Widok

Listonosze niechlujni czy zapracowani?

Opinie do artykułu: Listonosze niechlujni czy zapracowani?.

Niedawno pisaliśmy o tym, że w Trójmieście brakuje listonoszy. Okazuje się jednak, że nawet tam, gdzie są, ich praca pozostawia wiele do życzenia. O jakości usług Poczty Polskiej we Wrzeszczu napisała do nas pani Julia.

Liczba wakatów wśród listonoszy wciąż jest w Trójmieście spora. Praca nie jest lekka, a także nie najlepiej płatna. Do tego dochodzą coraz mniejsze wpływy z tzw. końcówek - czyli reszty z rent i emerytur, które zwyczajowo dostawał każdy listonosz. Teraz coraz ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

)

Te polecone dyndające ze skrzynki to kpina....jak tak można?Zapewne pensje listonoszy małe to i inspiracji do pracy nie ma.U nas ostatnio listonosz z Ukrainy zawitał...zapewne polscy pracują dla Niemca....takie dzikie czasy.Aha za 2 godziny ląduję w San Escobar).

P.S.Ten pode mną to jakiś troll
popieram tę opinię 183 nie zgadzam się z tą opinią 47

Te polecone to pewnie od komornika.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 4

W Chwaszczynie pani naczelnik daje listonoszom listy do roznoszenia

raz na 3 tygodnie. Tak jest od lat, zawsze jak się z nią rozmawia pokazując plik wrzucony że stemplami z 3 tygodni to rżnie głupa. Urzędy wiedzą o problemie z tą pocztą i się upewniają, czy ktoś na pewno chce otrzymać listownie jakieś pismo czy fakturę...
W centrum Chwaszczyna listonosze roznoszą częściej ale im dalej od poczty tym gorzej.

Pozdrawiamy panią naczelnik która potrafi kłamać w żywe oczy twierdząc, ze to sortownia... Albo, że nikt wcześniej nie zgłaszał problemów.
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 2

I tylko nie piszcie, ze to przez brak listonoszy

Bo przy takiej częstotliwości to musiałoby brakować 90% listonoszy, a jak wiemy jest pełna lub prawie pełna obsada.

Prędzej uwierzę w oszczędzanie na paliwie, tylko pytanie brzmi czy w kilometrowkach jest to odpowiednio rozliczane, czy może ktoś z tego wyciąga dodatkowe złotówki?
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

Co do Chwaszczyna

Zgadzam się
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

W Gdańsku na Świętokrzyskiej to samo...

a na podłodze walające sie paczki...

$

1. za mało listonoszy i za małe pensje
2. z drugiej strony pamiętam jak za paczkę płaciłem 6zł a teraz 14zł
3. plus jest taki, że paczki nie giną
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 4

Paczki nie gina.... hahahahaha. Gina do tego stopnia, ze poczta za granica ma umowy z firmami kurierskimi na dostarczanie przesylek na terenie Polski. Te zlodziejskie k*rwy otwieraly nawet zwykle listy w poszukiwaniu skarbow.
popieram tę opinię 42 nie zgadzam się z tą opinią 7

Do mnie do dziś nie dotarła przesyłka z 200$ ze stanów.

Do kogo wystąpić o odszkodowanie?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

Odp

Do nadawcy... Bo tylko nadawca moze zlozyc reklamacje i dostac odszkodowanie... Bo to nadawca zaplacil za usluge
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Do mnie od 10 lat nie dotarł list z koronami szwedzkimi . Polska poczta komunistyczna

giną
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może to prowokacja ... co to za problem zrobić takie zdjęcia.? Ktoś chce może się zemścić na listonoszu
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 29

Też mi to przeszło przez myśl

Wyjąć list z nowych skrzynek to żaden problem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 14

Zamach

To brzoza wyjęła te listy pod przykrywką sztucznej mgły
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 5

Faktury od Kijowskiego i KOD

Wszystkim już pewnie wystawiaja ; )
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jasne, przecież listonosz nigdy w życiu by czegoś takiego nie zrobił. I nigdy się nie zdarzyło, żeby nie zapukał do drzwi, tylko od razu dał awizo.

Mozna przeciez zrobic taki system zeby na listonosza zarzucac siatke jak system zobaczy ze zle listy wrzuca.

Albo moze przeciez przy klatce schodowej byc np. straznik z karabinem ze jak zobaczy co listonosz robi to zalozy mu kajdanki i zawiezie do wiezienia .
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ty the bill nie jesteś niepełnosprawnym, który nie może wyjść z domu, bo ukradziono mu barierkę na korytarzu?? Bo już się gubię, skoro nagle wybywasz do San Escobar. Chyba że masz tak bujną wyobraźnię jak Pan W.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 7

to

Szpilek w nowym wydaniu
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

listonosze

Gdzie ty człowieku widzisz polecony zwisający ze skrzynki okularki by się przydały a po drugie zatrudnij się na poczcie wtedy komentuj a z Ukrainy to inpost nie poczta
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

Eee tam

Nowoczesna miłość to tylko na Maderze...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dlatego wybieram paczkomaty

Nie dostaję awizo zamiast przesyłki. Nie tracę godziny stojąc w kolejce na poczcie. Odbieram o dowolnej porze dnia i nocy i zajmuje to tylko 30 sekund. Poczty unikam jak ognia.

Przy Klinicznej w śmietniku

W zeszłym tygodniu znalazłem częściowo porwane listy w śmietniku pod domem. Myślałem, że jakieś dzieciaki miały fajną zabawę, a to jednak listonosz.

)

mysle ze odp na to pytanie jeat oczywista. tak, sa niechlujni. smutne, ze masa osob starszych lub zwyczajnie niepelnosprawnych jak ja ma powazny problem pojsc na poczte odebrac przesylke, bo listonoszowi nie chcialo sie nawet zadzwonic do drzwi tylko od razu awizo. ale taki kraj i takie czasy.
popieram tę opinię 179 nie zgadzam się z tą opinią 18

)

pierwszy komentarz nie jest moj, to jakis trol ten u gory.. zenada ale widac ludzie zazdroszcza
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 18

)

Jednak jest mój, przepraszam miałem znowu rozdwojenie jaźni
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

te de- bilu

Gdzie ty mieszkasz? Co chwila inne miejsce?jak dla mnie to masz problem z mozgiem. A ta niepełnosprawnosc to sciema
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 7

Dziwne.

Bardzo ciekawe... Nawet bylbym w stanie to zrozumiec... Tylko, ze listonosze maja placona premie, ktora zalezna jest od procentu doreczalnosci... Za awizowane przesylki im nie placa... Mysle ze jest tu duzo takich gdzie albo wyjda na 5 minut... Siedza na balkonie czy w kiblu... Albo z sluchawkami na uszach w momencie kiedy doreczyciel dzwoni... A potem teksty typu "siedze caly dzien w domu a w skrzynce awizo" trele morele... Moga sie wypowiadac wszyscy na okolo bo nie znaja procedur pracy takiego listonosza. To powiem tak... Awizowanie przesylki i wykonanie wszystkich procedur administracyjnych z nim zwiazane jest o wiele wiecej praco i czasochlonne od doreczenia przesylki. Wiem, bo kiedys na poczcie pracowalem
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 20

a ja kilka razy byłem w domu,

widziałem listonosza wchodzącego do klatki, nie zapukał, nie zadzwonił, w skrzynce zostawił awizo. raz powtórne, mimo, ze pierwszego nie było (to się też często zdarza) mieszkam na wysokim parterze- caaałe 8 stopni do przejścia. po prostu im się nie chce. pukają przy 1/20 przesyłek. kurier jakoś gdy jestem w domu zawsze się dodzwoni, domofon jest głośny, dzwonek do drzwi też. a awizowanie nie jest pracochłonne, gdy się go praktycznie nie wypełnia, jak robi to u nas listonosz- tylko data i naklejka+ niewyraźnie nazwa ulicy najbliższej poczty (gdzie oczywiście nie mogę złożyć skargi na listonosza, tylko muszę jechać do wrzeszcza na grunwaldzką, gdzie zawsze tłum i trudno zaparkować)
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ehh

Nie mów mi takich rzeczy... Bo awizowane przesylki sie opracowuje po pracy... Opisuje z dwoch stron kazda... Potem trzeba je skanowac i rejestrowac w systemie na kompie... Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze doreczenie przesylki (niewazne na jakie pietro) trwa jakies20% tego czasu co awizowanie... Nawet jesli pierwszego awizo nie wypisze. Nie mozesz sie wypowiedziec w tej sprawie bo nie wiesz jak wyglada to od srodka... Bywaja sytuacje takie, ze listonosz awizuje z gory zanim wyjdzie w rejon... Ale to tylko z tego powodu, ze nigdy tam nikogo nie zastal... I np ktos ma wolne od pracy i wtedy wtopa... (Wina listonosza... To fakt...) druga sytuacja to chore listy polecone o gabrytach ponadstandardowych... Czyli jeden wielki absurd... Paczkarze ktorzy maja sluzbowe samochody nasza paczki wielkosci listow... A listonosze ktorzy teoretycznie maja tylko nogi i torbe musza nosic listy wielkosci kartonu od butow albo i wieksze... Wtedy faktycznie niektorzy listonosze sobie ulatwiaja awizujac z gory. Ale tu nie jest winny ani listonosz ani klient... Tu jest winna osoba ktora przyjela listw ktorym jest cos innego niz informacja. Wiekszosc nadawcow wykorzystuje przepisy, ktore mowia ze listem poleconym mozna nadac przesylke do 2kg... Malo kto wie, ze moze byc tam tylko informacja... Listonosz w zaleznosci od wielkosci rejonu doreczen ma srenio 60-120 poleconych dziennie. Wyobraz sobie, ze zazwyczaj jakies 30% z tego to listy wielkosci kartonu od butow... Majac dwie nogi i torbe... Nie majac swojego samochodu... Listonosz jest skazany na takie ulatwianie sobie pracy... Tym bardziej... Ze na 8 godzinnym etacie po 15 latach pracy dostaje na konto 1700zl. A praca jest bardziej odpowiedzialna, niebezpieczna, i szkodliwa dla zdrowia niz np. Policjanta czy wojskowego, ktorzy w wieku 50 lat sa na emeryturze. Reasumujac... Za tego typu zdarzenia, do ktorego wszyscy komentujacy sie odniesli... Nie mozna winic listonosza ktory w 8 godzin musi robic robote ktora uczciwie na pelnych obrotach powinna trwac wiecej niz 48 godzin. Winic nalezy zarzad poczty polskiej i ich slabe pomysly... Dodaja obowiazkow, obcinaja wyplaty... Co za tym idzie... Sumienni pracownicy sie zwalniaja... A zatrudnia sie nieudacznikow na etaty 7godzinne... Pracuja po 12 godzin dziennie za 1000zl a nadgodzin i tak nie placa... A odnosnie kuriera... To sie nie dziw... Bo kurier nosi paczki i tylko paczki... Nie musi wciskac kredytow... Kont...lokat... Ubezpieczen... Sprzedawac znaczkow, gazet, zniczy, slodyczy, nosicz przekazow. Poza tym. Kurier podstawy ma jeszcze mniej niz listonosz a jego zarobek zalezy w duzej mierze od ilosci doreczonych przesylek... Gdzie stawka od doreczonej sztuki jest 20 razy wieksza niz w poczcie polskiej. A co do skarg/reklamacji... Mozna zlozyc na kazdym Urzedzie Pocztowym lub na stronie poczty.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 3

Spoko, spoko. Ja rozumiem, że w cholerę "listów poleconych" to jakieś zakupy z allegro, koperty objętościowo masakra. Rozumiem, że robota za drobne. Nie mam problemu z tym, że mi listonosz nie przyniesie dwóch płyt CD w liście, bo rozumiem, że to waży więcej niż kartka papieru. Ale do cholery, niektórzy to lecą po bandzie! Na ostatnie 10 poleconych dostałem do ręki jeden! A wśród tych 10 listów to z allegro był jeden, bateria do zegarka w kopercie bąbelkowej. Reszta to autentyczne listy. Tak jedzie po bandzie pewien listonosz z poczty na ul.Harcerskiej w Gdyni. Młody chłop, raczej się nie przemęcza, bo często sympatycznie nawija przez komóreczkę pomykając między blokami. Awiza oczywiście wypisywane na odwal, bez podanej godziny.

PS Pracuję w domu, żona z dzieckiem w domu, więc nawet jak jestem pod prysznicem, to nie ma opcji, żeby ktoś nie usłyszał domofonu.

Pozdrawiam listonoszy, którzy nie przeginają, i przynajmniej płaskie koperty zabierają do torby...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nakleić R na skrzynkę

A na poczcie zezwolić by przesyłki polecone listonosz zostawiał w skrzynce. Ja tak zrobiłam i sobie chwalę, do UP biegam tylko po te "wielkogabarytowe" i ZPO
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Zguba

Jeśli dostaję powtórne awizo a pierwszego na oczy nie widziałam to jaka jest szansa że zobaczyłabym list? Wtedy to już hulaj dusza, piekła nie ma. A jeśli coś zaginie to przecież listonosz wrzucił do skrzynki i nic o tym nie wie... dziwię się beztrosce osób z naklejką R na skrzynce...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie do konca

Wszystko sie zgadza w twoim opisie poza tym ze listy niedoreczone opisuja i wprowadzaja do systemu po godzinach swojej pracy i za darmo panie peacujace w okienkach na poczcie a nieroby takie jak ty smieja sie im prosto w oczy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bzdury opowiadasz...

U mnie na UP po rejonie awizowane listy skanuja listonosze... Tak jak piszesz juz 4 godziny po pracy.

Można zadzwonić i złożyć ustną skargę. Ja zawsze tak robię jak listonosz zostawi mi awizo, a ja jestem w domu. Efekt jest taki, że na drugi dzień listonosz przynosi mi awizowany list do domu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tak kurka

Tak kurka ty zawsze jestes w domu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jestem, bo pracuje w domu. I o stalych godzinach listonosz roznosi korespondencje.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Premia

Premia jest od jakiegos czasu uzalezniona od dodatniego wyniku finansowego Poczty Polskiej, wiec od grubo pół roku premii nikt na oczy nie widział
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rusz zad i sie użeraj z chołotą od rana do wieczora za grosze...

A raz drugi sie postarasz, a trzeci i tak na ciebie wjedzie bo ma zly dzien i juz caly dzien na wku*wie.

osoba niepełnosprawna może złożyć prośbę w danym Urzędzie Pocztowym aby listonosz do domu przekazywał przesyłki i je odbierał do nadania
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A czy przypadkiem doręczanie przesyłek a nie wrzucanie awizo jest podstawowym obowiązkiem listonosza ?!?!

brak skrzynki "zwroty"

ostatnio byłem na poczcie starsza pani z balkonikiem przyniosła przesyłkę z błędnym adresem można ? trzeba zgłosić z sąsiadami

wczoraj w mój listonosz wrzucił awizo do skrzynki a byłem w domu :)

poczta polska to dno!
popieram tę opinię 388 nie zgadzam się z tą opinią 27

To zachował się standardowo
popieram tę opinię 70 nie zgadzam się z tą opinią 0

pisząc takie pitoly wykazujecie sie poprostu brakiem wiedzy

jemu sie nie opyla wrzucac tobie awizo bo potem jak wroci spowrotem na poczte zamiast isc do domu musi mase papierow wypelniac a jeszcze kolezanki z okienek pewnie sa mu wdzieczne za dodatkowa robote. Postawcie sie czasami z drugiej strony. Pochwalcie sie swoimi zawodami :D w ten sposob co wy mozna objechac prawie kazdy.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 46

tjaaa w domu

nie przychodzi do pustej glowki ze moze pod prysznicem, w wannie albo nawet na sr*czu? chyba ze nie myles sie caly dzien i przyznajesz zes brudas. Pewnie poruszasz sie komunikacja miejska
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 28

Człowieku takie zachowanie to norma. Łatwiej wypełnic awizo niż tachać ciężkie przesyłki.

Raz schodzę klatką schodową i widzę że listonosz coś wrzuca do mojej skrzynki.
Mowie że ja wezme bo i tak tu jestem. A on że to tylko awizo. No i jak tu nie je..nąć takiego w łep?
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ehh

Popieram
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

To ty nie masz wiedzy

Papiery te wypelniaja pogodzina panie pracujacy w odziale poczty za darmo.

O czym Ty czlowieku mowisz?

Panie na okienku nie przyjma listow jesli nie sa prawidlowo opisane... Juz nawet sami skanujemy te listy zeby panie odciazac... Za zle opisany list sa kary finansowe czubQ... I jeszcze nie widzialem podczas 10 lat pracy w PP zeby asystent z okienka za listonosza jakies papiery wypelnial... One maja swoja robote... Ktora tez wykonuja po godzinach pracy za darmo.

To samo na ujescisku. Jestem w domu, wychodze a tu awizo
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bo oni teraz juz tylko awiza roznosza.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 0

;)

Korzystaj z konkurencji
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

konkurencja to juz w ogole

paczkomaty niby super rzecz, ale od 3dni(roboczych) paczka czeka na umieszczenie w paczkomacie
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Co możesz wymagać od listonosza jak sama nie potrafisz bez błędów napisać zdania
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 19

Też tak miałam ostatnio. Inna sytuacja - oczekiwanie na paczkę, brak awizo, telefon do sprzedawcy i okazuje się, że już dawno została wysłana. Wizyta na poczcie i pani mówiąca "oo nareszcie pani jest, już mieliśmy odsyłać". Nie dostałam ani awizo ani jego powtórzenia czy jak to się tam mówi.
A w minionym miesiącu dostałam np 2 listy zaadresowane na inną ulicę z dopiskiem "pilne"...
Także ten...
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 1

I co? Nie wiesz co zrobić? Zaczaj się, spuść mu łomot, masz alibi - awizo ;)

Awizo

Ja miałem taką sytuację, że byłem na posesji i przyszedł listonosz z wipisanym awizo. Zapytałem gdzie ma przesyłke on zbaraniał, nie wiedział co ma powiedzieć.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

moze i jest ale nadawca za to zaplacil

wiec psim obowiazkiem poczty jest go dostarczyc.
a jak to zrobic? to wewnetrzna sprawa poczty.
A jak sie to nazywa wziasc pieniadze za usluge i jej nie wykonac?
moze by sie przydalo pare aresztowan na roznych szczeblach?
a jak sie nie daje rady to sie firme zamyka i daje miejsce lepszym.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Teraz

spróbuj sie skontaktowac z naczelnikiem aby zglosic skarge, za przeproszeniem wy***bią sie na Ciebie totalnie. Ostatnio czekalem na dokumenty ( maly interes na boku etatu) i przez tą smierdzącą ci** listonosza co zostawil awizo jak bylem w domu , poleciałem na 1000 zł bo odbiór po długim weekendzie.

Na prawdę wole odstac na poczcie i miec pewnosc DNIA odbioru listu poleconego niz zeby sciemnial ze przyniósł frajer.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pełny PRL

Pełny PRL i bardzo nie niekompetentni. W San Escobar na pewno działają sprawniej
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

mieszkam na parterze, ost wychodzę- stoi listonosz czekam na przesyłkę więc pytam czy ją ma a on na to, że awizo, które na moich oczach wkłada do skrzynki bo? nie było mnie w domu wtf????? a gdy powiedziałam, że owszem jestem w domu i ją poproszę najpierw stw że już wypisał więc sorry a potem rzucił że i tak nie mam jej przy sobie bo gdyby miał wszystkie listy nosić to by z tym ciężarem z poczty nie ruszył :/
popieram tę opinię 235 nie zgadzam się z tą opinią 15

Ost stw...

Pisz normalnie kobieto, bo to jakas zenada.
Po co w ogole pisac skoro w sumie tobie sie nie chce?...
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 30

przecież to pisze jakaś leniwa nowobogacka blachara więc co się dziwisz. Nie ma się też co dziwić listonoszowi bo z roku na rok co raz więcej im przesyłek przybywa. Ostatnio widziałam listonosza z plecakiem na stelażu
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 29

to jest jego praca i chu... mnie obchodzi ile musi dźwigać. Ja swoją pracę wykonuje od początku do końca tak jak należy i niech oni też to robią... Nikt im nie każe pracować w tym zawodzie...
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 9

Odp

Nie... Ludzie ktorzy zatrudniali sie na poczcie kilka lat temu nie mieli tyle pracy co teraz... Rozumiesz czlowoeku... ze w tym samym czasie godzinowym i za ta sama kase musza robic 3 razy wiecej niz 7 lat temu (kiedy sie zatrudniali). Pewnie jestes na zasilku dla bezrobotnych... Albo z policji... Bo to tlumaczy twoj poziom intelektu... Bo gimbaza to chyba za wysokie progi...

Miałam podobny przypadek.

Czekałam na przesyłkę wysłaną listem poleconym (drobna rzecz) i specjalnie podałam adres do pracy, bo cały dzień tam jestem. Przychodzi listonosz i mi wręcza od razu awizo. Pytam się z jakiej racji i usłyszałam podobną gadkę, bo jakby wszystko miał zabrać to miałby za ciężko. Innym razem usłyszałam, "bo nie zmieściłoby się do skrzynki". Ja rozumiem człowieka, chodzi pieszo z tą torbą, ale do ch... niech im dadzą samochody/skutery do rozwożenia albo niech zmienią cennik i rodzaje przesyłek, bo skoro zapłaciłam za usługę i wszystko się zgadza to z jakiej paki mam jeszcze drałować na pocztę. Chcę przesyłkę do rąk własnych bo taka była umowa. Jak tylko mogę omijam pocztę szerokim łukiem.
popieram tę opinię 76 nie zgadzam się z tą opinią 4

Haha

Jezeli listonosz dal awizo do reki i powiedzial ze wypisal bo przesylka nie zmiescilaby sie normalnie do skrzynki... To znaczy ze awizowal Ci przesylke zwykla... A nie polecona... W takim wypadku listonosz ma prawo to awizowac zgodnie z przepisami... A jesli zaplacilas za inna przesylke a dostalas taka... To znaczy ze sprzedawca wzial kase za drozsza... A wyslal ci tansza... I juz od dawna nie ma na poczcie dla zwyklego klienta takiej uslugi jak list do rak wlasnych... Tylko sady i urzedy maja taka mozliwosc... Prosze wiec nie koloryzowac
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 16

masz racje

a i tak dostajesz minusy, widac ze na tej stronce same zrzedy i marudy.. do roboty by sie wzieli np jako listonosz, a nie tylko na necie narzekac..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

kurde, jakie "nie zmieściłoby się do skrzynki"?

Płacę za polcecony, który ma być doręczony do rąk własnych a nie wrzucony do skrzynki! No żesz do ch.ja pana!
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 4

A wiesz człowieku, że listy polecone służą do przesyłania dokumentów i nośników danych??? A wiesz człowieku, że gdy zginie Ci telefon wysłany listem poleconym lub zostanie uszkodzony to dostaniesz goooooowniane odszkodowanie za dokumenty???

nie byłaś w domu. byłaś przed domem, na klatce

Więc nie kłam za w domu bylaa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

a dla mnie wygląda to na "ustawkę",poza tym ktosik tu z klatki prąd ciągnie.....żenua
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 64

tam pewnie mieszka jakas patologia 500+ to sie listonosz boi nosic przesylki zeby go nie okradli.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 15

Jak urosniesz,dorosniesz i uda ci sie znalezc jakas durna dziewczynke,ktora bedzie chciala miec z toba dziecko,sam wyciagniesz

A patologia to juz jestes gimbusie.tatus z mamusia nie uczyli zeby nie wyzywac ludzi?

Mieszkam ulicę obok.

I nie mam takich sytuacji na klatce schodowej. To raczej nie jest wina miejscowego listonosza, tylko kuriera.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

a ja nie jestem listodonosem, i zaraz kończę pracę,

jak zwykle na klatce schodowej będzie pełno ulotek, ale cóż, nie o take polske....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja mieszkam na Hallera i takie sytuacje jak ta również widuję!! W tyn zawsze siedzę w domu i zawsze awizo w skrzynce. Afery na poczcie nic nie dają. Idioci.

tak są leniwi,że nawet nie zadzwonią do mieszkania,tylko

od razu wrzucają awizo do skrzynki
popieram tę opinię 184 nie zgadzam się z tą opinią 21

Jak bym musiał wrzucać listy do skrzynki podpiętej do pastucha to też bym się grubo zastanowił czy chcę to zrobić...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

To ja jestem tym listonoszem, faktycznie jest tak, ze w takich miejscach gdzie przewaza wiecznie pijana pisowska patologia 500+, skrzynki na listy sa podlaczane pod 230v jak na zdjeciach. Jest to robione w celu przeciwdzialaniu kradziezom ze skrzynek jak i calych skrzynek na zlom. Czasem sie zdarza, ze ktorys patol wytrzezwieje, zobaczy listy/awiza i zaczyna siac panike. Chodza nawet na poczte i do spoldzielni na skarge, ale zawsze ich najpierw badamy alkomatem.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 12

.

Jeśli to przesyłka ekonomiczna o niestandardowych wymiarach to ma prawo tego nie brać i wrzucić awizo

Ma czekać az przyjde
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 16

zenada

TAK KSIĄŻĘ! A pochwal się gdzie Ty pracujesz?

Listonosze to już nie listo nosze a wszystko nosze. Znam jednego i uwierzcie,że ich tasza ojj waży,waży. Na poczcie niebawem będą serwować hotdogi chyba by jeszcze urozmaicić swój repertuar.
popieram tę opinię 125 nie zgadzam się z tą opinią 7

co to jest "tasza"?

nie ma takiego słowa w języku polskim
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 29

To z niemieckiego.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ale ze to niby nasza wina?

No bez jaj.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie nasza tylko włodarzy na poczcie

listonosz zarabia tyle, że nie chciałbyś tam pracować do tego mają jakieś durne plany np. sprzedawali niektórzy znicze bo im kazano! Nie wina listonosza, że jeden musi pracować za 2 albo 3 osoby zarabiając oczywiście jedną pensję.

x

bronisz nierobów i leni
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

na razie kup zdrowe przepisy siostry jakiejśc tam

z książką nie umrzesz z głodu póki co masz rację

Dyżurny temat dla różnej maści frustratów...

miałem okazje byc blisko pracy w pp i polecam spędzić dzień w pracy z listonoszem,jak zobaczycie jaki to mjut to gwarantuje ze nigdy nie powiecie o nim złego słowa
popieram tę opinię 82 nie zgadzam się z tą opinią 61

to po co komentujesz ?

nie pasuje, nie czytaj...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 20

Jak to po co...

Naprawdę jesteś tak ograniczona/y ze widzisz tylko jedną stronę medalu czy roszczeniowa postawa przeslania ci zdolność myślenia... poza tym litosci kogo interesują twoje listy
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 19

Przymusu do pracy nie ma.
Niska pensja to nie wymówka do bylejakiego odwalania swojej roboty.
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 9

Heh

Nie masz racji... Listonosze i tak robia ponad swoje mozliiwosci... Maja roboty na 48 godzin a musza to zrobic w 8. Mimo ze Cie nie znam... Moge smialo stwierdzic ze nigdy w zyciu nie miales tyle pracy co listonosz w najlzejszy dzien. Poza tym... Znowu sie dalem sprowokowac napinaczowi z gimnazjum :p
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 13

Sory mistrzu ale ja też mam ciężką fizyczną pracę i nie raz jestem w niej po 14h z tą różnicą że akurat dobrze płatną.

Jest mi żal chłopaków przez to że mają ciężko. Kiedy tylko mam okazję to ich odciążam i zamawiam dpd, dhl, k-ex... cokolwiek co dotrze do mnie. Wprost do celu.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jaka płaca, taka praca
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zastrzeżenia zastrzeżeniami..

Polecam okres próbny na Poczcie jako Listonosz, to trochę nabierze się dystansu do absurdalnych sytuacji takich jak np. ta na zdjęciach.

bylem kurierem

ale 12 godzin i paczki do 70 kg wymieklem

Zdarza się, źe listonosza wkładają zawiadomienia o poleconym w kratki domofonu na zewnątrz! Wiatr robi swoje!
popieram tę opinię 62 nie zgadzam się z tą opinią 8

Po dwóch nieudanych doręczeniach list uznaje się za doręczony, więc w czym problem?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Haha

To nie listonosz tylko paczkarz... Listonosze zazwyczaj maja kody do domofonow... A jesli domofony sa stare i nikt mu nie otwiera to gdzie ma awizo wrzucic?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie wiem jak to skomentować... po prostu dno inteligencji
Przykład z mojego życia... czasem zdarza mi się jechać przedstawić projekt w jakieś tam części wykonany do akceptacji... i wyobraź sobie, że od czasu do czasu też muszę poczekać, bo akurat jakiś inny petent jest obsługiwany.

morał z tego taki, że w prawdziwym świecie często coś nie trwa zaplanowane 15min, potrafi przeciągnąć się nawet do godziny. I taki sobie listonosz, nie jest nikim nadzwyczajnym, że może od tak sobie decydować, czy włożyć awizo w domofon, czy też wieszak na gazety. Czy może po prostu wrzucić do śmieci bo na jedno wychodzi.

Raz się nie udało dostać do środka to leci do innego bloku i wracając ponawia próbę, ale do tego trzeba choć krzty inteligencji aby potrafić zaplanować sobie optymalną trasę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Blysnela Panienka

Jesli mowa o inteligencji... To pomysl... ze listonosz ma dziennie kolo 100 listow poleconych i 700 listow zwyklych... I w przepisach mamy wyraznie napisane ze na jeden list polecony doreczony/awizowany mam 40 sekund, ktore leci do szkrzynki lub w przypadku braku mozliwosci wejscia do klatki "zostawic w innym widocznym miejscu" Gdyby listonosz mial czekac chociaz 3 minuty na otwarcie kazdej klatki... Nie 15 tak jak mowisz...czy godzine... To 3 doby by nie starczyly zeby skonczyl to co musi zrobic w jeden dzien... Jesli pracownik dziala zgodnie z procedurami to uwagi prosze do kogos kto zasady pracy wymyslil... A swoim komentarzem sie osmieszylas... I pokazalas jaka z Ciebie blondyna... Bo jesli listonosz ma 12 km do przejscia i 6 toreb bo 15 kg kazda... To na czekanie nie ma czasu...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Domofony

A taka prawda,że bywają takie klatki ,że nikt na domofon nie reaguje

to wina domofonów przed skrzynkami pocztowymi. Jak nikt nie chce otworzyc drzwi to sa pretensje, że nie ma awizo, albo powtórne.
Wszyscy ludzie mają mózg, to fakt niezaprzeczalny. Ale ile procent jest tylko nosicielem.

żadne usprawiedliwienie, zawsze pozostaje rozmowa z zarządcą i poproszenie o kod dostępu. Stworzenie listy kodów do poszczególnych bloków i masz wszystko na tacy, ale trzeba pierw pomyśleć.

Mieszkańcy bloków nie mają obowiązku wpuszczać listonoszów.
Wy pełniąc usługi jako firma bierzecie na siebie odpowiedzialność za dostarczenie przesyłki do skrzynek, ewentualnie rąk własnych odbiorcy. Stąd też zostawienie nawet czegoś tak głupiego jak awizo gdziekolwiek indziej, niż w miejscach wymienionych powyżej jest złamaniem prawa. Narażacie tym samym osoby których dotyczy korespondencja na ujawnienia danych osobowych, oraz inne straty (w tym także materialne).

To wasz głupi pracodawca powinien zadbać o to byście mieli dostęp do wszystkich bloków, itd.

Natomiast co do tego ile dźwigacie, polskie prawo pracy mówi o tym ile mężczyzna może dźwigać, z tego co się orientuje przy pracy stałej ciężar ten wynosi 30kg. Tak więc nie jest to wcale tak dużo, dodatkowo nikt nie broni używać wózków transportowych.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

"Mieszkańcy bloków nie mają obowiązku wpuszczać listonoszów."

Z tego co wiem, to listonosze nie mają obowiązku, aby awizo znalazło się w skrzynce, a w widocznym miejscu.

byłem listonoszem i powiem tak

nie masz pan racji do skrzynek pocztowych musi być dostęp jak nie ma to bierz się kartkę i nakleja na drzwi .... brak możliwości dostarczenia korespondencji nie rejestrowanej do odbioru na poczcie i tyle ..... właściciel ma obowiązek umieszczenia tak skrzynek aby był do nich dostęp .... do właścicieli posesji domków również jest obowiązek prawny aby posiadać skrzynki na wejściu o posesji a nie na drzwiach .... dalej jeżeli listy się nie mieszczą ( gabaryty ) również stosuję się awizo list zwykły jest to list który wrzuca się do skrzynki na listy .... co do zbulwersowania tak oczywiście przez lata pracy nie było na mnie żadnej skargi a również często dostarczałem listy do rak własnych i byłem rzetelnym pracownikiem ale to tylko dlatego że jestem osobą która lubi ludzi ale poczta to tak słabo to docenia że mają teraz pracowników jakich mają
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

ile się zarabia jako listonosz jeśli mozna wiedziec?

Duuzo

Po 10 latach pracy 1700 na reke

mo że Pan Krystian się zdziwi, ale zapewnienie dostępu do skrzynek pocztowych to ustawowy obowiązek zarządcy domu

i dotyczy to nie tylko listonoszy Poczty Polskiej, a pracowników wszystkich firm i firemek pocztowych.
to tacy nosiciele mózgu jak Pan Krystian utrudniają życie innym

Ehh

O czym Ty opowiadasz? Listonosz ma nawet prawo zwrocic list polecony czy zwykly z adnotacja "brak mozliwosci doreczenia przesylki" w kogo interesie jest rozmowa z zarzadca? Nikt listonoszowi takivh kodow nie da... A dyrekcja ma w to wywalone... Z jakiej paki sr*sz sie do listonoszy? A wiesz, ze obsluguje rejon, ktory ma 12 km... Wszystkie bloki 4 pietrowe... 200 klatek schodowych po 8 mieszkan w kazdej klatce. Domofony sa stare... kody odpadaja... To co teraz wymyslisz? Jeszcze razem z listami 200 kluczy mam dzwigac? Widac po Twojej glupiej gadce ze nie masz pojecia o czym piszesz. A zostawianie awizo na drzwiach czy w domofonie nie jest niezgodne z prawem... Tylko zgodne z przepisami. "W skrzynce oddawczej lub innym widocznym miejscu" jeszcze chcesz blysnac czyms panienko?

Przecież jak zadzwoni to się pytacie czy to do mnie jak nie to nie otwieravie drzwi i stoi jak głupek ten listonosz to co ma zrobić żeby włożyć do skrzynki

bo pewnie nie moze wejsc do klatki bo nie ma komu otworzyc a wlasciciel budynku nieudostepnil kodu do domofonu

ej ale od listonosza z Kochanowskiego to się odstosunkuj, nie wiem ilu ich chodzi ale ziomek jeden jest kozak, zawsze zadzwoni jak jest polecony, znaczki przyniesie jak trzeba zamówić większą ilość, odbiera teelfony ogólnie szacunek dla chłopa - szkoda że nie pamiętam z imienia ale początek numeru 791 9......
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 11

Za dwa koła brutto

to i tak dają z siebie za wiele. W Poczcie zarobki to jałmużna. Aż dziw że jeszcze ktoś tam pracuje. Życzę miłego weekendu zarządowi poczty
popieram tę opinię 53 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jaka płaca, taka praca!

Jak mi płacą minimum to i minimum od siebie daję, na odp****ol i czekam tylko do końca dnia pracy. Chcecie porządnego, sumiennego pracownika to go odpowiednio wynagrodźcie.
popieram tę opinię 52 nie zgadzam się z tą opinią 7

Zamknąć ten cudowny urząd .

Powolna praca , zacofanie , zero funkcjonalności i profesjonalizmu . Brakuje jeszcze aby na miejscu można było kupić wędliny lub ziemniaki bo tak to juz chyba wszystko jest . Tak ja widzę ten urząd .

Pozdrawiam listonoszy co wypisują powiadomienie o odbiorze przesyłki nie " dzwoniąc " nawet do lokalu . ( miałem tak przez cały rok kiedy prowadziłem działalność w mieszkaniu ).
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nic dodać nic ująć
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

dokładnie ! zamiast prawdziwej poczty-kramik z dewocjonaliami

-oto stoisz w kolejce na poczcie,a przed Tobą babcia do pani z okienka: " może ten kalendarzyk z JP II ? Oo,ładny,a pani da może ten drugi.... a te ładne długopisy,to po ile ?..." I tak może być np. z 15 minut !!!

jako pracownik sektora prywatnego powiem jedno...

Jaka płaca, taka praca;)
W niejednej firmie pracowałem i powiem jedno- zawsze chcą wycisnąc jak cytrynkę, najlpiej płacąc jak najmniej. Prawda jest taka, że chciwy traci 2 razy .
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 3

A ja się nie zgodzę

Fakt, że przy niskiej płacy nie ma motywacji do dawania z siebie czegoś więcej ale sumienna osoba swoje zrobi a niesumienna nawet jak będzie zarabiać więcej to i tak będzie odwalać fuszerkę jak na zdjęciu z artykułu

Morena

Pozdrawiam listonosza z Moreny - taki wielki , zarosniety i z e-papierosem.
wygląda jak seryjny morderca ale jest bardzo miły !
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 4

Odwiedza i Dermscan na Kruczkowskiego:-)

Znana jak widać Postać :p
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

I zawsze taszczy z 200kg w torbie... był jeszcze siwobrody taż spoko postman

Siwobrody

Dzięki za pamięć fakt zwolniłem się z pracy z powodu zarobków bardzo lubiłem kontakt z klientami ale nie koniecznie z samą pocztą to co tam się dzieje to i tak cud , że ktoś jeszcze tam pracuje
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Listonosz z Moreny

To chyba mój syn !!

Morena

Na dodatek słyszałem ,że to nie tylko seryjny morderca ale również zagorzały kobieciarz - babcie miejcie się na baczności!!

Na "dzień dobry" listonosz dostaje 2000 zł, oczywiście brutto. Odchodzą więc do innych firm, nie tylko kurierskich, bo tam zarobią więcej. A do zawodu nowi nie przychodzą. Ci zaś, którzy przychodzą, szybko rezygnują. - Ostatnio na szkoleniu BHP były trzy osoby. Jedna już w trakcie szkolenia wyszła i nie wróciła. Nierzadko ktoś w trakcie pierwszego dnia wraca do placówki, rzuca torbą i mówi "za tyle to sami sobie roznoście"
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 4

Za to pewnie zarząd PP z siebie zadowolony!

Listonosz to ostatnie ogniwo, jak żołnierz na froncie. Grosze zarabia, a musi targać ze sobą masę bzdetnych reklamówek. Obsługa w okienku pocztowym to kolejna porażka, a urzędy robią z siebie sprzedawcę kalendarzy ze świętymi, papieżami, przepisami zakonnic. Kto to kupuje na poczcie? ten urząd ma sprawnie obsługiwać przesyłki i szlus.
P.S. Na marginesie dodam: ludzie - nie wysyłajcie debilnych kartek z pozdrowieniami na święta!!! Generuje niepotrzebny ruch; lepiej zadzwońcie osobiście, wyślijcie maila czy sms-a. U mnie takie (sporadyczne) kartki z automatu ląduja w koszu.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 10

Lekarz dostaje niewiele więcej a różnica w odpowiedxialności zauważalna? Za to ile mają urzędasy pierdzistołki?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Te minusy to od pierdzistołków oj prawda boli ...

Nie rozumiem problemu....

Dlaczego listonosz za swoją dobrą pracę nie zarabia te 5-6 tys zł? Widocznie FIRMIE nie zależy na dobrej pracy !!! Wniosek jeden - szefostwo POCZTY musi być wymienione z idiotów na normalnych.

Danziger

Na mojej poczcie listonosz unzał, że powtórne avizo jest zbędne i go nie roznosi. Ma jednak je#$ny fuksa bo nie mogę trafić chama i mu wytłumaczyć . Zgłaszanie w urzędzie pocztowym to jakiś kawał.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 11

Słyszałem, że kontuzjowany zawodnik MMA pracuje jako listonosz, zbiera na rehabilitację.

Robota mało płatna, listonosze są traktowani jak parobki i mam tutaj na myśli ich zwierzchników.

Znałem jednego, lekko otępiały - uraz z wojska , ale robotny, przyjechał do Gdańska bo tu znalazł żonę, chorą kobietę, poszedł robić dalej na pocztę, już u nas w Gdańsku, ostatnim jego rejonem były m.in działki za obwodnicą przy Auchan.

Tyrał do wieczora, na dwa rejony bo ludzi brak,zimą długopis mu zamarzał, trudno opisać co przechodził, dostawał najgorsze rejony, ale on kochał tą pracę, był dumny z bycia listonoszem... Nie brał zwolnień, nie narzekał, ciągnął wózek po śniegu.
" Wypłatę " ledwo widział bo non stop był w Oruńskich sklepach na zeszycie.

Przyszła nowa kierowniczka i po zimie / cwaniara / m.in i go zwolniła, mimo braków kadrowych, uważała, że jest za głupi na pracę " dla niej". Po wielu latach ciężkiej pracy na poczcie, nagle przestał się nadawać do tej pracy.

Listonosz poszedł odśnieżać a na ostatnie święta pojechał do rodziny pod Elblągiem i chyba pozostanie tam już na zawsze.

Cieszcie się, jednego słoika mniej, ale ten nie przyczyniał się nawet do korków na ulicach bo nie miał prawa jazdy..
popieram tę opinię 54 nie zgadzam się z tą opinią 4

Bardzo smutne to co piszesz...
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dlatego o tym napisałem a nie napisałem wszystkiego...

Ludzie o dużej wrażliwości mają ciężko na tym świecie...
Na szczęście niebawem zmieni się scena. Całkowicie się zmieni.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ludzie o dużej wrażliwości

zawsze będą mieć trudniej. I PIS tego nie zmieni (bo o to Ci chodzi, prawda?), a obawiam się, że wręcz pogłębi...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Minusują kierownicy urzędów ?

Na 100% !

Masz rację,

Niebawem nadejdzie prawdziwy Przywódca...

Przytoczę to co dzisiaj napisałem do Filipa S.

" Filipie Filipie... To jest prawdą, że chrześcijanie nie mogą być częścią tego świata - zajmować się polityką - 2 list Pawła do Koryntian 4:4 to tylko jeden z wersetów, który TO potwierdza... Jeśli się nie opamiętasz, nie ja jestem sędzią, możesz znaleźć się w grupie tych, o których napisano: " I zdziwią się mieszkańcy ziemi, których imiona nie są zapisane w Księdze Życia...Wybór należy do ciebie... Niewiele pozostało czasu..."

Allelujah !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Całe szczęście ze u mnie listonosz jest wporzadku. Jak miał paczkę do mnie a nie było mnie w domu to dzwoni pytać czy zostawić u sąsiadki .paczki które mieszczą mu się do torby zawsze weźmie . Nie mogę na niego złego słowa powiedzieć :)
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 2

Cóż

listonosz albo ... sąsiedzi.

Być może listonosz powrzucał do niewłaściwych skrzynek, a "mili" sąsiedzi wystawili na widok publiczny nie swoje przesyłki. I tak dobrze, bo mogli wyrzucić ;)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dokładnie. Tak trudno odnieść sąsiadowi lub wrzucić.do odpowiedniej przegrodki??? Listonosz też człowiek, myli się...

Ja ostatnio swojej awizo znalazłam wysunięte przed klatką w domofon choć przecież listonosze mają kody dostępu do wszystkich klatek
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 11

Kurierzy noszący paczki nie mają.

kody

guzik prawda że mają wszystkie - jak im ktoś dał
a stare domofony też mają kody

kody

jestem listonoszem pieszym . nie chcę tu nikogo usprawiedliwiać i bronić , ale powiem jak jest u mnie w rejonie . co do kodów to ja nie mam do wszystkich klatek . i to nie jest prawda że my listonosze mamy kody do wszystkich klatek. jeśli nam ktoś taki kod udostępni to go będziemy mieć. istnieją uniwersalne kody -- ale też nie do wszystkich domofonów pasują

Ty, mała

pjepszysz głupoty. Do niektórych klatek za h... sie nie dostaniesz.

kody do klatek

Najczęściej mają , ale nie zawsze , a taki co chodzi na zastępstwo to jeszcze rzadziej

Ujescisko kontra listonosze

Problem pojawia się również na Ujeścisku. Ostatnio listonosz zostawił paczkę z moją karta bankomatowa na parapecie, bo nie zmieściła się do skrzynki. Oczywiście z racji opóźnień (listonosz przychodzi jak ma większą ilość korenspodencji) na parapecie znajdował się również list z banku jak wygenerować pin. Karta bankomatowa i pin wysyłane są przy minimalnie tygodniowej przerwie (o czym się już dowiadywać). Kolejny przypadek, który zlekceważyłam to jak siostra wysyłała paczkę z miasta oddalonego o 80km i szybciej dotarła do Anglii niż do Gdańska. Czas zainteresować!
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 3

może dlatego że ich pensja pozostawia wiele do życzenia ? jaka płaca taka praca

przecież z tej pensji nie można przeżyć
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 8

A ja pozdrawiam Pana Listonosza ze Swarzewskiej w Gdyni!!!

Ten sam od lat, rzetelny, uprzejmy, zawsze z uśmiechem.
Natomiast obsługa klienta na poczcie w Gdyni Chyloni to porażka; dno i warstwa mułu. Jak mogę - omijam!
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 2

a ja z kolei bardzo sobie chwale prace tych pań. One maja naprawdę ciężką pracę!

Na Wzgórzu Mickiewicza listonosze- pan i pani wzorcowi i zapierniczaja jak małe samochodziki. Pozdrawiam serdecznie!

Brakuje listonoszy

Bo mało im płacą. Nikt nie chce pracować za ochłapy. Proste.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 3

To jeszcze nic

W lecie na Startowej na Zaspie zastępca wkładał polecone do skrzynek bez podpisów. Z banku, z urzędu. To się chyba nadaje na temat dla prokuratora.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ale wiesz że jest coś takiego jak żądanie wrzutu listów poleconych do skrzynki?

Kto normalny ma doczynienia z pocztą?

Przesyłki tylko paczkomat lub kurier.
Listów już nie piszemy.
Poczta to reżimowy sklep z dewocjonaliami i prasą która się nawet do podtarcia nie nadaje.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 23

Sądy urzędy prawnicy sędziowie tk...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Listów o 90% mniej niż 30 lat temu a oni nie dają rady.

Żenada.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

to przyjdź

i zobacz jak mało. Pełno poleconych komorników, sądów i durnych reklam.

paczkomat??? Może Inpost? Dno

Rzeczy które zamówiłam na Allegro leżały ostatnio 5 dni w oddziale inpostu w Gdańsku zanim trafiły do paczkomatu.

A ja nigdy nie miałem problemów.

2-3 dni i paczka zawsze ns miejscu bez wieczornegp użerania się na poczcie, i lecenia na łeb na szyję bo otwarte do 18 cz 19.

Potwierdzam

Jestem bardzo zadowolona z paczkomatów Inpost. Bardzo szybkie dostarczanie paczek i odbiera się bez kolejek o każdej porze dnia i nocy. Super

Przed paczkomatem nigdy nie stałeś w kolejce?

Odbiór z bagażnika też cię nie dotknął? Może ty tam pracujesz?

Moje w inpoście trzeci tydzień obchodzą od 30 grudnia.

INPOST to banda krętaczy, nie daruje wam tej przegranej sprawy, zamontowałem monitoring i nagrywam 24h, jak poświadczycie nieprawdę to sprawy którę wam założe nie wygracie.

Rp

Ty chyba się zatrzymałeś w rozwoju ,poczytaj jakie usługi biznesowe są w poczcie a nie piszesz bzdury że handluje dewocjonaliami .

oj napisze do ciebie US, Policja i Prokuratura :)

spróbuj sobie zorganizować dosłanie korespondencji do paczkomatu Gimbusie

Listów już nie piszemy.

Chyba ty. Cała korespondencja z urzędami jest listowna. Widzialeś kiedyś wezwania do sądu, do zapłaty, do czegokolwiek mailem przysłane?

Wszystko zależy od człowieka

Mieszkam na 3 pietrze i listonosz przynosi mi awiaza. Do tego trzeba pamiętać ile różnych czasopism/ reklam ma w tej swojej torbie. Jestem ciekaw ile ona waży.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 1

wg4

często sa to 3 takie torby dziennie, wiem bo tak miałem przez 17 lat :) czytam te komentarze ale, wina jest częściowo po stronie robiących na odwal częsciowo w organizacji poczty. Co do skrzynek nie tylko poczta ma do nich dostęp ale i inne firmy. Co do domofonów do często w nowych blokach nikogo nie można było zastac bo każdy w pracy...gdzie te listy zostawić i awizo? Ile dni nosic a z w koncu ktos otworzy

waga

a już mówię ile waży torba . torba może ważyć nawet i 60 kilo . i to nie jest żart

te skrzynki o d*pe potłuc,

list można widelcem wyciągnąć, sam se wyciągałem jak mi klucze zginęły
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

przymorze male - paczkowi udaja ze pracuja

Na przymorzu malym ci od paczek nie probuja nawet dostarczyc przesylek, po prostu w systemie pojawia sie awizo podczas gdy w domu caly czas ktos jest. Domofony sprawne, sytuacja powtarza sie notorycznie, praktycznie jest norma. Poczta przy szczecinskiej stosunkowo krotko czynna, pozostaje wyprawa i odstanie w kolejce zony z niemowlakiem lub moje pedzenie z pracy na leb na szyje. Przez czyjes olewactwo/zle zorganizowanie, komplikuje nam to zycie. Jest to usluga wykonana niezgodnie z umowa, nie incydentalnie a regularnie. Mysle ze inni podobnie jak my, z braku czasu nie bawia sie w reklamacje i robienie afer, ale w koncu miarka sie przebierze. Kazdy taki numer spisuje dokladnie kiedy, numer przesylki, w koncu komus zrobie problem.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Odciśniesz piętno w zapalczywym gniewie?

Skladalem juz reklamacje. Doreczyciel napisal pisemne oswiadczenie ze podczas proby doreczenia nikogo nie zastal. Wyszedlem na klamce i co mialem zrobic? Szkoda czasu

Paczki

Osoby które wożą paczki to firma zewnętrzna, jest tak już od ponad roku

składajcie

Sobie skarg ile chcecie. Mam to gdzieś. Nawet jak mnie zwolnią, to lepszego nie znajdą. Tym wszystkim wielkim panom, co to "zapłacili, więc im się należy" dobrze by zrobił jeden dzień w pracy jako listonosz, najlepiej z tzw. rozbiórką.
Mówicie, że was nie obchodzą problemy listonoszy, jak chcą to niech się zwolnią? Bardzo dobrze. Nas, listonoszy, też nie obchodzą wasze problemy. Piszcie sobie skarg do usrania. Na pewno te skargi coś zmienią :)

Poczta na Morenie

Najgorsza obsługa. Poza jedną nową brunetką i fajną rudą reszta jest do natychmiastowej dyscyplinarki. pracują wolno od niechcenia a odnalezienie awizo to zawsze jaja. Ale co moloch państwowy to moloch teraz zrobią jeszcze 20% podwyżkę i będzie super.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

W d...e byles, g...o widziales

ponad 20 tys mieszkańców i na to 4 okienka z czego czynne sa góra dwa

A te 20 tys mieszkańców to jak liczone? Nigdy tam tyle nie było a jest podobno jeszcze jedna poczta w Migowie

ciężka praca a marna płaca

Niestety listonosz często zarabia najniższą krajową, a poza tym ma coraz większe rejony, bo brakuje ludzi, sprzedaje jakieś dziwne usługi (ubezpieczenia itd), nie ma się co dziwić, że nie ma czasu, żeby listy powrzucać do skrzynek.
szkoda ludzi
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

Moja przesylka ostatnio na wycieraczce leżała, jak poszłam na pocztę zapytać się Pani czy poczta ma nową usługę to była bardzo zdziwiona o co mi chodzi, po krótkiej rozmowie stwierdziła, że widocznie listonosz miał zaufanie ale ja się pytam do kogo?... Tyle na ten temat ...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

na wycieraczce

na wycieraczkę rzucają sąsiedzi , jak do nich przez pomyłkę wrzucono list

ciężka praca

Znam wiele zawodów, w których praca jest ciężka, a nawet bardzo ciężka i w dodatku niebezpieczna: górnik, hutnik, kierowca ciężarówki, instalator napowietrznych sieci elektrycznych itp, itd. Czy to jest argument na niechlujstwo, brak kompetencji i lekceważenie podstawowych obowiązków?
Nawiasem mówiąc, nasi listonosze (nie wszyscy oczywiście) też mają skłonność do chodzenia na skróty, czyli awizo w skrzynce, podczas gdy:
a) jestem w domu
b) mieszkam na parterze
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

górnik, hutnik, kierowca ciężarówki, instalator napowietrznych sieci elektrycznych - nie zarabia 2000 brutto (1420 na rękę)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

zacofanie

Częściej dotyczy to paczowców, listonosz raczej działa bez zarzutu, panie w okienku twierdzą że firma rozwożąca paczki to zewnętrzne zlecenia, często zmieniają się firmy. Tak czy inaczej odpowiada za to poczta polska i pora pomyśleć nad tym, aby jakiś nadzór się tym zainteresował, bo w biały dzień państwowa firma regularnie nie wywiązuje się z umów. Na PKP była nagonka i firma (zwłaszcza IC) dużo zrobiła aby wywiązywać się z usług. Zawsze uwzględnią reklamacje przy spóźnieniu, obsługa kulturalna, stale podnosząca się jakość, informatyzacja. Na PP często nadal siedzą naburmuszone panie (choć ozcywiście poprawa jest), listonosze mają w d... swoje obowiązki, po zwykły znaczek trzeba stać kilkanaście minut w kolejce zamiast postawić automaty lub drukować kody nadania z internetu.

LISTONOSZ z poczty Gdańsk 50 na ul. Kocurki avizo zostawia gdzy jestem w mieszkaniu. Leń nie chce wchodzić na 2

Nawet nie raczy zadzwonić czy jest ktoś w domu do odbioru przesyłki!!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 14

mieszkam blok obok i nie narzekam. nawet z większym listem przyjdzie

To dziwne bo do mnie z każdym poleconym przychodzi, też mieszkam na Kocurki

to chyba pomyłka, facet przynosi mi przesyłki nie dzwoniac domofonem, bo wie że niedawno urodziłam i nie chce dziecka przypadkiem obudzić. Nie dalabym złego słowa powiedzieć o nim.

Pracowałem tydzień

Jak sie nie zmieni "rozkład" rejonów i zarobki na poczcie, to nie bedzie dobrze
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przesyłka

Wysyłam tylko kurierem zamawiam przez internet drukuję list przewozowy kurier odbiera w drzwiach tak samo odbieram , z poczty nie korzystam bo żal mi po ludzku ludzi pracujących tam za te żenujące pieniądze , choć przesyłka kurierska z Niemiec do Polski jest tylko 25% droższa a pensje kuriera 300% wyższe , jak mi się ich zrobi szkoda, przerzucę się na skaner lub gołębie .

O kurierach

To też można by dużo opowiadać, jak rozkoszą paczki....

roznoszą

Listonosz

Normą stało się wrzucanie awizo nawet wtedy gdy odbiorca przebywa w lokalu,poza tym listonosz z Ukrainy i brak z nim możliwości porozumienia się to jakaś kpina
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

darek

musisz się nauczyć ukraińskiego, potem białorusińskiego, i innych języków z bloków post sowieckich, i módl się żeby hceili pracować jako listonosze, jesli nie sam będziesz listy nosił

Jak ci listonosz wrzuci awizo zejdź złap go pobij go jak przyjedzie policja pokażesz mu awizo ze cie nie bylo
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

były pracownik

Ludzie jak czytam Wasze opinie to wniosek jest jeden 95% ludzi w tym kraju nie pracuje tylko czeka na listonosza. A ten uparcie wkłada awiza. Zapraszam na jeden dzień jako listonosz. Zobaczycie jaki to miód. A skoro już jesteście w domu to odbierajcie domofony. Listonosz zawsze dzwoni na domofon. A co do tego zdjęcia to Pani pięknie wysuneła te listy i to jest złamanie przepisów.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 16

A co jeśli listonosz nawet nie dzwoni na domofon ani nie puka do drzwi, tylko zostawia awizo w skrzynce, chociaż adresat jest w domu? Tu nie chodzi o czekanie na przesyłkę, tylko o uczciwość i porządną pracę listonosza. Ostatnio takie przypadki jak w/w zdarzają się co raz częściej i osobiście staram się unikać Poczty Polskiej jak ognia. Na szczęście jest konkurencja w postaci kurierów różnej maści i Inpostu...

Listonosz zawsze dzwoni 3 razy

MOże i byś miał rację... gdyby u mnie też tak nie wisiały, a mieszkam w innej dzielnicy

Niechlujność w tym przypadku to jeszcze nic. Rzadko się zdarza, że listonosz w ogóle przekaże mi poleconą przesyłkę, tylko zostawia awizo, chociaż jestem w domu. A potem na poczcie kolejka po odbiór przesyłki ciągnie się aż do drzwi. Przynajmniej nie jestem jedyną ofiarą lenistwa listonosza :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jek najlepiej nauczyc tekiego listonowsza rzetelnej pracy?

W momencie kiedy on wypisuję tobie awizo i wrzuci do skrzynki ty mu spuszczasz wpier**l. Gdy przyjedzie policja ty pomachasz awizo bo przecie cię w domu nie było :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

Cieszę się , że ty w swojej pracy jesteś perfekt . Oczywiście za wszelkie pomyłki bierzesz na mordę ?

Ale przecież c*otki nie potrafią się bić...

i dobrze

Pójdę do szpitala, odpocznę, a listy sam sobie będziesz nosił.

Dno

Ja mialem kiedys awizo w szpare domofonu przyczepiony. Ogolnie to nie zostawiaja nawet awiza. Poczta odhacza, ze bylo awizo, ale to tylko po to, aby zabezpieczyc się przed procedurami, a to, ze nie bylo awiza nikt nie udowodni. Moja korespondencja byla juz rowniez w innych sasiedzkich blokach pod tym samym numerem mieszkania.

polecony to polecony

Musi dostarczyć do domu h......j
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

Dolne Miasto ..

...ma znakomitych listonoszy . Pan Marek np . jest świetny w tym co robi . Nie ma pomyłek ani błędów . Ogromny szacunek za pracę .

Mój listonosz jest zawsze punktualny i puka zawsze dwa razy.

Jak uczy literatura i film

to źle się skończy. Sorry - takie życie

Na pewno dzwoni 2 razy a ile razy puka? Zależy, kto otwiera;-)

Nie tylko poczta to dno

kurierzy GLS też takie numery praktykują. Jesteś w domu (kilka osób), a w trackingu- nie było odbiorcy a przesyłka jest w punkcie odbioru gdzieś tam.

Pewnie w Straszynie:) Raz miałem wątpliwą przyjemność korzystania z usług tej firmy, od tego czasu unikam ich jak ognia.

awiza

skarżycie się na awiza pozostawione w domofonie lub w drzwiach .
a ja powiem że według przepisów -- i to nie przepisów które poczta lub listonosz sobie wymyślił -- tylko przepisów ministra , listonosz jeśli nie może dostać się do skrzynki oddawczej adresata ma prawo awizo pozostawić w drzwiach , domofonie lub w innym widocznym miejscu. a jak byście otwierali drzwi to awiza byście mieli w skrzynkach .
a jak ktoś chce zobaczyć jak wygląda praca listonosza to zapraszam na pocztę -- praca czeka . bo wielu z was myśli że to tylko wzięcie listu i wrzucenie go do skrzyni ----- jeśli tak myślicie , to jesteście w wielkim błędzie
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie biorą przesyłek ze sobą tylko całą torbę awizo. Pakują je do skrzynki nawet jak ktoś jest w domu. Potrafią zostawić awizo i jak się idzie na pocztę to okazuje się, ze to nie polecony tylko po prostu listonosz przesyłki nie zabrał ze sobą. Unikam poczty polskiej jak ognia.

przesyłki

tak to prawda że listonosze nie biorą przesyłek , ale tylko tych których nie mogą zabrać bo nie maja jak . z reguły są to piesi listonosze którzy mają wózek lub torbę -- nie oszukujmy się , ale wózek i torba mają swoją ograniczoną pojemność . jak jest duża przesyłka to pieszy jak ma ją zabrać i ją dostarczyć . poczta sama na listonoszu wymusza takie zagrywki - dlaczego ? już tłumaczę : otóż polityką poczty jest nie ważne jak i w jaki sposób, ale masz ze swego biurka wynieść całą korespondencje . i w przypadku dużych przesyłem - nie ważne czy to polecona czy zwykła -- listonosz musi kombinować , bo jak nie zaawizuję dużych gabarytów to nie zmieści pozostałej korespondencji. a jak nie zabierze listów i nie będzie miał czystego biurka to ma wypisy do akt , nagany że w rejon nie zabiera korespondencji i jej nie dostarcza. więc listonosze z góry awizują przesyłki których nie mogą zabrać. w taki sposób poczta umywa ręce iże to nie jest ich wina tylko winą obarcza listonosza że źle lub nieprawidłowo dostarcza korespondencje. tym sposobem dzieje się jak się dzieje . w taki sposób poczta manipuluje pracownikami . i zawsze wina jest listonosza . a tak na prawdę za to wszystko odpowiedzialni są : naczelnicy - bo jak to jedna pani powiedział " mam kaprys żeby wszyto zniknęło i nie ważne jak " ( no przepraszam bardzo to niech pokaże jak wynieść 600 poleconych zwykłą pocztę i 26 przekazów i o 17 wyjść z poczty - bo jak się wyjdzie później to pisze się oświadczenie że sam dobrowolnie naruszyłem godziny nadliczbowe
; kierownicy bo dostają po tyłku jak jest coś nie po myśli naczelników no i kontrolerzy

Niechlujni ale też leniwi!

Będąc na zwolnieniu lekarskim pod koniec ciąży, praktycznie w ogóle nie wychodziłam z domu, ponieważ takie miałam wskazanie lekarskie. Za każdym razem, kiedy mąż wracając z pracy przynosił mi ze skrzynki awizo na list polecony, byłam po prostu wściekła. Przecież przez cały dzień nikt nie dzwonił do domofonu. I nie zdarzyło się to raz, ale kilkakrotnie! Za każdym razem listonoszowi nie chciało się do mnie zadzwonić. A dlaczego? A no dlatego, że mieszkałam wówczas na piątym piętrze bez windy, a to już był za duży wysiłek dla niego, żeby wejść tak wysoko. Kiedy po porodzie spotkałam go na klatce przy skrzynce i mu to powiedziałam, to skłamał, że dzwonił tylko nikt nie odbierał. A skoro nie słyszałam, to pewnie domofon nie działa! Tylko o dziwo, jak dzwonili inni to wtedy działał. Szkoda słów...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

przepisy

W klatce bez windy tylko do 4 piętra .

od kiedy takie przepisy?

Poza tym zeszłbym parę pięter zamiast potem drałować na pocztę.

trzeba problem nagłaśniac

u nas identyczna sytuacja. Pogranicze Przymorza Małego i Oliwy. Problem dotyczy tylko rozwożenia paczek. Gdyby ci wszyscy co piszą na tym forum (ja również) pisali do władz poczty i próbowali zainteresować media, może zauważono by problem na który przymyka się oko i jest tajemnicą poliszynela. A wielu osobom naprawdę komplikuje to życie. Ciężka praca itd ale nie usprawiedliwia to niewywiązywania się z umowy przez firmę! Jak pracownicy nie wyrabiają, to trzeba zmusić firmę do zatrudnienia większej ilości. A jak olewają, to pozwalniać lub zerwać umowy z firmami rozwożącymi paczki. Lekarzy, urzędników czy innych pracowników nie usprawiedliwia się w ten sposób. Czas skończyć z tą prowizorką!

Jest co raz gorzej a poczta milczy.

Od tygodnia znajdujemy pocztę w śniegu ,przed drzwiami klatki schodowej a poczta nie odbiera telefonu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Coś w tym jest, bo niejednokrotnie zetknąłem się z listami skierowanymi pod zupełnie inny adres w mojej skrzynce pocztowej. Jakim cudem ? Listonosz po gimnazjum?

P a r a n o j a ! ! !

Jacy zapracowani ? Walą w chu**a po całości. Jeśli tak im zle to do kopania rowów niech ida ! Lekaże, policjanci, kasjerki. Niechlujni czy zapracowani? Niech poczta zacznie zatrudniać Ukraińców to sytuacja poprawi sie błyskawicznie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 14

Niech się najpierw ukraińcy zaczną uczyć języka polskiego (albo chociaż angielskiego), bo ja tego ich śmiesznego faflunienia nie rozumiem, a niestety jestem zmuszony z nimi pracować i męczyć się. Tłumaczę im po polsku (i nawet po angielsku) co mają zrobić, to odpowiadają "da, da. poniał", a robią zlecone zadanie na odwrót, nie tak jak trzeba. Jak dostaną opierdziel, że materiał zmarnowali to łeb spuszczony i "ja nie panimaju, nie poniał". I taka to z nimi praca. Pieniądze mają takie same jak Polacy.

jak tyle materiału marnują i same straty przez nich to po co ich trzymacie???

tomasz

Proponuję się tobie zatrudnić jako listonosz, musisz zrozumieć że w cywilizowanym świecie dziękuje się osobom wykonującym zawody których sam byś nie wykonał, bo któregoś dnia nie będzie miał kto ich wykonać, zawsze możesz wysłać najbliższego członka rodziny do pracy w charakterze listonosza:)

pracownica poczty

Pracuje na poczcie jako asystent.Ludzie troche zrozumienia.listonosze pracuja po 12h bo maja duze rejony i sie nie wyrabiaja.."góry"to nie obchodzi ma byc zrobione.poza tym plany na to plany na tamto.ciezka praca za 2000brutto
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nikt na siłę nie każe pracować jako listonosz . To że mało zarabiają nie jest wymówką na źle wykonywane obowiązki.
Może gdyby listonosze odchodzili jeden za drugim a nowi by się nie zatrudniali to ta wielka poczta polska sama by przestała funkcjonować.
Teraz w Gdańsku jest pełno pracy za minimum 2300brutto.

Witamy w Polsce, szczególnie w państwowych firmach gdzie życie ich pracowników to survival. Jak płace bedą takie jakie są a ceny coraz wyższe (i tak już są duże) to ludzie pracy tez szanować nie będą po pewnym czasie. Nawet jak ktoś sie kilka lat stara to dalej zarabia głodowa pensje wiec cieżko oczekiwać czegos więcej od niego...

zostawcie listonoszy w spokoju

gdy In Post dostarczał przesyłki to nikt nagonki nie robił. a setki i tysiące ludzi nie dostało przesyłek z nakazami czego skutkiem była windykacja i płacenie za nie swoje długi.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

to dopiero bylo

Odbior przesylki za 1100 pln u szewca. Przekrety jedna inpost

A co z wystającymi REKLAMAMI z skrzynek?i w nich ,czy zalewają państwa niechciane ulotki?

Dlaczego nie macie ,państwo ,naklejek z napisem Stop Reklama?czy chcecie reklamy ,jako dodatkowe śmieci w skrzynkach?czy to dla was pożyteczna informacja ? Pytam informacyjnie czy nie ma tam jeszcze ,problemu z reklamami? I jak to jest u was na innych osiedlach ?

Zalewają, ale wyjmuję je ze skrzynki i wywalam. Nie wiem czy naklejki na skrzynki coś pomagają w tej kwestii.

Naklejki nic nie dają.

Sam kładę na skrzynkach co jakiś czas karton na reklamówki, to roznosiciele (nie listonosze) z uporem maniaka i tak wrzucają do skrzynek. Kiedyś takiego przyuważyłem, jak wrzuca do mojej oznaczonej skrzynki REKLAMY STOP!, to mu powiedziałem, że mordę sklepię na drugi raz. Na razie poskutkowało.

Jaka płaca taka praca. Ja tam się im nie dziwię.

P.S. Tak, wiem! Mogą zmienić pracę.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Gdańsk Żwirki i Wigury - wieczne pomyłki - z ulicą Drzewieckiego

i notoryczny brak awizo
Pisanie skarg - to walka z wiatrakami.
Ostatnie tlumacza sie - o to cytat:

Zainteresowany w sprawie listonosz oświadzył, ze otrzymaną korespondencję doręcza systematycznie, zgodnie zadresem do skrzynek pocztowych.
Naczelnik UP Gdansk 6 ustalono, że w grudniu br., ze względu na znaczną iloś przesyłek, do ich doręczenia zatrudniono dodatkowe osoby w ramach wsparcia, zo ze względu na brak doświadczenia mogło byc powodem wystąpienia sygnalizowanych nieprawidłowości. Dlatego też wszystkich zainteresowanych pracowników ponownie przeszkolono oraz zobowiązano do realizowania nałożonych obowiązków zgodnie z ustalonymi procedurami.

dalej nie bede cytował tego bełkotu.

Ja się pytam:
To w takim razie zatrudniono osoby np z zagranicy którzy ostatnio ich jest co raz więcej?? i tylko cyfry potrafią czytac ??

zbychu

lechu weź listy w swoje ręce i zatrudnij się na poczcie, zawsze otrzymasz pocztę na czas:)

Zwirki

To jest problem na Zwirkach. Mamy juz chyba kilku listonoszy z Ukrainy, czasem ciezko sie z nimi dogadać, a od jednego regularnie wali wódą. Ale inny z kolei podjechał z paczka po tym, jak nie było mnie w domu (Pocztex).
PP jest państwowa, wiec moze niech realizuje jakieś kursy języka polskiego?

"Listonosze niechlujni czy zapracowani? "

Dodałbym jeszcze SKORUMPOWANI. 2 sprawy sądowe mi umorzono ze względu na to, iż" uporczywie nie odbierałem poleconych". Oczywiście ja bylem powodem a w sadzie nie znalazł się inteligentny aby powiadomić mnie mailem ewentualnie za pomocą telefonu , które podałem w pozwie. Po awanturze na poczcie i zagrożeniem prokuraturą nagle polecone zaczęły dochodzić.Nawet śmieci ze skrzynki znikły bo wcześniej wysypywały się ulotki.

Boze znowu rozpisala sie banda przyglupow ;( po pierwsze listow poleconych nie wrzuca sie do skrzynki bo potrzebny jest podpis adresata a podrobienie takiego podpisu laczy sie z dyscyplinarka wiec nie moga wystawac ze skrzynek po drugie niech ktos sprobuje ich zastapis i ciagnac wozek smierdzacych reklam po nieodsniezonych chodnikach , po jedbym dniu przestali byscie pier....c glupoty .
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 5

W PRL listonosz był osobą szanowaną przez mieszkańców.

Miał dużo mniejszy rejon niż teraz.. Dostarczał listy, emerytury i renty, listy polecone.
Nie musiał się śpieszyć. Znał mieszkańców, którym dostarczał korespondencję.
A teraz ? Nie ma listonoszy, są tylko dostarczyciele korespondencji.
To wina Poczty Polskiej ......
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pozdrowienia dla listonosza

Od kilku ładnych lat na Suchaninie, m.in Kurpińskiego pracuje listonosz. Jest naprawdę pracowity i sumienny. W dodatku bardzo sympatyczny i skromny. W corocznym konkursie został nawet doceniony i zajął wysokie miejsce. Szanuję jego i jego ciężką pracę. Oby było takich jak najwięcej bo takich ludzi trzeba doceniać
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

pracownik

Jedzcie zobaczyc na paczkarnie do Gdyni i zobaczcie jak tam wyglada praca .Wszedzie syf pracownicy pracuja bez umow o prace paczki sa rzucane na auta , a przetargi to żenada

Czy to oby na pewno Poczta Polska?

W kazdej branży trafią się ludzie którzy, pełnią swoje obowiązki sumiennie i tacy ktorym to wisi, byleby odbębnić. Jak można ocenić prace Listonoszy Poczty Polskiej na podstawie listonosza z ulicy Kochanowskiego? Plytki artykuł... Gdyby autorowi sie chciało tak jak i temu listonoszowi, to ruszył by 4 litery i zgromadził więcej opinii, a nie kopiuj wklej z maila... Tak mu sie chce właśnie jak i temu listonoszowi, różnica sa wyplaty tego od kopiuj wklej i tego co zasuwa w tym śniegu, po nie odsniezonych chodnikach, czesto z mokrymi butami, z listami, kartkami, znaczkami, mydlami i świeczkami i a moze ubezpieczenie do tego. Pytanie gdzie zbliżenie listu z pieczatka, ze to na pewno poczta, a nie nasz InPo... Który to właśnie zatrudnia Ukraińców kompletnie nie znających okolicy i zasad doręczania przesylek...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

A mnie przesyłkę dostarczył Ukrainiec z Inpost.

Bardzo miły człowiek i potrafi mówić po polsku.

Ukrainiec

? Czy gdzies zasugerowalam, ze Ukraińcy sa nie mili? Czy maja problem z nieznajomości okolicy i zasad doręczania? Moze powinnam napisać klarownie "dwie różne sytuacje, dwóch różnych sympatycznych Ukraińców, dwa takie same pytania w drzwiach, czy mogę wydać pani ta sadowke, bo nie wiem czy ktos oprócz adresata moze ja odebrać?"

A ja tam wolę czasem na poczcie odebrać

polecony z awiza niż typowi drzwi otwierać, jak akurat jestem nieumalowana czy czymś w domu zajęta.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ale to nie wina listonosza

Niedawno wyslalam paczke priorytetowa za granicę. Obserwowalam ją na trackingu i wiem ze 7 (słownie siedem) leżała w jakimś pocztowym węźle przeladunkowym w Warszawie. To chore. Organizacja poczty jest makabryczna. Pewnie pozwalniali pracownikow by wykazac sie komuś a teraz sugerują że to co złe to ludzie.

czy to znaczy ze listonosz miał w torbie list i to przez cały miesiąc?

chyba sie zagolopowalas/es

Jaka płaca taka praca...

Nie dziwię się listonoszom , że lachę kładą na swoją robotę.Za te nędzne grosze to niech ci z góry idą biegać z listami.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Druga i trzecia wypłatę zbierają z reszt które ludzie zostawiają niech nie płaczą jak im ciężko
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 13

resztki

skoro tak twierdzisz , to zatrudnij się na poczcie jako listonosz to zobaczysz ile dostaniesz z resztek ;-)

No a ty biurze tylkom jedna pensyjke zazdroscisz to się zatrudnij caly czas są wolne miejsca ale po twoim wpisie tylko renty byś nosił a listy we d*pie byś miał

Mieszkam w Osowej

Zawsze listonosze w mojej okolicy byli bez zarzutu. Rowniez pocztowi kurierzy (paczki itp.) autentycznie pracują super. Mieszkam 25 lat w poblizu starej poczty i nie mogę powiedziec zlego slowego o ich pracy. To ciężka praca w kazdych warunkach atmosferycznych. Trzeba mieć zacięcie:)))
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

tak BYLI...

od roku jest znowu szopka z listami, ale paczki nadal są dostarczane bez zarzutu

Potwierdzam. Osowa -wieczna walka z Pocztą! Okolice Hermesa,Eurydyki,Wodnika to jest kpina. Nawet nie wiem jak listonosz wygląda a wieczne skargi u pań w placówkach i te ich tłumaczenia to jakieś żarty!

to praccuj za 2 tys debilu

To nawet nie jest 2 tys

2 tys brutto to wychodzi 1500 na ręke. Śmiech na sali!

My jesteśmy od noszenia listów a nie waszego g...na zamawianego od chinoli bądź innego alegro . A pozniej zdziwieni ze awizo w skrzynce no ale place to wymagam i w promocji spacerek zdrowotny na urząd pocztowy .
Pozdrowienia dla normalnych
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 7

do Julii

A Julia z miasta Gdańska czy przybleda z Mławy Iławy i innych wiosek bo tylko te przybłędy maja największe pretensje do listonosza .

poczta w Orłowie

w czwartek (05.01.) nadałem na poczcie na Placu Górnośląskim list polecony priorytet. w piątek było święto, zrozumiałe, że poczta nie pracowała. przesyłka trafiła do adresata w Warszawie w środę (!).
socjalizm w państwowej firmie nadal się trzyma dobrze;

zapraszam na Wzgórze w Gdynii

Tam jest najgorszy oddział poczty w Polsce. Ostatnio kobieta z ulicy przyniosła mi awizo ktore leżało na innej ulicy zamiast w skrzynce. Odbieralem już kilka razy paczki i zawsze było szukanie taki to porzadek maja.Zenada

to na pewno jednorazowy incydent

może jakaś osoba w zastępstwie była z zewnątrz
na wzgórzu proszę ich nie oczerniać ,są rzetelni

Zdecydowanie zapracowani

Trzeba zrozumieć, że rejony doręczeń w większości są za duże do właściwego wykonania swojej pracy. Stąd pośpiech i czasem pomyłki. Co oczywiście nie tłumaczy całej sprawy, bo klient ( adresat ) powinien być zadowolony.
Cóż taki klimat.

Pracę należy wykonywać rzetelnie a pośpiech

Pracę należy wykonywać rzetelnie !!!!!
Niech polatają z ulotkami!!!
Listy czasem są poważną sprawą!!!
Ludzie normalnie pracują i nie mają czasu na bezsensowne odwiedzanie poczty!!!
Taki listonosz to DZIAD!!!

Na al.Grunwaldzkiejjjjjjjjjjjjjjj to samo!!!

Awizo wrzucane po terminach odbioru,pierwszego na oczy niewidac
Albo wrzucane listy polecone,bez mojego podpisu ze odebralam.
Chyba mamy prawo do ochrony danych osobowych i korenspondencji,a nie sasiadka mi mowi ze listnosz byl pani niebylo i mnie mowi ze miala pani wazne listy sadu i z prokuratury.Ja sasiadom niemusze spowiadac sie ,gdzie,co z kim,ze jestem swiadkiem
ZERO PRYWATNOŚCI I OCHRONY DANYCH.A na poczcie jak powiedziałam to maja to Gdzieś!!!!!

Klucz do skrzynki

Najgorsze jest jeszcze to, że klucz do skrzynki pasuje ten sam co do drugiej.

Powtórne awizo bez pierwszego stało się chyba NORMĄ !!! Zważając na fakt, że list po

powtórnym awizie, po upływie 7 dni jest odsyłany, a zgodnie z przepisami uważany jest za DORĘCZONY (!!!) stwarza to sytuację prawną jak w utworach Franza Kafki !!! Za dostarczenie awiza powtórnego bez pierwszego listonosz powinien być DYSCYPLINARNIE zwalniany z pracy, a POCZTA powinna ponosić WSZELKIE skutki prawne wynikające z nieodebrania listu. Tak powinno być do czasu kiedy zostaną zmienione BANDYCKIE przepisy, i nieodebranie listu przestanie być traktowane jako jego doręczenie.

Kononowicz?

Naczelnik nie będzie latał z przesyłkami! Zwolni i nie będzie kto miał roznosić.

na leszczynbskich

Na leszczyńskich listonosz wrzuca pocztę gdzie popadnie. Ostatnio znalazłam w mojej skrzynce 4 listy każdy do innego lokatora i mieszkania, a listy były z banku. Kiedyś to wrzucałam gdzie trzeba potem wykładałam na skrzynkę- wracały z powrotem do mnie. Teraz zwyczajnie je niszczę i wrzucam do koszyka na reklamy. Nie będę robić za listonosza. Wybierałam się na pocztę z info bo myślałam że tylko mój listonosz tak leseruje, ale po tym artykule tego nie zrobię tylko nadal będę niszczyć listy przeznaczone nie dla mnie.

Niestety Większość emerytów ma konto..

Może coś do kawki, książki, znicze, poradniki... a ja tylko polecony chce wysłać.. przysłowie polskie- kolejka jak na poczcie..,

PRAWDA

Zarobki w tym kraju to kpina. I czego się spodziewać? Że za 1500 czy 2000 netto przyjdzie lojalny i chętny do pracy człowiek? Co on ma zrobić za 1500 zł? Utrzymać rodzinę siebie? To za mało na normalne jedzienie. Rada dla młodych - wyjeżdzajcie tutaj to wegetacja jeśli nie macie znajomości. Tutaj na odpowiedz na rekrutację czeka się 2 tygodnie na nędzne stanowisko. Wiem bo sam szukam pracy. Tak mam doświadczenie 13 lat , studia. Mam rodzinę i chcę żyć godnie pracując nie CZEKAJĄC AŻ KTOŚ MI DA 500 + czy inne bzdury.
Nie mam nawet 35 lat a rekrutację w Polsce to żenada. Poziom zerowy Pań z Hr. Zero merytorycznych pytań dotyczących branży. Pracodawcy szukają najcześciej kogoś kto nie ma ambicji i chce zasuwać za grosze.

Już nie ma rąk do pracy BO KTO BY CHCIAŁ PRACOWAĆ ZA OCHŁAPY.
I tak to się ma do listonoszy praca za grosze i też odpowiedzialna - praca z gotówką. Zatrudniają za grosze .
I bardzo dobrze że nikt tam nie chce pracować.
Pozdrawiam

Ujeścisko ul. Przemyska

Listonosz kładzie listy przed klatkę w stosiku na gumkę spięte jak nikt mu nie otwiera. Innego dnia położył wszystkie listy na skrzynki w stosiku.

Jestem elblążaninem i mam ten sam problem z pocztą w Elblągu .Pocztowcy przyjęli taki system pracy ze zamiast listów poleconych roznoszą awiza. To jest poważny problem z listonoszami i Dyrekcja Poczty Polskiej w Gdańsku musi to pilnie rozwiązać .Proszę Redakcję aby dalej zajęła się tym problemem.

awizo

Panie Januszu- a zastanowił się Pan czemu tak robią ?
polecam przeczytanie komentarzy i pod komentarzy i wyciągnięcie wniosków
a najlepiej to zapraszam na tydzień pracy na poczcie

...

skrzynki są zapchane reklamami dlatego się nic innego tam nie mieści, jeżeli byście wyrzucali reklamy ze skrzynek codziennie to nie było by problemu z wystającymi awizo bądź listami. Pójdź na pocztę i zastrzeż sobie zostawianie poleconych w skrzynce.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

niechlujni

a , przyczyna jak na całej PP to kasa. Mam kumpla jeździ i wozi i wyspowiadał się z wynagrodzenia

Za to ci, którzy rozwożą paczki, to zostawiają je po sąsiadach, bo jak mi jeden doręczyciel powiedział "musi wyrobić normę skutecznych doręczeń". Ciekawe tylko czy takie podpisywanie się na potwierdzeniu za kogoś nie łapie się pod paragrafy.

Nie gadaj

zostawiają, ale przedtem uzgadniają telefonicznie. Poza tym jest opcja zgody na zostawienie przesyłki bez podpisu. Wiem, bo zakupy robię głównie przez Internet.

Ta uzgadniają. Informują.

Poczta i listonosz

Tyle tu pretensji a ja chcę pochwalić i placówkę PP - dla naszego osiedla w Centrum Matarnia i Pana Listonosza. Nigdy nie zdarzyło się, żeby nie dostarczył przesyłki - jeśli jest za duża i nie mieści się w skrzynce - dostarcza "do ręki", oczywiście, jeśli nie ma odbiorcy w domu, wiadomo - awizo. Gorzej, jeśli pan ma urlop albo zachoruje - z zastępcami bywa różnie, np.kilka lat temu jeden taki wyrzucał korespondencję do kosza! Afera była nieprawdopodobna, Dyrektor wysyłał listy z przeprosinami do wszystkich mieszkańców osiedla...

Polecam listonosza z Łostowic

Miły pan (wyczuj sarkazm), zawsze usmiechniety (nie z pogody ducha, ale z %%) zostawia na przystanku torbę z listami, paczkami itp, z której aż wypada, i ów pan idzie do żabki po piersiówkę. Już pomijam fakt mylenia adresów i dostarczania rachunków po tygodniu od ostatecznego terminu zapłaty

Polecam listonosza z Łostowic

co do picia no fakt nie powinien . a co ro rachunków -- to powiem tak, to nie jego wina . rzeszę mogę udzielić na priv on.-28@wp.pl

To nie listonosze

To banda złodziei
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Poczta polska...............

..............Nie potrafi dobrze zorganizować pracy listonoszy.
dawniej listonosz miał mniejszy rejon. A dziś ..........

Listonosz

Lenie i nieroby nic dziwnego że znaczek na czapce poczty polskiej mówi sam za siebie glu...i jak trąba i szybki jak błyskawica

polska bylejakość

Wszyscy godzimy się na bylejakość, mało, tłumaczymy ją.
Nieodśnieżone chodniki? "Hejt" na tych, którzy na to zwracają uwagę, nazywa się ich nadgorliwcami z roszczeniową postawą. O ile można wykazać wyrozumiałość 1-2 dni po opadach, o tyle po tygodniu należałoby się zastanowić nad tym dlaczego rządzących nie interesuje, że mieszkańcy brodzą po kostki w śniegu/błocie pośniegowym.
Listonosz nawala, nie przynosi paczki, wrzuca awizo pomimo obecności odbiorcy etc. Tłumaczy listonosza, odbiorcy zarzucamy roszczeniową podstawę. Przecież odbiorca płaci za konkretną usługę, rozumiem, że paczki są ciężkie, ale skoro listonosz pracuje na poczcie, godzi się na zakres obowiązków to chyba mamy prawo, że usługa, za którą zapłaciliśmy będzie wykonana zgodnie z umową.
Tu się nigdy nic nie zmieni, zrozumienie, szacunek dla cudzej pracy nie jest tłumaczeniem i godzeniem się na bylejakość.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

W ubiegłym roku byłem w ogrodzie 20 metrów od bramki, podjechała poczta polska z paczką ale zanim podszedłem, piękna pani wrzuciła awizo do skrzynki i szybko odjechała, udawała że mnie nie widzi, musiałem na drugi dzień iść na pocztę i osobiście odebrać. Skontaktowałem się z dyrekcją poczty w warszawie, przyjęli do wiadomości i to by było na tyle. Totalna zlewka.

Zakaz roznoszenia reklam przez listonoszy.

Wydać natychmiast zakaz roznoszenia reklam przez listonoszy. Od razu będzie im lżej . Poczta Polska jest od roznoszenia korespondencji a nie od reklam i ulotek.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 0

A jeszcze mają sprawdzać, czy w mieszkaniu oglądasz TV płacąc abonament...

Nie do nich z pretensjami , że wrzucają reklamy .

Taki nakaz mają odgórnie ! Decyduje o tym kierownik , a ten z kolei od naczelnika , a ludzie plują na listonosza

Jestem mieszkanką Brzeźna

Poczta woła o pomstę przelew wpłaty min.7dni,korospondencja znika(rachunki za prąd,bankowa to co ważne) pieniądze przez kogoś lub urząd skarbowy przetrzymują ponad 2 tygodnie człowiek musi iść sam nawet się dowiedzieć bo nawet awiza brak.Problem zaczął się jak znów odzyskali korospndencję sądową itp bo mają mało listonoszy,a wcześniej ich zwolnili bo wygrał "In Post",który też jest g*wno wart.

postawmy się na ich miejscu

Jest ogólnie mało listonoszy A tym bardziej chętnych do niej . Jeden listonosz musi w ciągu dnia zrobić dwa rejony doręczeń a proste to nie jest . A listów przybywa dużo więcej i to nie małych lecz takich bardzo dużych które nie mieszczą się w skrzynkach . A pracuje 8 godzin a nie 24 więc musi się spieszyć . Pomysmy i pracy listonosza czy Pani z okienka i może zatrudniamy się na poczcie polskiej i zobaczymy jak ta praca wygląda od środka a moze wtedy się wypowiadamy na temat tej pracy.

Tak.Tylko wina leży po stronie dyrekcji

ponieważ nie zatrudnia większej ilości listonoszy i mało płacą.I mamy to co mamy.

tylko jak zaczniemy myśleć to przestaniemy korzystać z usług poczty. w dzisiejszych czasach przesyłki listowe to w 99% pisma urzędowe, z banków itd. mało kto wysyła zwykłe listy. reszta to drobne wysyłki, paczki. jeśli ludzie przestaną korzystać z usług poczty to listonosze nie będą potrzebni.
w inpost za 3,94 mam przesyłkę rejestrowaną, dostarczoną do domu. dotarła do mnie na trzeci dzień po wysłaniu. poczta dostarcza mi rachunki z 2-3tyg opóźnieniem.

Brak listonoszy???

...a może Poczta zatrudni za te pieniążki ludzi, którzy nie pracują "bo nie ma dla nich pracy", którzy mają zadłużone mieszkania- administracja mogłaby kierować takich "delikwentow" na pocztę- skoro można odrobić czynsz odśnieżając czy zamiatając ulice to czemu nie roznosząc listy??? Na wszystko można znaleźć sposób tylko trzeba chcieć a nie narzekać... A niezależnie od tego Poczta faktycznie mogłaby sprawdzić jakość pracy listonoszy...przydałoby się:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Najpierw dowiedz się czy będą chcieli zatrudnić , a później przedstawiaj propozycje .

A ty się dowiedziałeś...?,,

...to może nie neguj a podziel się wiedzą?

Ty chyba jesteś chory !!!

O...

...uderz w stół a nożyce się odezwą...

???

Ot typowe polaki: zamiast pomyśleć już narzekają i obrażają...pewnie, lepiej zamiast dać pracę to utrzymywać z własnych podatków...
Taki jest nasz dziwny naród, pijaczki-niech piją, po co mają pracować, pracujący niech płacą- a co tam, za siebie i innych, "sasiad" nie placu czynszu- "biedny, nie na pracy, nie stać go..." - a jak jest propozycja zorganizowania pracy...to najlepiej wydrwić i wyśmiać. Smutne...

Dramat!!!!!

U mnie na osiedlu pisze i pisze skargi na jednego PANA DORECZYCIELA i nic odsyłają mnie z kwitkiem, mówią mi że nie ma chętnych na jego miejsce a listów nie dostarcza pomimo że jestem w domu...... Poczta Polska ŻAL!!!!!

Wkurzony!!!

Falowiec Jagielonska,w skrzynkach tony reklam.Co tydzień ful,to gdzie miejsce na korespondencje.Czy to jest miejsce na śmieci, których nie zamawiamy ?

Jak to jest, ze Niemiec pracujący w Monachium dla Deutsche Post zarabia 1900 euro, gdzie za te pieniądze stać go na wynajęcie kawalerki samemu, opłacenia wszystkich opłat i napełnienie lodówki i normalne życie.

Polski niewolnik pracujący dla Poczty Polskiej dostanie 1420 złotych za latanie z ciężką torbą przez 8 godzin i nawet mu na opłaty nie wystarczy. Dlaczego ten dziadowski kraj po wojnie nie został włączony do Niemiec?
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z tego wynika , że pracodawcy wykorzystują pracowników poczty , a ludzie wyładowują swoje niezadowolenie na nich.

Panowie i panie zamawiajcie swoje sukienki, swetry koszule nie przez list tylko przez paczki. Macie przesyłkę ubezpieczona chociaż. Paczkarz zarabia za doręczenie. Listonosz nie. Wiadomo
że t!aEeeniej listem Ale pamiętaj że oprócz twojej paczki listonosz ma do rozniesienia listy
od sadu, prokuratury, urzędów miasta gmin itd. Upomnienia z gazowni energii, riznych telefoni. Teraz zaczynaja się pity, skarbówki itp.Nie wspominając o emeryturach dla waszyvh seniorów. To nie lata 90 gdzie listonosz z przekazami ganial. Przejdzi na fakturę elektroniczną z telefonu czy z banku wyciąg. Wszystkie firmy wroily na pocztę. Około pół tysiaca listów dziennie zwykłych.plus setka poleconych to.chyba dużo,ba dodajmy emeryturu? Nie do ogarniecia

Pora przywrócić konkurencję

Działania poczty tak mnie do niej zniechęciły, że już praktycznie z ich usług nie korzystam. Bywają jednak przesyłki przychodzące i wtedy są problemy.
Często zostają nawet w drzwiach wejściowych do klatki schodowej i oczywiście po otwarciu drzwi lądują na ziemi lub fruną z wiatrem...
Interwencje (kilka) na poczcie nie poprawiają sytuacji.
Problemy poczty mnie nie interesują bo firma ma obowiązki, skoro bierze za usługę pieniądze - musi się wywiązywać ! Czy ktoś to kontroluje ?
Może jednak należy uruchomić konkurencję ?

To zamiast się wymądrzać to otwórz tą konkurencje. In Post już zrezygnował z przesyłek listowych, Masz pełne pole do popisu. Większość tu piszących nie mają zielonego pojęcia o pracy w PP.

Nie doceniacie pracy listonosza .

Listonosz często jest przeładowany. Jeśli zostawia awizo to tylko dlatego , że dana przesyłka albo już nie zmieściła się w torbie lub jej gabaryty były za duże .
Ogólnie Poczta Polska chciałaby zajmować się wszystkim . Zobaczcie co jest w sprzedaży na poczcie . To już jak sklep . Taka pani musi nastukać wprowadzając wszystkie dane z przekazów jak i numery kont ,a to trochę trwa .Do tego jeszcze sprzedaje książki ,bilety,bomboniery, kartki okolicznościowe , doładowania przesyłki itp. Później specyfikacje na paczki bo przyjeżdża kurier poczty. Ogólnie groch z kapustą. A listonosz z pełną torbą i chyba emeryturami lata po klatkach i musi pilnować się . Ja ich rozumiem . Mają ciężką pracę , ale zdarzyło mi się odebrać list z banku ( rozliczenia) wsadzony w drzwi klatki schodowej . Na szczęście akurat wychodziłam , gdy list wypadł ze szczeliny otwieranych drzwi. Myślę,że ten kto narzuca tyle obowiązków na jedną osobę powinien sam spróbować przez parę miesięcy popracować jako stażysta

Dla zachowania rzetelności!

Do autora.autorki tego artykułu,oraz redakcji!
Jeżeli ma to być rzetelne przedstawienie sytuacji zapraszam do uczestniczenia w jednym dniu pracy listonosza.
Wtedy wszyscy nabiorą szacunku do pracy która jest wykonywana,
Listonosze nie tylko noszą korespondencje,a także sa do pomocy przy porannym rozładowywaniu auta.Noszą worki i kontenery.
Muszą ułożyć rejon w/g trasy.wpisać listy polecone do systemu/oczywiście z powodu braku obsady/ i dojechać na rejon.
Do tego dochodzi rozliczenie.
To wszystko za wieczne pretensje i wypłate 1450zł
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ojć...

...jaki biedny...to idź chłopie do marketu, dostaniesz 2500,- na "dzień dobry" i tam sie:
- nie nabiegasz
- nie nadźwigasz
- nie będziesz przerzucał "paczek"
a w zamian:
- zamiast komputera-kasa fiskalna
- zamiast rozliczania z przesyłek-rozliczanie z kasy
- zamiast torby-paleciak
- zamiast przesyłek- paleta z towarem do wyłożenie
...i co najważniejsze: wkoło mnóstwo cudownych, uśmiechniętych i zadowolonych klientów:)
A WIĘC: KTO CIĘ TRZYMA NA POCZCIE???

Ojć...

Jaka biedna/y...
a kto cię trzyma w markecie?
;-)

Czy listonosze w Gdańsku są analfabetami ?
Nie potrafią wypełnić awizo?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

ewa

za te pieniadze wymagania na stanowisko pracy są minimalne

a ja swojego z góry do dołu i od razu zaczoł dzwonić jak ma np. polecony

a tak to nawet jaśnie pan nie zostawiał awizo tylko po czasie było ponowne i za to dostał o.p.r. i działa jak zegarek :)

zaczoł

wieśniak haha
pewnie chiński król allegro

lenistwo

Ja mieszkam na Kosciuszki od roku i listonosza na oczy nie widziałam pomimo avizo.Moze dlatego że mieszkam na 3pietrze .

:-)

Kościuszki ile???

Ja poszedłem w piątek na pocztę po pieniądze na awizo a Pani w okienku mi mówi że, nie ma pieniędzy a była godzina 18:00 i żebym przyszedł za godzinę albo w poniedziałek bo mają im dowieść trochę gotówki. Poczta czynna była do 20:00.

to wina kodu i lewych faktur albo nie zaplaconych alimentow

W Gdyni Chyloni jest taki listonosz który podpisuje się za kogoś a listy polecone są wyrzucane do kosza.Mimo skarg listonosz dalej pracuje a typ beszczelny ..

Na jakiej ulicu

Gniewska

trzy spostrzeżenia

1 - mama siedzi w domu i czeka na emeryture. listonosz był u sąsiadów....drzwi obok!!!! i co?? i babcia drałowała z awizem.
2 - zostawiam na poczcie upoważnienie dla rodzicielki do odbioru przesyłek poleconych. i co?? i 28,50 polskich złotych się należy!!!
swoją drogą jak się kasuje za takie rzeczy to dlaczego listonosze tak mało zarabiają?
3 - wieś w borach tucholskich. klient od blisko 30 lat dostaje rachunek z energi. nagle w skrzynce próżno go szukać. dlaczego? bo na przesyłce nie ma numeru nieruchomości i poczta odsyła go do nadawcy...... i niech mi ktoś odpowie jakim cudem te rachunki docierały do adresata przez ostatnie trzy dekady?

ps
wiem że praca listonosza to nie zabawa... więc trochę rozumiem... a trochę zachęcam do strajku... za takie grosze to niech sobie prezesi sami latają.

3- to nie cud a lenistwo i głupota klienta. Rachunki dochodziły ponieważ chodził stały listonosz i znał dokładny adres. Przyszedł zastępca i nie znając dokładnego adresu prawidłowo zwrócił list. Po prost klientowi nie chciało się uzupełnić adresu.

AWIZO

Jesli listonosz zostawia awizo kiedy jestes w domu, zejdz i mu wpie.... Zadzwoni po policje a Ty im pokazesz awizo i powiesz ze nie bylo Cie w domu : )
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Babie Doły

listonosz dostarcza listy 2 razy w tyg, wygląda człowiek odpychająco, przesyłki prześmiardnięte fajkami albo czym innym ;), koperty tak capią, muszę natychmiast myć ręce a koperta do wyrzucenia, gdzie przed laty można było pociąć i papier wykorzystać na listę zakupów. Dobrze że Pan jest miły i grzeczny, to mega jego plus

listonosze

fatalna obsługa listonosza Gdansk Suchanka koszmar

listonosze

koszmar poczta na chałbinskiego i listonosze takiego dziadostwa nie było nigdy listonosze co tydzień inny i jeszcze gorszy

Złodziejski poczta polska

Kartki świąteczne nie dochodzą z zagranicy bo poczta polska myśli ze w środku są pieniądze. Otwierają listy i sprawdają czy coś jest.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Z jednego dnia pracy listonosza

Witam.Moja mama jest listonoszem już przed emeryturą ja także pracuję jako listonosz jak w każdej pracy zdarzają się bumelanci i niechluje ale nie powinno to rzutować na wszystkich listonoszy.Może dla laików przedstawię jeden dzień z naszej pracy;Godzina 8;00 w placówce,listów i pieniążków nie ma bo samochód się spóżnia ,segregujemy paczki tzw balerony,gazety,zwykłe.9 jest odprawa wszyscy na huraa do okienka po kase i na ekspedycje po listy.120 poleconych czyli 120 osób odwiedzić osobiscie,100 płatności srednio 200000 zł do wypłaty.10 wyjście w rejon,ślisko,śnieg.Saszetka z pieniędzmi i przekazami,torba z poleconymi,wóżek z paczkami tzw balerony.Co siedzi w głowie listonoszowi;oby się nie przerzucić z kasą czyli nie wypłacic za dużo bo na poczcie traktują nas jak złodziei i muśimy pisac wyjaśnienie że nie ukradlismy a i tak z pensji nam zabiorą,aby poleconego nie wrzucić do skrzynki bo za to kara 100 zł,mało kto myśli że napadną bo po co i tak sie nie obronimy czym paralizatorem z bandytą ;).Ludzie w większości mili próbują częstowac kawą,herbatą ale kto ma na to czas przekazy i polecone muszą być dziś wyniesione a jest 14 i nagle telefon z urzędu o przekazie expresowym.Człowiek znów wraca na urząd tracąc czas po kwitek i na adres leci.Z każdym klientem trzeba porozmawiac wytłumaczyc wysłuchać,człowiek zżywa się z ludzmi na rejonie.Godz 18 powrót na urząd,rozliczamy się z poleconych,rozliczamy kasę to najbardziej nerwowe.Jak ok i na plus to można do domu się zwijać z reguły godz 19.Człowiek wraca do domu pełna głowa ludzkich problemów,zmarznięty itp.Podsumowując 12 godz roboty,w stresie,nerwach,niepewności za 1800zł plus obrywki z wypłat to daje gdzieś 2000zł,Zapraszam na taki dzień każdą osobę na falowce.Pozdrawiam listonosz
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ty jesteś listonoszem czy czubkiem.Jak napisałeś ile kasy bierzesz w rejon to jeszcze dopisz jakimi ulicami chodzisz i o której godzinie. BARANIE.

Na świeta wysłałąm 9 kartek za granicę.Były to przesyłki priorytetowe,powinny dojść w tydzień, a doszły po miesiącu !!!!

kartki

To nie wina listonosza, takie rzeczy wychodzą z sortowni

Jaka bzdura

Kto w tych czasach kartki wysyła????chyba głąby jakies

Poczta Polska odpowiada za przesyłki krajowe.Możliwe jest że przesyłka utknęła za granicą.Polecam na przyszłość monitować przesyłkę za pomocą internetu a nie oczerniać Pocztę Polską.

Każda praca powinna być wykonywana dobrze

U mnie praca listonosza na ulicy we Wrzeszczu równoległa do ulicy Jaśkową Dolina jest bardzo zła. Ostatnio wrzucił wszystkie listy z ulicy do mojej skrzynki. Jak nie chce mu się pracować to niech poszuka innej pracy.

A wtedy kto Pani,Panu listy przyniesie????

Jak można ocenić instytucję, która notorycznie gubi nadane jej przesyłki?

W tej sprawie napisałem krótki rzeczowy felieton, ale Redakcja tego portalu nie chciała go opublikować.

To tak jak z kurierami

Jedni naprawdę się postarają i paczkę dostarczą,a drugiemu się nawet nie chce zapukac i trzeba go ganiać po całym mieście,a jeszcze łaskę robi.

torba

Chialem zostac listonoszem, ale mam malutka torbe. Pani naczelnik powiedziala, ze nic z tego nie bedzie

pracuj cwaniaczku za 2 tys brutto tez bym to olewal

praca

kiedyś listonosz jak przychodził do pracy to miał wszystko przygotowane i poukładane . on się tylko pakował i wychodził w rejon . a teraz to musi sobie wszystko sam robić -- od przyniesienia listów, posegregowanie poleconych i wpisanie ich w system . porozdzielanie zwykłej poczty i poukładanie jej według ulic, numerów , chodu -- i tak samo z poleconymi . potem się pakuje i 11:30-12:30 wychodzi w rejon.

Ciężka robota

I tyle.

Znam cięższe zajęcia niż pierdzenie w stołek i wieczne szukanie w bałaganie który się samemu zrobiło.

listonosz w gdyni

W Gdyni naprawdę trzeba pochwalić listonoszy, obszar wzg Św Maksymiliana
są uprzejmi, nic ze skrzynek nie wystaje ,a nawet przystojni :))
nie zaniedbując swojej pracy ,zawsze w czasie oddawania korespondencji chwilkę porozmawiają
starannie prowadzą swoją dokumentację

Ciężka i słabo płatna praca...

Grunt, że gdzieś tam Dyrektory zarabiają duza kasę. Paranoja pocztowa. Do tego.. jak wyglądają poczty? Gorzej jjak hale targowe i widac... rady sióstr zakonnych w sprawie kulinariow... Masakra... Narodowy Wstyd.

Zostawcie listonoszy

Może sami chcecie spróbować tej pracy?

Jakbyśmy chcieli to byśmy spróbowali. Osobiście uczyłem się zawodu tyle lat żeby nie musieć łazić po ludziach z emeryturą i awizami. Na marginesie. Nie muszę chodzić na pocztę jeżeli państwo czegoś ode mnie nie chce. Opłaty przez internet. Jadą na konto. A przesylki impost lub kurier byle tylko na pocztę nie chodzić.

listonosz

jestem listonoszem. nie będę nikogo bronił , ani krytykował. ja tylko powiem tak: jak ktoś chcę na własnych oczach zobaczyć jak wygląda praca listonosza i z czym ona się wiąże to ja chętnie pokażę -- wszystkich ciekawskich , mądralińskich itp.-- ( przygotujesz , poukładasz pocztę , dostaniesz torbę , wózek i pójdziemy w rejon )
serdecznie zapraszam =D
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ktoś to musi robić. Wiem jedno. Jakbym ja udawał że coś komuś chce dostarczyć i zostawił awizo choć nawet tego nie zabralem a głupia c**** na poczcie udaje że listonosz wciąż ma przesyłkę której nawet nie zabrał i cały czas leży na poczcie i dopiero po 19 komuś się chce poszukać... To by mnie wywalali z roboty czy jako listonosz czy babazokienka

przesyłka

to nie jest tak jak Pan pisze .
panie w okienku z listonoszami nie mają nic wspólnego . i one nie wiedzą co i gdzie listonosz zabiera a co zostawia .
w chwili gdy listonosz coś zostawia na poczcie bo wypisał na przesyłkę awizo , on z tej przesyłki musi się rozliczyć . i nie zostanie wydana wcześniej przed rozliczeniem listonosza. on musi się rozliczyć z tego co ma wpisane i jeśli pobrał do doręczenia np 120 poleconych i powiedzmy 4 zostawił na poczcie , to po przyjściu z rejonu stan musi mu się zgadzać . i to co doręczył , awizował , zostawił na poczcie musi dać sumę 120. a jak nie da , to ma brak i za to musi zapłacić 150 zł lub 2000 tys. i to nie to że nikomu się nie chce tylko listonosz jeszcze się nie rozliczył

???

Jeżeli dostałeś awizo o 13-stej to nie idź na pocztę tego samego dnia...Listonosz po powrocie z rejonu,rozlicza się, zostawia przesyłki awizowane na danej placówce,panie na poczcie muszą wbić ją w system i dopiero może zostać wydana.Mniej na uwadze,że listonosz z rejonu może wrócić o 16 jak i o 20-stej...wiec daj sobie spokój i pójdź następnego dnia odebrać awizowaną przesyłkę.

Pozdrawiam Kolegę.Jak takie bzdury piszą niech raz wyjdą w rejon i co będzie.Gdzie socjal aby sniadanie zjeść ,ile godzin,przecież firma państwowa.Ale tą robotę się kocha.Pozdrawiam Listonoszy Poczty Polskiej.Jak najmniej przerzutek i dużo obrywek.

Unruga

listonosz z Unruga nie zabiera poleconych z poczty, tylko same wypelnione aviza, a torba peka w szwach od reklam. Dodatkowo czesto myli ulice i numery blokow. Czasami wrzuca polecone do skrzynki (ciekawe kto podpisuje odbior)?

Jak wiekszosc

Wizyta na policji

Ja miałem wezwanie na policję bo się okazało że jeden z listonoszy przechowywal w domu duża ilość listów zamiast je różnie.

Nas zlistonosz to mega gosc :)

mily uprzejmy i zawsze wszytko przynosi jak trzeba :) Pozdrawiam Pana listonosza z poczty na ul. Racławickiej w Gdansku :)
za to nie pozdrawiam poczty w sopocie na kamionce..wszytkie listy i paczki zagranizne poowteorane, poszar[ane i okradzione. I nie przesadzam - od kilku lat za kazdym razem gdy przychodzi paczka na sopocki adres jest przeszukana, porozrywana. kiedys tez dostalem list wartosciowy w sumie 500zł miala tm byc, ale sprytnie ktos przez mala dziurke wyciagnał - zlodziejachy!(

Nie zgadzam się z tym postem,pracuje parę miesięcy na poczcie i widzę że mimo tego listonosze mają ciężko i tak bardzo dobrze sprawują swoje obowiązki i krew mnie zalewa jeżeli polski cebulek chce oszczędzić dwa złote i paczkę wysyła poleconym lub zwykłym listem i myśli że listonosz to dostarczy do drzwi. Ludzie takie rzeczy wysyłamy kurierem cena droższa bo pan kurier jeździ sobie samochodem a gdyby listonosz miałby wsadzić z dwie takie paczki jak co niektórzy wysyłają to by całą swoją walize zapelnil. Śmieszne jest jak niektórzy przychodzą z awantura że listonosz nie przyniósł PACzki - listonosz jest od listów nie mylcie tego bo chłopaki i tak zapierniczaja jak mogą przez to że są braki mają większe rejony a te zdjęcia wyglądają na ustawke

Zmiencie cennik

Często wysyłam coś na poczcie, zawsze sprawdzam w cenniku wymiary i wagę przesyłek listowych i okazuje się że gabaryty B to całkiem spora przesyłka, wychodzi taniej niż paczka więc ludzie z tej formy korzystają. Zlikwidujcie te formę wysyłki bo domyślam się ze to problem dla listonosza, ale po co w takim razie jest ona w ofercie.

Jeżeli komuś nie zależy na dostarczeniu do domu tylko automatycznym awizowaniu to tak , dlatego zawsze uprzedzam o tym a ludzie potrafią powiedzieć że może jednak listonosz to weźmie , kpina

Dlatego jest jak jest kolego. Bo pracujecie a macie pretensje do ludzi że korzystają z ofert poczty wg cennika. Osobiście robię tak jak mówisz. Place więcej za kuriera lub inpost żeby nie chodzić do kiosku z dewocjonaliami udające pocztę pełnych ludzi nielubiacych ludzi i mających pretensje że mają to co sami wybrali.

Pozwalniali starszych listonoszy,

od kogo się młodzi mają nauczyć, od kogo dowiedzieć, że mimo niskiej płacy to jest praca odpowiedzialna. Ja swojemu listonoszowi zawsze daję napiwek za doręczenie poleconego. Bo wiem, że pracodawca traktuje ich nie najlepiej. W ogóle Poczta Polska od jakiegoś czasu słabo przędzie, a kolejne pomysły osób zarządzających są wręcz śmieszne. Nie czepiajcie się listonoszy, bo tam niedługo nikt nie będzie chciał pracować i będą musieli zatrudnić chyba gołębie albo drony.

Listonosz z Moreny

Pan listonosz z Moreny jest świetny i nie mozna na niego zlego slowa powiedziec. Zawsze dzwoni domofonem i sprawdze czy jestem w domu a potem wchodzi na czwarte pietro i to bez windy! Zadnego balaganu w skrzynkach nie ma. Pozdrawiam serdecznie

Urząd Pocztowy w Gdyni nr 10, Aleja Zwycięstwa

Makabra!!!!!!!!!!!!

Poczta to jeszcze nic

Inpost to dopiero cyrk i bandytyzm. po pierwsze, przegrałem przez nich sprawę sądową bo nie dostarczyli DWÓCH przesyłek sądowych, a dowiedziałem się o tym po pół roku jak było pozamiatane. Niestety wtedy jeszcze nie mieli GPS-ów. Teraz przesyłki wysłane po świętach od 30 grudnia leżą według ich systemu w rozdzielni. Póki co mamy 15-tego, tak więc radzę i tą firmę omijać szerokim łukiem, niestety poniosłem przez nich koszty i to duże...

Listonosz e i wyzysk

Listonosze zarabiaja 2150 brutto, a wynosza dziennie przesylki za okolo 800-1000 zl .muszą zapier...ć aby zdążyć. Pracuja za dwóch a pensji nie dostaja nawet za jednego.Taka prawda.

Listonosz z Siedlec na medal

A ja chcę pochwalić listonosza który dostarcza pocztę na Malczewskiego okolica 8LO. Zawsze się pofatyguje z każdym listem, awizo to rzadkość, w dodatku jest bardzo uprzejmy. Mieszkałam w różnych dzielnicach Gdańska i zawsze były problemy z pocztą, a tutaj niesamowita niespodzianka, zastanawiam się czy nie napisać do poczty listu z pochwałą, może dostałby premię. Może ktoś wie, czy warto coś takiego zrobić?

listonosz na medal

powiem Pani tak : napisać Pani zawszę może, ale premii listonosz za to nie dostanie, najwyżej słowa " oby tak dalej " i to wszystko

Szczyt

Kiedyś nawet doszło do tego że listonosz zadzwonił domofonem, otworzyłam po czym zostawił avizo w skrzynce :(, i jak tu się nie denerwować.

płaćcie dalej 1300 listonoszowi za miesiąc pracy

i płaczcie na to że nie ma chętnych albo ukraincowi sie nawet nie chce porzadnie pracowac

taka prawda

tak to prawda że listonosze nie biorą przesyłek , ale tylko tych których nie mogą zabrać bo nie maja jak . z reguły są to piesi listonosze którzy mają wózek lub torbę -- nie oszukujmy się , ale wózek i torba mają swoją ograniczoną pojemność . jak jest duża przesyłka to pieszy jak ma ją zabrać i ją dostarczyć . poczta sama na listonoszu wymusza takie zagrywki - dlaczego ? już tłumaczę : otóż polityką poczty jest nie ważne jak i w jaki sposób, ale masz ze swego biurka wynieść całą korespondencje . i w przypadku dużych przesyłem - nie ważne czy to polecona czy zwykła -- listonosz musi kombinować , bo jak nie zaawizuję dużych gabarytów to nie zmieści pozostałej korespondencji. a jak nie zabierze listów i nie będzie miał czystego biurka to ma wypisy do akt , nagany że w rejon nie zabiera korespondencji i jej nie dostarcza. więc listonosze z góry awizują przesyłki których nie mogą zabrać. w taki sposób poczta umywa ręce iże to nie jest ich wina tylko winą obarcza listonosza że źle lub nieprawidłowo dostarcza korespondencje. tym sposobem dzieje się jak się dzieje . w taki sposób poczta manipuluje pracownikami . i zawsze wina jest listonosza . a tak na prawdę za to wszystko odpowiedzialni są : naczelnicy - bo jak to jedna pani powiedział " mam kaprys żeby wszyto zniknęło i nie ważne jak " ( no przepraszam bardzo to niech pokaże jak np. wynieść 230 poleconych, zwykłą pocztę i 26 przekazów i wyrobię się żeby o 17 wyjść z poczty do domu ) - bo jak się wyjdzie później to pisze się oświadczenie że sam dobrowolnie naruszyłem godziny nadliczbowe-
; kierownicy bo dostają po tyłku jak jest coś nie po myśli naczelników no i kontrolerzy-- którzy są jak " gestapo " . siedzą za biurkami i się wymądrzają , straszą, traktują ludzi jak popychadła - a jak ktoś coś odpowie to słyszy " chcesz tu jeszcze pracować "

a to Polska właśnie...

I potem zdziwienie, że PiS'owi słupki rosną...

Taka smutna dola listonosza

Ja czekam na listy ponad tydzień po czym idę na poczte i pani wydaje stertę listów.
Poczta w GD Osowa

żenada

Mieszkam we wrzeszczu kupę czasu i tylko raz dostałem list polecony do ręki, Awizo widziałem dwa razy. Zawsze ale to ZAWSZE muszę śledzić przesyłkę na stronie poczty a i tak zdarzyło się, że na stronie było info o zostawionych dwóch awizo których oczywiście nie było a sama przesyłka zaginęła. Pani na poczcie: "no ja Panu nie pomogę, w systemie jest napisane że doręczona). No k**wa ludzie to jest paranoja. Oczywiście listy walnięte na skrzynkę to normalny widok, walają się po klatce razem z ulotkami, których jest tam sto tysięcy. We wrzeszczu nie ma kogoś takiego jak listonosz, to chyba lunatyk który na dodatek nienawidzi swojej pracy albo nie potrafi wypisać awizo.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

artykuł sponsorowany?

Dlaczego doręczanie przesyłek utożsamiane jest z Pocztą Polską?
Na rynku bardzo wiele podmiotów i wszystkie mają swoje "za uszami"...
Poczta Polska na tym tle wygląda całkiem pozytywnie. Mam na koncie kilkaset przesyłek zagranicznych i żadnej zagubionej.
Dla kontrastu, DHL ostatnio zostawił mi przesyłkę wartości 500pln... pod drzwiami mieszkania...

listy

Jestem listonoszem. Zapoznałem się z artykułem pani Julii. To co pokazała na zdjęciach to jakieś nieporozumienie. a szczególnie z tymi rzekomymi poleconymi -- to jakaś prowokacja, bo po 1) każdy polecony jest wpisywany do systemu , po 2 ) my listonosze jesteśmy z tego rozliczani i po 3) jeśli brakuje jakiegoś listu to są one wrzucane nam na braki i za to płacimy z własnej kieszeni : za zwykły polecony to 150 zł a za polecone sądowe , komornicze itp to 2000 zł.

Logiczne jest, że żaden listonosz nie wrzuci takiego listu do skrzynki żeby za niego zapłacić

listonosz

jakość usług

awizo od razu wypisane do skrzynki, czy nie wkładanie do końca korespondencji tak że wystaje ze skrzynki i może ją każdy zabrać i przeczytać to NORMA. podaję następny punkt gdzie Poczta Polska świadczy takie usługi- Gdańsk ul,Człuchowska
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Winne są skrzynki.

Przez małe otwory nie widać przesyłki. W starych z ukośnym dnem zawsze było widać. W niektorych klapki otwierają się na zewnątrz, trzeba drugą ręką otwierac żeby wrzucić list. Winna integracja z UE i przyjęcie takiego wzoru skrzynek.

Listonosz zawsze puka dwa razy.

Bo ktoś je musi pukać!

Trudy pracy na poczcie

Zapracowani. Szczególnie oddział Grunwaldzka 5.
10-12 godzin pracy w tym swój rejon plus rejon do rozbiórki. 30kg x 3 dziennie do wyniesienia.
Gazety,kasa,polecone, paczki, które normalnie idą od razu awizo... bo jak się ma listonosz zabrać???
1400 do ręki. Ci faceci ciężko pracują. Ja to rzuciłem po miesiącu, bo nie warte zdrowia i tych pieniędzy.
A niechlujnie czasem jest. Sporadycznie. Jest kilkuset listonoszy w Gdańsku...

We Wrzeszczu to już długa tradycja

Jeszcze w latach 93-98 wpisywałem się do książki skarg i zażaleń i skutek był taki, że za karę naczelniczka przeniosła ten rejon Do Studzienki do poczty przy Zwycięstwa w okolicach pogotowia - tam trzeba było chodzić po polecone. Ale poczta na moim obecnym osiedlu działa dobrze - nie mam zastrzeżeń.

poczta VII Dwór ul Norblina

Listonosze wrzucają awizo do skrzynek nawet dla najlżejszych przesyłek. Potem niemiłe panie przy okienkach są zdziwione, że są kolejki. Zresztą jak po nich widać pracują tam za karę. Z łaską odpowiadają na pytania. Najczęsciej czynne tylko jedno okienko a w drugim okienku pani wykonuje czynnosci, które niczego nie wnoszą robiąc to w sposób oscentacyjnie wolny. Któregos razu zwróciłem uwagę, że inny listonosz z UP5 na Opata Rybińskiego potrafił przynosić o wiele cięższe przesyłki. Pani w okienku odpowiedziała mi, że tamten listonosz jadł u ludzi zupę, albo pił kawę i dlatego przynosił ciężkie paczki.

Potwierdzam

Poczta VII Dwór ul Norblina - paniom tam pracującym, każdy klient przeszkadza. W czasie natężenia klientów, prawie zawsze jedno (na dwa) okienko nie pracuje !!

.

Za takie pieniądze jakie ludzie tam zarabiają nie ma się co dziwić

Jaka płaca taka praca. Nie dziwie sie im.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Masakra

Współczuję tym co pracują jako listonosz ,zostało ich niewiele i całą pracę muszą wykonać za nieobecnych . Pracują od rana do wieczora na zimnym za marne piniadze. Tych co tym zarządzają powinni wysłać na rejony im do pomocy .Szacunek dla tych listonosz co zostali .

Jaki nadzór taka praca

Za pracę podległych listonoszy odpowiada naczelnik urzędu. Obecny może nie wykonuje dobrze swoich obowiązków i może należałoby zmienić naczelnika wraz z nim zmieniła by się organizacja pracy.

Gdybyście zarabiali takie pieniądze jak oni też byście tak pracę wykonywali praca jest adekwatna do zarobków

Tak? A ja myślę że jaka praca taka płaca. A przez takie głupie myślenie jak twoje jest jak jest. Nikt nikogo nie zmusza do pracy poniżej swojej godności. Źle ci w państwowym molochu to spadaj na kasę do Lidla albo naucz się zawodu.

???

Jesteś głupszy niż myślisz buraku. Pomyśl nad tym co piszesz. Zapamiętaj sobie "Jaka praca taka płaca" i tu gdybyś był choć odrobinę mądrzejszy to wpadłbyś na to,że to działa w obie strony..."Jaka płaca taka praca"...

Biznes plan

Co wy wszyscy nie wiecie o co chodzi nie szanują pracowników mało płacą żeby obniżyć wartość pp ..p.Solorz ją kupi za 10 mln a sprzeda za 150 mln spółce niemiecki ego pochodzenia to jest interes jak p.Jasiu z tpsa

POCZTA - ostatni archaiczny komuszy kombinat którego zrządzanie i metody pracy zatrzymały się na latach 60-70 ubiegłego

wchodzisz na poczte kupić np. znaczek na list , niema nikogo - ale i tak musisz ustawić się w kolejce !!! , nie ma czegos takiego ,że z marszu podchodzisz bezpośrednio do okienka gdzie czeka uśmiechnieta pani ,żeby cię obsłużyć ! , stajesz i czekasz !, kiedy łaskawie da ci znak i cie obsłuży !...

Ja do pracy l istonosza rejo n Grunwaldzka Dolny Wrzeszcz nie mam zastrzeżeń tylko za takie wynagrodzenie to niech pracuja desperaci. A wezwania do płacenia podatków roznosiła osobiscie pani z Urzedu Miejskiego. Od lutego podwyżki dla klijentów na poczcie która niedługo bedzie wyglądała jak hipermarket.

TRAGEDIA

W Rumi z listami jest tragedia. Nie dość, że mam wrażenie że są roznoszone hurtowo co kilka dni to jeszcze wrzucane na chybił-trafił. Ja roznoszę listy po sąsiadach, oni przynoszą mi i też innym roznoszą. Nie zwraca w ogóle uwagi na numery domów. Dobrze jak to tylko pomyłka w numerze, bo wtedy można zanieść list sąsiadowi kilka domków dalej, ale ostatnio kilka razy dostałem list z całkiem innej ulicy. I co w takiej sytuacji, nikt nie będzie biegał po całej Rumi i roznosić listów zamiast listonosza który dostaje za to kasę. W takiej sytuacji 99% takich listów ląduje w koszu a adresat czeka i nigdy się nie doczeka...

Listonosz to jedno ale te baby w tych kioskach udające pocztę.. Dramat

panstwo w Panstwie

Brak akceptacji upoważnień notarialnych musisz mieć pocztowe!!! Kpina

pretensje do ministra sprawiedliwości/ sejmu RP

to nie wynika z wewnętrznych przepisów pocztowych, a prawa ogólnie obowiązującego - zapraszam do lektury stosownych aktów prawnych, bo bez znajomości rzeczy pisanie takich komentarzy świadczy o niedouczeniu.

Urząd..

pocztowy wygląda na jarmark czy inny targ, wiszą rajstopy i inne świecidła i mazidła. Pan Listonosz obarczony milionem reklamówek za które nie ma zapłacone.Upadek wszelkich norm.

Zdarza się także

Kilkakrotnie, mimo że byłam w domu, w skrzynce odnalazłam "awizo" na przesyłkę poleconą. Nie chciało się panu listonoszowi nawet zadzwonić domofonem. Dodam, że tego samego dnia tej przesyłki nie mogłam odebrać, bo listonosz się nie rozliczył. Powtórne "awizo" (bez pierwszego) także się zdarzały.

A "mój" listonosz jest świetny !

Ja też z Kochanowskiego (ale chyba inna część) i muszę powiedzieć, że pracujący w moim rejonie listonosz to świetny gość. Zawsze uprzejmy, uśmiechnięty. Zagada, przywita się, ot tak, jakby wszystkich doskonale znał. Świetny koleżko.

Poczta

Super Pani Listonoszka im Dorota z Nowego Portu od lat sumiennie dostarcza przesyłki . Zawsze pogodna , choć jej torba do lekkiej nie należy . Można?

a ja pracuję jako listonosz

ostatnio byłem w rozbiorce i przed 20 byłem na poczcie się rozliczyć . z poczty wyszedłem o 20:45 w domu przed 22 i jakoś z tego nikt afery nie robi .

Listonosze bardzo często zostawiają korespondencję na skrzynce pocztowej. Taka sytuacja często ma miejsce we Wrzeszczu na K.Wallenroda. Wchodząc do klatki na skrzynce leży ok 70 listów w tym różne reklamy itp.do różnych osób. I tak jest już od 3 lat . Potrafi być więcej tej korespondencji.

???

Hmmm..a jesteś pewien,że to po prostu pozostawione listy przez listonosza? Zdarza się,że listonosz wrzuca list do skrzynki - adres jest prawidłowy ale dana osoba nie mieszka juz pod podanym adresem wtedy obecny lokator mieszkania wywala te listy na skrzynkę i one tam leżą...jakaś część ludzi tak robi.To nie wina listonosza tylko osoby,która wyprowadziła sie i podała instytucjom,osobom prywatnym itp,.nowego adresu...

Dzwoniąc w tej sprawie do Dyrektora poczty polskiej usłyszałem zajmiemy się tym jak widać.

AWIZO

A bo widzicie ludzie...Pomyślcie przez chwilę...Jeżeli jest przesyłka polecona to listonosz musi mieć ją przy sobie,jeżeli nie ma delikwenta w domu wiadomo - AWIZO - wszystko OK. Druga sytuacja: Przesyłka zwykła(nie mylić z poleconą) - myślicie,że listonosz będzie niósł specjalnie Wam ją? Jeżeli nie mieści się do skrzynki to listonosz nie zabiera takich przesyłek ze sobą - pomyślcie,jeżeli zabierał by wszystkie przesyłki zwykłe ze sobą a nie zastałby domowników to musi wszystko ze sobą nosić aż do powrotu do rejonu rozliczenia. A to w pracy nie pomaga i jest bardzo kłopotliwe. Narzekacie na listonoszy ale zapewniam Was,że wielu z Was nie wytrzymałoby tygodnia pracy na poczcie...jeszcze za minimalną krajową(tylko nie mówcie,że listonosz ma drugą pensję z końcówek - może w latach 90-tych tak było). Zapamiętajcie: zwykła przesyłka,która nie mieści sie w otwór w skrzynce = AWIZO. Przesyłka polecona mała czy większa = pukanie do drzwi,dzwonek itp..jeżeli nie ma domownika będzie AWIZO - to chyba jasne? Oczywiście jak w każdej pracy zdarzają się ludzie,którzy mniej się przykładają do swoich obowiązków.

eks listonosz sopocki

Żenada z pensjami same dno przychodzą nowi pracownicy i uciekają po pierwszej pensji marnej więc nie bądźcie ludzie nigdy listonoszami , posłuchajcie i weźcie słowa na serio tylko wykorzystują i narzekają kierowniczki z naczelniczką

Listonosz

Na pewno listonosz, który jest zatrudniony na umowę zlecenie, bądź na zastępstwo nie będzie lepiej wykonywał p
tacy od listonosza z większym stażem to co mówi pani Julia ciekawe gdzie pracuje to wypadnie wszystkich do jednego worka. Nadmieniam, że u mnie było przez ostatnie 10 lat zatrudnionych co najmniej 40 listonosza, wytrzymałe šrednio 2 tygodnie, a dlaczego to niech pani Julia dogłębnie pozna temat i nie wypisuje bzdur. Jak bym się umarł to Pani Julia przez małe kot też ma dużo wad, chciałbym jej doręczać listy, zresztą u mnie na rejonie też jest dużo Julii, które zachowują się obcesowo.

blondynka

Pozdrawiam Pana Tomka z ulicy Chodkiewicza .Niezłe z niego ciacho.

Lenistwo czy zaniedbanie listonoszy chodzacych w Gdansku na Sympatycznej

Nigdy paczka ani list polecony nie jest dostarczone do adresata tylko wrzucone w skrzynke awizo pomimo ze zawsze jest ktos w domu. Przeciez mieszkaja tu tez osoby niepelnosprawne ktorzy maja trudnosci z poruszaniem sie i maja problemy z odebraniem przesylki na poczcie. Poczta Polska w Gdansku powinna uczyc sie od Poczty Polskiej np. w Poznaniu gdzie przez dlugie lata jak pamietam nie zdarzylo mi sie zebym bedac w domu miala zostawione awizo. Wstydzcie sie!!!! Troche szacunku dla tych niepelnosprawnych!!! Moja znajoma niepelnosprawna osoba jeszcze nigdy nie miala paczki ani listu poleconego dostarczone do mieszkania tylko zawsze listonosz zostawia awizo. Jest to tak samo jakby kierowca zamiast dostarczyc towar do sklepu zostawil kartke " Prosze odebrac od dostawcy "
Listonoszka dzisiaj szarpnela gwaltownie drzwiami ,bez pukania,zadnego dzien dobry ani nic rzucila list na podloge i poszla.Zamowilam dziecku kredki ktore polamaly sie pod wplywem upadku.Ciekawe kto mi teraz za nie zwroci...

Zabrze

W Zabrzu nawet nie potrafi awiza napisać konkretnie, awizo powtórne nie dla mnie.Z powodu niechlujstwa muszę ryzykować pracą!!! wstyd zabrze a ona do zwolnienia z naganą!!!!!
do góry