Widok

Który Goldwasser jest oryginalny?

Opinie do artykułu: Który Goldwasser jest oryginalny?.

Znany gdański likier Goldwasser jest sprzedawany w Trójmieście przez trzech różnych producentów. Nasz czytelnik, chcąc kupić ten oryginalny, miał z tym nie lada problem.Przeszło 400 lat minęło od stworzenia przez Ambrożego Vermollen'a receptury najsłynniejszego gdańskiego trunku - likieru Goldwasser, czyli złotej wody. Dziś można kupić go od kilku producentów, co dla naszego czytelnika, który chciał kupić ten oryginalny, było wyzwaniem.- Zapominamy, że Gdańsk to też Goldwasser. Mam wrażenie, ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A od kogo firma Komers uzyskała licencję ? A jeśli potrzebna jest licencja, to jak to jest,

że receptura nie jest zastrzeżona ?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

nowobogacka nowomowa..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Twoje

zdanie rzadko jest nie bez sensu.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

sklep online?

ktoś kupował już na goldwassershop ? czy te ceny są takie jak w restauracji Kamienica? zestawy z kieliszkami wyglądają super!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hint: licencja na markę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Goldwasser była produkowana przez polmos Starogard Gdański,

potem przez Polmos Poznań który zapewne po zaprzestaniu produkcji w 2009 roku sprzedał znak towarowy wytwórni w Straszynie.
A Niemcy robią swoje goldwasser niewiele mające wspólnego z naszym.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest jeszcze "Wyborowa goldwasser"

ale chyba jej w Polsce nie sprzedają z jakiś powodów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bimber wytwarza wielu producentów i każdy jest oryginalny. Na wschodzie występuje pod nazwą samogon albo samogończyk.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sponsorowany artykuł. Szkoda, że bez sensu

ładu i składu. Zero wiarygodnych informacji. Jedynie pewne jest to, że firma ze Straszyna chce namówić wszystkich chętnych do kupowania wyłącznie jej wyrobu. Jeśli ich wyrób ma taką jakość jak ten artykuł to dziękuję.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Złota Woda
pięknie?
pewnie że tak
ale dla pewnej niedomagającej intelektualnie grupy społeczeństwa język niemiecki i pewne trzyliterowe skrótowce to synonim szczęścia ostatecznego
tak to jest jak z lenistwa nigdy nie wybrało się do Stutthofu czy Piaśnickich lasów...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 16

Kto produkuje Goldwassera dla restauracji Kamienica Goldwasser ??

To jest bardzo ciekawe.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

cytując panią Markiewicz: "Prawda jest taka, że oryginalnego likieru Goldwasser już nie ma." To można chyba wysnuć wniosek, że ich produkcja to podróbka, popłuczyny i nie należy kupować Goldwasser z ich firmy, skoro Pani Markiewicz podkreśla, że to nie jest oryginał.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czemu Denaturat jest teraz taki drogi ????

Wczoraj potrzebne było mi coś na łatwe rozpalenie liści na działce - więc udałem się do Brico Marche celem zakupienia butelki denaturatu i zdziwiłem się bardzo jak zobaczyłem cenę. 7.95 za pół litra SZOK ! Tansza była by ropa na stacji benzynowej. Kiedyś amatorzy fioletowego trunku pili go za grosze , dziś już chyba mało konsumentów poczciwego Dinksu... zostały tylko wspomnienia o niebieskich ptakach...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Również Niemcy. Ci sami, co butelkowanego na rynek detaliczny - Hardenberg Wilthen AG.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Złotniówka. No bo przecież nie złotówka.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

to jest trunek tradycyjny

Tak jak whiskey, gin, szampan. Dlaczego nie nazwiesz ich "brązowa wóda", "gorzka wóda", "białe wińsko z bąbelkami". Młody człowieku, nazywanie wszystkiego od nowa było popularne w poprzednim ustroju.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

nowobogacka nowomowa to jest pisanie

"owy artykuł, Mię zainteresował. Swe odczucia po lekturze ów artykułu opiszę podczas, którego będę notował.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dla mnie ta nazwa przypomina żydowskie nazwisko

Goldberg , Goldstein , Goldman itp .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
do góry