Widok

Legendarne lodziarnie mają się dobrze

Opinie do artykułu: Legendarne lodziarnie mają się dobrze.

Kto nie zna lodów u Misia, we wrzeszczańskim Eskimo, Milano w Sopocie czy Mariolce w Gdyni? Te lodziarnie istnieją w Trójmieście już kilka dekad i mimo coraz większej konkurencji, mnóstwo osób odwiedza je do dziś. Z jednej strony sprzedawane tam lody przypominają nam czasy dzieciństwa, z drugiej wciąż są tworzone według tradycyjnej receptury.Z roku na rok o dobre lody coraz łatwiej, ale tylko nieliczne lodziarnie mogą pochwalić się popularnością od kilkudziesięciu lat. Co sprawia, że dawne ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zdecydowanie najlepsza Mariola.Może dlatego że z Gdyni..:)
popieram tę opinię 92 nie zgadzam się z tą opinią 173

Żjeść tak ale zjeść zdecydowanie lepiej w Gdyni.

Zapewniam cię,że zdecydowanie więcej tam znajdziesz sympatycznych ludzi.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 41

"żjeść" lody w Gdańsku to jak kapiel w budyniu niby mokry ale się nim nie umyjesz
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Znałem jedną Mariolkę z Gdyni,

często przychodziła do mnie na lody:-)))
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 8

chyba wiem co to za ruda grazyna :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

ruda grazyna ekstraklasa

pamietam jej lody
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zdecydowanie

Najlepsza lodziarnia w trójmieście to Mariola, a ich nowy punkt na Świętojańskiej to istne cudo.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 21

wystrojem kusi ale asortymentem niezbyt,zwłaszcza kawowym
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 7

AnnO,

Była u Was w lodziarni ekipa i przyczaiłaś się na reklamę nowego punktu w komentarzach?;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Buc z brakiem szacunku.

Zdecydowana większość Was w "wielkomiasteczkowym" Gdańsku. Nazwy własne pisze się z dużej bukwy. ;p
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 16

A w zdaniu powinno się znaleźć orzeczenie, panie poprawny. Co do szacunku - w poście, który komentujesz rzynajmniej nie ma obelg typu "buc".
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Mariola może być ale... w Orłowie brat Pana Ruszczyka też ma lodziarnie i tamte lody TO DOPIERO są lody....:) Smaków do wyboru jest mniej ale są to zdecydowanie najlepsze lody jakie kiedykolwiek jadłam.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

prawda

tylko, ma w tygodniu do 19:00, a w weekendy zamknięte:D Dobrze, że się powodzi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest jeszcze genialna lodziarnia w Gdyni Grabówku na Wąsowicza (w pobliżu dawnego kina Fala). Prowadzona od wielu lat przez człowieka, którego produkcja lodów i wymyślanie nowych smaków wyraźnie bawi. Ostatnio pojawiły się nawet lody o smaku piwnym. Punkt trochę na uboczu, ale prawdziwy miłośnik dobrych lodów z pewnością zrobi kilka km żeby spróbować tych specjałów.

Bodajże Lodziarnia p. Kwaśniaka. Biegało się do niego na dużych przerwach w szkole...

Żeby zrobić dobre lody, potrzebny jest surowiec, dobra receptura, wysokiej klasy urządzenia, intuicja, determinacja i serce

Podobno nawet w podręcznikach z Niemiec czy Włoch nie ma pełnej informacji i wszystkich wiadomości, jak zrobić dobre lody. Jeden z producentów mówił kiedyś: Sami robiliśmy próby na podstawie podręczników zagranicznych, ale zupełnie to nie wychodziło. Dopiero ponaddwudziestoletnie doświadczenia mogły przynieść konkretne rezultaty. Lody nie powstają przy zastosowaniu wzorów matematycznych, a wyjątkowy, niepowtarzalny smak i jakość, jakie można uzyskać, wynikają z szeregu prób i doświadczeń.
popieram tę opinię 74 nie zgadzam się z tą opinią 16

Czy mogłabyś uściślić, jakie serce jest bardziej wskazane: świńskie, wołowe, czy może z kurczaka? Od paru dni próbuję różnych receptur, ale ta twoja wydaje mi się najciekawsza. Dziś jeszcze spróbuję ją zastosować.
Mam jeszcze pytanie odnośnie tego producenta, którego słowa zacytowałaś; czy mogłabyś podać źródło, skąd znasz to jego powiedzenie i który to producent?
Bardzo mnie to interesuje. Z góry dziękuję.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 17

Tutaj chodzi o serce "wielkie" DDD.
Kiedy w przeszłości usiłowałem zamieszczać jakiś adres czy źródło swojej informacji, to zawsze taki mój post był usuwany.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

podaj bez wpisywania linku, wystarczy nazwisko autora, tytuł książki, pracy naukowej, artykułu...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Szkopuł w tym, że cukiernik (nie wiem czy chciałby, żebym jego imię i nazwisko wymienił) nie napisał książki, pracy naukowej czy artykułu (przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo), tylko ogólnie ukazał swoją myśl DDD.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Czyli niczym nie poparte farmazony znowu na necie wypisujesz!

Powiem Ci tylko, że do każdego produktu spożywczego można odnieść twój wpis: "Żeby zrobić dobre lody, potrzebny jest surowiec, dobra receptura, wysokiej klasy urządzenia, intuicja, determinacja i serce"... czy to będą gołąbki, flaczki, pierogi, czy legumina... Wypisujesz straszne banały. Po co to robisz?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 9

uwaga, polemizuję:

1. wcale nie potrzeba wysokiej klasy urządzeń
2. tzw. serce trzeba mieć do wszystkiego co się robi, inaczej wyjdą pomyje
3. do pichcenia dobrze mieć dryg i wiedzieć co z czym pasuje, co wydobywa aromat i poprawia tym samym smak przez nas odczuwalny /vide odrobina cynamonu pod koniec gotowania potraw "pomidorowych"/
4. determinacja nie jest potrzebna gdy posiada się intuicję i serce - wyroby bronią się same!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja twierdzę, że współczesny świat przestaje rozumieć, że do wszystkiego (masz rację, nie tylko chodzi o lody) potrzeba nasamprzód "wielkiego serca" i innych "banalnych" cnót. Ty twierdzisz, że ja "znowu" niedobrze - każdy ma prawo do swojej opinii. A w tych wszystkich moich usuniętych postach (może zdążyłeś coś przeczytać) też było niedobrze, czy już lepiej? Twierdzisz, że te moje "farmazony" są "niczym nie poparte"? A czym miałbym poprzeć? Nie dotarł do Ciebie argument, że /przynajmniej moje/ posty ukazujące adresy czy rzeczowe fakty są natychmiast usuwane? A inni jak, piszą rzeczowo? Pod artykułem poniżej rozwijająca się dyskusja dotycząca konkretnej rzeczywistości została przerwana przez usunięcie wszystkich postów. Nie uważasz, że ktoś stale dąży do tego, żeby tutaj były wyłącznie farmazony i banały? A jeśli ten fakt zauważyłeś to jak myślisz, dlaczego tak jest?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

tacy jak on nie myślą wcale
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Panie "":Tak od urodzenia ziejesz jadem czy Ci za to płacą?

To Ja napisał coś o pozytywnym wydźwięku. A ty anonimie dla równowagi mieszasz wpis z błotem. I tak z banalnego tekstu sam zrobiłeś długą i poważną dyskusję o niczym.
Cytując:
"Wypisujesz straszne banały. Po co to robisz?"
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Myślę, jak czytam i doszedłem do wniosku, że ToJa nie ma prawie nigdy nic ciekawego do powiedzenia od siebie. Wygląda na to, że czyta coś w encyklopedii czy innym źródle, aby "błysnąć" na forum w każdym wątku.
Zauważ, że teraz też kogoś cytuje. Myślisz, że robi to z głowy? Nie, on coś przeczytał specjalnie na okoliczność tego artykułu, aby mieć coś do powiedzenia "od siebie". Taki typ.
Jaki problem podać źródło? Jak się kogoś cytuje, to wręcz obowiązkiem powinno być podawanie autora.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Masz prawo myśleć... a na temat mojego postu pod artykułem "Wszyscy na bastiony: dziś startuje FETA!" myślisz, że napisałem coś z encyklopedii? Albo pod artykułem mówiącym o temacie torowiska - napisałem coś wyczytanego? Mamy tutaj jeszcze "Gdańsk leje wodę, aby zmienić prawo" - gdzieś o tym w encyklopedii jest też?

To, że mnie nie lubisz i tą swoją do mnie niechęć okazujesz "od początku" to widzę. Nie pytam, jakiej jesteś płci, ale skomentuj mój post, od którego ta nienawiść niektórych do mojej osoby się zaczęła: W gdańskich tramwajach i autobusach codziennie wyświetlane są na tablicy imiona solenizantów. Dlaczego zajmująca się tym chora na manię wielkości płci własnej feministka (bo któżby) umieszcza imię żeńskie zawsze pierwsze? Czasami jest jak w kalendarzu -wszyscy wtedy wiedzą, że jest zastępstwo. W innych miastach też tak jest?
Czy jesteśmy już skazani na skrajnej feministki, zatrważającej w moralności egoistki praktyki narzucania nam wszystkim swojej chorej ideologii kultu kobiet? Wyraźnie narzuca swoją chorą manię wielkości płci własnej wszystkim pasażerom, a Konstytucja zabrania dyskryminacji płci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

piszesz: "Jeden z producentów mówił kiedyś: Sami robiliśmy próby...", znasz to na pamięć, co mówił jeden z producentów, czy przytoczyłeś, wkleiłeś ten tekst z jakiegoś źródła?
Odpowiesz wreszcie na pytanie?

Wiesiu masz móżdżek świński wołowy czy z kurczaka?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Cierpliwości, dowiemy się więcej, jak ToJa poda źródło swej przeogromnej wiedzy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Proszę państwa !!! To nie jest zwykły ołówek !!!

Nie dajcie się oszukać pozorom !!! Mimo, że wygląda jak zwykły ołówek to tak na prawdę został zrobiony przez samego mistrza ołówków. Cena jedyne 200PLN za sztukę, zapraszam do kasy !!!

Reklamy są kłamstwem i głupotą. Nie trzeba tego propagować tutaj.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

chyba, że je kręci posłanka Beata S. :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Te lodziarnie są dlatego dobre

że lokale w których się znajdują stanowią własność ich właścicieli. Nie ma zatem nienasyconej hydry finansowej Adamowicza, Lisickiego etc któraby jakąkolwiek tego typu inicjatywę wsparła a wręcz przeciwnie, rozszarpałaby w drobny mak. Nie ma w Gdańsku lodziarni czy ciastkarni działającej w wynajmowanych od miasta pomieszczeniach (nie wspominam o punktach sprzedaży). To pokazuje jak dalece obecna władza Gdańska jest nastawiona przeciwko mieszkańcom.
popieram tę opinię 111 nie zgadzam się z tą opinią 39

Kampanie rozpoczęta a kolega, pewnie za pisem, tak?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 23

wy, młodzi demokraci jesteście ze swoimi na dobre i na złe? niby to urocze, ale zamyka oczy i usta na konstruktywną dyskusję i prawdziwą krytykę.
hasełkami o pisie można oczywiście dać w gębę. i pewnie czasem skutecznie. ale teraz to nie pis ma pełnię władzy.

Gdy powstawały te lodziarnie to Adamowicz i Lisicki co najwyżej łapali równowagę na nocnikach albo nawet nie było ich na świecie. Nie dorabiaj więc wszędzie polityki. Te lodziarnie się trzymają bo tam rządzi tradycja a nie polityka.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 4

A tradycja to nie może powstać od teraz ?, bo przecież żeby coś było tradycyjne musi wpierw ruszyć !. Nie widziałam żeby powstawały nowe lodziarnie oprócz punktów Zielonej Budki czy innych wielkich "gotowców".
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Bo rynek jest nasycony, ale nikt nikomu nie zabrania otwierania lodziarni. Jest pełno właścicieli kamienic, lokali użytkowych i innych nieruchomości, widać jednak, że ludzie się nie palą do tego interesu.
To nie ma nic wspólnego z żadną opcją polityczną.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Mama woła:

Marian! Nie wziąłeś tabletek!

Ha Ha

Koleś nie masz racji. Miś jest w budynku gminnym. Smacznego :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

I tu się mylisz

Lokal lodziarni MIŚ nie jest własnością, jest dzierżawiony od miasta.

A Kwaśniak ?

W Gdyni w latach 80-tych to najdłuższe kolejki były do Kwaśniaka na Grabówku.
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 11

to prawda smak pamiętam do dziś, naleprze czekoladowe i truskawkowe
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

ojj taak

tez myslalam ze cos o Kwaśniaku będzie, a tu nic. Moje ulubione -jagodowe i truskawkowe

(Gdynia Grabówek, ul. Wąsowicza- niedaleko clinici medici)

U Kwaśniaka panuje PRL. Byłem tam 2lata temu, i wiecej nie zamierzam. Śmierdząca dziupla, zedro higieny, pan bruudnymi roczkami chyta wafel, a gałki nakłada brudną łyżką.

NIE POLECAM
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 15

Jo!!!

Kwasniak troche sie zatrzymal i ni eposzedl z postepem. No ale lody smakuja jak kiedys. Truskawka najlepsza w swiecie!!!!

ale jest tam jeszcze w ogóle ta lodziarnia ????? czy przenieśli się w inne miejsce???

do dziś pamiętam smak jagodowych casatte, a ostatnio je tam jadłam okolo 1989-1990 roku.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jo !

BURAK GMINNY
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

kwaśniak

nAJLEPSZE LODY JAKIE JADLAM NA GRABÓWKU I OD ZAWSZE KWAŚNIAK TAM BYŁ NIKT NIE PAMIĘTA??

KWAŚNIAK

Racja,Kwasniak to wspomnienie mojego dziecinstwa:-)Mariolke tez,ale mniej.

Kwaśniak do dziś wspominam JAGODOWE

Ale dziś to strach tam wejść - brudno i niechlujnie

jest jeszcze i faktyczniemoże troche zapuszczone ale lody wypasss!

ma nowe smaki w tym Guinessa ;)

żal tylko że się tak posunęli, Mariolka i Grycany wysiadaja

a co z Misiem zdaje się jak nazwy nie przekręcam

na starówce, nieopodal Żurawia przy po drugiej strony ulicy?

"tylko w Gdyni najpiękniejsze są dziewczyny,
tylko w Gdyni marynarzy jest bez liku,
tylko w Gdyni i to właśnie z tej przyczyny
jest najwięcej lodów na patyku..."
popieram tę opinię 55 nie zgadzam się z tą opinią 58

Dziewczyny z Gdańska.
Marynarze zza wody.
Lody na beznadziejnym drewnianym patyku od którego ciarki przechodzą.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

Gdańszczanka

Co do tych dziewczyn z Gdyni to bym się powstrzymała od takiego chwalenia ich bo najładniejsze są w GDAŃSKU. W Gdyni same pasztety
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 15

Chyba nie patrzyłaś dzisiaj w lustro
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dziewczyna dobrze mówi .Sam jestem z Gdyni a dziewczyne mam z Gdańska. W Gdańsku są naprawde ładniejsze niz w Gdyni
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 11

W Gdyni śmierdzi
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

to wyjedz, zeby przestalo
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jedyne co jest w lepsze w Gdyni to pizza . Bo jest tania i dobra . Nie widze nic innego lepszego niz w Gdańsku
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

GUSTI - w Sopocie

I kilkudziesięcio metrowe kolejki po niedzielnej sumie. Kiedyś tak było teraz jest nowy dom zdrojowy
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 6

Uwielbiałam !

Giusti, te z orzechami włoskimi .... Były bezkonkurencyjne /pod warunkiem że idealnie wymieszane - niekiedy zdarzaly sie drobinki lodu, ale smak - bogaty, śmietankowy - to wynagradzał/.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Giusti

o tym samym pomyślałem :)

Najlepsze LODY

Najlepsze lody z dzieciństwa pamiętam, niesamowity smak smietankowych i waniliowych a potem pistacjowych, specjalnie z Gdańska przyjeżdzałem. Czy ktoś wie gdzie przeniesli te lody i czy ta firma jeszcze istnieje ?

I te metalowe stoliki i krzesełka ;)

Pamiętam jak dziś ;)

niestety już nie ma:(

dla mnie były to najlepsze lody, jakie kiedykolwiek jadłem.Codziennie po szkole wsiadałem za Żabiance na rower i gnałem di Sopotu.

zgadzam się, GUSTI był naprawdę niepowtarzalny. Po tym jak zamknęli te lodziarnię nigdzie więcej niejadłam takich lodów. One były jedyne w swoim rodzaju.

lody

pamietam jako dziecko przynosilam duzy sloik do Misia i kazalam sobie nalozyc lodow za 20 zl. Robilam to dosc czesto i sama to wszystko zjadalam w sekrecie przed bratem, z ktorym nie chcialam sie dzielic. Staszny byl ze mnie samolob.
popieram tę opinię 110 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie , raczej z głupimi wypowiedziami
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 1

taaaaaaaaaaaaaaa

typowe zachowanie dla baby....

samolubne... wszystko tylko dla siebie ... ech te baby.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 21

I to jest jedyny powód dla którego ludzie nadal tam

chodzą i stoją w kolejce. Nostalgia, sentyment, żal za dzieciństwem. Obiektywnie rzecz biorąc to wcale nie są to obecnie smaczne lody, a wręcz bardzo bardzo średnie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

niestety prawda

byłam tam rok temu, mąż z sentymentu bardzo nalegał. Smaki nijakie, czuć proszek i solidne grudy lodu. O niebo lepszy Grycan
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 9

100% racji

Nie lubię ogólnie lodów, ale jeśli w ogóle to tylko Grycan. Kiedyś zjadliwa była zielona budka, ale to już nieaktualne. A Miś? Paskudne lodziska w obskurnym wnętrzu i na dodatek drogie. Fuj....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

egoistka

i w dodatku tłusta
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

na "milano" mówiło się po prostu "u włocha" i taka nazwa była w sopocie używana

był jeszcze "sopotek" w górnym odcinku monciaka zaraz przy tunelu pod torami
teraz jest tam jakaś tragiczna knjpka ze stolikami na zewnątrz, trzeba być naprawde zdesperowanym żeby tam siedzieć i liczyć przejeżdżające pociągi

lody "mewa" czyli na patyku królowały na sopockiej plaży i sprzedawali je małolaci dorabiający sobie w sezonie, mój kuzyn kupił w ten sposób motorower "komar", któy kosztował wtedy tyle ile dwie średnie pensje

loooody, looody na śmietanie, kto poliże ten dostanie!
nieco później na plaży pojawili się sprzedawcy ogórków zachwalający swój towar głośnym:
pan minister wyszedł z wody zjadł ogórka dla ochłody!!
najgorszy wyrób jaki pamietam to oranżada w foliowych woreczkach
brrrr
popieram tę opinię 51 nie zgadzam się z tą opinią 11

Lody mewa,lody ptyś

nie masz forsy g...no gryź.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

bella miś, bella miś
nie chcesz loda, patyk liż
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Mezu, mezu nie badz glupi, niech ci zona loda kupi".
"Moja babcia chorowala, zjadla loda, wyzdrowiala! A moj dziadek tez chorowal, nie zjadl loda, wykorkowal".
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Macieju,

zapomniales jeszcze dodac, ze kolo "Milano" bylo jeszcze "Palermo", a ta wstretna orezada z worka nazywala sie chyba "Cytroneta".
Na moim osiedlu, przy skrzyzowaniu Piastowskiej i Chlopskiej tez byly lody "Mis".

no widzisz mój rumunie, co dwie stare głowy, to nie jedna młoda
w latach 80-tych obok PDT sprzedawano z przyczepy kempingowej lody
tylko wtedy jadłem od nich o smaku jagodowym, były tłuste i było ich dużo za rozsądną cene
żona jadłą od włocha ostatnio i tylko wielkość wafelka jej sie nie podobała
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

dwója z minuisem sr@lux

lody Mewa nie tylko królowały na zoppockiej plaży, były jeszcze Calypso - o niebo lepsze od Mewa
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

ot odezwał się znawca sopotu:-)

pamietam nawet cene calipsiaków - 2.20
i owszem były, ale na sztuki do pudła zwanego "lodówką" więcej wchodziło "mew"
a w detalu liczy sie ilość:-) nieść taką pake w upale nie było łatwo i za jednym przejściem na mewach było lepsze przebicie
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

a lody Bambino?????

lody Bambino,
w całym wszechświecie słyną,
każdy liże ze smakiem,
czy jest glistą czy ptakiem,
jamochłonem czy nawet rośliną!!

;P

sopotek

sam jesteś tragiczny .... , na lodach może się znasz .. na knajpach nie :)

jak z ciebie taki znawca, to napisz coś o bogusiu z rynku i jasiu słoneczko

a wtedy łaskawie odpisze ci o sopotku (cukierni)

galux to typowy polaczek

ma być dużo i tanio! A najlepiej za darmo lub ukradzione eeehhh
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

kiedys w knajpie niemiec mowi:

poprosze pol zupy. kelner ok ale bedzie platna jak za cala a on na to:

nie ja chce pol zupy i zaplacic za pol zupy :D

k...a co za trol internetowy!!!

Opinia została zablokowana przez moderatora

jasiu słoneczko to był wielki chłop, częściowo niewidomy, chodził w czarnych okularach i głupkowato się śmiał
kadłubka organisty spod świętego jerzego też pewnie na oczy sopociaku z krajcberlinka na oczy nie widziałeś:-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

najgorszy wyrób to twoje wypowiedzi, kmiotku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

oranzada w woreczkach

Bodajze Cytronada sie nazywala. Fakt, wyrob okropny, ale to moj smak dziecinstwa ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

a kt pamieta karaluchy w lodach

? mieszkancy sopotu pamietaja jak tam bylo czysto :) feee ;P

nie

......temu stanie

ORANŻADA

"oranżada w foliowych woreczkach" najgorszy wyrób jaki pamiętam. To nie była oranżada. To była lemoniada. Co nie zmienia faktu, że oranżada była rewelacyjna. Ta w szkle. Obecnie jedynie "JURAJSKA" podchodzi smakiem. A jeśli chodzi o lody "mewa" to tylko "sisi" z icemastry. Podchodzą......

Tylko czemu gałki takie małe????

W Misiu już tak obskrobują, że ledwo na łyżce zostaje.
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 4

prawie wszędzie tak drapią - wkurzające to jest - pewnie co tydzień muszą zmieniać gałkownicę, bo starta jest.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

fakt! w Misiu to aż przesadzają! w wafelek wpada, że ledwo ją widać...szkoda
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Niedługo zapewne zaczną

naparstkiem nakładać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

albo w ogóle

tylko płacisz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

W biedronie czy lidlu mam za 7 zeta duże pudło lodów

a nie 4 gałki na wafelku
nie dam rady zjeśc na raz takiego choboka
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Odpowiedż

Pewnie dlatego że tylko 1.50 zł.

mój przepis na najlepsze lody na świecie
duża paczka lodów "calipso" o smaku kakaowym, do tego 1/4 słoika domowych konfitur z wiśni, wymieszanych razem w naczyniu
przedtem dobrze jest zjarać blanta
drętwe podniebienie jak po znieczuleniu pożądane:-)
z braku konfitur bierzemy dżem wiśniowy lub truskawkowy "pudliszki"
dziennie moge zjeść dwie takie porcje
troche potem skrzypi wątroba, ale co tam, musi wiedzieć że panciunia:-)
lodów "na mieście" nie tykam, nie mam zaufania
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 17

A do "calypso"masz zaufanie?

Calypso to przecież woda z cukrem i trochę mleka,bardzo wodniste te lody bez wyrazu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

calipso wynalazki może, ale kakaowe i waniliowe nie zmieniły sie nic a nic

poza tym to rzecz gustu
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

gdzie smak dawnych lodów???

Z przykrością muszę stwierdzić, że smak lodów w lodziarni Eskimo uległ zmianie. Pamietam ich smak z lat '90 i przyznam się, że znacznie odbiega od smaku obecnego produkty. Kiedyś by kupić tam lody stało się w długiej kolejce a teraz tego już nie ma. Na moje świadczy to o klasie.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

no, widzę, że nie tylko ja to zauważyłam,

że lody w Eskimo na Wyspiańskiego to już zupełnie nie to co dawniej. Lody są wodniste, niesmaczne, źle wymieszane, z grudami lodu w środku. A i higiena lokalu i personelu zostawia sporo do życzenia. Albo właściciel się zmienił, albo nie chce mu się doglądać interesu. Klientów też wyraźnie mniej widać. Na samych wspomnieniach nie da się kontynuować biznesu. Ostatnio żetony wydawał jakiś pan wyglądający na bezrobotnego, jakby go ktoś wziął z ulicy bez mycia rąk i tam posadził. Po tej wizycie już tam nie kupuję, mimo, że mieszkam blisko. Na lody jeżdżę do Misia, nie chcę ryzykować.

kolejny który wspomina czasy komuny jak było ? było - nie jest.

Zgadzam się, niesmaczne te lody w Eskimosie teraz, sama woda. Z resztą u Misia to samo. Jadą na starej renomie.
No i te małe gałki, ale to w Polsce norma. W Chorwacji gałka jest 3 razy większa od naszej, tam tyle ile nabiorą łychą tyle nałożą na wafelek, nie obskrobują. No i czuć mleko, a nie wodę z dodatkami smakowymi.

Eskimo rządzi,i te kilometrowe kolejki za komuny:-))
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

a najlepsze oranżady robiono w wytwórni wód gazowanych przy grand hotelu

zamknij się już stary ubeku

Opinia została zablokowana przez moderatora

sr@lux zrozum, że

że nie wszystko co w Zoppocie było jest i będzie najlepsze
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

guzik prawda

lepsza była z rosy na ul.mickiewicza we wrzeszczu

eskimos

Jezdzimy na lody do eskimosa co najmniej raz w tygodniu od pietnastu lat.Pycha!!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pamiętam,że za dziecięcych lat,wszyscy ciągnęli tłumnie w niedzielę,po spacerze do Marioli w Gdyni.Czasem kolejki były takie że aż zawijały się za róg na ulicę Prusa i trzeba było stać nawet kilkadziesiąt minut. O ile się nie mylę,oni w tamtych czasach jako jedyni w Gdyni mieli sławne "płonące lody" :D

Prosba, by opani w Eskimosie nakładała czepek, albo spinała włosy

Miła pani, ale dłuższe blond włosy, gdy tak macha nimi nad pojemnikiem ....
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

włosek do lodów

dostaniesz gratis...dobrze , że z głowy :-)

KOCHAM MISIA!

Najlepsze lody na świecie!
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 4

Coś o lodziarni

Przychodzi klient do restauracji:
- Poproszę lody truskawkowe.
Kelner przynosi lody, a klient krzyczy:
- Co ta mrówka robi w moich lodach?!
- Nie wiem, pewnie jeździ na nartach...
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 7

żenada

PS a jeśli już to chyba na łyżwach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

MALAGA na przeróbce

Było, minęło...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Malaga...

Świetna lodziarnia...lody kakaowe i cytrynowe oraz malaga...eeechhhh....jako nastolatek będąc na wakacjach na Przeróbce mnóstwo ich zjadłem...

A ja lubię lody od Grycana i tyle w temacie.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 10

Grycan...

ma wstrętne lody, zmrożone na skałę i wodniste. Uważam, że najlepsze lody ma Zielona Budka, na Długiej często sprzedają.

Co do starszych klimatów...to Miś zdecydowanie!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Sorry ale chyba nie masz pojęcia o czym piszesz. Może jadłaś jakieś sorbety od głycana, bo na pewno Grycany nie są wodniste. Poczytaj też o historii Grycana i dowiesz się co to jest Zielona Budka (też kiedyś była Grycana).
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Histori Zielonej Budki/Grycana

Poczytaj sobie historie obu firm: to z Zielonej Budki, rodzinnej firmy z długa tradycja, wyłonił się Grycan, nie odwrotnie. Nie jest właściwe mówić, że Zielona budka kiedyś należała do Grycana.

Grycan Ci sprzedaje lody, takie jak mozesz kupić w markecie, w ich firmowym pudełku...
A jak pójdziesz do Misia, to popatrz w okienko i zobaczysz pana w fartuchu który na bierząco 'kręci lody' zgodne z ich tradycyjną recepturą. Przynajmniej jakaś gwarancja świeżości i mniej 'witaminy z serii E' :)

A co w tym złego, że pakują produkt w pudełka? Właśnie takie pudełka sobie kupuję, żeby mieć pod ręką a nie za każdym razem jechać przez pół miasta jak mam ochotę na lody. Sądzisz, że w innych lodziarniach zawsze dostajesz lody ukręcone pół godziny wcześniej? No nie żartuj :) Poza tym nie sama świeżość oznacza jakość i odpowiadający mi smak.

Równie dobrze możesz kupić w sklepie irlandzkie haagen-dazs, też są pyszne :)
ale jak w temacie, chodzi o lokalne lodziarnie. Zebyś Ty wyszedł na lody, a nie lody 'przyszly do Ciebie' ;)

haagen dazs sa ze stanow (firma zalozona przez Polakow!). Tez uwazam, ze najlepsze. Sorber zurawinowo-jagodowy to moj faworyt:)

dokładnie, nie da się robić dobrych lodów na masowa skalę w obecnych cenach

Kup sobie pudełko grycanów i kilka gałek w Misiu, i porównaj bezpośrednio, różnica kolosalna oczywiście na korzyść Misia

grycan i zielona budka to jedno i to samo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

grycan i zielona budka to jedno i to samo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Zielona bidka/Grycan

Nie, to niej jest jedno i to samo, firmy różnią się przestrzenią/profilem działalności, rodzajem klienta docelowego, recepturami itd.

Grycan strworzył Zieloną Budkę

Grycan stworzył Zieloną Budkę a gdy stała się popularna to ją sprzedał. Zaraz potem stworzył firme pod marką 'Grycan"

Gdzieś dzwonią ale nie wiesz gdzie

Grycan stworzył "Zieloną Budkę" i dostał kontrakt od McDonalds'a. Nie miał kapitału, więc skorzystał z oferty i dostał sporo kasy na rozwój firmy ale musiał odstąpić większościowy pakiet udziałów. Jak już "amerykańce" dopadły się do władzy, to zaczęły zmieniać wszystko, smak, recepturę, konsystencję itd. aż w końcu Grycana wycięli w pień. Ponieważ marka "Zielona Budka" została przejęta na zawsze, Grycan założył nową spółkę już pod swoim nazwiskiem. Lody są znacznie lepsze niż te z "Zielonej Budki" ale i tak daleko im do dawnego oryginału. To samo było na trójmiejskim rynku lodowym z firmą cukierniczą "Roma" we Wrzeszczu, ta była bowiem założycielką fabryki niemieckiej ALGIDY.

lody

najlepsze lody sa w Kynicy Górskiej w malej starej lodziarni niedaleko dworca kolejowego, wielkie galki kładzione łyżką na prawdziwej smietanie pycha. Dobre tez sa lody w Nowym Targu w lodziarni przy Rynku.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

potwierdzam!

Lody w Nowym Targu - kiedyś nakładane drewniana łyżką na wagę, w podwórku przy rynku.Znam je od lat 60-tych i ciągle są i ciągle bdb - jadłem w zeszłym roku.Lodziarnia nowoczesna, wyremontowana.

rewelka

w Nowym Targu fantastyczne, głównie ze względu na sposób sprzedaży: nakładanie łychą i na ważone. A dodatkowo pyszne.

i w Krakowie na Starowislnej!

W lecie pyszne lody a w zimie paczki (pamietam rok temu czekalem 3 godziny w mrozie w Tlusty Czwartek).

RYTEL

Najlepsze lody jakie w życiu jadłem są w Rytlu koło Chojnic na trasie 22 pomiędzy czerskiem i Chojnicami. BOMBA!!!
Bardzo dobre sa też w Lesku w Bieszczadach na rynku

ja się chyba do Misia wybiorę

bo moi dziadkowie często miło wspominają ta lodziarnię :)

Bajadera i Knitter

dla mieszkańców Osiedla Młodych (VII Dwór) i "Kwadratu".
Ech te truskawkowe...

Lody ESKIMOS

Nie należy mylić lodów Eskimo z legendarnym Lodami ESKIMOS, które przez kilka dziesięcioleci były sprzedawane w suterenie przy ul. Wyspiańskiego we Wrzeszczu. Aktualnie Lody ESKIMOS legalnie robione wg tej samej receptury są dostępne w cukierni Józefa i Mirosława Balkowskich przy pętli tramwajowej w Oliwie. A w starym miejscu przy ul. Wyspiańskiego podrabiają ten produkt - nie wiem czy z powodzeniem, bo ich nie jadłem ...

bez powodzenia

Bez powodzenia a jeśli z jakimś to tylko wynikłym z faktu znikomej konkurencji.Te lody nijak się mają do dawnego Eskimosa

pan Jakub jest za mlody

zeby wiedziec ze nazywa sie te pojemniki termosami :))

Czytam i zachodzę w głowę... proszę o odpowiedź tych co wiedzą.

Czy w lodziarniach robi się lody czy tylko sprzedaje kupione gdzieś tam?
I nie pytam o zyski :-)

Za mojego dzieciństwa koło mnie na ul. Kołobrzeskiej była lodziarnia pingwin.

Trzy podstawowe smaki czekoladowy, śmietankowy i truskawkowy. Z biegiem lat w lodziarni wydzielono miejsce na automaty do gry gdzie można było pograć w np. Mortal Combat i Pinballa. Potem w budynku mieściała się wypożyczalnia kaset wideo a teraz od wielu lat jest kwiaciarnia.

Lody w Misiu są bajeczne!

Deser angielski to po prostu bajka! Najlepsze lody na Swiecie!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

czy twoj swiat wychodzi poza trojmiasto ?

lody są dobre dla metrusów

prawdziwy facet chleje browar i tłucze żonę.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

Tak, tak...

co dwie stare glowy wymysla, to i trzy mlode nie dadza rady.
A "Calypso" smietankowego wpalaszowalbym bardzo chetnie. Jak dla mnie nie byly one wodniste.

mam w lodówce 3 paczki kakaowych, zapraszam:-)

smak "mew" też był wyjątkowy:-) czekoladowa polewa, pod którą kryła się treść trzeszcząca przy konsumpcji
szybko zniknęły z rynku
pamietam, że sprzedawali je w kinie polonia na niedzielnych porankach dla dzieci o 12:00

tak tak lody mewa - zmarznieta żółtawa woda oblana czekoladą

szybko zniknęły z rynku bo to beznadzieja była

zdecydowanie najlepsze lody nie tylko we wrzeszczu można kupić kilkadziesiąt merów dalej - w lodziarni na rynku. Lody z piwnicy odpadają w przedbiegach.
Ja rozumiem, że istnieje coś takiego jak przyzwyczajenie i tradycja ale czasami warto spróbować czego innego - można się miło zaskoczyć
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

wolę nie - raz zjadłem i już dziękuję ,za dużo chemii,zostaje na podniebieniu...

Podobno lodziarnia Milano na monciaku

Bardzo sie skiepscila,ostatnio byla tam znajoma i twierdzila ze jej lody byly takie sobie a w dodatku potraktowano je bita smietana z aerozolu.

dokładnie

jaki czas temu były robaki w lodach. kiedyś milano prowadził "włoch". pamietam jak byłem mały szedłem na lody a tam właściciel kręcił lody, dużymi łyzkami smakował. lody były podawane z duzych lodowek cos ala jak na kapuste ;)

czesto trzeba bylo czekac az lody bedą gotowe bo wszystko wykupywali :)

Oryginalny wlasciciel dawno nie zyje

Nie wiem czy Milano prowadzi jego syn,czy to zostalo odsprzedane komus innemu.

fajny artykul

powspominalam dziecinstwo. we wszystkich tych lodziarniach jadlam lody :)) kupe lat nie bylam w nich :/ czas na odwiedzenie starych katow

Lody lodami

a ceny są wyśrubowane do zenitu. Za gałkę 2 zł !!! Dawniej brało się w Misiu 10 gałek poukładanych naokoło i pełna buzia.
Teraz jedna gałeczka i powolutku trzeba się delektowac

wole dac 2 zl za taka gale

niz te sztucznosci movenpick, carte dore, nestle czy inny szajs za 2,50

dawniej po lody hulało się z termosem i konsumowała na chawirze
najlepsze termosy były, już wtedy, chińskie:-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

święte słowa!

ja mykałam co niedzielę pod czujnym okiem starszego brata po lody do Justynki na Abrahama w Gdyni. Oczywiście obowiązkowo z termosem ;) Potem rodzinna konsumpcja. Ot takie święto co tydzień ;) To były czasy! Trampki na rzepy i naklejki z Bravo ;)

ESKIMO A MŁODZIEŻ

Parę dni temu mój 17-to letni syn był tam na lodach ze swoją dziewczyną.Gdy przyszedł do domu stwierdził,że jeszcze nigdy w życiu nie jadł tak pysznych lodów...

No i? Ja mogę napisać, że gałka loda tańsza od litra oleju napędowego i co?

Ale smaka;-)

ale narobiliście mi tym artykułem apetytu , po pracy jadę do "Włocha " i tą nazwę najlepiej lubię , a u Misia będę w niedziele . A może zrobimy spotkanie fanów dobrych trójmiejskich lodziarni??? ;-)

Miś...

nic dodać, nic ująć :)

Lody z Palermo jakoś najlepiej mi smakowały. Obok słynne "Donaty", obok, których też nikt nie mógł przejść obojętnie, poniżej pizza, kebab....ech...młodzież niech żałuje bo takich smaków już nigdzie nie uświadczysz.

Jak nie uświadczysz? Wystarczy pojechać do ojczyzny kebabów i tam jeść a nie próbować jakichś marnych imitacji w Polsce. Faktem jest, że w Sopocie było kilka kultowych miejsc, o których piszesz - np. donaty itp.

donatów nie ma, ale keba sie ostał. przy Aldze jest

ESKIMOS

Kiedys te lody robily furore sama bylam ich fanka ale niestety znam te lodziarnie od zaplecza SYF SYFEM pogania nie polecam!Dziwi mnie tylko gdzie jest sanepid!

to musiała napisać osoba z konkurencji , bo akurat nie trafiła w ten syf , byłem na zapleczu ,w niejednym domu nie jest tak czysto !

w eskimosie juz nie sa dobre lody

gdyńskie LOODDDYYYY MMMEEEEWWWWWAAAA !!!! - co się z nimi stalo ?

na plazy sprzedawli

chodzil facet z drewnina skrzynka po plży i wołal"

LODY MEEEWA SMIETAANKOWEEE

hehe dawne czasy

grycan ma najlepsze lody mozna jesc i jesc
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

a Danusia

w Gdyni? szkoda ze zamkneli...

właśnie, pamiętam jak chodziłam tam z babcią. A teraz jakiś paskudny setny kebab tam otworzyli

ta danusia to była porażka. raz tam byłem jakis czas temu, bardzo niemiła pani obsługiwała, wystrój jak z połowy lat 80-tych ogólnie syf i malaria.

myślę ,że wszyscy prawdziwi polacy pamiętają o roku 1410 ! , ciekawi mnie fakt czy o tej dacie pamiętją nasi zachodni sąsiedzi i czy w związku z tym przyślą nam jakieś dwie nagie karty pocztowe - jedną z gratulacjami , drugą z pozdrowieniami ...

uwaga na lody !!!

Raz kupiłem lody z tego Eskimo. Najpierw wyczułem coś w smaku tych lodów a później rewolucję w brzuchu :):) Nie polecam tej lodziarni
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

chyba zjadłeś te z rynku,nie pij tyle piwa jak zgłaszasz opinię....

lody + piwsko = biegunka hehe

LODY JAJECZNE

Szkoda że ze względu na salmonelle nie produkuje się dziś lodów z JAJEK.
Ten smak z lat 70 jest jeszcze obecny w mojej głowie..

mylisz się - w Eskimosie tylko z jajek :)

Mariola w ORŁOWIE!!!!!!!

Prawdziwa "Mariola" jest w Orłowie na Przebendowskich, ta na Ejsmonta to tylko podróba - to w Orłowie robią lody tradycyjnie, a na Ejsmonta w lodach jest już strasznie dużo "chemii"
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

zgadza się

też uwielbiam lody w lodziarni na Przebendowskich (w polewie truskawkowej mniam). Lodziarnię prowadzi ta sama "familia", co w MARIOLI

szok!!!

Lody z Eskimosa, pamiętam, od dzieciństwa, ale nie wiedziałam, że lodziarnia jest AŻ TAK stara!!!!!! Mają najlepsze lody :)
Misia też lubię, ale od kiedy zmienili pojemniki, na takie nowe standardowe korytka, to stracili połowę ze swojego klimatu

higiena

To świetnie, że lodziarnia Miś i Eskimos tak świetnie się trzymają i tak długo działają, tym bardziej zastanawia mnie czemu nie przestrzegają elementarnych zasad higieny przy nakładaniu lodów? Wafelek, drodzy właściciele podaje się przez papierek, tak samo jak pieczywo, bo nie podlegają one dalszej obróbce termicznej. Pani zza lady zaraz skasuje brudne pieniądze za te lody, smacznego...
Włos się na głowie jeży i jeszcze pozwalają to nagrywać, mój Boże...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 13

a takie spostrzezenie

Jakis rok temu przeprowadzilem sie do Barcelony. Zauwazylem, ze tutaj prowadzenie biznesu gastronomicznego jest duzo latwiejsze. Sanepid nie jest tutaj zmora przedsiebiorcy i kafelki nie musza byc wylozone do odpowiedniej wysokosci... Ludzie wchodzac do knajpy nie oczekuja, ze bedzie pieknie urzadzona i ze kelnerka bedzie miala wyprasowany fartuszek. To czego oczekuja to smaczne jedzenie i dobra atmosfera. My Polacy (tak ja tez sie na tym lapie) wciaz jeszcze krecimy nosem jak kelnerka ma kolczyk w uchu albo jak barman zabije muche scierka. Jednak pomimo tego 'skandalicznego nie przestrzegania zasad higieny' ludzie zyja dluzej, sa szczesliwsi, a w kazdym promieniu 100 metrow jest po kilkanascie knajp. Pozdrawiam
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Panie Pawle, proszę poczytać co znajduje się na pieniądzach, a jak nie to wystarczy wyobraźnia... Mnie natomiast cieszy fakt, że w Polsce jest jak jest i że jak wchodzę do restauracji to jest w niej czysto a kelnerka jest schludnie ubrana, ma fartuszek wyprasowany a ja nie czuję się jak np. w czeskiej Pradze. Co do przepisów to mogę przyznać Panu rację, że w niektórych kwestiach mogłyby być nieco bardziej liberalne. Później obserwuję co robią pracownicy w marketach i co dzieje się na zapleczach i powiem jedno, żadne przepisy nie zastąpią wyobraźni i inteligencji...

Pozdrawiam

Grycan, a Eskimo...

no i nie oszukujmy się, ja tez uwielbiam lody Grycana!!! są przepyszne i nie maja konkurencji jeśli chodzi o ilość smaku!!, ale lubię wpaść do Eskimosa na lody za żetony z tych wielkich, głębokich termosów... ;]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

LODY MEWA

Ich smaku nigdy nie zapomnę ,lodziarnia mieściła się przy ulicy Świętojańskiej w podwórku przed skrzyżowaniem z 10lutego, kosztowały 2,50, gdzie ta receptura moze ktoś z rodziny- uruchomi produkcje .Gdynia bez lodów mewa to nie to miasto.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

tak, lody MEWA

to był super lody....a ta czekolada na wierzchu...pycha

lody mewa

Fajnie by było gdyby ktoś odkopał recepturę na lody mewa - pychota !!! smaki dzieciństwa .

Najlepsze Lody!!!

Moim zdaniem naj lody są w Oliwie przy dworcu PKP te z maszyny i w cukierni "Mielnik" na gałeczke :)

kisia zaproszę Cię na gałeczkę!

:)

swietne lody sa w sopocie

na podjezdzie - GELATI GIUSEPPE - zaraz przy skrzyzowaniu niepodleglosci podjazd.

polecam kazdemu. a milano na monte.... powiem tak prowadzi to juz syn i inna jakosc jest. no i swego czasu w milano bylo bardzo brudno :) robaki biegaly... :D

ale bzdury!!!

wcale nie syn prowadzi tylko zona Wlocha,a te robaki to chyba tylko wredna i zazdrosna konkurencja widzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!a lody sa pyszne w ciagle nowych smakach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

ale masz info

mieszkam obok własciela milano w borowie wiec mam info z 1reki :)

kiedys tam byl straszny syf! wielu sopocian by tam nie poszlo za darmo! nie wierzysz? idz na miasto i komus zapropnuj. milano stracilo full klientow, troche wyremontowalo bude i dodalo do tego gofry z boku. wiadomo ludzie kupuja gofry bo nie zatruja sie... a przy okazji ktos idzie na lody

Mariolka niestety podniosła ceny. Gałka 2.50

Szkoda

moja teoria

Jakis rok temu przeprowadzilem sie do Barcelony. Zauwazylem, ze tutaj prowadzenie biznesu gastronomicznego jest duzo latwiejsze. Sanepid nie jest tutaj zmora przedsiebiorcy i kafelki nie musza byc wylozone do odpowiedniej wysokosci... Ludzie wchodzac do knajpy nie oczekuja, ze bedzie pieknie urzadzona i ze kelnerka bedzie miala wyprasowany fartuszek. To czego oczekuja to smaczne jedzenie i dobra atmosfera. My Polacy (tak ja tez sie na tym lapie) wciaz jeszcze krecimy nosem jak kelnerka ma kolczyk w uchu albo jak barman zabije muche scierka. Jednak pomimo tego 'skandalicznego nie przestrzegania zasad higieny' ludzie zyja dluzej, sa szczesliwsi, a w kazdym promieniu 100 metrow jest po kilkanascie knajp. Pozdrawiam
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Eskimos

Ta lodziarnia to fenomen!Od 30 lat zetony wydaje ta sama Pani na zmiane z Panem.Co dziwne wygladaja tak samo jak 30 laT temu.Wchodzac do tej lodziarni przenosze sie do czasow dziecinstwa.Jakby czas tam stanal w miejscu.Gdzie indziej wymienicie zeton na gałke loda?BREWELACJA!!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

ale mi zabiłes ćwieka, pamiętam jak przez mgłę żetony w lodziarni, tylko nie pamiętam juz gdzie, chyba nie gdańsk, może gdynia ?

żetony są w lodziarni przy ul.Wyspiańskiego we Wrzeszczu.

CO ZA REKLAMA???!!!

CO ZA GUPOTA REKLAMA, CO???!!!.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

proszę nie podpisywać się Eskimo,dla naszego zespołu z lodziarni ,ta opinia jest bardzo miła,dziękujemy :)

życzę Wam następnych 60 lat! a potem 120... itd. uwielbiam cytrynowe :)

dziękujemy :)

Eskimo, lody dzieciństwa mojej mamy... i mojego też :)

widzimy co znaczy jakość. :)

najlepsze lody są z biedronki

.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

za ladą, co?

raz jakieś kupiłem bo mnie naszła chcica... po dwóch łyżeczkach "podziękowałem", lody chrzęściły w zębach - sama woda.

Tylko lody Miś !!

Najlepsze lody jakie kiedykolwiek jadłam : D Jestem częstym klientem i chyba nigdy mi się nie przejedzą ! Przepyszne, polecam :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

"MARIOLKA"

"MARIOLKA" MOŻE I LODY NIEZLE ALE CENY ZA DESERY LODOWE POWALAJĄ NA KOLANA I SĄ Z KOSMOSU /kogo stać na takie lody/!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

W Marioli...

...pyszne lody, tym bardziej, że miałam je za darmo, bo tam pracowałam:) ale praca ciężka...

lody mewa lody miś nie masz szmalu

p... liż

lody ,lody na śmietanie kto poliże

temu s...........
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

latem

lody nie smakuja

W "Sopotku"

kulka lodów kosztowała 1,20 zł, przepyszne rurki z bita śmietana 2 zł...to były czasy!!!

najlepsze lody są w MISIU
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

w gdyni najlepsze lody są u Kwaśniaka na Grabówku

w okolicach osiedla Curie Skłodowskiej, za starym kinem Fala

a co do Mariolki to skończyła się na kill'em all ;) prawdziwe lody są u chyba brata czy ojca wsłasciela Mariolki w Orłowie

gdzie dokladnie w orlowie?

atmosfera w milano

pracowalam w Milano w zeszlym sezonie i moge opowiedziec o atmosferze ktora panuje wsrod zespolu.. sa tam 2 pracownice, brunetka (dlugie wlosy) i blondynka, które zupelnie nie licza sie z dalsza czescia personelu, traktuja ich jak niewolnikow, bez zadnego szacunku, tylko dlatego ze pracuja tam dlugo.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

W Mariolce lody z 1,70 podrozały do 2,50 o deserach nie wspomnę , zdziercy

!!!!!!!!!!!!

Lody MEWA

A lodów MEWA nie ma :(

Najlepsze lody u Giuseppe Sopot -Podjazd prawdziwy Włoch lody super..

marchewkowe, czekoladowe , orzechowe , wszystkie owoce prawdziwy smak z naturalnych produktów POLECAM
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

dokładnie

a czesc naiwnych nadal chodzi do milano na ten ich syf :)

Giuseppe Sopot ma zaje_biste lody :) male skormne miejsce znawcy tematu wiedza co i jak!

Mariola w Gdyni ??

Dziękuję bardzo - gałka po 2.70 a Panie sprzedawczynie w nowym pawilonie na traugutta jakby Je ktoś za karę tam posadził. Robią wielką łaskę że podejdą

W Batorym z obsługą to samo.

Robią łachę. Mamy wrażenie że im przeszkadzamy.

Bajadera

Nie przetrwały próby czasu w słynnej Bajaderze we Wrzeszczu. W tym roku zamiast lodów można kupić tam ... mrożone pierogi :(

a Maryla z Kartuz ?

Zjednoczone Emiraty Kaszubskie?

;)

Czy te lody w tych lodziarniach

są "z automatu"? Takie np. włoskie, czy tam kręcone? Bo gałkowych nie cierpie po prostu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Te lody to najlepsze możliwe,

czyli gałkowe właśnie. Żaden badziewiasty włoski automat do glutoskrętów nie da takiego smaku i konsystencji jak porządna gałeczka... a najlepiej dziesięć gałeczek :-D

kręcone, to sama woda + aromat + barwnik

Smacznego

plus chemia - życzę zdrowia.

Kręcone przy dworcu PKP w Oliwie (od strony Przymorza) rządzą.

Jadł ktoś? Mieszkałem kiedyś w Oliwie i zawsze tam rowerkiem pykałem. Było to jakieś 22 lata temu a smak lodów nadal ten sam. Ta sama Pani kręci. Pozdrówka dla Niej przy okazji.

Dokładnie super lody, najlepsze w okolicy

Lodziarnia w Gdyni na Przebendowskich!!!!!! NAJLEPSZE LODY

Nie znam lepszej lodziarni;
śmietankowe i zabajone to arcydzieło;
moja córcia uwielbia lody junior (ok. 4 zł), z bitą śmietaną i polewą z prawdziwych truskawek.

Jeśli będziecie w okolicach Klifu zajrzyjcie, a przekonacie się o czym mówię.

Wieloletnia wielbicielka lodów.

Ludzie z pasja i zadowoleni konsumenci

Aż miło się czyta o ludziach z pasją, niby zwykłe lodziarnie a pasja ludzi w nich pracujacych sprawia, że jesteśmy zadowolonymi konsumentami:)
Wielkie brawa dla założycieli i kontyujących ich zamysł potomków!

wiekszosc to lodopodobne lody

jak te

nawet najlepsze tanie wino nie zastąpi ci lodów bambino!!

jakie pokolenie, taka pamięć (o lodach)
mojemu, urodzonemu w latach 50-tych lody bedą kojarzyły się z plażą, włochem, mewą, bambino, miesiem, callipso, lodziarzami popylającymi po plaży, porankami filmowymi dla dzieci, marino marinim
to pokolenie, które ma tyle lat co my wtedy lody kojarzy z seksem oralnym i nieuprawnionym uprzywilejowaniem do "kręcenie lodów"
bo za moich czasów kręciło się makaron na uszy:-)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Wielkie mi lodziarnie...

lody chińskie kupowane w foremka, pracownik za 5zł/godzina i interes się kręci, ale oni wmawiają, że smi je robią...

najlepsze krencone poziomkowe lody były koło sopołemu w sopocie ..

teraz ani lodów ani społemu... a były pyszne....smak mojego dziecnśtwa....

ps: w Mariolce mają ptszne lody o smaku orzech prażony:)

Kto pamięta?

Kiedyś we Wrzeszczu była lodziarnia Sorrento. Tam były najlepsze lody w mieście. Pamiętam jak w niedzielę chodziliśmy na lody do Papugi (tak nazywał się właściciel).

miś już dawno się zepsuł

ale eskimo i milano jeszcze OK

wole gdynskie Delicje przy 10 Lutego

Pamiętam Mariolę przy Ejsmonda obok kawiarni sprzedawali tam lody w wafelku. Było okienko i dłuuuga kolejka. Nad wejściem do lokalu wisiał też plakat Arki - zdobywców PP'79. Ehhh dzieciństwo.

podstawy higieny

Na filmie pani sprzedająca lody podaje wafelka ręka bez papierka/chusteczki/rękawiczki. Podobne obrazki mozna zobaczyc w sklepach mięsnych, w hipermarketach ludzie łapia pieczywo swoimi brudnymi łapskami. O chorobach brudnych rąk słyszeli ?

może ty nie myjesz łap brudasie

ja mam zawsze czyste

sam jestes brudas i prostak, skoro nie sięgasz po bułki czy chleb przez woreczek. a twoje łapska tylko wydają ci się czyste, dotykasz klamek, pieniedzy, poręczy nawet nie chcę myslec czego jeszcze. Trochę kultury i podstaw higieny,, brudasie.

najlepsze lody są u Wenty w Lęborku :)

np. truskawkowe naprawdę smakują jak truskawkowe, zawierają kawałki owoców. gałki dają tak duże, że jedna gałka to jak 2 w innej lodziarni.

Milano?

czy to ta lodziarnia, w której nie mieli żadnych lodów owocowych, tylko same słodkie (typu orzechowe itp.), a jak zamówiłam lody z bitą śmietaną, to jak w filmie "Miś" musiałam pytać kelnerkę, gdzie ta bita śmietana :D okazało się, że nie była na wierzchu lodów, tylko pod spodem i to w ilości ok. 1 łyżeczki do herbaty :/ a taą miałam ochotę na lody z bitą śmietaną... no i drogo. może mylę miejsca, ale było to obok Spatifu i były stoliki na zewnątrz, więc to chyba to samo.

A kto nie znał Lodów u Danusi? Lodziarnia była koło banku na 10 Lutego

Dziś to kolejny kebab.

:D

Fajnie że ktoś jeszcze to pamięta
a Miś na 10 lutego w okolicach zegarmistrza ?

Brawa za ten tekst! I mam mały pomysł na dodatek:-)

Wreszcie coś ciekawego i bardzo odpowiedniego dla tropikalnej aury za oknem. Takich informacji na próżno szukać w przewodnikach a turyści i napływowi Gdańszczanie (tak jak ja) z przyjemnością zwiedzą kultowe zakątki mroźnych słodyczy:-) Mam nawet przy tej okazji małą propozycję. Może by tak zapoczątkować taką kulinarną wycieczkę po Trójmieście. Wyjątkową, bo prezentującą lokale raczej dla wtajemniczonych, które przyciągają od lat wysokim standardem dań a niekoniecznie najładniejszą witryną w mieście. Temat bardzo na czasie, bo lokale takie zazwyczaj nie są specjalnie drogie a to w niezamożnej Polsce duża zaleta. Mam parę propozycji na listę do odwiedzin z chęcią się podzielę:-) Wiecie np. gdzie w Trójmieście można posmakować najlepszą kuchnię wietnamską i skosztować absolutnie bezkonkurencyjne sajgonki (na prawdę wyjątkowe)? Wracając do lodziarni, odwiedziłem dzisiaj Eskimo, i wiecie co? Lody tam są rewelacyjne!:-)

"Eskimos", po prostu!

Najwspanialsze na świecie, cena podobna, zajadałam się tymi lodami z rodzicami a teraz z dziećmi! Nie maja sobie równych! Ten sam smak od 50 lat. Żadne lody za granicą nie mają takiego smaku. I niech nam trwają dalsze 50!!!

Kiedyś w hotelu Hevelius W Gdańsku sprzedawali kule lodowe

połowa była o smaku kakaowym a połowa o smaku śmietankowym. Potem zaczęto je sprzedawać w plastikowych pudełkach pod nazwą Casatte.

CZY KTOŚ WIE CO SIĘ Z NIMI STAŁO??? CZY MOŻNA JE GDZIEŚ KUPIĆ ???

Danusia w Gdyni

A pamietacie lodziarnie na 10lutego w Gdyni, niedaleko poczty? Nazywala sie chyba Danusia, a w tym roku zrobili tam... kebab :/

naj!!!

Najlepsze w Misiu i Eskimo!!!

a lodziarnia u Pana Kwaśniak

To jest lodziarnia gdzie wyrabiane są lody tradycyjna metoda bez żadnych polepszaczy, prawdziwe lody robi się na śmietanie kto nie wie jak smakują prawdziwe lody zapraszam do jedynej lodziarni przy ulicy Wąsowicza Gdynia - Grabówek u Pana Kwaśniaka

Lodziarnia na Elbląskiej (Długie Ogrody)

Nie pamiętam nazwy tej lodziarni, ale pamiętam smak, a w zasadzie tylko i aż 3 smaki do wybory w lodziarni, którą prowadziło starsze małżeństwo na Długich Ogrodach do ok. 2001 roku. Od tych lodów można się było z łatwością "uzależnić", były przepyszne.
Niestety starsze małżeństwo zaczęło podupadać na zdrowiu i zamknęło interes, nie miał chyba już kto kontynuować ich "DZIEŁA".
Do legendarnych lodziarni zaliczyć trzeba jeszcze "Perełkę" na Żabiance(Wejhera-Orłowska). Pamietam jak się biegało tam po lody z termosem lub słoikiem.
To były smaki !!!!!!! - nie ten "szit" co dzisiaj po 2.50 - 3 zł za gałkę

gdzie jest dokładnie ta Perełka?

ESKIMO

najlepsze lody :)

heh,he tworzone według własnej receptury...

pomyślał by kto , że to akurat prawda, kiedyś to może i takie były , ale nie teraz, tyle barwnika, aspartamu, gumy arabskiej i innego ścierwa w nich jest że tylko głowa puchnie, wiem bo sam im tę chemię przywożę...ludzie nie kupujcie tego badziewia, dobrze wam radzę, sami róbcie lody domowym sposobem, przynajmniej będziecie wiedzieli co w nich jest

mis!!!!!!

nalepsze lody na swiecie sa u misia!!! moj tata zabieral tam 35 lat temu moja mame na randki!!! cudowne wspomnienia z dziecinstwa ( lody sie jadalo na trawniku,teraz stoi tu hotel Hilton,szkoda bo fajny widok byl ).pychaaaaaaaaaaaa!

upal - lody

Moim zdaniem ciagle smaczne sa lody u Marioli w Gdyni - jak dawniej, tylko teraz z usmiechem, nie jak za komuny - no i rowniez na Przebendowskich w Orlowie, to ponoc jakas rodzina, moze i receptura ta sama? ktos cos wie? mi tam smakuje...
a w Sopocie nie bardzo - u "wlocha" juz nie te smaki, choc Julek sie stara...
Lody Eskimos w Oliwie na petli - o te chodzi? moim zdaniem ciagle pyszne! polecam. a Giusti w Sopocie tez pamietam!!! i donaty. no wiadomo, nostalgicznie.

Lody najlepsze są we Włoszech..

i dają wielkie porcje i te w Polsce nijak się do nich mają.. polecam jak ktoś będzie miał okazję..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

cudze chwalicie swego nie znacie

najadłam się lodów we Włoszech i niczym się one nie różnią od polskich,może mają więcej smakow

tak poważnie , to nie jadłem nigdy lepszych lodów niż w lodziarni miś , pyyyyyyychaaaa.........

najlepsze lody mieli w lódwaffel

ja lubie lody z biedronki , najlepiej te ze znaczkiem , wyprodukowano dla biedronka , sama woda i cukier , trochę emulgatorów , sztuczny barwnik , po prostu palce lizać , a w dodatku pojemność 2 litry za 6,99zł , nie tak jak w tych przereklamowanych lodziarniach gdzie za 3 gałki mam 2 litry pysznych lodów z biedronki...
- tak wygląda tok myślenia przeciętnego polaka...

a Twój tok myślenia wygląda tak

że wierzysz, że w tych lodziarniach nie używają wody, cukru, emulgatorów i sztucznych barwników.

no i duzo mozna by mowic jak bardzo sie mylicie

Lody u Wlocha byly kiedys pyszne dzis sa ochydne,za mdle ,za slodkie za tluste!
Mam podejrzenie chyba sluszne ze receptura i skadniki sa nie te co kiedys.Lody eskimosa byly dobre bo nei zalowal nigdy cacao ,ani wanili czy truskawek...robil zdecydowane smaki.... .
Same zetony plastkiowe to nie zaden wymysl a bezpieczenstwo i higiena pracy.
Czesto lodziarnei sa obrosniete legenda,bo po wojnie ludzie wszystko by zjedli,czy po ciezkim handlowaniu na rynku.
Duzo kawiarni serwuje dobre lody tylko sa one nieco drozsze.W nescafe w Sopocie gdzie robia swietna kawe i tania ,serwuja tez doskonale lody ale kulki sa mlenkie i lody drogie.
Sama tradycja jedzenia lodow tylko w lato wywodzi sie z czasow kiedy sie nie przelewalo.
Jako dorosly moge stwierdzic ze to dzieci maja najwieksza frajde z wyprawy na lody.

kiedys genialne lody robili w Sopocie kolo molo,kolejka zakrecala niekontrolowanie

a wsyzscy brali orzechowe...
Rewolucja w Polsce bylo pojawienie sie wloskich maszyn Carpigiane ,z ktorych lody mialy fikusny ksztalt i dobry kawowy albo czekoladowy smak,

Mniam

Smak tych lodów w Sopocie pamiętam do dziś . Faktycznie kolejka ciągnęła się że ho ho . Tym bardziej dziwi mnie że zamknęli tą lodziarnie bo na brak klientów narzekać nie mogli . Tak czy inaczej w życiu nie zjadłam smaczniejszych lodów niż właśnie z tej lodziarni

oliwa

a ja gdynianka, pamiętam tylko lody w Oliwie przy dworcu u dwóch starszych pań, były pyszne i najlepsze jakie dotąd jadłam

wróc do Sorrento.....

była dawno temu taka piękna piosenka " Wróć do Sorrento" i była wspaniała lodziarnia u Papugi (nazwisko właściciela), a właściwie Sorento , (na dole Grunwaldzkiej we Wrzeszczu, vis a vis Ambasady Chin) gdzie lody nakładano specjalnie dobranymi łyżkami inna za 1 złoty, inna za 2, inna za 3 złote, a smaki boskie... miłe wspomnienie ...
We Wrzeszczu był Eskimos i Eskimo we dwóch różnych miejscach .
Popularny "Włoch" sopocki może sobie sprowadzać produkty skąd chce , ale personelu jeszcze nie sprowadził bo młode osóbki są niejednokrotnie aroganckie i bardzo niecierpliwe, nierówne w jakości serwowanych deserów i przygotowanych kaw.. no ale rynek wszystko wchłonie

Lody jagodowe u Kwaśniaka

Najpyszniejsze lody mojego dzieciństwa - jagodowe u Kwaśniaka na Grabówku. Byłam tam miesiąc temu i nadal istnieje! A lody smakują, jak wtedy. Tylko miejsce niewidoczne..

Jeśli lody to tylko u Giuseppe

Rodowity Włoch robi najlepsze lody wegańskie. Zapraszam do Sopotu.

Eskimos nadal istnieje?

to były najlepsze lody jakie jadałam w życiu -niedawno byłam we Wrzeszczu i lodziarni nie znalazłam...podobno już tylko na Brzeźnie

Eskimos

Najlepsza lodziarnia :) miła obsługa, a najmilsza pani B. :)

Marian Kwaśniak miał najlepszy chleb! Po chleb była kolejka z 300metrów......

Kwaśniak ma najlepsze lody, a jego brat Marian Kwaśniak miał najlepszy chleb!
Po chleb była kolejka z 300metrów......
To był chleb...z pieca, prawdziwy, a gdzie teraz taki kupisz?
Nigdzie.........

lody mewa a kawiarnia milano sopot

Lody "Mewa" to był hit (i byłby do dzisiaj).Niezapomniany smak. Niestety, legenda głosi, że receptura tych lodów poszła do grobu za producentem. Najbliżej zbliżone do nich smakiem są obecnie (ZBLIŻONE!!!) lody "SISI" firmy IceMastry. Polecam. Kawiarnia "Milano" w Sopocie? Kiedyś produkowano tam b.dobre lody. Teraz to już tylko biznes. Jakość odeszła w siną dal z ziemi polskiej do włoskiej.

Najlepsza lodziarnia jaką znam była w Gdańsku na Kołobrzeskiej (kilka metrów za obecnym Tesco)

Niestety od dawna jej nie ma a i ostatnio sam budynek zburzyli dranie:(

lody u Misia.... mmmmm....wspomnienie młodych lat.........

odgrzebaliście temat sprzed dwóch lat ? ?

mIŚ

Najlepsze lody na świecie są w misiu

Jola z Gdyni robila najlepsze lody!

Nie umiem odpowiedziec jednoznacznie gdzie teraz robia najlepsze lody.
Eskimo kiedys a dzis t odwie rozne firmy:dzis robia za slodkie lody o zbyt malej intesywnosci smaku i zapachu-nie da sie wrzucic sztucznych aromatow-w truskawkowych musi byc duzo truskawek nawet gdyby lody nmialy byc drozsze.
Lody w Milano sa zbyt tluste,zbyt duzo w nich polepszaczy smaku-bez dodatkow nie smakuja wcale-a te dodatki kosztuja jak za zloto.
Doprawdy ne iznam firmy ktora robilaby podstawowe klasyczne smaczne lody w samku waniliowym czekoladowych czy rumowym.
Moze amerykanskie Hagenez Dazz albo zwykle lody z przybraniem w coctail barze... .
Odwolywanie sie do smakow z dziecinstwa jest dosc mylne,bo patrzymy na to przez pryzmat mlodosci.A czlowiek nei krowa w czasie zycia zmienia poglady i zmienija mu sie smaki.

XxXxXxXxXxX

lody u Eskimosa już nie są takie dobre....

najlepsze - u JANCY w Kartuzach

Przeprowadziłam się i odkryłam na rynku w Kartuzach LODY MAGICZNE:
arbuzowe, mohito,kremówka papieska,kiwi, pistacja, jogurtowe z różnymi dodatkami.
Po prostu szaleństwo.
Teraz już nie kupuję u Grycana jego MIKROGAŁECZEK!!

Limoni

Jedni piszą, że najlepsze lody to we Włoszech, inni że kiedyś to były lody, a teraz to już nie... Bzdury. Ja odwiedzam lodziarnie Limoni (w Warszawie) i te lody naprawdę mają smak...lodów, a nie wody z cukrem!

Wow

Widze ze masz plan biznesowy,moze to i dobre dla jakiegos lumpa.
do góry