, że dziwne pytanie, ale wspomagacie się wszyscy kredytami? Jak oceniacie, ile trzeba mieć...

do góry