Widok

Lewy pas - cwaniactwo + debilizm

Na drogach Trójmiasta Temat dostępny też na forum:
Codziennie wracam z pracy (trasa Gdynia-Rumia, ul. Morską).
Jedna refleksja mnie naszła - o jakże przyjemnie i płynnie się jedzie gdy zachowujemy na lewym pasie odpowiedni odstęp od poprzedzającego auta. Jazda jest wtedy przyjemnością i mamy spokojny przejazd.
Niestety taka sytuacja to rzadkość, bo codziennie pojawia się wielu debili-cwaniaków, dla których odstęp paru metrów od poprzedzającego auta jest w ich mniemaniu zbyt duży i oczywiście wyprzedzają prawym pasem, wpychają się przed maskę stwarzając zagrożenie, często na skrzyżowaniach również.
Zachowanie charakterystyczne - najpierw najeżdżanie na zderzak, a potem wyprzedzanie prawym pasem, bo za wolno jadę, a sznur samochodów przede mną to też można jakoś tam wyprzedzać.
Taki cwaniak - idiota zaoszczędzi może 1-2 min na całej trasie, kosztem wielu niebezpiecznych sytuacji, o swoich własnych nerwach nie wspominając.
Pytanie zasadnicze, czy taki debil nie może jechać jak normalni ludzie, bez tego cwaniactwa?
Myślę że zakup kamery i nagrywanie idiotów to już powoli konieczność.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 31
w Gdańsku zazwyczaj są ograniczenia 30-40-50 ew. 70, do których trzeba się stosować wyprzedzając. Do tego w mieście jest mnóstwo skrzyżowań, przejść dla pieszych i intensywny ruch więc zmiana pasa najczęściej nie ma sensu. Więc musisz pisać o kierowcach jadących baaardzo wolno.. mi to osobiście nie przeszkadza.
Oczywiście obwodnica i armii krajowej to nie liczę jako miasto ale np główny ciąg już tak.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
przy 70 km/s w ciągu sekundy pokonuje się 19 metrów. Czas reakcji przeciętnego kierowcy + auta to nieco ponad sekunda.

Więc 5-7m to nie wiem skąd Pani wzięła, ale chyba nie powstało to na bazie logicznego myślenia, a jakiejś tajemniczej wiedzy wymienianej pomiędzy starożytnymi plemionami.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Poprawka: przy 70 km/h w ciągu sekundy pokonuje się 19 metrów
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://www.autocentrum.pl/projekt50kmh/uporczywa-jazda-lewym-pasem/
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czy wy ludzie nie rozumiecie że jak jedziecie wolno to trzeba wybrać prawy pas? Do cholery jasnej czy musicie utrudniać życie innym? Nikt By nie skakał i nie wyprzedzał prawym gdyby nie to że ciamajda jedzie lewym bo jest w mieście i "może" albo za 4 km skręca w lewo ( a pasów zmieniać się boi). Fakt faktem GWE chyba mają to we krwi- szczerze mówiąc nie wiem czemu w ogóle są wydawane prawka osobom z tego rejonu...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8
Jak jesteś takim fanem ograniczeń to jedz prawym pasem ,a tymi w twoim mniemaniu piratami powinni się zająć policjanci, a w szczególnosci "debilami" blokującymi lewy pas!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wystarczy naprawić dziury na lewym pasie, będzie po sprawie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

cwaniactwo + debilizm? Ma pan rację

W Polsce obowiązuje ruch prawostronny. Lewy pas służy do wyprzedzania Panie Kierowco z Rumii
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
do góry