Re: Młode mężatki łączmy się ! Na każdy temat :) vol. II
a teraz coś z mojej książki kucharskiej :
PRZEKĄSKA:
Sałatka jajeczna.
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- mała...
rozwiń
a teraz coś z mojej książki kucharskiej :
PRZEKĄSKA:
Sałatka jajeczna.
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- mała puszka zielonego groszku
- cebula
- słoik pieczarek w zalewie
- kopiasta łyżka posiekanego koperku
- ½ szklanki majonezu
- liście sałaty
- plaster wędzonego łososia
- sól, pieprz
Dokładnie odsączony groszek łączymy z majonezem, posiekanymi pieczarkami i pozostałymi rozdrobnionymi składnikami sałatki. Delikatnie doprawiamy, by przyprawy nie przytłumiły wytwornego smaku. Szklane pucharki wykładamy liśćmi sałaty, nakładamy sałatkę, przybieramy paseczkami wędzonego łososia.
PRZEKĄSKA {NA GORĄCO}.
Wątróbka z ananasami.
Składniki:
- 4 równej wielkości, cienkie plastry wątróbki ok. 40 dag.
- 3 szklanki zimnego mleka
- 2 duże cebule
- 4 krążki ananasa z puszki
- olej
- sól, pieprz, majeranek
- łyżka mąki
- zielenina
Wątróbkę moczymy w mleku. Cebulę kroimy w talarki, dokładamy do mleka, w którym moczy się wątróbka, trzymamy razem przez 30 minut. Na dobrze rozgrzany tłuszcz kładziemy dokładnie odsączone z mleka plastry wątróbki, smażymy ok.5 minut z każdej strony. Układamy na podgrzanym półmisku przybranym zieleniną. Na każdym plasterku kładziemy krążek ananasa, wstawiamy – pod przykryciem do nagrzanego piekarnika. Odsączone z mleka krążki cebuli panierujemy w mące i smażymy na tłuszczu, na którym smażyła się wątróbka. Gdy trzeba, ilość tłuszczu uzupełniamy. Krążki powinny być zrumienione z każdej strony. Posypujemy posiekanymi ananasami, przybieramy zieleniną. Danie podajemy gorące na podgrzanych talerzykach.
PRZEKĄSKA {NA GORĄCO}.
Kurczak według Pana Starosty.
Składniki:
- 6 niewielkich plastrów piersi z kurczaka
- łyżeczka przyprawy do drobiu
- olej
- jajko
- bułka tarta
- świeży ogórek
- zielenina
Sos:
- łyżka masła
- 2 cebule
- szklanka śmietany kremówki
- łyżka musztardy
- sól, pieprz
Porcje kurczaka lekko rozbijamy dłonią, nacieramy przyprawą, odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce. Wychłodzone panierujemy w jajku i tartej bułce i smażymy na mocno rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. Gotowe układamy w naczyniu do zapiekania i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika na 15 minut. Przygotowujemy sos: na maśle lekko rumienimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy śmietanę, podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku. Porcje rozkładamy na wygrzanych talerzykach przybranych plasterkami świeżego ogórka, zalewamy sosem i podajemy gorące.
DANIA Z JAJEK.
Jajka zapiekane z ryżem.
Składniki:
- 2 porcje ryżu w woreczkach
- czubata łyżka masła
- 4 jajka
- czubata łyżka drobno posiekanej zieleniny
- szklanka gęstej śmietany
- szklanka żółtego serca utartego na tarce z drobnymi otworkami
- sól, pieprz
Ugotowany na sypko ryż łączymy z masłem, przyprawami i zieleniną. Wykładamy na spód wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania. Powierzchnię wyrównujemy łyżką cedzakową formujemy wgłębienia, do każdego wbijamy jajko, delikatnie solimy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Gdy białka jajek się zetną {5-7 minut] potrawę zalewamy śmietaną wymieszaną z utartym serem i ponownie wstawiamy na kilka minut do piekarnika. Danie jest gotowe, gdy sos lekko się zarumienił.
Kotleciki z jajek.
Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 2 cebule
- 2 jajka
- szklanka pieczarek w zalewie naturalnej
- kopiasta łyżka koperku
- tarta bułka do panierowania
- masło i olej {pół na pół} do smażenia
- sól, pieprz.
Odsączone pieczarki oraz jajka ugotowane na twardo drobno siekamy. Na tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulę. Składniki łączymy, dodajemy jajka, koperek, przyprawy, wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy 8 zgrabnych kotlecików, panierujemy, dociskając by bułka dobrze przylegała do masy, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Kotleciki najlepiej smakują bardzo gorące, prosto z patelni z dodatkiem młodych ziemniaków, koperkiem i surówką.
CIASTA DROŻDŻOWE.
Kruche, waniliowe rogaliki.
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 30 dag margaryny
- 2 całe jaja
- 2 żółtka
- 5 dag drożdży
- 2 cukry waniliowe
- 1/2 szklanka cukru (najgrubszy)
Na stolnicy wyrobić wszystkie składniki oprócz cukru (drożdży nie rozmącać, jedynie rozkruszyć).Dobrze wyrobić. Z powstałej wielkiej kluchy odrywać małe kawałeczki i formować wałeczek grubości i długości małego palca (nie formować między palcami, najkształtniejsze wychodzą formowane środkiem dłoni). Jeszcze prosty wałeczek obtoczyć w wymieszanych na talerzu cukrach-waniliowym i zwykłym, wygiąć na kształt rogala. Układać na tłustą blaszkę. Piec 15 min. w temp. ok. 200 stopni. Z tej porcji wychodzi ok. 150 rogalików.
Buchty – drożdżowe bułeczki.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 2 dag drożdży
- 6 dag cukru
- 40-45 dag mąki
- 200 ml ciepłego mleka
- 8 dag stopionego masła
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka cukru waniliowego
- skórka z 1 cytryny
- sól
- 2 dag masła do posmarowania blachy
- 5 dag stopionego masła do posmarowania bułeczek
- 5 dag cukru pudru
Przygotuj rozczyn drożdżowy: do miseczki wkrusz drożdże i rozetrzyj je z odrobiną cukru. Wlej 100 ml ciepłego mleka i wymieszaj z 5-10 dag mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj żółtka ze stopionym masłem i resztą mleka. Dodaj do rozczynu razem z pozostałą mąką, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zagnieć ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Z ciasta uformuj wałek, pokrój go w plastry. Spłaszcz każdy kawałek ciasta, nałóż porcję powideł. Sklej jak pączki, ułóż - obok siebie, bo buchty powinny się posklejać w trakcie pieczenia - na natłuszczonej blasze stroną sklejenia do dołu. Posmaruj stopionym masłem, piecz około 20 minut. Posyp cukrem pudrem.
Rogale francusko – drożdżowe
Składniki:
- 50 dag mąki
- 30 dag masła
- 4 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- szczypta soli
Nadzienie:
- 25 dag posiekanych
- obranych migdałów lub orzechów laskowych
- 1 łyżka pokruszonych biszkopcików
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- sól
Do posmarowania rogali:
- 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Przygotuj ciasto: zrób rozczyn z drożdży, ciepłego mleka, łyżeczki cukru i łyżki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Utrzyj żółtka z cukrem. Przesiej mąkę, pośrodku zrób dołek. Wlej rozczyn, dodaj utarte żółtka. Ciasto wyrabiaj, aż zacznie odstawać od ręki i ścianek miski. Rozpuść w rondelku 5 dag masła, lekko przestudź i wlej do ciasta. Wyrabiaj jeszcze kilka minut. Ciasto przełóż do czystej miski, oprósz po wierzchu mąką i przykryj ściereczką. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki (to nie pomyłka, ciasto drożdżowe może także wyrastać w lodówce). Gdy wyrośnie, obłóż je plastrami pozostałego zimnego masła. Brzegi ciasta zagnij do środka jak kopertę, tak, aby masło było przykryte ciastem. Złóż na 3 części, jeszcze raz rozwałkuj. Potem poskładaj i włóż na 30 minut do lodówki. Czynności te powtórz 2 razy, za każdym razem wkładając ciasto na pół godziny do lodówki. Zrób masę: utrzyj żółtka z cukrem, połącz z migdałami lub orzechami i pokruszonymi biszkopcikami. Dodaj sztywną pianę z białek i szczypty soli. Ciasto cienko rozwałkuj, pokrój na trójkąty. Pośrodku każdego ułóż porcję masy i zwiń od podstawy, formując rogale. Ułóż je na blachach wyścielonych natłuszczonym pergaminem, pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 20 minut w temp. 200°C. Rogale posyp cukrem pudrem lub oblej czekoladą.
Pączki domowe.
Składniki:
- 3 szklanki mąki torowej
- mąka do podsypywania
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- ¼ kostki masła
- szklanka mleka
- 4 dag drożdży
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- lekko podgrzane powidła z wiśni
- 1 kg. + czubata łyżka smalcu
W podgrzanym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru pudru i łyżeczki mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy żółtka, cukier puder, sól oraz sianą przez sito wygrzaną mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodajemy płynny tłuszcz, cukier waniliowy i wyrabiamy całość, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie. Ciasto, przykryte ściereczką stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, gdy podwoi objętość wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Formujemy wałek, kroimy na ok.25 części z każdej lepimy zgrabny, niezbyt gruby placuszek, nakładamy podgrzane powidła, zlepiamy i układamy na stolnicy do wyrośnięcia. Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy pączki, aż będą zrumienione z obu stron, wyjmujemy łyżką cedzakową na tacę wyłożoną papierowymi ręcznikami. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu posypujemy cukrem pudrem.
zobacz wątek