Widok

Mane, tekel, fares

Mane, tekel, fares Temat dostępny też na forum:
Opinie do spektaklu: Mane, tekel, fares.
Teatr Feta, Polska (Gdańsk)
Mane, tekel, fares (łac. "Policzono, zważono, rozdzielono")

"Sąd Ostateczny" Hansa Memlinga, wybitne dzieło malarstwa gotyckiego, najcenniejszy eksponat Muzeum Narodowego w Gdańsku, obraz o burzliwej historii, był inspiracją do stworzenia spektaklu plenerowego i do zastanowienia się nad tym, co dla współczesnego człowieka znaczą takie słowa, jak "piekło", "niebo". ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Koszmar

Kto wpadł na to, żeby tak wulgarnie amatorski spektakl otwierał FETĘ? Samo publiczne wystawienie tego "dzieła", poza szkolnymi jasełkami, jest sporym przekroczeniem.
Sklecona naprędce scenografia w niczym nie przypominała obrazu Memlinga. W ogóle o plastyce tego przedstawienia nie było mowy, z czego reżyser zdał sobie sprawę chyba tuż przed rozpoczęciem i zasnuł połowę spektaklu dymem. Ciaśniutką przestrzeń przeznaczoną na Niebo, Piekło i Czyściec wypełniało szwędactwo młodzieży, która nie tylko nie tylko nie ma pojęcia o aktorstwie, ale nawet o pracy zespołowej. Komicznym aspektem występu okazało się nerwowe poprawianie rozpadającego się stroju przez majestatycznego Archanioła.
Mimo wszystko wyciągnąłem z tego występu motywację, aby być bardziej sumiennym chrześcijaninem, gdyż pewnie tylko tego sortu spektakle grane są w piekle.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kultura

Nieczułość (21 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Nieczułość . "NIECZUŁOŚĆ" na podstawie powieści Martyny Bundy W Dziewczej...

Kochanie, wróciłem! (3 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Kochanie, wróciłem! . Zabawna opowieść o tym, że stereotypowe postrzeganie...

Rigoletto (52 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Rigoletto . Rigoletto Libretto: Francesco Maria Piave wg dramatu...

do góry