Widok

Kwaśne wędzonki

Witam
Mam taki problem mianowicie wedzilem w niedziele mięso serki oraz polędwiczki i trochę tego było i musiałem to wziąć na dwa razy pierwsze wędzenie wszystko Ok ale drogie już wsad 9 polędwiczek i 7 serków po trzech godzinach wyjmuje i wszystko wyszło kwaśne nie mam pojęcia czemu serki były robione w zalewie ze zwykłej soli a polędwiczki w peklosoli na początku pomyślałem ze to drzewo Wedze olcha sucha okorowana ale napisałem do gościa od którego biorę i przywiózł mi rano dziś świeży worek suche drzewko piękne pachnące i wedzilem dziś znów żeby poprawić błąd ten sam wsad i wyszło to samo. Wędzarnie mam kupiona z Allegro robię na niej już trzeci sezon bardzo często i pierwszy raz takie coś się stało. Daszek po rozgrzaniu w środku jest suchy wiec nic się nie skrapla jedynie po trzech latach użytkowania zgnił mi piecyk ale szwagier stworzył nowy piecyk z metalowej rury jeżeli ktoś miał podobny przypadek proszę nakierujcie gdzie szukać błędu bo już 250 zł straciłem na mięso które wyrzuciłem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

kilka przyczyn, czas i temperatura peklowania, czy solanka była mleczna. dostawca mięsa
źle wygrzana wędzarnia, niedostatecznie osuszone mięso do wędzenia.
czy wędzonki były parzone?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Solanka raczej nie była przyczyna ze względu na to ze powiesilem kiełbasę która nie była wcale peklowana była ze sklepu kupiona ale lubię sobie dowedzac kiełbasę I tez skwaśniała wydaje się ze w ogóle wędzonki nie miały na to wpływu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pogoda była zła, wędzarnia zła i mięso też złe. Pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzieki Krystian :) to jedna z najprzydatniejszych odpowiedzi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jednym z powodów może być za bardzo przymknięty szyber kominka. Poznasz to po ciemnym tłustym i brudzący nalocie na wedzonkach
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wędzonki nie miały żadnego nalotu były z wyglądu takie jak zawsze. Nie mam szybra w kinie to prosta wędzarnia bez takich rzeczy jedynie ma deflektor na stałe bez regulacji zastanawiam się czy może stare trzyletnie rury doprowadzające dym do wędzarni mogły być przyczyna zalegająca w nich sadza lub rdza
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
https://blog.fimple.tv/kwasne-wedzonki/ Może tu coś znajdziesz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam powodem, może być za słabe ich wysuszenie - miałem podobny problem. Ja suszę około 16 godzin i wentylator dodaje na 2 godziny po solance
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Bojano

collegium tumanum (3 odpowiedzi)

Czy wójt zwrócił nasze, mieszkańców gminy pieniądze, które przeznaczył na dyplom MBA z...

Quadowiec (3 odpowiedzi)

Dzien dobry. Czy ktos kojarzy osobe, ktora wczoraj po godzine 22 wjechala quadem na ulice Mila?...

Budżet gminy 2025 - drogi Bojano (16 odpowiedzi)

Witam. Niestety w budżecie gminy na 2025 modernizacja dróg w Bojanie wygląda cienko. Praktyczbie...

do góry