Widok
Lodowisko na bojańskich drogach
Ktoś powinien stracić stołek za lodowisko na ulicach Hebla, Bojana, Partyzantów Kaszubskich i zapewne wielu innych lokalnych utwardzonych drogach. To jakieś średniowiecze jest!
Szukałem na gminnej stronie kto wygrał przetarg na zimowe utrzymanie dróg, ale oczywiście nasze jaśniepaństwo zmieniło wygląd strony i dało ciała z importowaniem bazy danych. Prawie nic nie jest dostępne. BIP prawie pusty, zero historii wpisów. Można rzec jesteśmy wykluczeni informacyjnie przez włodarzy naszej gminy.
Szukałem na gminnej stronie kto wygrał przetarg na zimowe utrzymanie dróg, ale oczywiście nasze jaśniepaństwo zmieniło wygląd strony i dało ciała z importowaniem bazy danych. Prawie nic nie jest dostępne. BIP prawie pusty, zero historii wpisów. Można rzec jesteśmy wykluczeni informacyjnie przez włodarzy naszej gminy.
To jest już denerwujące, jak ktoś napisze że jest szklanka na drogach to zbiega się stado 100% samców, którzy piszą to samo, że jest zima, dobre opony zimowe i "jeździć nie potraficie" i w ogóle łaskocząc swoje ego i jeszcze nie wnikam co tam robią przed komputerami aby się zadowolić.
Mam prawo jazdy od ponad 20 lat mieszkam tu od 30 jeździłem w różnych warunkach na naszej uroczej wsi wliczając w to przebijanie się autem przez zaspy do wysokości przedniej szyby i obiektywnie rzecz biorąc na drogach jest cholerna szklanka i takie coś nie powinno mieć miejsca. I właśnie taki 10 cm śnieg zbity w lód na ul. Majora Bojana i innych ulicach jest najgorszy. Jak dowali 50 cm śniegu to się ubije dolna warstwa a z wierzchu będzie zdzieralna, z którymi opony zimowe sobie poradzą. A jak mają sobie poradzić z lodem? Ubierz sobie trepy i wejść na lód zobaczymy czy będziesz miał przyczepność.... Kilka lat temu w każdą zimę ulice były wcześniej lub później posypane piachem teraz po 2 dniach opadach nawet piaskarka nie przejechała.
Mam prawo jazdy od ponad 20 lat mieszkam tu od 30 jeździłem w różnych warunkach na naszej uroczej wsi wliczając w to przebijanie się autem przez zaspy do wysokości przedniej szyby i obiektywnie rzecz biorąc na drogach jest cholerna szklanka i takie coś nie powinno mieć miejsca. I właśnie taki 10 cm śnieg zbity w lód na ul. Majora Bojana i innych ulicach jest najgorszy. Jak dowali 50 cm śniegu to się ubije dolna warstwa a z wierzchu będzie zdzieralna, z którymi opony zimowe sobie poradzą. A jak mają sobie poradzić z lodem? Ubierz sobie trepy i wejść na lód zobaczymy czy będziesz miał przyczepność.... Kilka lat temu w każdą zimę ulice były wcześniej lub później posypane piachem teraz po 2 dniach opadach nawet piaskarka nie przejechała.
Tu są wszystkie informacje: http://szemud.pl/aktualnosci/aktualnosci/zimowe-utrzymanie-drog-zasady.html
Hmm, teraz otwiera się (Android), na Chromie pokazywało 404 po próbie wejście na to info. Zobaczę później czy to wina przeglądarki czy poprawili na stronie.
OK, już widzę różnicę. Ja wchodziłem z BIPu Gminy Szemud przez ten link
http://szemud.pl/news/zimowe-utrzymanie-drog-zasady.html
Jak widać dwa różne łącza. Ktoś nie ogarnia www.
A dla onanistów podpowiem, że zimówki (które mam) nie uchronią nikogo przed lodem.
OK, już widzę różnicę. Ja wchodziłem z BIPu Gminy Szemud przez ten link
http://szemud.pl/news/zimowe-utrzymanie-drog-zasady.html
Jak widać dwa różne łącza. Ktoś nie ogarnia www.
A dla onanistów podpowiem, że zimówki (które mam) nie uchronią nikogo przed lodem.
Nie możemy mieć pretensji. Odśnieżarka gminna już od 6 rano na drogach, może nie na tych priorytetowych, a pobocznych a i przy okazji na prywatnych parkingach, ale nie od dziś pan wójt udawadnia, że wróciły stosunki feudalne, on poczuł się panem, a reszta to plebs i chamy.
cóż "gorszy pieniądz wypiera lepszy"... okazuje się, że przy obecnych rządach gminy, poprzednie to była amatorszczyzna
cóż "gorszy pieniądz wypiera lepszy"... okazuje się, że przy obecnych rządach gminy, poprzednie to była amatorszczyzna
Czy wójt sam się wybrał? Facet niczego nie wymaga ani od siebie ani od pracowników.. W sprawie ustalenia liczby zamieszkałych osób, od czego zależy wielkość opłat za śmieci, pulchna dama, przy której wypełniałam deklarację, a liczbę zamieszkałych ma w ewidencji w pokoju obok, za rogiem, zaczęła wysyłać po Polsce do współwłaścicieli deklaracje do wypełnienia. Skarga do wójta, aby wymagał od pracownika myślenia zamiast angażowania ludzi w sprawie, której nie było, dla pozorowania zajęcia pomogła.
Jeszcze tak komfortowej roboty, odgrodzeni od petentów nie mieli.
Co do śliskich jezdni, to "nie ma mocnych". Nie pomogą zimówki. Na ul.Hebla, na łuku znosi wszystkich za oś jezdni. Odstęp (obecnie dystans, bo to mądrzej), wolna jazda i szczęście.
Jeszcze tak komfortowej roboty, odgrodzeni od petentów nie mieli.
Co do śliskich jezdni, to "nie ma mocnych". Nie pomogą zimówki. Na ul.Hebla, na łuku znosi wszystkich za oś jezdni. Odstęp (obecnie dystans, bo to mądrzej), wolna jazda i szczęście.
Janie,
No i po co taki komentarz, z jednej strony demokracja, głosujmy mądrze, ale z drugiej strony wylewasz wiadro pomyj na osoby, bo nie mieszczą się w Twoim światopoglądzie. Na nic wybory, jak wyborcy tak pogardzają innymi ludźmi. Poza tym, by móc wybierać, trzeba mieć w czym/kim wybierać, a tu raczej posucha
No i po co taki komentarz, z jednej strony demokracja, głosujmy mądrze, ale z drugiej strony wylewasz wiadro pomyj na osoby, bo nie mieszczą się w Twoim światopoglądzie. Na nic wybory, jak wyborcy tak pogardzają innymi ludźmi. Poza tym, by móc wybierać, trzeba mieć w czym/kim wybierać, a tu raczej posucha
Pogarda nic nie pomoże, wręcz wywołuje odwrotny skutek. edukacja, edukacja chociaż prawda to ugór.... I to nie większość, tylko większość z tych, którzy na wybory poszli. A poza tym protestujące kobiety i nie tylko, to myślę, że akurat na wybory chodzą i wybierają mądrzej, a to o nich Jan był łaskaw wyrazić się w sposób nieparlamentarny.