Widok
Kurireska firma rowerowa
Witam.
Mam takie pytanie , chciałbym otworzyć kurierską firme rowerową, co należy zrobić , prócz zarejstrowania działalności , jak się rozleklamować , gdzie się ogłaszać, czy na terenie Gdańska są już takie firmy i czy to się to opłaca.
Będe dozgodnie wdzięczny za udzielone rady , wiem że takie firmy są w Warszawie, taka praca byłaby przyjemnością , bo robił bym to co lubie
Mam takie pytanie , chciałbym otworzyć kurierską firme rowerową, co należy zrobić , prócz zarejstrowania działalności , jak się rozleklamować , gdzie się ogłaszać, czy na terenie Gdańska są już takie firmy i czy to się to opłaca.
Będe dozgodnie wdzięczny za udzielone rady , wiem że takie firmy są w Warszawie, taka praca byłaby przyjemnością , bo robił bym to co lubie
W napisał(a):
> co należy zrobić , prócz zarejstrowania działalności
> , jak się rozleklamować , gdzie się ogłaszać, czy na terenie
> Gdańska są już takie firmy i czy to się to opłaca.
> Będe dozgodnie wdzięczny za udzielone rady , wiem że takie
> firmy są w Warszawie, taka praca byłaby przyjemnością , bo
> robił bym to co lubie
przede wszystkim zacząć zdobywać zaufanie klientów. Jak któryś potencjalny ten post przeczyta to raczej się zastanowi przed wysłaniem czegokolwiek przez gościa, który nie do końca wie, jak się do sprawy zabrać ;-)
Mimo wszystko życzę powodzenia - fajnie by było, jakby ktoś się zaczął w końcu bawić w kurierkę w 3M. Jak na mój gust, to chyba jednak trzeba zacząć od trochę większej firmy, bazującej na blachosmrodach/skuterach - no chyba że na dzień dobry ma się klienta ze stałymi, częstymi relacjami na niewielkim dystansie - bez tego finansowo nijak impreza się nie zamknie.
> co należy zrobić , prócz zarejstrowania działalności
> , jak się rozleklamować , gdzie się ogłaszać, czy na terenie
> Gdańska są już takie firmy i czy to się to opłaca.
> Będe dozgodnie wdzięczny za udzielone rady , wiem że takie
> firmy są w Warszawie, taka praca byłaby przyjemnością , bo
> robił bym to co lubie
przede wszystkim zacząć zdobywać zaufanie klientów. Jak któryś potencjalny ten post przeczyta to raczej się zastanowi przed wysłaniem czegokolwiek przez gościa, który nie do końca wie, jak się do sprawy zabrać ;-)
Mimo wszystko życzę powodzenia - fajnie by było, jakby ktoś się zaczął w końcu bawić w kurierkę w 3M. Jak na mój gust, to chyba jednak trzeba zacząć od trochę większej firmy, bazującej na blachosmrodach/skuterach - no chyba że na dzień dobry ma się klienta ze stałymi, częstymi relacjami na niewielkim dystansie - bez tego finansowo nijak impreza się nie zamknie.
krs napisał(a):
> Przejrzyj stare tematy na tym forum.
> Ktoś kiedyś twierdził że będzie uruchamiał taką firmę w
> 3-mieście i że jest to opłacalne pomimo dwóch niekorzystnych
> elementów - rozciągnięcie miasta wymuszone linią brzegową (tu
> chyba warto pomyśleć o bilecie miesięcznym SKM) i górzystego
> ukształtowania
To mi nie przeszkadza. Ja pokonuje bardzo duże dystanse i po różnych wzniesieniach, jak jadę z pracy na Chełm to muszę pokonać ulicę Cienistą o sporym nachyleniu , także nie ma z tym żadnego problemu
> Przejrzyj stare tematy na tym forum.
> Ktoś kiedyś twierdził że będzie uruchamiał taką firmę w
> 3-mieście i że jest to opłacalne pomimo dwóch niekorzystnych
> elementów - rozciągnięcie miasta wymuszone linią brzegową (tu
> chyba warto pomyśleć o bilecie miesięcznym SKM) i górzystego
> ukształtowania
To mi nie przeszkadza. Ja pokonuje bardzo duże dystanse i po różnych wzniesieniach, jak jadę z pracy na Chełm to muszę pokonać ulicę Cienistą o sporym nachyleniu , także nie ma z tym żadnego problemu
MIKA napisał(a):
> sądząc po pytaniu jestes laikiem w sprawach dzilalnosci gosp,
> wieć lepiej zostaw ten pomysł az nabierzesz pewnosci a do tego
> czasu zatrudnij się u nich: http://www.metrobike.com/ .
Tak zgodzę sie z tobą , przymierzam się do tego bo rower to moje hobby a czemu nie przeobrazić pasji w pracę
> sądząc po pytaniu jestes laikiem w sprawach dzilalnosci gosp,
> wieć lepiej zostaw ten pomysł az nabierzesz pewnosci a do tego
> czasu zatrudnij się u nich: http://www.metrobike.com/ .
Tak zgodzę sie z tobą , przymierzam się do tego bo rower to moje hobby a czemu nie przeobrazić pasji w pracę
Troche opracowywałam ten temat.
Wpier pomyśl kto ma być twoim odbiorcą
ile możesz z siebie dać, czy będziesz sam czy z kimś.
ile godzin i dni w roku możesz pracować
co chcesz dać klientom (firmom) czego nie mają inni
zobacz co oferują konkurenci
Co będziesz miał lepszego niż inne firmy? co będzie Twoją kartą przetargową. W jaki sposób chcesz poinformować innych o swoim isteniniu, co z podatkami, FV dla innych, może dofinansowanai z UE?
Musisz czymś 'zachwycić publikę' Wymyśl jakiś slogan, ulotki reklamowe, dotrzyj do odbiorców. moga być to listy, osobiste wizyty w firmach, ulotki w blokach itp.
Stwórz listę plusów i minusów takiej działaności i sprawdz jak ci sie przekłada na Twoje życie codzienne. wypisz silne stromny konkurencji zrób w firmach rozeznanie czego im brakuje w tego typu usługach itp
pozdrawiam,
Dorcia
Wpier pomyśl kto ma być twoim odbiorcą
ile możesz z siebie dać, czy będziesz sam czy z kimś.
ile godzin i dni w roku możesz pracować
co chcesz dać klientom (firmom) czego nie mają inni
zobacz co oferują konkurenci
Co będziesz miał lepszego niż inne firmy? co będzie Twoją kartą przetargową. W jaki sposób chcesz poinformować innych o swoim isteniniu, co z podatkami, FV dla innych, może dofinansowanai z UE?
Musisz czymś 'zachwycić publikę' Wymyśl jakiś slogan, ulotki reklamowe, dotrzyj do odbiorców. moga być to listy, osobiste wizyty w firmach, ulotki w blokach itp.
Stwórz listę plusów i minusów takiej działaności i sprawdz jak ci sie przekłada na Twoje życie codzienne. wypisz silne stromny konkurencji zrób w firmach rozeznanie czego im brakuje w tego typu usługach itp
pozdrawiam,
Dorcia
Zatrudnij się najpierw w takiej firmie(niekoniecznie w trójmiescie i niekoniecznie w Polsce)żeby nabrać doświadczenia.Jeżeli zabierzesz się do sprawy jako czysty teoretyk,to będzisz miał mocno pod górkę. Kiedyś widziałem gostka na rowerze rozwożącego pizzę-może coś takiego?Chociaż wydaje mi się,że motorynka byłaby dużo bardziej praktyczna w naszych warunkach.Jeszcze jedno:jeżeli chcesz dalej lubić jazdę na rowerze,to nie miej złudzeń,że będziesz sobie pomykał na bajku i jakoś to się potoczy.TY będziesz siedział w papierach i nawet nie będziesz miał czasu na jazdę.Bo przecież taka firma musi mieć przynajmniej kilku pracowników i trzeba to wszystko biurokratycznie obrobić .A tak w ogóle,to obejrzyj najpierw film z Cevinem Baconem o kurierach.To naprawdę ciężki kawałek chleba.