Widok

Masa

Zdjęcia i opis na http://mtb.x.wp.pl

E.Sz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przeczytałem, obejrzałem, pochwaliłem.... :-)

Z tego co widzę, to happening jest sukcesem w 100%. Ciekawe czy prasa coś napisze, jeśli tak to niech ktoś zeskanuje kawałek i rzuci na stonkę.

Żałuję, że nie dałem rady, byłoby nas 201. Mam nadzieję, że następnym razem będę mógł powiedzieć :
"VENI, VIDI, VICI !!!"

MW
Mam weekendowy Dziennik Bałtycki i ogólnie bardzo się zawiodłem, bo nie ma nawet wzmianki o Masie Krytycznej. Natomiast kilka słów w Dzienniku Bałtyckim było wczoraj, jednak nie wprowadzały one nic ciekawego.
pozdrawiam
Żywy
Rozmawialem ze Slawkiem z Dziennika Baltyckiego i bedzie wzmianka w niedzielnym wydaniu.

Dziennik Bałtycki o Gdyńskiej Masie Krytycznej

Treść artykułu o Gdyńskiej Masie Krytycznej, który ukazał się w niedzielnym Dzienniku Bałtyckim:
"Około stu cyklistów blokowało w piątek po południu ruch uliczny, przejeżdżając po godz. 17 w żółwim tempie, w trakcie tzw. szczytu komunikacyjnego m.in. Skwerem Kościuszki, ulicami Jana z Kolna, Świętojańską, 10 Lutego i Starowiejską. Rowerzyści całkowicie tamowali ruch samochodów, w innych przypadkach znacznie go utrudniali blokując jeden pas jezdni. Impreza pod hasłem "Masa Krytyczna" miała uświadomić władzom miasta i kierowcom, iż cykliści czują się dyskryminowani na drodze.
- Pokażemy im, że jest nas dużo - sprecyzowali cel przedsięwzięcia tuż przed startem organizatorzy, przemawiając do zebranych.
- Ciekawe, że prostestują, blokują ruch i utrudniają nam jazde akurat w mieście, gdzie od lat inwestuje się w ścieżki rowerowe - stwierdził z kolei zdenerwowany Andrzej Trocki, kierowca granatowej Toyoty, którą cykliści przyblokowali na Skwerze Kościuszki. - To kompletnie nie poważne."

Tak to wygląda w gazecie, w rzeczywistości było chyba co nieco inaczej, tzn. było nas około 150(chyba), nie przypominam sobie abyśmy całkowicie blokowali ruch, zajmowaliśmy tylko 1 pas, jak zwykle pisze się o organizatorze, którego masa przecież nie ma, a o tym że u nas w mieście robi się wiele dla rowerzystów i że jest wiele ścieżek rowerowych to w ogóle nie warto wspomiać, bo wiele osób nie jeździ w ogóle albo jeździ tylko chodnikiem, przeszkadzając przechodniom, bo nie mają gdzie indziej jechać, bo na jezdni zaraz ich potrącą....
pozdrawiam
Żywy
"zdenerwowany Andrzej T." -> czyli cel został zrealizowany :P hehe
Artykuł Dziennika Bałtyckiego dotyczący Masy krytycznej w Gdyni, jest przykładem kompletnego braku zrozumienia istoty wydarzenia, o którym gazeta podjęła się pisać. Nie ma żadnej wzmianki o długiej historii Masy Krytycznej oraz jej światowej popularności i obecności w największych aglomeracjach globu, gdzie ruch samochodów jest setki razy większy niż w Gdyni. Szukanie taniej sensacji niestety udzieliło się autorom artykułu i nie wykazali się oni odrobiną wysiłku, aby dotrzeć do prawdziwych informacji o Masie Krytycznej, lub choćby podać rzeczywistą liczbę biorących w imprezie uczestników, których było zdecydowanie ponad sto....
Wyrazem kompletnej ignorancji jest fakt, iż autorzy wspominają o organizatorach, których, gdyby zechcieli choćby popytać uczestników Masy, po prostu nie ma. Celem Masy nie jest blokowanie ruchu – jest to wtórny skutek przejazdu tak dużej liczby rowerzystów przez nieprzystosowane do tego drogi... Mam nadzieję, że pisząc o kolejnej Masie Krytycznej autorzy zadadzą sobie więcej trudu w dochodzeniu do prawdy i oszczędzą nam beznadziejnego pisarstwa cytując kierowców szarych Toyot.
-------
bikero
Co prawda dopiero jedna się odbyła, ale kiedy dokładnie będzie następna masa? 30 kwietnia, 7 maja czy 28 maja????
"Co prawda dopiero jedna się odbyła (...)"

Ale wszyscy czakają na następną:) Podłączam sie do pytania, powniewaz wielu znajomych sie pyta, kiedy nastepny raz przejedziemy:)
30 kwietnia lub 1maja...negocjacje w toku,ale tym razem to ma być masa trójmiejska
pozdrawiam
jesli w ogole to 30 kwietnia i tylko centrum jednego z miast...

ale lepiej ostatni piatek maja...
-------
bikero

Inne tematy z forum Rowery

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

do góry