Widok

Legalizacja butli LPG na kolejne 10 lat - gdzie?

Skończyła mi sie wazność butli, niedługo auto musi jechać na przegląd a nie dostane pieczątki bez ważnej butli lpg :P

Zna ktoś kogoś kto za rozsządną cenę zalegalizuje mi butle na kolejne 10 lat?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Butle musisz wymienić a nie ja legalizowac
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 27
nie trzeba wymieniać wystarczy przedłużyć homologacje - maksymalny czas użytkowania butli wynosi bodajże 20-25 lat więc jeśli butla ma 10 lat to na kolejne 10 powinieneś dostać
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
O zobacz, nie wiedziałem. Przepraszam za wprowadzanie w błąd!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
A gdzie ja mogę to zrobić?I ile to będzie kosztować?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ale bzdury opowiadasz
Tu masz spis gdzie można to zrobić:
http://www.tdt.pl/jednostka-inspekcyjna-tdt/zbiorniki-stanowiace-wyposazenie-pojazdow-samochodowych-lpgcnglng/badania-zbiornikow.html

Jak to wygląda kosztowo to nie wiem. Pare lat temu bardziej opłacało się wymienić na nową. Jak jest teraz to musisz sam sprawdzić.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie opłaca się legalizować, bo po pierwsze nie wiadomo na ile dostaniesz legalizację, raczej na 10 lat nie dadzą tylko na 2-3lata i potem znowu koszta. Lepiej kupić nową butlę, cena podobna a na 10 lat spokój a więcej to i tak pewnie samochód już nie da rady. Poza tym bardzo ciężko znaleźć firmę która robi takie legalizacje, parę lat temu to przerabiałem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
Dokładnie. Sprawdzałem dla koleżanki.
Koszt legalizacji - samej - to spora część nowego zbiornika. Do tego konieczność dostarczenia zbiornika do legalizacji oraz skrócony czas ważności badań to raczej gwóźdź do trumny tego pomysłu.
Koszt legalizacji to 300 zł+. Nową butlę dostaniesz za około 500 z badaniami na 10 lat. Cena oczywiście zależna od rodzaju zbiornika.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
w Gdańsku w firmie Sandrem na 10 lat jesli jest 10-cio letnia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
lepiej zalegalizowac:)
ja płaciłam 250 zł w gd, podbite na 10 lat
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
na osowej,
Gdzie robiłeś legalizacje? Mam Astre 93'rok. Nie opłaca się na kolejne 10 lat (wymieniać butlę) bo tyle nie pojeździ. 3 lata mi wystarczą maksymaaaalnie. Gdzie można coś takiego dokonać?? Jakie miejsce polecacie??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Czy trzeba było demontować butle przed badaniem? Jeśli tak to czy można to zrobić samemu?
Na stronie firmy sandrem jest wszystko opisane. Można wymontować butlę samodzielnie i przywieźć ją do badania. Można też wybrać opcję demontażu i montażu zbiornika przez pracowników firmy (opcja dodatkowo płatna).

Generalnie jestem właśnie po badaniu butli i wszystko ok - homologacja na kolejne 10lat. Panowie z firmy w porządku, można pogadać, zapytać o jakieś techniczne szczegóły jak ktoś ma chęć. Cała akcja bardzo sprawnie przebiegła.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

A czy ktoś tutaj jeździ VW? Mąż wspominał, że prowadzą teraz jakąś akcję wymiany butli. Poszperałam trochę w internecie i znalazłam coś takiego: http://cnginfo.volkswagen.com/de/de/home.html I tak się zastanawiam czy ktoś już z tego korzystał.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Podsumowanie:

Dyskusja dotyczy przedłużenia homologacji butli LPG w samochodach zamiast wymiany na nową. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, że legalizacja butli kosztuje około 250-300 złotych i może być przedłużona na kolejne 10 lat, choć niektórzy uważają, że zakup nowej butli za około 500 złotych jest bardziej opłacalny ze względu na skrócony czas ważności badań po legalizacji. Rekomendowaną firmą do przeprowadzenia badania jest Sandrem w Gdańsku, gdzie proces jest sprawny i można samodzielnie demontować butlę przed badaniem lub skorzystać z płatnej usługi demontażu przez pracowników. Oficjalne informacje na temat legalizacji zbiorników LPG znajdują się na stronie Inspekcji TDT, a maksymalny czas użytkowania butli wynosi 20-25 lat.
do góry