Widok

Który Goldwasser jest oryginalny?

Opinie do artykułu: Który Goldwasser jest oryginalny?.

Znany gdański likier Goldwasser jest sprzedawany w Trójmieście przez trzech różnych producentów. Nasz czytelnik, chcąc kupić ten oryginalny, miał z tym nie lada problem.Przeszło 400 lat minęło od stworzenia przez Ambrożego Vermollen'a receptury najsłynniejszego gdańskiego trunku - likieru Goldwasser, czyli złotej wody. Dziś można kupić go od kilku producentów, co dla naszego czytelnika, który chciał kupić ten oryginalny, było wyzwaniem.- Zapominamy, że Gdańsk to też Goldwasser. Mam wrażenie, ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

?

Zmień dilera, bo ten Cię oszukuje...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 10

ktury?

Tesz mi polej tego trónkó to morze zrozómniem
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 5

co więcej

Dodawanie szlachetnych kruszców do napoju to praktyki okultystyczne, ba nawet danina dla szatana😉
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

co się spinasz

Luzuj, nogi cię bolą po koncercie w b90 czy od stania z różańcem?
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 6

Chyba dokonałeś wpisu pod innym artykułem :)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

to goldawsser z lokalnej gdyńskiej bimbrowni

na Pekinie pełno teraz tego...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Manipulacja

W artykule firma ze Straszyna ma licencje na coś co nie jest objęte ochroną prawną (skład), do tego mają średniowieczną recepturę czyli przed wymyśleniem Goldwassera, a na swojej stronie chwalą się, że postanowili "stworzyć recepturę wódki nawiązującą swą świetnością do Złotej Wody z XVI wieku."
Wg informacji encyklopedycznych kontynuacja produkcji Goldwassera jest w... Niemczech.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2

Akurat starówka jest dobrze nazwana. Nie ma u nas Starówki (wielka litera), ale jest starówka.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ale po co uniwersalizować nazwę, skoro ta historyczna jest zarąbista.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak widać, ktoś wprowadził Panią Redaktor w błąd i zrobił sobie darmową reklamę. I chodzi tu głównie o karygodne błędy w datowaniu oryginału, które kontynuatorowi nie przystają.

Natomiast to, że receptura nie jest chroniona nie oznacza jeszcze, że licencja na markę musi być ogólnodostępna. Jeśli przetrwał do podmiot (rodzina?) odpowiedzialny za nazwę, to mógł udzielić licencji na jej używanie. Nie na recepturę.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Taak. Czas zmienić nazwę Volkswagen.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mówisz o nazwie Główne Miasto? Uniwersalizuje się o to, żeby móc się i innych łatwo odnaleźć w każdym mieście, które ma jakąś starówkę (czyli mieście, które ma starą i nową część). Przymusu nie ma, można przecież kultywować szczegółowe nazewnictwo do woli :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Z reguły, żaden artykuł p. Marzeny bywa z sensem.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 4

może polska nazwa jak polski wyrób ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

Jednak uniwersalność czyli intelektualne lenistwo.
Gdzie w Polsce mamy jeszcze Główne Miasto oprócz Gdańska. Szkoda by ta nazwa tak wyjątkowa była traktowana na marginesie.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 2

a myślałem, że tu prym wiedzie Redaktor Kossakowski..
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 0

masz kompleksy ?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Butelka i napisy jak tego ze straszyna...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Polska składnia zdaniowa jest bardzo wyrozumiała przy wyrażaniu myśli. Myślę jednak, że pojechałeś już "po bandzie"
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry