Widok

Melomani na rowerach

Jedzie sobie taki jeden z drugim ze słuchawkami na uszach. Niejednokrotnie zdarzały mi się tacy melomani rowerowi, że nie można ich wyprzedzić, bo wąska ścieżka, jedzie sobie 10/godz. Krzyczę na niego nie słyszy w końcu lekko stuknąłem go celowo kołem w jego tylne koło, zdjął słuchawki i posypały się joby w moim kierunku. No coś niesamowitego. Powinien być zakaz używania słuchawek. Jeżdżę dość szybko, więc często doganiam tych melomanów. Nie można w żaden sposób ich wyprzedzić.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 9
Ciekawi mnie gdzie ich spotykasz ?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
Spotkałem się w Jelitkowie że rolkarze używali słuchawek na dwoje uszu. Co do zakazu używania słuchawek to nie mogę się zgodzić, bo służą też a przede wszystkim za zestaw słuchawkowy do rozmów (jedną słuchawkę ma się w uchu, a drugie wolne-czyli słyszymy co jest dookoła). Zależy jak ktoś słucha radia czy muzyki, też czasem słucham radia, ale głośność mam tak ustawioną, że nawet mając dwie słuchawki na uszach nie tracę koncentracji i kontaktu z otoczeniem, ale lepiej "dmuchać na zimne" i mieć jedno ucho- to od osi drogi rowerowej/jezdni wolne.
10/godz. ?
widocznie leciał jakiś wolny kawałek
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 12
~sopot, rozbawiłeś mnie do łez tym komentarzem :)
W zasadzie zmysł słuchu wykorzystuje się bez przerwy na rowerze. Uszy to takie wsteczne i boczne lusterka.
Ale gdybym już słuchała muzyki, co mi się nie zdarza, a jakiś ktoś by mnie pukał w tylne koło, to też by poleciała wiązanka. :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 10
"nie można ich wyprzedzić, bo wąska ścieżka, jedzie sobie 10/godz. Krzyczę na niego..Jeżdżę dość szybko, więc często doganiam... "

1. Ścieżka nie tor wyścigowy. Twoim za***nym obowiązkiem jest poczekać, aż będzie miejsce do wyprzedzania. Może nie chciał się spocić, bo do pracy jechał. Nieważne. Nie Twój biznes. A jak potrzebujesz się wyszaleć - jedź za miasto albo do lasu , a ścieżki zostaw ludziom do luźnego przemieszczania się.

2. Kup sobie zioła na uspokojenie, bo się za mocno denerwujesz.

3. Gdybyś mnie potrącił pierwszy raz, uznałbym za przypadek i nie zwróciłbym uwagi, ale gdybym przez Ciebie musiał się zatrzymać i uzasadniłbyś to moją wolną jazdą.... otrzymałbyś normalną, soczystą wiązankę.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 13
zimno jest, czubku jeden, uszy chronimy często słuchawkami bo w nich cieplej, a nie dla muzyki

a jak jesteś taki nerwus, to się lecz. a na pewno nie próbuj jazdy samochodem, bo prędzej czy później kogoś zabijesz
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 11
Stukania w koło nie popieram, ale ludzie jadący w słuchawkach faktycznie często zapominają gdzie się znajdują. Nie można ich wyprzedzić, bo po pierwsze nie wiadomo co za chwilę zrobią, nie słysząc nic poza muzyką, a po drugie często jadą środkiem ścieżki.
Dla mnie mogą sobie jeździć nawet 5km/h, jeśli taką mają ochotę, ale tylko pod warunkiem, że pamiętają gdzie są, rozumieją że ktoś inny może spieszyć się np. do pracy, albo po prostu tak powolnej jazdy nie lubi.
A sypiące się joby ... agresja rodzi agresję
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6
Jest chamstwo na ulicach musi być i na ścieżkach rowerowych. Zawsze jak jadę rowerem i widzę że po ścieżce rowerowej idzie np. para zakochanych, czy jadą 3 osoby i każda obok siebie, to po prostu jadę na nich. Zawsze się wystraszają i zjeżdżają, na boki. Mi nie zależy na tym czy w nich uderzę czy nie, niech się oni martwią. Jeżeli sytuacja jest inna że para lub jadące osoby przemieszczają się w tym samym kierunku co ja, to wtedy przejeżdżam jak najbliżej ich. Często były sytuacje że uderzałem w nich łokciem, często słyszałem wyzwiska w moją stronę. Nie przejmuję się tym, tak samo jak oni gdy zamiast po chodniku idą po ścieżce dla rowerów.

Prę w nich, jak przecinak w masło...
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 17
wow, ale jesteś super macho
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7
Ty to pewnie jeszcze specjalnie wypatrujesz celów na ścieżkach rowerowych, a jak nie ma nikogo na ścieżce, kogo by można ustrzelić to po chodniku też się rozglądasz - może jakaś starsza schorowana, niczego nieświadoma ofiara się trafi ... wyluzuj stary
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5
"Często były sytuacje że uderzałem w nich łokciem, często słyszałem wyzwiska w moją stronę. Nie przejmuję się tym, tak samo jak oni gdy zamiast po chodniku idą po ścieżce dla rowerów. "

I właśnie z powodu tego typu zachowań panuje stereotyp w myśl którego każdy rowerzysta to nieokrzesany cham i prostak.
Czasem aż wstyd wsiąść na rower.
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 9
"Art.86.§ 1.Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu, nie zachowując należytej ostrożności, powoduje zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym, podlega karze grzywny."

Tak, każda kolizja (tu. szturchnięcie łokciem) jest spowodowaniem zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Należy się za to mandat w wysokości 500 zł lub grzywna w sądzie do 5000 zł. Za każde szturchniecie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5
Spacerowanie droga dla rowerów tak samo!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
To inne wykroczenie :) Ale to, że ktoś wchodzi na ddr nie upoważnia do ataku na taką osobę, ani nie wyłącza odpowiedzialności nadjeżdżającego rowerzysty za ew. kolizję. Także trudno, jak ktoś idzie ddr. to niestety, ale delikwenta trzeba powoli ominąć, bez żadnej agresji. Od wymierzania kar jest staż miejska i policja. Żadnych samosądów w stylu rozjeżdżanie :)

A ja myślałem, że rower uspokaja... widać, jestem stary :P
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7
Na ludziska włażące na ścieżkę używam najzwyklejszego rowerowego dzwonka. Zawsze działa. Nikt mnie nigdy za to nie zbluzgał a nawet kilka razy usłyszałam "o, przepraszam" :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6
Tu w grę wchodzi jedynie bezpieczeństwo i pewnie o to chodzo SOTowi > Jeżeli delikwent mający założone słuchawki to nie słyszy żadnych dzwięków ostrzegawczych w postaci dzwonka czy sygnału
klaksonu , nie wspominając o słowie " przepraszam chciałbym wyprzedzić " .Słuchawki na pewno ilzolują delikwenta od otoczenia i tępią jego czujność a przecież wszyscy wiedzą że rowerzysta czy kierowca powinien wypatrywać niebezpieczeństw , bo nie wiadomo z której strony zostaniesz zaskoczony.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
a tymczasem w Londynie: http://www.theguardian.com/world/2013/nov/19/boris-johnson-considers-banning-cyclists-headphones
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja kiedyś podjechalem do dwóch panien idących srodkiem ścieżki, wjechalem kołem między nie i cicho powiedziałem "to jest ścieżka rowerowa". Efekt był niezły.
Ciekawe, co będzie, jak naprzesz na gościa 120 kg na rowerze, odbijesz się, stracisz zęby albo wypłyną ci resztki, które walają się pod czaszką?

Do zobaczenia na szlaku, miętusie od masełka.
Myślę że takich osób nie spotkam bo takie osoby nie wychodzą raczej z domu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
czekam aż spotkasz mnie :-) zapamiętaj mój rower (podpis na dole)
wtedy d*pę łokciem będziesz podcierał.

a tak na marginesie - jeżdżę codziennie i aby było tradycyjnie i chamsko na drodze rowerowej z każdym rowerzysta się witam.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
Serio z każdym? Tak na poważnie? Z uściskiem dłoni itd.? :)
Czym lepszy rower tym większy gbur jedzie ..
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5
oceniasz swoją miarą? szczenka opada ze ktoś może mieć dobry rower i być sympatycznym :-)

żeby kogos przywitac i pozdrowic wystarczy unieść reke lub kiwnać głowa
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Franiu masz jakieś kompleksy? Świnia ma niestety rację, a wyjątki potwierdzają regułę.
nie nie mam - :-)

Inne tematy z forum Rowery

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

do góry