Widok

Mieszkanie na parterze - plusy czy minusy

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Drodzy forumowicze bardzo proszę o Wasze opinie i porady czy i jak sprawdza się mieszkanie na parterze z ogródkiem?

Chcę kupić nowe mieszkanie 3 pok. na Zaspie.
Jedyne na jakie w miarę możliwości mnie stać no i ma całkiem dogodnie rozplanowane pokoje - jest na parterze.
Nigdy nie mieszkałam na parterze i nie wiem czy jest wiecej + czy - ?
Z góry dziekuję za porady i Wasze opinie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
poczytaj sobie:

http://forum.trojmiasto.pl/nnt-mieszkanie-na-parterze-t300152,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://forum.trojmiasto.pl/nnt-mieszkanie-na-parterze-t300152,1,16.html tu poczytaj
asiulka kupujesz na zaspie stare budownictwo czy nowe od górskiego?
ja mieszkam na parterze i bardzo sobie chwale , na przymorzu ale to niedaleko , wbrew pozorom jest cisza , wejsice z wózkiem mam nisko , jakby cos winda nawaliła to sie nie przejmuje , mamy osobne wejscie , powiedziałabym ze u mnie na plus
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja bym na parterze nie wzięła, to przez ryzyko włamania przez okno :( Mam dwie koleżanki, które tak mieszkają i niestety miały nieproszonych gości (na Przymorzu i przy Łudzkiej). Jeżeli okna są przy wejściu do klatki to dochodzą jeszcze dodatkowe odgłosy zamykanych drzwi i rozmów...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7
moim zdaniem więcej na minus. Zimniej napewno niz w mieszkaniach srodkowych no i własmania. Kolezanka kupiła na Orunii górnej w ciągu ostataniego roku miała dwa włamania!

na plus tylko ogórdek, jezeli jest.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
Beata @ tak planuję zakup u Górskiego - Młyniec III.
Jeśi chodzi o włamania to na pewno bym kupiła rolety antywłamaniowe.
Znajoma teściów ma mieszkanie od Górskiego ul Pilotów 19 i ogólnie chwali sobie bardzo - lokalizację i mieszkanie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
mieszkania górski ma fajne ale z ceny trochę powinien zjeść ( to już nie są czasy że deweloper dyktuje warunki), bo w końcu nie ma w standardzie drewnianych okiem np. plus że nie buduje wysokich bloków tak jak to co jest na pasie startowym
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiesz cenę można zawsze utargować :)
Ceny u Górskiego są wysokie :( ale myślę,że to ze względu na idealną lokalizację.
Można kupić dużo tańsze mieszkanie w innych dzielnicach Gdańska jak np.Jasień czy Morena ale to i tak wychodzi na to samo finansowo bo te zaoszczędzone pieniądze wyda się na paliwo na dojazd do centrum Gdańska :/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Asiulka, przede wszystkim nie kupuj rolet antywłamaniowych to znak dla złodzieja, ze jest co ukraść. Myślę, że czujki alarmowe z powiadomieniem na telefon wystarczą. Ja zastanawiałabym się czy nie będzie to mieszkanie zimne ze względu na parter. jakiś czas temu też oglądałam mieszkanie na parterze i gdyby nie pani pośrednik, która mi podpadła to pewnie bym je kupiła. Mój kolega u Górskiego dostał 10% rabatu.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a Kiedy dostał taki rabat? :)
24-25/03/2012 mają być targi mieszkaniowe w Ergo Arenie i zastanawiam się czy tam jechać i z nimi ostro negocjować czy juz teraz u nich w biurze?

Kurcze jestem w dużej KROPCE :(
To rolety antywłamaniowe nic nie zabezpieczają???
nie wiem jak jest z rabatami, ale jakiś czas temu interesowało mnie mieszkanie u górskiego i czytałam forum o tych osiedlach wiem że w niektórych blokach jest problem z gruntem pod budynkiem, jest dzierżawa lub użytkowanie wieczyste nie własność , to ważne szczególnie że mieszkania nie są tanie, a potem wykup gruntu to dużo załatwiania i dodatkowe pieniądze
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
To było z rok temu.
image
wg mnie parter to zdecydowanie więcej minusów, chyba że mówimy o budynkach bez windy i o osobach starszych lub niepełnosprawnych - w takich przypadkach parter jest wygodniejszy.
Ogólnie:
plusy:
- niższa cena
- mniej wchodzenia, łatwiej wnosić meble, kafelki, zakupy itp (w budynkach bez windy)
- taras lub ogródek (to jest plus tylko dla osób które nie potrzebują poczucia prywatnosci i intymkności)

minusy:
- zagrozenie włamaniami
- zimno od podłogi
- głośno z zewnątrz i szczególnie z klatki schodowej (wszyscy przechodzą koło twoich drzwi)
- brudniej (powód jak wyżej)
- parking dla wózków koło twoich drzwi
- większe prawdopodobieństwo zalania przez sąsiadów
- brak prywatności, wszyscy zaglądają w okna
- mniej światła ( jeżeli w bliskim sąsiedztwie są inne budynki)
- mniejszy prestiż

Z całą pewnością parter nie jest rozwiązaniem dla osób wrażliwych na punkcie prywatności i ciszy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Parter to też super rozwiązanie dla osób mających dzieci :).

Co do minusów, wszystko zależy od układu mieszkania i nie zgodzę się :
- z włamaniem, na pewno łatwiej, ale złodziej wchodzi tam gdzie ma co ukraść, a nie gdzie mu łatwiej ;),
- parking koło drzwi- zawsze można odparkować
-zalanie, no na to nie są narażeni chyba tylko ci, którzy mieszkają na ostatnim piętrze, chociaż też może przeciec dach,

Oglądałam super mieszkanie właśnie na parterze i dwie rzeczy, które mnie tam niepokoiły to właśnie temperatura, i włamanie w nocy. W dzień niech sobie wchodzą, bo mieszkanie mam zawsze ubezpieczone, a w nocy koleżanka poradziła mi, że można założyć czujki na okna. Poza tym mieszkanie miało spory ogródek, a z drugiej strony okna były dość wysoko. Tak, że jak już wcześniej wspominałam, gdyby nie pani pośrednik to pewnie bym je kupiła :)
image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
jeśli chodzi o kwestię chlodu od podlogi na parterach to nie jest to reguła, ja ma mieszkanie na parterze (które wynajmuję) pod którym jest wspólna hala garażowa, ogrzewana - rachunki są płacone przez wszytskich mieszkańcow, i nie ma uczucia chłodu od podłogi, ale byłam u kolegi też na parterze gdzie pod mieszkaniem jest garaż na jeden samochów z wjazdem po oknami mojego kolegi, to ta faktycznie było czuć zimno od podłogi - zakładam że właściciel garażu nie grzeje..

co do kwesti kradzieży to zdecydowanie złodziej idzie tam gdzie łatwiej ("okazaj czyni złodzieja"), statystki włamań do mieszkań potwierdzają że włamania na parterach są najczęstrze (kiedyś słyszałem że 70-80% włamań do mieszkań dotyczy parterów).

jeśli chodzi o zalanie , miałem przypadek że w rurze zrobio się mikropeknięcie w ponie pomiędzy 2 i 3 pietrem, woda ciekła sobie powoli po rurze i zalewała tylko parter, mieszkańcy powyżej nic nie zauwżyli.
kkasia gdzie to mieszkanie, które nie kupiłas?:) i co zrobiła pani pośrednik?;)
Janka, wyobraź sobie, że jednak kupiłam to mieszkanie. Co do pani pośrednik, to mnie trochę zwodziła.
image
no to gratuluje kkasiu:)

a czy ktoś z Was mieszka na morenie na nowych osiedlach na parterze?:)
JA MIESZKAŁAM na Morenowym Wzgórzu i na Morena park i zawsze na parterze. W 2 lokalizacji super - ogródek, grill, dzieciaki miały gdzie szaleć

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

dom z płaskim dachem (8 odpowiedzi)

Witam, marzymy z mężem o domu z płaskim dachem - gdzie w Trójmieście można kupić działkę na...

Doradca kredytowy (12 odpowiedzi)

Szukam jak w tytule poleci ktoś kogoś

Znacie może dewelopera Semeko z Gdyni? (5 odpowiedzi)

Znacie może dewelopera Semeko z Gdyni? Myślę o kupnie mieszkania w Morska Park w Gdyni, który...

do góry