Widok
Tak naprawdę co sanepid to pewnie obyczaj - nie ma konkretnych wytycznych jak sądzę. Żadna mądra pani z sanepidu pewnie nigdy nie pracowała w 40+ stopni - jak to czasami bywa na kuchni. Naprawdę trzeba o to pytać ? Czasami najlepszym wyznacznikiem jest zdrowy rozsadek.
Moim zdaniem to zalezy od Was, z doświadczenia jednak wiem, ze trudno się pracuje cały dzień w maseczce. Jeśli jednak nie maseczki, to polecam nakładać na dłonie rękawiczki. Przygotowywanie jedzenia będzie dzięki temu bardziej higieniczne, a i ręce nie powinny się tak niszczyć od wielu środków:
https://sklep.technica.pl/rekawice-gastronomiczne
Takie rękawice gastronomiczne możesz znaleźć w sklepach oferujących wyposażenie do lokali gastronomicznych.
informacje są sprzeczne, nie znam żadnych bardziej aktualnych wytycznych niż to, że maseczka obowiązauje osoby któe mają kontakt z klientami, zaś na kuchni już nie, aczkolwiek niejednokrotnie szefostwo straszeniem i innymiargumentami starają się wymusić zakładanie maseczek także na kuchni, co ja osobiście traktuję jako łagodny mobbing... kwestia osobna to odległość między osobami na kuchni, gdy dystans jest mniejszy niż 2metry... ja pracuję bez maseczki, reszta osób na kuchni ma maseczki pod nosem lub pod brodą, pozostawiam bez komentarza