Widok

Mieszkańcy pozwali Eko Dolinę za... smród

Opinie do artykułu: Mieszkańcy pozwali Eko Dolinę za... smród.

Czy smród może naruszyć godność osobistą? - to rozstrzygnie sąd w Gdańsku. Mieszkańcy podgdyńskich Łężyc pozwali tamtejszy zakład utylizacji odpadów Ekodolina, bo twierdzą, że w ich domach panuje odór nie do wytrzymania. - Śmierdzi incydentalnie, a my posiadamy wszelkie pozwolenia na działalność - odpowiadają władze Eko Doliny.Konflikt pomiędzy mieszkańcami Łężyc (gdzie zlokalizowana jest Eko Dolina) oraz Rumi i Gdyni (gdzie także czuć czasami woń z zakładu utylizacji odpadów) trwa od lat. ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Działeczki za grosze

To teraz paniskom śmierdzi.
Wiedziały kombinatory co brały.
popieram tę opinię 265 nie zgadzam się z tą opinią 60

Dokładnie twierdzę to samo. Nie trzeba było kupować tam działek i się na nich budować. Śmieci gdzieś trzeba wywozić
popieram tę opinię 60 nie zgadzam się z tą opinią 9

ale ludzie w Łężycach mieszkali "od zawsze"; działeczki pokupowali ludzie w Rogulewie więc argument trochę nie trafiony
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 30

?

Przecież pieniacze i buntownicy mieszkają tak od krótkiego czasu!
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 8

dlaczego "PRAWDA LEZY PO SRODKU"

jezeli jedziesz prawa strona drogi o a ktos wmawia ci ze jedziesz lewa tzn ze jedziesz srodkiem? PRAWDA JEST TAM GDZIE JEST kurka jego .ebana mac!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

PISmatoł błysnął kibolskim YnteleKtem

nie wysilaj się tak, bo ci żyłka pierdząca pęknie i YnteleKt szlag trafi
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

tam jest także wiele starych budynków oraz działek zakupionych x czasu temu zanim powstał zakład, więc nie każdy kupował jak sie tobie wydaje
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

smród na pustkach

a ja mieszkam na pustkach od 20 lat. Śmierdzi bardzo. Chyba też ich podam do sądu i będę chciał odszkodowanie
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

smrodliwa dolinka..

potwierdzam,niekiedy na Pustkch jedzie smrodem z tej "Eko"jak choleres..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

jakubowski przestań gardłować bo wiewiórki mówią co innego

w parku. przynajmniej zostałes prezesem eko doliny za to że nie wszedłeś w parade Karnowskiemu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

ekolodzy na start

ekoterroryści gdzie jesteście????????????????????? gina gatunki żuczka takiego tam....;0
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6

idź stąd

Mam nadzieję, ze ty zginiesz pierwszy gnojarku
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

"widziały gały co brały"

Kupując działkę w okolicy składowiska co myśleli? Że zniknie, że zamkną...
popieram tę opinię 182 nie zgadzam się z tą opinią 33

Ludzie czasem nie widza kto ich o*****.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

kupiłem działkę i co?

a ja kupiłem działkę w Łężycach. Nie wiedziałem, że Eko Dolina to zwykłe wysypisko smieci. Poza tym, działo się to wtedy gdy w gmienie Wejherowo mówili, że można się tam bezpiecznie budować. Że Ekodolina to nie jest wysypisko smieci tylko zakłąd, który nie oddziaływuje na środowisko. Gdyby ekodolina miała mniej oszukańczą nazwę moze bym nie kupił.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 11

działki na biznes

przecież obok ekodoliny może kwitnąć ekobiznes! Tylko zamiast pieniactwa i cwaniactwa nastawionego na wyłudzenie PUBLICZNYCH pieniędzy konieczna byłaby głowa i uczciwość!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

sr*ły muchy będzie wiosna

Mi przeszkadza hałas z ulicy przy której mieszkam

Lemingom od razu odpowiem że kiedy kamienice budowano ulica była jeszcze uliczką po której jeździły co najwyżej furmanki. Kamienica stoi w odległości 3 metrów od ruchliwej ulicy. Do kogo mam się zgłosić po odszkodowanie ?
popieram tę opinię 148 nie zgadzam się z tą opinią 15

te ..."waliza" juz masz adwokata?

Jakubowski jak zwykle narobiłeś bigosu,trzeba było zostać taksówkarzem ...ps DLACZEGO ZREZYGNOWAŁEŚ Z TEGO ZAWODU ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

TO PO CO BYŁO ROBIĆ EKO DOLINE SKORO STANDARTY SA NIŻSZE NŻ NA SZADÓŁKACH,A OPŁATY WYŻSZE!!!!!!!!!!!!!!

"Żyjemy w wolnym kraju. Jeśli coś nie jest zabronione przez prawo bądź normy współżycia społecznego, to jest dozwolone. Dlatego trzeba znaleźć normę, która tego zabrania - podkreślała sędzia Weronika Klawonn."
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

JA też miałem sędzinę w sopockim sądzie co mnie osądziła

a ja byłem pozywającym - dobre???Ale to tylko w sopockim sądzie....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kris7775

Musisz sie zglosic po przeszczep mozgu.Ale niestety takiego malego jeszcze nikt nie mial....Brak prostego przewidywania.Nie wiesz gdzie zyjesz?Polandia!!!!

porównanie nietrafione

Uliczny hałas w środku miasta to coś naturalnego. Mimo to koszmarne pieniądze w tym kraju idą na redukcję hałasu.
To, że śmierdzi ponad miarę to wina zarządzających wysypiskiem a nie obiektywna konsekwencja urbanizacji.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tzw. prawo Kalego

Mi śmierdzi, źle !!!
Jemu hałasuje, dobrze !!!

bzdura

totalna bzdura
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Szadółki następne !

Mieszkańcy Szadółek i okolic ( zaznaczam że jest to jedna z najbardziej intensywnie rozwijających się części Gdańska ), dlaczego my nie weźmiemy wreszcie sprawy we własne ręce i nie złożymy podobnego pozwu !!! Od kilku lat jesteśmy truci odorem z Szadółek i jest coraz gorzej !!! Tego już nie da się wytrzymać - dosyć tego !!!
popieram tę opinię 64 nie zgadzam się z tą opinią 93

Znajomy mieszka na szadółkach

Pojechałem raz do niego, upał jak cholera mówię otwórz okno, po chwili no dobra zamknij okno. Pytam się po cholerę kupił mieszkanie w tym smrodzie a on, że deweloper mówił, że zamykają wysypisko i że nie będzie śmierdzieć...
popieram tę opinię 68 nie zgadzam się z tą opinią 5

...a gdzie dokładnie znajomy mieszka?

buahhahaha buahahahaha tata kupił mieszkanie tanio i ZOSTAŁ BOHATEREM W SWOIM DOMU!!

W swoim śmierdzącym domu
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

trzeba było nie kupować mieszkania-taniej,ale coś za coś

-za 3 pokoje na Szadółkach wolałem kupić 2 pokoje w Gdańsku z widokiem na lasek za tę samą cenę,gdyż wiedziałem,że Szadółki,to smród.....
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 8

mądrala się znalazł

z szadółek śmierdzi aż na Chełm jak powieje.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 13

???

Mieszkam na Chełmie 20 lat i nic mi tu nie śmierdzi...
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 17

jeszcze pare lat temu nie smierdzialo ale teraz nie ma miesiaca aby nie walilo co kilka dni wiec najwidoczniej masz cos z powonieniem.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 3

A Ty ?

A Ty nie smierdzisz MM ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

się okaże za zajakiś czas ten lasek wykarczują i powstanie ubojnia albo wysypisko śmieci, zobaczysz to kwestia czasu także nie bądź taki do przodu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

a niedługo zaczniecie wieś pozywać, że gnojem śmierdzi.

Ludzie, kupujecie domy na terenach zalewowych i macie pretensje, że powódź, kupujecie mieszkania na wysypisku i narzekacie że śmierdzi, działka na wsi i pretensje, że krowy muczą, kury gdaczą i gnojem śmierdzi. Zaraz jakiś następny kombinator zbuduje sobie chatkę w lesie i pozwie leśniczego, że mu drzewa za bardzo szumią. Weźcie się ludzie i puknijcie ostro w głowę.
popieram tę opinię 84 nie zgadzam się z tą opinią 5

kupiło się taniej mieszkanko albo działkę a teraz smierdzi...

Zabawne są protesty osób, które najpierw skusiły się na tańsze nieruchomości w okolicach wysypisk, lotniska itp a teraz lamentują, że im hałas i smród przeszkadzają. Trzeba było się nie pchać! Też bym sobie chętnie kupiła mieszkanko za taka cenę, ale w związku z tym, że zapach jednak by mi przeszkadzał, muszę dorzucić po 1000zł za metr kwadratowy, żeby uniknąć takich niedogodności. Coś za coś moi drodzy!
popieram tę opinię 42 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jakiś czas temu napisałem, że...

Na Szadółkach wali jak cholera i... prawie mnie ukamienowali na tym forum, że niby nie mam racji.
Ja na to, że ile razy tam jestem, to odór jest nie do wytrzymania, ale okrzyknięto mnie farmazoniarzem.

Pomyślałem sobie - ludzie przyzwyczaili się do syfu i tyle.
Teraz widzę, że kupili tam mieszkania i wstydzą przyznać się, że popełnili błąd.

Pora chyba coś z tym zrobić?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zabrać narzekaczom bez odszkodowań,

wysiedlić i już.

dioxyny

Wy martwicie sie smrodem, nie majac pojecia ze trujecie siebie i swoje rodziny. Poczytajcie o dioxynach uwalnianych w procesie spalania smieci. Aczkolwiek nie rozumiem jak mozna bylo w tym syfie mieszkanie lub dzialke kupic....
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Heh, nie tylko śmieci

Jednym z naszych głównych źródeł dioksyn (tak, tak się to pisze po polsku) w ostatnich latach są grille... Smacznego!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

A ja chce dostać podwyżkę w pracy.

Polakowi nie dogodzisz.
popieram tę opinię 84 nie zgadzam się z tą opinią 13

hahahahaha

Naruszenie godności osobistej. Ahahhaha. Radzę zmienić pełnomocnika
popieram tę opinię 59 nie zgadzam się z tą opinią 14

Kupili za grosze mieszkania

a teraz płaczą. Barany mogły myśleć a nie teraz płaczą. Nie dziwi mnie to jednak ani trochę, bo te same barany chodzą na wybory bo wierzą w cuda i teraz mamy zadłużony kraj. Najlepsze jest to że te same barany nie rozumieją że od tego ile jest długu zależy ile kasy mamy w kieszeni ale przetłumaczyć się nie da.
popieram tę opinię 70 nie zgadzam się z tą opinią 23

nie za grosze bo na Pustkach czy Deptowie

domy i osiedla były wcześniej niż EKO-DOLINA
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

to że dzisiaj nazywa sie Eko-Dolina...

wcale nie znaczy że tam wysypiska śmieci nie było - było od prawie 50 lat.....a to że ktoś tam mieszkał od lat niczego nie zmienia.....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Do

smrodu można się tak samo przyzwyczaić jak do własnej żony, więc po co ten krzyk !!!!
popieram tę opinię 82 nie zgadzam się z tą opinią 21

ok...

pozdrawiam Twoją żonę...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dowcip góralski - autentyk

Gazdo, strasznie śmierdzi koło Waszej chałupy!
Ano widzicie panocku, albo to z łobory, albo to moja Maryśka rozwarła nogi.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

No to jeszcze jeden "suchar" :)

- Baco, a gdzie wy będziecie trzymać te owieczki?
- A w chałupie!
- Toż to straszny smród!
- Trudno, będą się musiały przywyczaić!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

do smrodu przyzwyczaic?

haha, bylem kiedys na koncu doku w dalmorze w oczyszczalni sciekow, pracownik mi powiedzial ze pracuje naście lat ale sie nie przyzwyczail :))

co tam sie dzialo to masakra, ledwo co przezylem :P
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jaka jest norma na smród?

Proszę o fachową odpowiedź. Można to jakoś zmierzyć? Są jakieś urządzenia? Jakieś przepisy? Wiem, że coś może śmierdzieć ale jak to ująć pomiarowo?
popieram tę opinię 46 nie zgadzam się z tą opinią 4

smród duży jest wtedy

gdy nawet muchy uciekają
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie ma pomiarow sa tylko badania stezenia roznych pierwiastkow/gazow itp.ale jako ze niema w nauce czegos takiego jak smrod to i nie ma jak tego zmierzyc.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

no to czas

zbudować "smrodomierz" :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak najbardziej można to zmierzyć. Zajmuje się tym
olfaktometria. Na wikipedii jest dość dobrze rozwinięty wpis na ten temat:)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Może i można zmierzyć, ale nie ma normy na poziom smrodu i w tym cały problem

A poza tym sa też inne nauki, równie mało przyadtne jak ta olfaktometria. Kiedyś był znany Jan Tadeusz Stanisławski - Profesor Mniemanologii Stosowanej.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Są dwa przypadki -

pierwszy - ludzi co specjalnie kupili działki w sąsiedztwie śmietniska i teraz narzekają - drugi - ludzi, którzy mieszkają z dala a już im śmierdzi. Przykładem centrum Rumi...
popieram tę opinię 85 nie zgadzam się z tą opinią 8

"Przykładem centrum Rumi..."

Pustki Cisowskie podobnie, choć ostatnio jest troszkę lepiej.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja w rumi nic nie czuje.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

W Rumi z wiatrem są problemy duże

Raz czuć Łężyce,
A raz Dębogórze.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jest jeszcze trzeci przypadek, dominujący

Ludzie, którzy od pokoleń mieszkają w Łężycach, ich domy stały tutaj przed powstaniem tego czegoś o śmiesznej nazwie ("eko" dolina? hahaha) i nie dadzą się wykurzyć gminno-politycznej grupie wzajemnego wsparcia, która łamie prawo i planuje zrobić tutaj śmietnisko Europy. Ile przekrętów poszło przy budowie tego nowego zakładu, to już głowa mała. No ale milionowe dotacje z UE zapewniają spokój, przecież nie będziemy robić sobie problemów.

Zagadka: jak to możliwe, że w dzikich latach 90' z wyspiska śmierdziało mniej, niż teraz, kiedy jest to cud ekologii z odgazowywaniem i biogazami???
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

rumia śmierdzi

rumia to akurat zawsze śmierdziała

To nowobogatcy co wykupili sobie za grosze działki i

postawili domek, narzekają na smród. W całym trójmieście gdzie się ruszysz śmierdzi bo turyści i miejscowi się nie myją. Wystarczy przejechać się komunikacją.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 8

Nie znam się, to się wypowiem

większość protestujących to stali mieszkańcy, których rodziny są tu od pokoleń.

Działki nowobogackich wcale za takie grosze nie poszły, a sprzedający (znana persona) po prostu ich oszukał.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

ludzie kupują TANIE działki

koło wysypiska, lotniska, autostrady, a potem protestują, bo takie sąsiedztwo jest uciążliwe. Pamiętajcie, w dyskontach też jest tanio, ale dostajecie zamiast kiełbasy mielone odpady, wodę i sól
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 6

PGR - owcy za Eko Doliną

Za Gdyńskim w obronie Gdyńskiego śmierdziela piszą pracownicy zakładu będący mieszkańcami wsi Łężyce, to są ci co to działki dostali za darmo i pobudowali się bez pozwoleń, więc kto jest tym prawdziwym działkowiczem ? Czy mieszkańcy Rumi czy też Pustek Cisowskich oraz radni Gdyni którzy raportowali w sprawie zakładu to też działkowicze ?
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

a tam smierdzi, to, ze smierdzi to pol biedy

ale wystarczy wjechac w srodku zimy do rumii albo redy....

to co wisi nad miastem to chyba nawet nie mozna nazwac smogiem. widac mieszkancy lubia spalac smieci i nie tylko :)

kto byl ten widzial i czul =)
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 1

To teraz wyobraź sobie, co jest na co dzień w Łężycach

i dla jasności - jakieś 60-70% mieszkańców to stali mieszkańcy, z czego część pracuje (lub ich rodzina) na wysypisku i nie protestują, bo wtedy leci zwolnienie.

moja opinia

Ekodolina jest optymalnie położona i tylko garstka pieniaczy burzy istniejący lad.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 27

"Optymalnie położona..."

Pewnie masz na myśli położenie:
- w środku Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego,
- tuż obok źródeł Potoku Cisowskiego (który następnie przepływa obok ujęć wody pitnej),
- na najwyższym wzniesieniu w okolicy.
Zaiste, "kapitalna" lokalizacja dla składowiska odpadów.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

jak to pięknie brzmi...hoho

park, potok, wzniesienie...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

trzeba dodać jeszcze, że w okolicy żyje unikalny gatunek żuczka gnojownika....

nie znasz problemu

nie odzywaj się

Idealnie położona!

W końcu jak już ma śmierdzieć (a raczej je***ć), to na całego i w całej Gdyni! To mówiłem ja, Wacław Jarząbek.

Zdrowe, pachnące Trójmiasto..

Szadółki, Fosfory, Rafineria, Ekodolina...
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 4

+ dworzec pkp

gdansk glowny ;) a niedlugo takze sopot glowny - ktory nie jest sprzatany =)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

ale co masz do dworca w Gdansku?meneli nie ma kosze w srodku sa wyremnotowany jest kibel co wyglada jak salon w biurowcu jest.

Chciałem kupic tam działke,ale jak pojechałem 2 razy i zawsze był

smród,to podziękowałem.Zaznacze,że cena była korzystna,wolałem dopłacić i kupić w Rumi.Nie żałuje wyboru.Nie wiem na co liczyli,ludzie którzy sie tam wybudowali.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 1

W Rumi

też już śmierdzi :)

w Janowie smierdzi z oczyszczalni sciekow

Debogorze ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

w janowie od strony kolejki nie śmierdzi, ale przy dąbrowskiego dało się czasami wyczuć dębogórze. Swoją drogą z łężyc to niemiłosiernie śmierdziało już około 20 lat temu, na janowo czasami powiało, obecnie nic nie czuć.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

jaką cenę ma godność?

Jakieś 100 tys. Wystarczy? A może 150 tys. Trzba mieć tupet żeba pobudować się obok wysypisks i później żądać kasy. Dobrze eiedzieli gdzie się budują. Szkoda słów.
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 13

Człowieku, nie znasz sprawy - nie udzielaj się

Większość protestujących mieszka tu od pokoleń, byli przed wysypiskiem. Działkowice zostali oszukani, to fakt, ale co mają powiedzieć stali mieszkańcy???

HMMM

Jak się kupowało ziemię od byłego I sekretarza KM PZPR w Gdyni i wierzyło w jego bajki, to się teraz ma bagno. A jak tam były poseł Kozak? Nie pomógł biedaczysko? Też was olał? Telewizja Trwam też nie pomogła? Może czas pójść po rozum do głowy i nie słuchać takich mądrali jak Troka?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

kozak wącha juz smrody spod pachy rogali

szuka pryszczy od ekodoliny by wkupic sie w laski lokalnego proboszcza

co się odwlecze to nie uciecze

wasze szczęście, że Kozak nie dostał się do parlamentu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdzieś te śmieci, które sami wytwarzamy, trzeba utylizować. Osiedlacie się tam,

bo działki są w takich rejonach zapewne tańsze niż zazwyczaj, a potem psioczycie. Bez sensu.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6

Pachnące Trójmiasto !

Zaproponujcie co zrobić ze śmieciami,co zrobić żeby nie śmierdziało ? Są pewnie mądrzy ludzie niech powiedzą.Kasa się znajdzie !
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

na bornholm!i tam mega spalarnie wybudowac a obok wiezienie ;]

więcej informacji

zobacz również na: http://www.ekodolina.info

NOBEL dla Czarka

Proponuję nagrodę Nobla dla Ekodoliny. Nigdzie na świecie jeszcze nie udało się zebrać 100% gazu wysypiskowego. Co za kłamczuszek.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

kłamczuszek jak wszyscy z dawnego kolesiostwa.W Sopocie dał plamę, w Gdyni nie pasował, to po znajomości w teczce przywieźli go do Ekodoliny i jest prezesem.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Powiedział, że od 8 sierpnia odgazowywują

Wczoraj smród na całą wieś

Smutna konstatacja: ten portal od wielu lat okupują Młodzi Hipokryci

bo tylko tak można nazwać komentarze w stylu: widziały gały co brały.
Gdyby mieszkania sprzedawano z zaznaczeniem: kupujesz ze smrodem, to rozumiem.
Ale sama nazwa Eko Dolina sugeruje, że miało być fajnie, po wuju:-)
Reasumując: lemingi dały wiarę, lemingi płacą. I za wiarę i za smród. E eh he he he
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 13

zaraz zaraz jezeli kupujesz gdzies mieszkanie to zanim kupisz i zaplacisz chyba jedziesz w miejsce gdzie ma to byc i widzisz otoczenie nowego lokum a nie kupujesz na podstawie fotek w folderze albo na stronce...no chyba ze jestes z tych co to samochody na allegro kupuja bez sprawdzania w okazyjnej cenie.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sąd powinien nakazać choćby czasowo, np. na pół roku

zamianę mieszkań członków władz spółki na mieszkania, w których mieszkańcy skarżą się na smród i przy pomocy dozoru elektronicznego sprawdzać, czy "władze" faktycznie mieszkają w tych mieszkaniach. To wyjaśniło by sytuację.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 7

Pracownik lub włodarz ekodoliny się odezwał

co twierdzi że smrodu niema. Powinieneś tam pierwszy zamieszkać, jak każdy co twierdzi, że smrodu nie ma.

Normalnie pokaszlałem się ze smrodu....śmiechu:)

smród
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ale wypoczęci

No widać nabraliście w płuca świeżego górskiego powietrza , na darmowej wycieczce za poparcie smrodów z eko-doliny , którą to wam zafundował śmietnik , paradoksalnie zwany eko doliną!No coś za coś! Była wycieczka w góry ,dla usłużnych ,teraz muszą być pochwalne peany dla truciciela!Śmierdzi i truje wszystkim którzy nie są przekupieni w jaki kolwiek sposób przez eko syfa!Dużo zdrówka wszystkim!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak nie chwalą , to po premii!Śmietnik śmierdzi i truje!No ale popegierowscy mieszkańcy Łężyc specjalnie wyboru nie mają!Domki na dziko, działki morze warzywne , wykształcenia BRAK!, no to dla nich , NIBY nie śmierdzi!A to że chorują na potęgę , młodo umierają ,to pikuś !Ale zawsze tyle zarobią żeby Robaka zalać %centami!

w Gdyni czasami śmierdzi? incydentalnie?

No proszę Was. Średnio co drugi dzień smród, że nie można nabrać oddechu!!! Ale nie samym smrodem... Ekodolina jest najwyższym punktem Gdyni i do tego na szczycie zlewiska wód będących źródłem dla studni głębinowych. Zachorowalność na raka w tych rejonach znacznie powyżej normy!!! Składowisko nie jest zabezpieczone od dołu!!! Pozwolenia? Ło Panie. Czego to nie można w dzisiejszej POlsce załatwić...
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jak widać prezydent Gdyni nie potrafi przypilnować gdyńskiej plaży, bo tam biją jak i
porządku w sercu parku krajobrazowego, bo tam smrodzą z gdyńskiego wysypiska.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

o słodka niewiedzy - jak to pieknie być idiotą?

- zobacz do kogo należy plaża?
- zobacz komu podlega TPK?

a następnie skreślaj swoje mUndrości;))

Smrodek "gazu"

Ciekawa jesem czy smrodek "gazu" , który czasem czuć w Dąbrowie to z Eko ?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

czy na dąbrowie też?

Jeżdżę tam co kilka dni. Na Wiczlinie (nowe budynki Hossy) już kilka razy smród z ekodoliny czułem, na Dąbrowie jeszcze nie. Ale spoko, wysypisko sie rozwija. Będą jeszcze chyba 4 kilkuhektarowe kwatery (teraz sypią dopiero do drugiej).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Domagają się zaprzestania jego emisji i na razie symbolicznego odszkodowania - po 600 zł na każdego.
- Im chodzi o pieniądze (...) - podkreśla Cezary Jakubowski.

Moim zdaniem ludziom chodzi o to, ze nikt nie chce zyc w smrodzie. Jadac obwodnica w okolicach Szadolek mysle "k..a, ale smrod!", a przejazd trwa chwile. Kwota jakiej na chwile obecna oczekuja mieszkancy w ramach odszkodowania - po 600zl, jest smieszna i sadze, ze raczej ma na celu mobilizacje zakladu w usunieciu problemu ze smrodem, a nie "wyludzenie" kasy lub kupna dzialek. Uwazam, ze ta kwota "mowi sama za siebie".
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 4

A ja myślę, że kwota jest na tyle niska, że sąd może faktycznie orzec odszkodowanie, co z kolei może stanowić precedens i być przyczyną fali kolejnych odszkodowań

To chyba rzeczywiście precedensowa sprawa. Jak wygrają po te 600 zł, to za nim pójdzie wiele osób

Smrod?

Gdy mieszkańcy pobliskich wiosek koczowali na wysypisku całymi dniami to im pachnialo a teraz smierdzi. Dobre. A całe rodziny wybieraly tam wszystko co można było sprzedać.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

hmmm....

Widzialy galy co braly.....to teraz wachac bo to wysypisko nie powstało tam wczoraj......pazerny traci dwa razy
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

mafia

To jest tak śmierdziel zleca badania firmom zewnętrznym, które nie pobierają próbek te dostarcza pracownik śmierdziela, który jest obcykany z chemią jak mało, kto, zgadnijcie, jakie są wyniki? Brawo wygraliście balonik wyniki, są na korzyść śmierdziela.

ale działeczkę za pół ceny kupić to się chciało co?

a teraz lament
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 9

SMRÓD TRUJE?

czy faktycznie śmierdzi - tak. Miałem okazje przebywać tam osobiście i na miejscu smród jest bardzo intensywny.Oczywiście z czasem idzie się przyzwyczaić. Niestety wiatr wieje w różnych kierunkach , stąd intensywny zapach w różnych dzielnicach. Jeśli chodzi o odgazowanie to działa od początku sierpnia i będąc tam widziałem jak metan jest odzyskiwany. cała stara chałda ma być zasypana 3 metrową warstwą ziemi więc po tym okresie zapach powinien być mniej intensywny. A pisanie że komuś łzawią oczy od tego zapachuno to bajkopisanie
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

blebleble

Wszystkie bajki piszecie w czasie przyszłym i trwa to już ponad 10 lat, kiedy będzie dobrze? A co do odgazowywania to jeszcze nikomu na świecie nie udało się pozyskać całego gazu, raptem 40% i to z trudem, więc pisanie, że teraz to o ho ho jest zwykłą blagą

nie siada, bo juz w locie zdycha od smrodu!

:)

cwaniactwo

kupili ziemie za bezcen, widząc , ze Eko Dolina będzie bądź już była , cwaniactwo a teraz chcą odszkodowanie , ja też chce odszkodowanie bo samochody, rafineria i 2000 zakładów emituje substancje uważane jako szkodliwe dla zdrowia zaskarżmy cale trójmiasto, ba Polskę i Europe
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 7

do cwaniaka

ale ty już wziołeś cwaniaku , a teraz przebierasz fanty za marne grosz i biadolisz buraku , na forum bo prezesunio karze buhaha
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

hipokryci

Kupili ziemię za grosze a teraz im źle.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 8

Wąchacze

dobrze -jest jedynie tym ,co haracz za WĄCHANIE, od eko syfa mają , a działki z PeGeRu za darmo dostali!

wiem, ze slowo "hipokryta" jest bardzo modne, madre i cool

potwierdzam tez, ze polowa Polakow to hipokryci. Ale w tym akurat wypadku nie widze hipokryzji, jedynie cwaniactwo
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie tylko tam - na miejscu - wali tym syfem !

Na Pustkach Cisowskich od dawna wali takim smrodem, że okna trzeba zamykać !!! Wali tylko, jak wiaterek wieje od strony Łężyc (a często niestety wieje)!!! Więc nie czepiajcie się tych, co ten syf mają pod oknami, bo to Eko Dolina ściemnia a nie "cwaniaczki" - jak ich nazywacie !!!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3

na Pustkach Cisowskich też smierdzi.

Widziały gały co brały. Jak zbudowały wysypisko śmieci na nawietrznej od osiedli mieszkaniowych, to niech teraz ponoszą konsekwencje. Do piekła!

incydentalnie to smród czuć na Helu

tak więc niech kłamstw nie sadzą tzw urzędasy z tzw Ekodoliny - co tam przejeżdżam to ledwo żywy opuszczam strefę śmierci!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Smród smrodem, ale...

Dziennikarze piszący o Eko Dolinie konsekwentnie pomijają kwestię zasadniczą: bardzo niejasne okoliczności powstania tego zakładu. Miał on powstać z naruszeniem licznych przepisów: ustawy o prawie budowlanym, ustawy o planowaniu przestrzennym i ustawy o ochronie przyrody. Szczegóły (opisane już 9 lat temu w artykule "Szczurek - król śmietnika") można sobie wygooglować...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

smierdzacy menele w SKM

czy mogłabym na to poprosić odszkodowanie?
czasami musze szybko zmieniać przedział jak wsiadają a to uwłaczające.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

pożałowania godne

Matoły piszący komentarze o działkowiczach. zrozumcie że od takich komentarzy nie przestanie śmierdzieć na pół Gdyni. Obrażanie ludzi spowoduje jeszcze większą determinacje ludzi pokrzywdzonych urzędniczą ( Szczurkową ) ignorancją. Władza odejdzie w zasłużonej hańbie a wysypisko i tak będzie zamknięte albo całkowicie zcywilizowane.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

śmierdzi i truje

Śmierdzi okrutnie właśnie teraz w Rogulewie i na Wiczlinie, cap zwala z nóg!Fuj zwolennicy eko-capa chodzcie poniuchać!

rada dla kupujących działki

Rada: jak kupujesz działkę koło wysypiska śmieci to może śmierdzieć. Jestem mieszkańcem Wiczlina , nic tu nie czuć.Kilka dni temu rozmawiałem z sąsiadami nt artykułu w gazecie , że mieszkańcy Wiczlina skarżą się na smród z wysypiska, zgodnie stwierdziliśmy , że wali jedynie gnojówką z sąsiedniego gospodarstwa. Rodzinie Koriatów radzę wymyśleć coś lepszego.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6

???

Gdynianin z Wiczlina to znaczy kto ? Skoro Wiczlino to część Gdyni :).

żalisz się czy chwalisz

A kto był pierwszy na Wiczlinie gnojówka sąsiada czy twój dom ?

prośba

Proszę nie obrażać ludzi którzy pracją na wysypisku , nazywając ich popegeerowcami, bajdurząc , że pobudowali się na dziko itp. Tym niech zajmie się nadzór budowlany. chyba, że uzgodnimy , że nowym mieszkańcom, którzy kupili działki za ok 1/3 ceny w stosunku do lokalizacji np. w Koleczkowie lub Bojanie śmierdzi bardziej.

spełniam prośbę

a co to za obraza , mówiąc prawdę!skoro ci ludfzie urodzili się i mieszkają na byłym PGRze, to to jest obraza? działki dostali za darmo od agencji rynku rolnego-OGRODNICZE-to to jest obraza?,no prawda w oczy kole co?popegierowscy działkowicze!

zapach

Właśnie za radą przedmówcy wyszedłem na taras, smrodu nie ma. Powtarzam , kupując działkę koło wysypiska śmieci nawet z przedrostkiem eko w nazwie , zapachu fiołków bym jednak nie oczekiwal.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

poczekaj

teraz panienko z Wiczlina jest tam ok 2mln metrów sześciennych śmieci a ma być 15 poczekaj jeszcze troszkę, a smrodek sprawi że twa łapka więcej klamki od okna nie złapie, ale co tam przecież to nie szkodzi
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ty zmień lekarz bo cię oszukuje1 Radzę iść do LARYNGOLOGA! w TEJ CHWILI ŚMIERDZI NA WICZLINIE ,BOJANIE, ROGULEWIE, i GŁODÓWKU,!Śmierdzi okrutnie śmietnikiem,gazem śmietnikowym,a nie z gospodarstwa rolnego.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

gnojówka

odpowiadam: pierwsza na Wiczlinie była gnojówka, mój dom nie był drugi, nawet w pierwszej dziesiątce pewnie się nie załapał. faktycznie Wiczlino jest dzielnicą Gdyni. jeszcze raz mówię , teraz na Wiczlinie nie śmierdzi. Mam duży nos i czuły węch.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

odszkodowania??

To ja poproszę o nazwisko choć 1 osoby, która POD PRZYMUSEM MUSIAŁA KUPIĆ TAM DZIAŁKĘ , DOM CZY MIESZKANIE!!!!
Myślę ze nikt nikogo nie zmuszal, a skoro się kupuje dom blisko wielkiego wysypiska, to qwa tam MUSI SMIERDZIEC!! ZWYKLE SMIETNIKI SMIERDZA!!!

śmierdzi i truje

no co ty ! naprawdę ?a to miało być wyjątkowe i miało nie śmierdzieć , dlatego zostało wybudowane w centrum parku i na wodzie i wali gazem!

nie czepiaj się ludzi, którym wmówiono, że ekodolina to nowoczesny zakład i nie będzie odziaływał za swój płot. Zgodnie z prawem zakład nie powinien oddziaływac za płot i tyle w temacie. Ci ludzie uwierzyli w PRAWO i zostali oszukani.

gospodarstwo

Uściślając, nie żądam zamknięcia wszystkich gospodarstw na Wiczlinie bo czasem śmierdzi z nich nawozem lub traktorem ktoś jeździ, zamknięcia dróg od 22 do 6 bo spać nie mogę, tak to już w życiu jest gnojówka śmierdzi od drogi jest hałas, wysypisko śmieciami wali a tępak i tak tępakiem zostanie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

do zera

mówisz o sobie TĘPAKU

Śmierdzi i truje

GDYNIA to świntucha, bo to ona jest głównym udziałowceme Eko doliny, to ona zafundowała swoim mieszkańcom trującego wrzoda W ''PŁUCACH'',tj:w samym centrum trójmiejskiego parku krajobrazowego, a do tego nad głównym zbiornikiem wody pitnej GZWP110!Wstyd !
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

nożyce

uderz w stół , a nożyce się odezwą he he, mimo wszystko ma Pan niską samoocenę

zero tolerancji dla truciciela

ten śmietnik to ostatnie ZERO,jak i ci wszyscy co je popierają w brew wszystkim NORMOM!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

zamknąć śmietnik w Łężycach !

śmietnik w Łężycach powinien zostać zamknięty , przede wszystkim za złą lokalizację, ale nie tylko.Generalnie do likwidacji w trybie natychmiastowym!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Darmowe bilety komunikacji miejskiej sponsoruje eko dolina

jeszcze im mało?

re

Nie wiem co to znaczy popierać śmietnik, stwierdzam jedynie :na Wiczlinie nie śmierdzi z wysypiska , gdzies śmieci jednak trzeba składować. Mając sąsiedztwo wysypiska należy liczyć się z uciążliwościami. To wysypisko najprawdopodobniej nie zostanie zlikwidowane, są tam wywożone odpady z całej aglomeracji, budując dom lub kupując w takiej lokalizacji można się było tego spodziewać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

re 2

To ,że Państwo wybudowali dom koło śmietniska i teraz wam śmierdzi to nie znaczy ,że wysypisko jest żle zlokalizowane . Powtarzanie , że na wododziale, na polanie w parku to jedynie zaklinanie rzeczywistości. Lokalizacja na polanie w środku lasu jest chyba lepsza niż na środku osiedla mieszkaniowego.

Opinia została zablokowana przez moderatora

nawet w dniu procesu

tęgo capi ekosyfem. Litości....jest coraz gorzej, w Rumi, Gdyni, Wiczlinie. Tfu !!!!

rada 2

rada: dla protestujących, którym wysypisko przeszkadza, zgłoście kandydaturę Krzysztofa Kononowicza na prezydenta. po niechybnym wyborze zlikwiduje wszystko wraz z wysypiskiem. Nie będzi niczego!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inteligencja z wysypiska

Ale się rzucili do obrony swojego pracodawcy, widocznie bardzo ta sprawa im jest bardzo nie na rękę.
No cóż skończą się nakłady na alkoholowe imprezy i wesołe wycieczki (prawie 300 tyś zł rocznie ) dla byłych Pegeerowców i szperaczy z starego wysypiska, sprzedali dusze za flaszkę i podpisali tzw. Porozumienie Społeczne. Nie zdają sobie sprawy że podpisali na siebie wyrok - biedacy.

Do Gdynianina z Wiczlina

Podaj chłopie może lepiej numer swojej śmieciarki

cwaniaku jeden

wycwaniłeś się będąc szarym radnym w Sopocie i przez jakiś czas vice- tam wyczaiłeś powiązania i teraz jesteś prezesem śmieci w eko-dolinie-Tak się robi karierę! Śmierdzi? To sę zwoź te śmierdy na chałupę na końcu kościuszki

cwaniak

A jak sie tam dostał i dlaczego odszedł z Sopotu?Wiceprezydent i do śmieci? Teraz z nowego podatku smieciowego będzie miał kasę to dopiero pokaże, jak się ją wydaje. Nie potrafił dziennikarzom z DZ. Bałt. odpowiedzieć, jak się segreguje śmieci, to kupił APLIKACJĘ na smartfona by np. młody człowiek mógł dostać odpowiedż, gdzie ma wyrzucić kubek po lodach. To są pieniądze publiczne! Za ile tę aplikację kupił i czy ogłosił przetarg? Na dywanik pana prezesa od smieci.
Człowiek ma prawo do czystego powietrza. Zlećcie sprawę organizacjom pozarządowym.

A może

A może ten Gdynianin z Wiczlina to sam Wojciech Sz. któremu wysypisko wymyka się spod kontroli ?

niestety

no niestety nie jestem prezydentem Gdyni

też bym się nie przyznał.

I bardzo dobrze

Eko Dolina czyli przydupasy Szczurka i jego ferajny. Mafia.

Rada dla Gdynianina z Wiczlina nr.1

Nie obrażaj Konanowicza bo jak widać to Ci do niego daleko, zgłoś swoją kandydaturę na największego gamonia trójmiasta.

To jakiś absurd czy żart?

TE WYSYPISKO FUNKCJONUJE TAM OD LAT 80 ALBO I DŁUŻEJ!

PARU CWANIACZKÓW W SĄSIEDZTWIE POBUDOWALO SOBIE DOMY NA "DARMOWEJ" ZIEMI A TERAZ NAGLE ZACZĄŁ IM SMRÓD PRZESZKADZAĆ?!

PEWNO JAK DOSTANĄ PO MILIONIE TOSIĘ PRZYZWYCZAJA DO SMRODU NA WŁASNE ŻYCZENIE
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie p..l. Eko Dolina to nowy patent, ma gora kilka lat. Ludziom przeszkadza - maja prawo isc do sadu, a on rostrzygnie, a ty - ty misaiczku - go wno mozesz zmienic. Nie fikaj.

Rada dla Gdynianina z Wiczlina nr. 2

Pisać umiesz to czytać pewnie też, więc czytaj

nic ciekawego

bym chętnie poczytał, ale oprócz agresji i podwórkowej pyskówki nic Pan nie ma do zaoferowania

Rada dla Gdynianina z Wiczlina nr. 2

Masz pecha bo usuwają linki ale wpisz sobie " Szczurek król śmietnika"

re

przeczytałem, mam pytanie : co na te zarzuty złamania prawa , wielu ustaw, procedur powiedziały właściwe sądy?

Pytanie ze szkolenia wojskowego:
Co emituje czołg?
a) spaliny
b) ciepło
c) pociski
d) makieta

..

wspolczuje mieszkancom, naprawde przejezdzajac tam w aucie smierdzi strasznie a co dopiero tam mieszkac

Do Gdynianina z Wiczlina

Sądy dopiero się za Was wzięły, jak popytasz w ED to Ci powiedzą co już od roku przegrali i ile jest dla Was niemiłych wyroków.

?

co to jest ED?

EKO DOLINA MŁOTKU

takie tam

links do ciekawej paginy

eko.vel.pl

wybudowanego przy udziale Unii Europejskiej

co się dzieje ze śmieciami posegregowanymi? no co?!!!

zmienić nazwę "Eko dolina"

Niech podadzą słońce do sądu że zimą mniej świeci i przez to mają zimno

i muszą wydawać kasę na ekogroszek :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

to prawda

Pracuje na przeciwko w biurowcu. Smrod jest okropny dzisiaj np. Tak smierdzialo, ze nie otwieralismy okien bo byly odruchy wymiotne. Wspolczuje komus kto tam mieszka.

wezwijcie policję i niech odnotują to co sami poczują

będziecie mieli świadków

kto to budował

tyle było przekrętów, sprawdzcie to, firmy krzak a faktury na mln...bez pokrycia

Działki działkami

ale ten smród czasem czuć nawet w Gdyni Zachód. Czyli coś nie tak z tą funkcjonalnością Zakładu!

O tym się głośno nie mówi...

Pozwolę sobie zacytować obszerne fragmenty artykułu "Szczurek - król śmietnika" autorstwa red. Waldemara Kuchannego ("NIE", nr 26/2004 r.):

"Wysypisko śmieci na terenie wsi Łężyce uruchomiono w 1978 r. Ot, do naturalnego jaru zaczęto wysypywać wszelki asortyment śmieci, łącznie z niebezpiecznymi, takimi jak szpitalne strzykawki, akumulatory itp. Zwożono śmieci z Wejherowa, Rumi, Redy, Sopotu, ale przede wszystkim z Gdyni, a spychacze je ugniatały.

PRL-owska władza nie bardzo przejmowała się tym, że w pobliżu w odległości ok. 800 m jest ciek wodny, który w dalszym biegu ma połączenie z ujęciem wody pitnej, w takiej samej odległości jest ścisły rezerwat przyrody Cisowa, niecałe zaś 2 km dalej są źródła potoków dające początek ujęciom wody pitnej dla mieszkańców Gdyni.

Na usprawiedliwienie czerwonych można podać tylko tyle, że wówczas nie był to jeszcze teren Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego. Park jako obszar szczególnie chroniony prawem powołany został do życia uchwałą Wojewódzkiej Rady Narodowej w Gdańsku w 1979 r. W 1980 r. ukazała się w Polsce ustawa o ochronie i kształtowaniu środowiska. Wysypisko powinno z mocy prawa przestać funkcjonować. Ale mimo to jeszcze całe lata 90. zwożono śmieci do Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego.

Od połowy lat 90. zaczęto szukać lokalizacji pod nowy śmietnik dla Gdyni. No, ale które gminne władze chciałyby mieć coś takiego na swoim terenie? Stanęło na tym, że zbuduje się nowe wysypisko tuż obok starego. W środku Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego!

(...)

Naruszono przepisy ustawy o prawie budowlanym, która stanowi wyraźnie, że właściwy organ wydaje zezwolenie na użytkowanie obiektu po tym, jak stwierdzi zgodność jego wykonania z warunkami zabudowy i po zakończeniu robót budowlanych. Tymczasem już od stycznia 2003 r. Zakład Unieszkodliwiania Odpadów spółka z o.o. zwozi tu śmieci i je wysypuje. W eksploatacji jest więc obiekt w budowie, w którym brakuje podstawowych jego elementów: sortowni, magazynu odpadów niebezpiecznych, kompostowni, zbiornika wód ociekowych, wałów ochronnych.

Złamano też ustawę o planowaniu przestrzennym. Obowiązujący dla tego terenu ogólny plan zagospodarowania mówił, że jest tam park krajobrazowy. Radni gminy Wejherowo w 1994 r. podjęli uchwałę o planie szczegółowym, który miał 38 ha terenów koło Łężyc przeznaczyć pod urządzenia usuwania i przeróbki nieczystości. Zmiana ta miała obowiązywać po uzyskaniu
pozytywnej opinii Wydziału Ochrony Środowiska Urzędu Wojewódzkiego w Gdańsku. Podjęto więc uchwałę z zastrzeżeniem, że będzie ona ważna, jeśli inny organ się na coś w niej zgodzi! Po pierwsze, w tym trybie uchwał podejmować nie wolno. Po drugie, Wydział Ochrony Środowiska UW nie zaopiniował jej pozytywnie; dopiero po 5 latach wrócono do tematu i Urząd Wojewódzki wydał zgodę do nieprawnie podjętej uchwały o posadowieniu w parku urządzeń do usuwania i przeróbki nieczystości. Po trzecie, w uchwale nie ma mowy o składowaniu śmieci, lecz jedynie usuwaniu tych, które wysypano tam przez ostatnie 20 lat!

Przede wszystkim zaś złamano ustawę o ochronie przyrody. Wojewoda gdański w 1994 r. wprowadził zakaz lokalizacji na obszarze Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego inwestycji mogących pogorszyć stan środowiska. Czy nie pogorszy go planowane na wysokość 24 metrów (to mniej więcej 9-kondygnacyjny wieżowiec) wysypisko? Śmieci wystawać będą na jakieś 10 metrów ponad korony drzew. Łężyce leżą 160 metrów nad poziomem morza, wysypisko śmieci przy dobrej pogodzie będzie więc widoczne z Helu.

Z ustawą o ochronie środowiska i zarządzeniem wojewody z 1994 r. kolejny wojewoda gdański Tomasz Sowiński (z nadania AWS) próbował wykonać jeden cwany myk. W 1998 r. wydał rozporządzenie, na mocy którego wyłączył z Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego wieś Łężyce z okolicznymi gruntami i przemianował to wszystko na otulinę. Otulina to strefa ochronna wyznaczana dla zabezpieczenia określonej formy przyrody przed zagrożeniami z zewnątrz. Cały Trójmiejski Park Krajobrazowy otoczony jest taką otuliną. Ta jedna została ustanowiona w środku! Na terenie otuliny także zresztą nie wolno budować obiektów pogarszających stan środowiska, a tym bardziej składowisk odpadów niebezpiecznych."
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Każdy ma własne autorytety

Urban to dla nielicznych także mąż stanu. Hi, hi

normy współżycia

Pani Sędzio- jest norma- zasady współżycia społecznego zabraniają pierdzieć w towarzystwie i nakazują przepraszać a generalnie unikać takiego zachowania a tutaj mamy totalne śmierdzenie na wielka skalę - jest norma- ale proszę szukać dalej ...

smrodek

mieszkam od Łężyc jakieś 10km Gdynia Chylonia i popieram ludzi którzy próbują coś z tym zrobić u mnie też często czuć odór "zgniłych jaj", siarki....a wszystkim trollom którym to nie przeszkadza (wypisującym tu głupie komentarze) proponuje wprowadzić się na sam środek wysypiska...świat się zmienia technologie też i na pewno można poprawić sytuację, aglomeracja powiększa się, a śmieci nie maleje.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

bez tytulu

Jakbym chciala kupic dzialke nigdy nie bralabym pod uwage takich w poblizu wysypiska, lotniska, autostrady, takie dzialki nadaja sie na jakis przemysl itp. A nie na mieszkanie. Ci ludzie na wlasne zyczenie sobie zafundowali smrodek! Bo jak wiadomo smieci smierdza a nie pachna fiolkami! Sknery sobie zaoszczedzily haha w sumie beka z tego :-)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Zglos to swojemu psychiatrze.

:-)

Zgłosze Twojemu, dobrze?

a myśli Pani, że...

Pani nie jest truta :)))))))))))))) ...naiwna!!!!!!!!!Trójmiasto objęte dwoma wysypiskami (szadółki i eko dolina), fosforami, itd... mamy tu najwyższy współczynnik zachorowalności na raka, myśli Pani, że skąd to się bierze????????? myśli Pani, że te trucizny do Pani nie dolatują???? jak najbardziej. Dlatego, więcej świadomości i walki o nasze prawa - wiadomo, że wysypiska gdzieś muszą być ale niech nie TRUJĄ!!!!!! niech przestrzegają procedur, zasad ochrony środowiska, nie bedą jak najbardziej BEZPIECZNE dla ludzi... a jeśli nie moga być bezpieczne, to niech będzie wokół nich strefa ochronna (co najmniej 10 km), w której NIE BĘDZIE się wydawało pozwoleń na budowę!!!!!!

problem nie dotyczy tylko mieszkańców Łężyc i okolic, czyli jak piszą niektóre trole "cwaniaczków"

co kupili tam domy. Smród czuć o wiele dalej od wysypiska, przedwczoraj np. capiło na Chwarznie i Wiczlinie, a to już spora odległość, więc cos jest nie tak z tym "eko" śmietnikiem. Pozywać ich do sądu do skutku, aż się nauczą obsługi wysypiska.

kupujecie mieszkania w okolicy

Szadułek i co potem bedziecie mieli pretensje do kogo , ze wam smierdzi.
Inna sprawa ,ze miasto nie powinno w planach zagospodarowania terenu, okolic wysypiska , dopuszczać zabudowy mieszkaniowej .

Łężyce EKO dolina

bywa że paskudnie śmierdzi nawet w Rumi, Gdyni Chyloni, Wiczlinie
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

bywa

Bywa, ze smierdzi w Pruszczu, w Gdansku, w Sopocie! Bywa, ze smierdzi w tramwaju, autobusie, zza plotu sasiada Bywa, ze smierdzi w publicznej toalecie, w miesnym i w rybnym tez smierdzi ! Zamknijmy wszystko! A co !
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

smierdzi nawet kilkanascie kilometrow od wysypiska

jesli incydentalny smrod nie jest problemem to raz na jakis czas mozna kupic tzw ,,smierdzaca bombe'' w sklepieze ze smiesznymi rzeczami i rozbic ja w dowolnym miejscu np przed sadem albo u pana prezesa

gusta

A ja myślałem , że ludzie z własnej woli osiedlający się koło wysypisk śmieci po prostu lubią ten odór..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

już tobie pisano ,żebyś zmienił doktora, bo masz nos kasą zapchany.To odorów nieczujesz! Przyjaciele ekodoliny mawiają ''pieniądze ''nie śmierdzą!Ajak nie wiadomo o co chodzi , to chodzi o KASĘ!

w Janowie też śmierdzi

mieszkam w Rumi Janowie od 6 lat i nie wiedziałam skąd ten smród. Nie występuje on codziennie ale jednak co jakiś czas daje się we znaki. Śmierdzi okrutnie współczuję tym co mieszkają bliżej bo ja bym tego nie wytrzymała.

Na puszkach śmierdzi coraz bardziej

I może ktoś mi powie, że 7,5 tys. Osób tam mieszkających kupowała mieszkania wiedząc o tym, źe pod ich nosem wybudują pseudo ekologiczne wysypisko ? Podejżewam , że za pare lat smród sie nosili i jak się wszyscy nie zjednoczą w sprawie to sytuacja będzie taka jak na szadułkach, zapach nie do wytrzymania na kilku osiedlach. Pamiętajmy , że od silnych protestów do jakiejkolwiek zmiany mija najczęściej kilka lat, a do tego czasu będzie tak; czynsze wysokie po 600-700 zł, i mieszkania warte tyle co na dzielnicy "mexyk" !!!!

do gusta

Ty to masz manię prześladowczą pseudo mieszkańcu Gdyni-Wiczlina!Smierdzi bardzo często na Wiczlinie ,wczoraj bardzo okrutnie!

śmieci

czy nie mam innych terenów żeby wybudowali wysypisko śmieci daleko od miasta lub domów

no na Wiczlinie np:

Gacyny

A dziś zasmradzają Gacyny i Reszki-zbychowo !Dużo zdrówka nieszęśnikom życzę!Bo ten śmietnik to jak RUSKA RULETKA, na kogo wypadnie na tego BĘC! SMRODEM I GAZEM!

cap

potwierdzam ,przejeżdzałam śmierdzi bardzo cuchnie na wysokości Gacyn!

DO RE

a które są właściwe? te WASZe?

strategia

obecna strategia protestujących przeciwko działalności wysypiska śmieci to wmówić mieszkańcom Wiczlina, Rumi, Centrum itd. , że u nich też śmierdzi

Twoja jest do BANI

''prawdziwa cnota krytyki się nie boi'', wię nie bardzo rozumiem dlaczego tak pazernie prubujesz udowodnić niewinność eko-truciciela z łężyc , która bezpornie zatruwa całą okolicę?

ile

ile kaski Państwo biorą od pana K za te wpisy?

morze

mieszkam nad morzem, strasznie jodem wali, ile odszkodowania się należy??
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

ucieknij..

ucieknij pan...

No cóż działki były tam tanie a zdaje mi się że nie kupowały ich nieletnie i niczego nie świadome dzieci tylko dojrzali i świadomi dorośli.
Mi też kiedyś proponowano zakup tam działki ale... wiedziałem że nie ma co się w takie g... ładować.

Smród no cóż nie zaprzeczę czuję go. Na przestrzeni ostatnich dwóch lat zwracałem na to uwagę poruszając się samochodem na odcinku Wejherowo Gdynia. W Rumi Janowie w pobliżu Zochliny oraz dalej za stacją paliw czasem o poranku oraz późnym wieczorem czuć go, Jest to charakterystyczny dla wysypiska śmieci smrodek, co się dzieje u góry przy wysypisku nie wiem. Jednak domyślam się że to nie jest miód.
Nie mniej nie popieram tamtejszych mieszkańców bo jak napisałem wcześniej to było do przewidzenia.

Kiedyś widziałem stronę internetową tamtejszych mieszkańców skupiającą się na udowodnieniu że Eko Dolina zatruwa środowisko. Po otwarciu otwierał się filmik z "krzykaczami" nie szło tego wyciszyć ani zatrzymać a ja chciałem poznać ich opinię na temat jednak szybko zamknąłem przeglądarkę zrażony do takiej formy przekazywania swoich opinii.

delikatny i wrażliwy jakiś jesteś tylko trucizny z Gdyńskiego wysypiska cię nieruszają

śmród

Nie lekceważyłabym protestu zamieszkałych w okolicy ludzi. To wyjątkowo uciążliwe doznania. Każdemu, kto to lekceważy proponuję pobyć tam pare godzin, także adw. Adamowi Mrozowi.
Ekodoliona, teraz po uiszczaniu przez nas nowego podatku śmieciowego będa paniskami. Moga szastać pieniędzmi. Czytaliście pare dni temu w Dz. Bałtyckim wypowiedź dyr. Cezarego Jakubowskiego, jak to podczas rozmowy z dziennikarzami zdziwił sie, że jest tyle pytań w kwestii segregacji a on nie mic nie wiedział. I wiecie co wymyślili? Będą aplikacje na smartfony z odpowiedziami. Za ile p. dyrektorze?mieli wi

Miasto z marzeń

Smród zgniłych jaj wali na Witominie co parę dni. I nie wiem, czy to Szadółki , czy Eko Dolina. CO JEST DO CHOLERY! Jak oni to zbudowali?Kiedyś byłem na dworcu w Gdańsku o 5.00 rano i myślałem ,że się porzygam ,ten sam smród. To tak ma być w Trójmieście? CZy was porąbało?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie tylko koło eko

...wali też na Oruni, która została zbudowana ładnych parę lat temu. Dlaczego jej mieszkańcy mają niuchać smrodki szadółkowe? Budyń do siarkowodoru!!!

Szanowny Panie Jakubowski

Jakim to trzeba być człowiekiem mówiąc że:

" - Co więcej, gdyby nie protesty mieszkańców, już wcześniej byłaby uruchomiona instalacja odgazowywania,
która od 8 sierpnia działa i pochłania wszystkie wydobywające się z kwatery gazy - podkreśla prezes zakładu Cezary Jakubowski."

Jest godzina druga w nocy i nie da się spać, niesamowity smród i palące oczy, panie tu nie ma czym oddychać !!!

W świetle pana słów i wszelkich wypowiedzi o poprawie uważam że jest pan osobiście odpowiedzialny za narażanie nas
na przebywanie w silnych gazach wysypiskowych wymieszanych z nieznaną dla nas chemią jaką sypiecie z premedytacją na te hałdy śmieci
zwane "odgazowanymi kwaterami".
Z premedytacją ukrywa pan silne oddziaływanie kwater stwarzając tym samym dla nas obywateli sytuację nie do zniesienia.

Jak pan i pana koledzy z samorządów, tacy jak prezydent Gdyni, marszałek , wojewoda , minister środowiska, wójtowie, starosta i inni
możecie żyć ze świadomością że oficjalnie 60 lat po II wojnie częstujecie mieszanką gazów i chemii męszczyzn, kobiety i dzieci ?
Jak czują się urzędnicy państwowi, pani prokurator z Wejherowa którzy pomimo tysięcy już skarg i wniosków patrzą na cierpienia obywateli.

To nie tylko do w Syrii ale i do Gdyni, Łężyc i Rumi powinni przyjechać przedstawiciele ONZ.

Tu są łamane prawa człowieka.

W majestacie prawa wydając środki Unijne i społeczne oraz wydając sobie " prawomocne pozwolenia " degradujecie środowisko.
Zastraszacie i pozywacie do sądu obywateli o naruszenie dóbr osobistych komercyjnej spółki Eko Dolina,
w tym samym czasie depczecie czyjeś prawo do normalnego życia, naruszacie jego prywatność i godność oraz spokój w rodzinie.

Nie oczekuję od pana i prezydenta Gdyni Wojciecha Szcurka żadnej odpowiedzi bo i tak nie odpowiadacie na pisane maile ze skargami i zapytaniami,
a znając Wasze dotychczasowe działania spodziewam się raczej pozwu do sądu.

Żądam natychmiastowego zamknięcia i eksploatacji kwater składowych Gdyńskiego wysypiska w Łężycach oraz wywiezienia tej masy śmieci z centrum Trójmieskiego Parku Krajobrazowego.

TRUJĄ Z EKO SYFU

Potwierdzam smród okropny,i śmierdzi nadal , zapraszam pożna przyjechać, i skosztować ''CAPU EKODOLINOWEGO''

Znajomi

mieszkaja niedaleko Szadolek i twierdza,ze mozna sie przyzwyczaic.Czy to prawda?

śmierdzi

moja siostra mieszka w Kowalach i mówi że nie można przyzwyczaić się do smrodu ze Szadułek!

Kogo ..........

Kogo by nie spytać to kaszubi lubili bród smród,wszyscy ktorzy nie sa kaszubami to potwierdzą a tu raptownie komuś cos śmierdzi no jakiś żart chyba .............zapachniało domkiem ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

pachnidełko

z kim przystajesz , takim się stajesz, mówi stare przysłowie!może wyprowadz się szybko , bo i ty ZAŚMIERDNIESZ

Śmierdzi i Truje

Smierdzi okrutnie teraz, i śmierdziało całą noc!W Łężycach śmierdzi ,w Rumi śmierdzi, na ul Kamiennej, ul.Wodnej,ul.Podmolłej,ulSw Józefa,i wszystkich na Szmelcie! Zamkną Łężyckiego TRUCICIELA!

a może?

a może warto zastanowić się nad oceną władzy, która pozwala się w Łężycach budować. Dziś już w decyzji ostrzega przed uciążliwościami z gdyńskiego wysypiska. Wcześniej tego nie robiła

dobrze gada

święte słowa panie

zgadzam się dobrodzieju!

ja proponuję pójść dalej! , i zakazać panu Szczurkowi wydawania zezwoleń na budowę ''Gdyni Zachód'', tj:Wiczlina, itd, bo Łężyce to Gdyński śmietnik , a te dzielnice są w rozbudowie!

Potwiedzam że NADAL ŚMIERDZI z "eko"(?)Doliny i dodaję że:

1. Jestem mieszkańcem bloku w Cisowej, a więc nie mam żadnej działki i nie chcę żadnych pieniedzy 2. Zapachy nazywane przez władze ED jako "incydentalne" zależne są tylko od KIERUNKU WIATRU (płd-zach.w przypadku mojej dzielnicy miasta) 3. dlaczego w Parku Krajobrazowym składuje się śmieci aż z czterech (!!!) sąsiednich miast? 4. proponuję Wysokiemu Sądowi i władzom ED aby zmienili miejsce zamieszkania na dzielnice w pobliżu wysypiska ED i wówczas RZETELNIE ocenią sytuację mieszkańców . To tyle i aż tyle

To zapewne od Arki tak śmierdzi

No ale tak to jest, jak się ma przyjaciół jak nic nie znaczące małe kghm Zagłębie lubin

A pamietacie jak sie te dzieciaki w przedszkolu pochorowaly? Oficjalnie zawinil katering, tylko ciekawa sprawa: pochorowali sie takze dorosli, a ci niczego nie jedli. Tak sie ciekawe sklada, ze to przedszkole jest blisko Ekodoliny i w ten dzien akurat stamtad wial cuchnacy wiatr - w/g zeznan swiatkow.

Oczywiscie sprawie NATYCHMIAST ukrecono glowe na poziomie UM i prokuratury.

masakra na cisowej

masakra na cisowej coraz czescie szczegolnie wieczorami czuc ten smrod odziwo kiedys nie bylo czuc tego smrodu!!!

PGR- owcy

Ci co obstają za Eko Doliną to pracownicy bo mają pracę,tacy jak sam prezes- umowa za ponad 10 tyś co miesiąc do 2018r.
Kierowcy śmieciarek bo wywożą czasami co nieco oraz ci co się sprzedali za marną połówkę i podpisali porozumienie społeczne, co prawda wynoszą z wysypiska ropę do swoich samochodzików, towary " zutylizowane " z urzędu celnego które później za grosze sprzedają na mieście.
Niestety jeżeli kiedyś dojdzie do wypłaty wysokich odszkodowań a na pewno kiedyś dojdzie to za to że się tak tanio sprzedali nic nie dostaną a może to być duuuuża kasa.
Gnijcie w smrodzie i zalewajcie się darmową wódą którą Wam leją jako "szansa dla nas"

oni to za ciemni żeby występować o odszkodowanie!i szkoda im będzie porzucić grzebanie w śmieciach, to ich PASJA

pytanko MAM ?

które wysypisko capi bardziej? Gdyńskie ŁĘŻYCE,czy Gdańskie SZDUŁKI?

Smród

Aktualnie śmierdzi okrutnie w miejscowościach:Głodówko,Rogulewo,Bojano!

Smród

Aktualnie śmierdzi okrutnie w miejscowościach gacyny, reszki, zbychowo ,łężyce!Zapraszam na degustację!I życzę zdrówka!

"tanie działki"

szanowni Państwo, widzicie TANIE działki a nie widzicie CHCIWEJ GMINY, która bez problemu wydawała pozwolenia na budowę w okolicy wysypiska, dodatkowo informując, że wysypisko NIE MA POZWOLEŃ na dalszą rozbudowę i będzie zamykane!!!!!!! Poza tym nawet jeśli ktoś dostał pozwolenia później, to są jeszcze rdzenni mieszkańcy Łężyc mieszkający tam zanim wysypisko powstało!!! Nie zgadzali się nigdy na budowę w tym miejscu wysypiska - zostali przegłosowani przez ludzi zatrudnionych w PGRze i zwolnionych, gdy PGR-y zamykano!!! Poza tym wszystkim żyjemy w demokratycznym kraju, gdzie władze mimo wszystko powinny chronić mieszkańców a nie TRUĆ ich POWOLI i PO CICHU - wysypisko SMRODZI I TRUJE codziennie w różnych miejscach w zależności od kierunku wiatru - my mamy bóle głowy, wymioty, szczypanie oczu, bóle gardła, kaszel inne !!!!!!!!!! mimo wszystko to nie fair!!!!!!!!

Śmierdzi cały czas!

Jesteśmy truci za grube MILIONY!wydawane na ciągłe modernizacje !,i co i nic ,jest coraz gorzej!

bez względu na cenę działek- wysypisko nie powinno TRUĆ mieszkańców!!!!

Często w okolicy wysypiska i dalej, śmierdzi ZGNIŁYMI JAJAMI - to siarkowodór!!! TRUJĄCY GAZ!!!!!!!! Jako stężenie niebezpieczne dla zdrowia przyjmuje się 6 mg/m³. Stężenie 100 mg/m³ powoduje uszkodzenie wzroku, natomiast przy stężeniu powyżej 1 g/m³ śmierć może nastąpić już w wyniku zaczerpnięcia jednego oddechu. Siarkowodór jest wybuchowy. Powstaje w wyniku gnicia materii organicznej!!!!!
Siarkowodór blokuje enzymy oddechowe, poraża w mózgu część odpowiedzialną za oddychanie, wpływa na przewodnictwo impulsów w sercu, uszkadza bezpośrednio mózg. Można się nim zatruć wdychając go, lub kontaktując się skórą albo błonami śluzowymi.
Siarkowodór jest bardzo groźny nawet jego niewielka ilość może powodować śmierć!!!!!
Metabolizowany w wątrobie, wydalany przez nerki, uszkadza oba te narządy.

Jakie są objawy zatrucia?
Siarkowodór daje wiele niespecyficznych objawów, takich jak:
podrażnienie spojówek i śluzówki w obrębie nosa i jamy ustnej
kaszel
zaburzenia rytmu serca
nudności i wymioty
biegunka
zaburzenia świadomości, majaczenie, śpiączka
Siarkowodór uszkadza głównie wątrobę, serce, ale przede wszystkim mózg.

śmietnik do likwidacji

śmietnik na wododziałach wody pitnej, dla Gdyni,i nie tylko, i w centrum parku , to skrajna i fatalna pomyłka1 ale jet takie przysłowie dobrze obrazujące OWE zdarzenie1 ''PIENIĄDZE NIE ŚMIERDZĄ A GŁUPOTA NIE BOLI''

smród aż w Chylonii, Pustkach Cisowskich, Demptowie

Mój deweloper nie wspomniał jak kupowałam mieszkanie,że z Łężyc będzie aż tak często śmierdzieć, z roku na rok jest gorzej, śmierdzi nie tylko na Pustkach ale i w Chylonii jak się idzie na dworzec.
Obecnie smród jest CODZIENNY (dzień i noc) więc nie wiem co za 'nieuk' wypowiada się o incydentalnym smrodzie, śmierdzi jak jest mróz, śmierdzi latem, wiosną i jesienią, w nocy nie idzie okna otworzyć. Niech Eko da mi pieniądze, to chętnie sprzedam mieszkanie na śmierdzących Pustkach i kupię w Orłowie, gdzie nie śmierdzi. Co za 'baran' dał pozwolenie na wysypisko śmieci w Krajobrazowym Parku, no i co z tego że mieszkam blisko lasu, gdzie powinno być czyściutko i pachnąco, skoro Eko Dolina zatruwa powietrze sąsiednym dzielnicom Gdyni, zapraszam tych wypowiadających się za Eko i zarząd Eko, adwokata Eko do zamieszkania na Pustkach, zobaczymy po ilu dniach zaczniecie być wkurzeni smrodem.
Mieszkanie nie było za grosze, wtedy z Łężyc nie śmierdziało, w trakcie mieszkania 'odwaliło' niektórym by zatruwać życie mieszkańcom Gdyni.

przez segregację śmierdzi

prawda jest taka że przez segregacje tak śmierdzi bo jak było wszystko wymieszane to tak nie gniło bo były plastiki i tak dalej a teraz jak same śmierdzące śmieci lecą na jedną kupę to musi bardziej śmierdzieć i będzie śmierdzieć na maksa jeszcze bo jeszcze się tych śmieci tam nazbiera a każdy wyrzuca śmieci dużo każdy wie

śmierdzące eko

aktualnie śmierdzi na Pustkach Cisowskich

niedziel a z Eko Smrodkiem w Gdyni

Jak miło obudzić się w niedzielę, otworzyć okno i poczuć Eko Smrodek i wdychać Eko Truciznę w mieście nowoczesnym, czystym itd. Bardzo dziękuję urzędnikom za tak miłe rozpoczęcie dnia z Eko Smrodkiem i Eko Trucizną. Zapraszam wielbicieli EkoTrucizny i EkoSmrodka do spędzenia niedzieli w przepięknej dzielnicy Gdyni, w Trójmiesjkim Parku KRajobrazowym ale niestety zatruwanej przez głupotę i pazerstwo urzędasów.

coraz częstrzy smród na Wiczlinie

ostatnio coraz częściej czuć na Wiczlinie , Chwarznie a nawet na Witominie

W Rumi, Gdynia śmierdzi jak nigdy!

Trafiłem tu by znaleźć odpowiedz na to co się dzieje za oknem. Mieszkam w Rumi od 40lat i takiego smrodu jeszcze nigdy nie było. Do niedawna 3-4 lata wstecz nieprzyjemne zapachy były kojarzone z bliskim sąsiedztwem tego wysypiska. Dziś rano w dzień czy wieczór w zależności od kierunku wiatru śmierdzi w przeważającej części Rumi. Te odory są tak charakterystyczne dla wysypiska, że nie da się ich pomylić z niczym innym. Wiec nie ściemniajcie! Problem jest a jego uciążliwość jest ogromna dla coraz większej ilości mieszkańców. Tak dłużej być nie może!!

Kupiłam mieszkanie przy ul. Kwiatowej w Rumi, ale z powodu wieczorno-nocnego smrodu trudno jest w nim wytrzymać. Ten smród jest szczególnie uciążliwy latem, kiedy po upalnym dniu chcę wreszcie wieczorem otworzyć okno i wpuścić chłodniejsze powietrze to nie mogę, ponieważ regularnie ok. godz. 21-22 z zewnątrz zaczyna dolatywać obrzydliwy smród tak jakby palonych śmieci. Nie da się spać przy otwartym oknie. Czasami smród jest tak intensywny, że przeciska się do domu nawet mimo zamkniętych okien. Czyżby ten SMRÓD pochodził ze spalarni śmieci z Łężyc?

Śmierdzi

Zakupiłem dom w Rumi a tu czesto śmierdzi, z Łężyc z EKO doliny. Czy nie można z tym zrobić porządku?
do góry