Re: Młode mężatki łączmy się ! Na każdy temat :) vol. II
Tiramisu
Składniki:
-6 żółtek
- 6 czubatych łyżek cukru
- 50 dag mascarpone
- około 20 biszkoptów "kocie języczki"
- 1,5 szklanki...
rozwiń
Tiramisu
Składniki:
-6 żółtek
- 6 czubatych łyżek cukru
- 50 dag mascarpone
- około 20 biszkoptów "kocie języczki"
- 1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej (może być rozpuszczalna)
- 2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
- Opcjonalnie: 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej.
Do masy dodaję mascarpone i miksuję minutę, aż całkowicie połączy się z masą jajeczną. Biszkopty zanurzam w zimnej kawie na 2-3 sekundy, następnie lekko nimi potrząsając, usuwam nadmiar płynu. W płaskim naczyniu układam warstwę biszkoptów, zalewam je 1/3 masy. Na niej układam następną warstwę namoczonych biszkoptów, zalewam kremem.
Czynność jeszcze raz powtarzam (liczba warstw zależy od wielkości naczynia, czasem będzie ich więcej, czasem mniej, na górze ma być masa). Wstawiam, na co najmniej 4 godziny (albo jeszcze lepiej na całą noc) do lodówki.
Przed podaniem deser kroję na kwadraty nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie i delikatnie wyjmuję z naczynia. Każdą porcję posypuję kakao i czekoladą.
zobacz wątek