Widok
Licznik Sigma - jak ustawić?
Mam takie pytanko:
Aby ustawić wielkość kół w instrukcji dodana jest taka tabelka i teraz ja mam takie informacje na oponie: - 26x2.0 a w nawiasie (50-559) i dla tych liczb są dwie różne wartości w tabelce, którą wybrać?
Czytałam też że obwód koła można zmierzyć rysując kreskę na oponie i zrobić jeden pełny obrót i zmierzyć. Tylko czy mam siedzieć na tym rowerze żeby było dokładniej czy normalnie przetoczyć?
Bardzo proszę o pomoc! :)
Aby ustawić wielkość kół w instrukcji dodana jest taka tabelka i teraz ja mam takie informacje na oponie: - 26x2.0 a w nawiasie (50-559) i dla tych liczb są dwie różne wartości w tabelce, którą wybrać?
Czytałam też że obwód koła można zmierzyć rysując kreskę na oponie i zrobić jeden pełny obrót i zmierzyć. Tylko czy mam siedzieć na tym rowerze żeby było dokładniej czy normalnie przetoczyć?
Bardzo proszę o pomoc! :)
mówiąc szczerze "wynik" 1930 dla koła 26" wydaje sie niemal niemożliwy. Chyba że mierzony przy zerowym ciśnieniu - a przy takim chyba nie będziesz jeździła :).
Proponuje ponowny pomiar...
Gdybyś jednak wpisała owe 1930 to:
- znaczenia podczas jazdy nie ma to zadnego :)
- znaczenie dla pomiarów ma jednak istotne - Twoje wyniki przy paramatrze 1930 będą zanizone o ok. 10% - tzn. dystans przejechany oraz srednia prędkość będą o taki % niższe od faktycznych.
Napisz co Ci wyszło w "próbce B".
Pamiętaj, że najważniejsza jest jazda sama w sobie, wyniki to poboczność.
A może spróbuj sprawdzić swoje ustawienia dla 1930 na jakiejkowiek wiekszej drodze szosowej ze słupkami ustawionymi co 100 m. Przy dystansie ok 4-5 km widać bedzie wyraźnie czy ustawienie jest zgodne...
pozdrawiam
Proponuje ponowny pomiar...
Gdybyś jednak wpisała owe 1930 to:
- znaczenia podczas jazdy nie ma to zadnego :)
- znaczenie dla pomiarów ma jednak istotne - Twoje wyniki przy paramatrze 1930 będą zanizone o ok. 10% - tzn. dystans przejechany oraz srednia prędkość będą o taki % niższe od faktycznych.
Napisz co Ci wyszło w "próbce B".
Pamiętaj, że najważniejsza jest jazda sama w sobie, wyniki to poboczność.
A może spróbuj sprawdzić swoje ustawienia dla 1930 na jakiejkowiek wiekszej drodze szosowej ze słupkami ustawionymi co 100 m. Przy dystansie ok 4-5 km widać bedzie wyraźnie czy ustawienie jest zgodne...
pozdrawiam
z tą instrukcją to wiem, ale jeżeli weźmie się pod uwagę wartości które mam podane na oponie, czyli:
26 x 2,0 - to z instrukcji mamy: 2114 mm
50-559 - to z instrukcji mamy: 2089 mm
dlatego miałam wątpliwości i pytałam o to mierzenie.
Dzięki TJ i gix.
Jak znajdę chwilkę czasu i drogę z słupkami (mam nadzieję że mi się uda) to zobaczę czy to 206 cm styknie. Jak nie to będę kombinować:)
26 x 2,0 - to z instrukcji mamy: 2114 mm
50-559 - to z instrukcji mamy: 2089 mm
dlatego miałam wątpliwości i pytałam o to mierzenie.
Dzięki TJ i gix.
Jak znajdę chwilkę czasu i drogę z słupkami (mam nadzieję że mi się uda) to zobaczę czy to 206 cm styknie. Jak nie to będę kombinować:)