Widok

Mój sposób na czysty łańcuch .

Trzeba mieć : słoik po dżemie ze szczelną pokrywką szt. 2 , butelkę NITRO , starą gazetę .
Zdjęty , brudny i tłusty łańcuch ( fuj !!! ) wkładamy do słoika , zalewamy NITR-em ( można do połowy ) , zakręcamy słoik i chwilkę nim kołyszemy , można też nie zakręcać i zawartość obracać w słoiku śrubokrętem . Wyjmujemy zawartość ze słoika - teraz jest to czyściutki i błyszczący łańcuch . kładziemy go na starej gazecie , po paru sekundach jest suchy , gotów do założenia i smarowania . Słoik ( zamknięty ! ) zostawiamy w spokoju do następnego razu . Następnym razem ostrożnie zlewamy użyte poprzednio NITRO do czystego słoika a stary z odstoinami sobie schnie lub wędruje do kosza jeśli mamy w piwnicy skład słoików po dżemie . Jeśli do zdjęcia brudnego i tłustego łańcucha założymy jakieś rękawiczki to gwarantuję że dłonie pozostaną czyste i suche . Następnym razem da capo al fine .
Patent Pending .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zanim łańcuch zacznie znikać zżerany przez tlenki to i tak trzeba go będzie wyrzucić bo się rozciągnie a bezpośrednio po kąpieli w nitro i tak trzeba go nasmarować co działa ochronnie . Zabawę z benzyną , naftą i pędzelkami już dawno porzuciłem , szkoda czasu i generuje się zbyt dużo brudu .
Dla purystów ( metoda hiper- ekologicznie przyjazna ) :

trzeba mieć : deskę nieco dłuższą niż rozpięty łańcuch , biodegradowalny odtłuszczczo - zmywacz za circa 50 zet butelka 1 l , pędzelek , dużo czasu , dostęp do bieżacej wody pod ciśnieniem , łaskawych sąsiadów , miejsce .
- łańcuch rozpinamy , kładziemy na desce , nawilżamy i pędzelkujemy cudownym płynem , czekamy ok. 15 minut , spłukujemy łańcuch silnym strumieniem wody i ... stwierdzamy że 50 % syfu zostało na łańcuchu . Niestety ta metoda jest skuteczna tylko gdy mamy odtłuszczacz do silników ale ten typu PRZEDUNIJNEGO czyli obecnie trudno dostępny w handlu a kiedyś był na każdej stacji benzynowej za 9-10 zet . W NORAUTO można kupić jeszcze taki chamski ale skuteczny odtłuszczacz ale drogo , spray 0.5 l za 22 zet .
Nic bardziej mylnego aby łańcuch myć rozpuszczalnikiem nitro. Otóż po takiej kąpieli na łańcuchu powstają tlenki w postaci białego nalotu i nie jest to zdrowe dla łańcucha. Najlepszą metodą mycia łańcucha jest ropa a gdy jej nie mamy to benzyna ekstrakcyjna. Pędzelek i każde ogniwo osobno czyścimy jak chcemy aby łańcuch długo byłby używany.
To nie są moje mądrości wyczytałem to w fachowej literaturze kolarskiej.
pozdrawiam
ja łańcuch wrzucam do zwyklej, plastikowej buteleczki 0,5 l
następnie zalewam go benzyna ekstrakcyjna i szejkuje. później odczekuje pół godziny aż brud opadnie na dno, przelewam czystą benzynę ekstrakcyjną do kolejnej butelki i powtarzam wszystko jeszcze raz, a potem następny czyli razem 3 ;-). po wyjęciu z butelki czekam aż łańcuch ładnie wyschnie, zakładam go na swoje miejsce, smaruje każde ogniwo, obracam korbą, po pół godzinie dokładnie go wycieram, znów kręce korbą i znów wycieram.
Ja cztszcze tak jak lobo i jest gitara.
Metoda na pewno nie jest super doskonała ale jest szybka i skuteczna . Nitro można użyć wielokrotnie ( kolega przepuszcza przez kawałek szmatki ) , nitro zmniejsza radykalnie przyczepność wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń , nitro jest tak lotne że nie zostawia żadnych tłustych śladów . Wewnątrz łańcucha nie zostaje więcej zanieczyszczeń niż po czyszczeniu innymi metodami bo nitro jak wspomniałem wyżej wypłucze praktycznie wszystko . Jeśli masz lepszy pomyśł to się nim podziel , po to właśnie jest ten wątek .
poc co odkrecac ? w zasadzie wieksze syfy wydłubiesz kawałkiem druta a reszte obczyscisz zwykłą szczotką.
A jak jestes pednatem i mussi sie błyszczeć to szmatka miedzy trybami.
właśnie sam sie zastanawiałem nad rozpinaniem łańcucha, ale jak coś to sie zastosuje nową spinke i będzie gites. Inna kwestia dotyczy częstego odkręcania kasety w celu wyczyszczenia, coś czuje że po jakimś czase kapselek wyrobi sie i zacznie się odkręcać....
słaba metoda, jak słoik pęknie to bedziesz miał co sprzątać. nitro jest relatywnie drogie a łańcuch po takiej kompieli wcale nie ejst czysty (w środku)
a czy po klkukrotnym takim rozpinaniu łańcucha nie macie problemów z rozpinaniem się łańcucha podczas jazdy??
robie to samo tylko z wachą, nitro wysusza za bardzo i łańcuch robi sie biały, po umyciu wsadzam go do 2 słoiczka z olejem silnikowym, wyciagam wieszam na gwoździu i czekam aż mi ładnie obcieknie, troche wytrę szmatką i zakładam.
Jak PiS zakaże jazdy rowerami i wybuchną zamieszki, to będziesz robił koktajle mołotowa.
do góry